DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???


iustinianus # 2009.09.21. 08:04

Kiskrosz,
én adtam meg az e-mail címedet Timinek, mivel jelezted, hogy nem tudsz elmenni a konzultációra. Nem akartam, hogy lemaradj a lev-listáról! :)

timi36 # 2009.09.20. 20:07

Ha jól emlékszem Iustinianus kért meg rá engem a Te nevedben.

kriskosz # 2009.09.20. 19:14

Timi!
Köszönöm, észrevettem (két perccel ezelőtt).
Nem igazán értem, ez hogyan lehetséges, de nem ez a lényeg.

timi36 # 2009.09.20. 15:26

Kriskosz! Már Te is tag vagy ! Nem nézted az e-mailed? Timi

kriskosz # 2009.09.20. 11:42

Kösz Zsoleszreg.

zsoleszreg # 2009.09.20. 11:30

kriskosz

Ami a legfontosabb (többek között), hogy Zh-t írunk pénteken jogtöriből! Ha itt a fórumon visszaolvasol kicsit, megtudod, hogy miből, és hogy tudsz hozzájutni!
Dióhéjban: Előadás anyag + Tripartitum + 1608 k.u. I. t.c., stb...

kriskosz # 2009.09.20. 08:54

Sziasztok!
Sajnos nem tudtam ott lenni az első két napon, ezért nincs semmilyen információm. Amennyiben valami hasznosat tudtok, úgy kérlek bennetek osszátok meg velem.

Iustinianus!
Köszönöm szépen az anyagokat.

Timi!
A levelező listára én is szeretnék feliratkozni, E-mail címem: kriskosz@freemail.hu

Köszönettel.

Legislator # 2009.09.20. 08:18

Imp:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.09.20. 08:12

Én sosem dicsekedtem a tudásommal. Azzal viszont igen, hogy a tudatlanságom ellenére is átmentem. Na az már bravúr! :D

Legislator # 2009.09.20. 07:34

Azt is csak úgy kell érteni, hogy sokat tudtak a Hármaskönyvről, de aligha tudták kívülről a könyvet magát. (Utáltam mindig az ilyesmit, hogy X. prof. kívülről tudja az Y törvényt. Dehogy tudja...). Ja, és nem árt tudni a latin cím magyar fordítását, mert én csípőből erre kérdeznék rá... Egyébként aki csak kivonatokat képes megtanulni, az, ha akár jelest kap is, ne nagyon dicsekedjék a 'tudásával'.


Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2009.09.19. 19:36

Mert egyébként tudná valaki is, elsőéves hallgatóként az egész hármaskönyvet! Elég ha latinul megtanulod a pontos elnevezését. Egyszer ennek a pontos elmondása után egy tanár megszakítva a további beszédemet, seperc alatt beírta nekem a jelest magyar jogtöriből!

(Egy hölgy előttem vizsgázgatva akadozottan közölte, hogy ő megtanulta az egész hármaskönyvet, mire a tanár felhúzva a szemöldökét szúrós, de érdeklődő tekintettel közölte: én két ilyen embert tudtam egész Magyarországon de abból az egyik már nem él, gondolom nem Ön a másik....)

Erről a témakörröl elsőként ezt jegyezd meg és félévkor, ha kell tudd kimondani határozottan és helyesen: "Tripartitum opus juris consuetudinarii inclyti regni Hungariae"

Pasha Antipov # 2009.09.19. 19:32

Sziasztok

A filozófia vizsga mikor lesz és mi lesz rá a tananyag?
Úgy tudom, hogy az Államelmélet I 157-ig oldalig kell.

A választ előre is köszönöm.

iustinianus # 2009.09.19. 19:11

Kedves Zsuzsi!

Nem kell az egész Tripartitum! Dr. Balogh Judit a kari honlapra feltette azokat a részeket, amelyeket meg kell tanulni! A lev-listára átküldtem a levelét, hogy mindenki el tudja olvasni!

A zh-hoz a feltöltött anyagot a kari honlapon, a jogtörténeti tanszék/dokumentumok alatt megtalálod!

Zsuzsi.B # 2009.09.19. 14:04

Sziasztok!
Most néztem a Neptunt és én sem kaptam üzenetet Dr. Balogh Judit tanárnőtől.:-S
A Tripartitumot elejétől végéig tudni kell?

iustinianus # 2009.09.18. 11:15

És ez egy kicsit durva:

" és nem a nem létező tapasztalatok cseréje"

Szerinted az én tapsztalataim nem létezőek???

iustinianus # 2009.09.18. 11:04

Dr. Attika!
Nagyon kedves tőled, hogy időnként megosztod a véleményedet velünk, ebben a topicban.

DE: Te nem ebben a rendszerben tanultál 9 évvel ezelőtt (tudom, mert a párom is akkor járt a jogra, 1999-2004 éveket felölelő 5 évben), ráadásul ő nem Miskolcra, hanem Debrecenbe járt, de még így sem tudott nekem érdemben segíteni semmiben, pedig cum laude minősítés szerepel a diplomájában, nem kegyelem kettessel végzett!

Már a tantárgyak száma is duplája félévenként azóta, és ez a tananyag mennyiségében is meglátszik! Tehát nyugodtan állíthatom, hogy most nekünk többet kell tanulnunk, mint nektek kellett egy félévben!!!

Azok a jegyzetek, amik tulajdonképpen a tankönyvek kivonatai, nagyban hozzájárultak az én 4-es, 5-ös szigorlataimhoz is, és szívesen megosztom azokat, illetve a személyes tapasztalataimat/tapasztalatainkat a mostani elsősökkel!

Senki nem mondta, hogy ne tanuljanak, sőt! Ha figyelmesen végigolvasod a korábbi írásokat, akkor láthatod, hogy nem egyszer jeleztem én is feléjük, hogy már az első perctől kezdve tanuljanak, olvassák el a könyveket, és az órákon is vegyenek részt és szigorúan jegyzeteljenek!!! Mert így áll majd össze mindenkinek egy nagy egésszé.

Nálunk is voltak olyan emberek, akik nem tartottak a többiekkel, maguk próbáltak boldogulni, már egyik sem jár velünk! De a "kemény mag" az egytől-egyig megmaradt! 48-an vagyunk a 150-ből 2 félév után. És ugyanígy össze fogunk tartani továbbra is! Sajnálom, hogy nálatok nem volt ilyen összetartás.

Ha írsz, akkor építő jelleggel írj! Azt mindenki tudja, hogy tanulni kell, hiszen felnőtt emberek már!
És inkább a miskolci hallgatókat kellene ellátnod tanácsokkal, hiszen te is ott szerezted a tapsztalataidat!

timi36 # 2009.09.17. 17:20

Dr. Attika! Az lehet , hogy még nincs jogász tapasztalatunk, sem szemléletünk... De abban egészen biztos vagyok, hogy az élet minden területén többre viheti az ember, ha csoport szellemben próbál érvényesülni." Ha jót teszel jót várj..." címszó alatt. Ha Iustinianus például nem segít nekünk ennyit lehet, hogy már egy hete tanulnánk csak nem azt amit kell. Borzasztóan nagy segítség a felsőbb évesek tapasztalata és ez egyáltalán nem tévesztendő össze avval, hogy valaki ettől várja a diplomáját. Természetesen Zsoleszreg, a többiek és a magam nevében is mondhatom, hogy tanulni szeretnénk és fogunk is, nem megúszni a vizsgákat. Embertől függ, hogy kit, mi tesz boldogabbá: "nézni az elsősök kínjait ( mert esetleg mi is így jártunk) vagy segíteni nekik, hogy legalább ők ne essenek abba a hibába amibe esetleg mi estünk..." Aki erre a pályára szánta el magát, az feltételezem, hogy tisztában van azzal is, hogy mennyit kell tanulni (ezzel a tanáccsal nem lettünk okosabbak...)

Ancsi18 # 2009.09.17. 15:10

Én sem kaptam emailt, pedig mindig kapok levelet.Filmklub az utolsó.

Dr.Attika # 2009.09.17. 13:22

Kedves zsoleszreg!
Persze, hogy semmi rossz nincs az évfolyamtaársak összetartásában. Az idők változnak, változunk mi is. Én csak azt szerettem volna hangsűlyozni, hogy most az intenzív tanulás ideje van és nem a nem létező tapasztalatok cseréje.

dori21 # 2009.09.17. 13:17

Sziasztok!Légyszi valaki küldjön egy meghívót a http://www.lev-lista.hu/ra, mert Én sem láttam azt a listát!
dora.krucso@freemail.hu

zsoleszreg # 2009.09.17. 13:04

Közben kétszer ment el és formáltam is a véleményemen időközben!

zsoleszreg # 2009.09.17. 13:03

Dr.Attika részben egyetértek veled!

De szerintem nincs abban semmi rossz, ha másoktól kapott "információt" szelektálva beépítjük és majdan tudásunkat képezi. Igen felteheted azt a kérdést, hogy milyen alapon tudunk mi "elsősök" szelektálni?! Összevetjük azzal, melyet előadáson hallottunk, illetve, amit a kötelezőből (és ajánlotból) olvastunk!
Ami ennek a módszernek előnye az nem más, mint az információ kis elemekből való összerakása (pl.: nem kell 5 percenként könyvtárba szaladgálnom, hanem amit megszerzünk, közös helyre tesszük és csemegézünk belőle)
És mint az ősi bölcselet is tartja: "Sok lúd disznót győz!" Ergo, ha összefogunk és segítünk egymáson többre megyünk!
Summa summarum, nem bűn az, ha "kreatívan" oldunk meg dolgokat!
És abban természetesen igazad van, hogy a tanulást nem pótolja ezer oldalról beszerzett jegyzet és puska sem!!!

zsoleszreg # 2009.09.17. 12:56

Kedves Dr.Attika!

Amit írsz részben igaz! Nem más jegyzeteit seggeljük be (vagyis én) hanem információkat gyűjtünk be több területről és összevetjük azokat sajátjainkkal! Szerintem egy ismeretanyag megosztása nem bűn és mint az ősi bölcsesség is tartja "Sok lúd, disznót győz!"
Summa summarum, nincs abban sztem semmi rossz, ha valaki segít és mi azokat szelektálva megfogadjuk!

Dr.Attika # 2009.09.17. 12:47

Ha szsbad így 9 év távlatából tanácsot adni, akkor azt javaslom, hogy levelezőlista és egyéb internetes kapcsolatok építése helyett kezdjetek tanulni egyénileg. Az első év nem csak azért nehéz, mert a jog teljesen meg fogja változtatni eddigi szemléleteket az életről, hanem azért is, mert iszonyú sok ismeret anyagot kell betáplálni az agysejtekbe. Ebben pedig nem fog segíteni a másik által készített jegyzet, puska és egyebek. Ha van "titok" a jogászi oklevél megszerzése tárgyában az az, hogy az első két év előadásait " le kell seggelni" és a tematika szerint elő kell tanulni.

iustinianus # 2009.09.17. 12:38

Mitzi,
ezt a tanárok mondták, (hogy nem tud a Neptun különbséget tenni...) bár én sem értem, hogy miért???
Kapom a felsőbb évesek leveleit is...