DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???


timi36 # 2009.08.27. 21:16

Ez nagyon jól hangzik!:)
Akkor nagyon sokat fog csiszolódni a lelkivilágom még azt hiszem:) Hát ez meglehetősen nagy kihívásnak néz ki, de most persze nagyon lelkes vagyok:) Biztos lesz még olyan este amikor vigasztalásra szorulok, majd akkor se felejts el pár vidám sztorit előadni, na és persze elárulni újra hogy nem csak én vagyok a világ " leghülyébb embere":)Persze csak ha úgy érezném....

iustinianus # 2009.08.27. 20:57

Egyébként csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy Dr. Szabó Bélánál is 2,5 óra egy vizsga. Egyszerre 5 embert vizsgáztat, és ha valaki megakad a saját beugró kérdésével, vagy a tételben, akkor tovább dobja a labdát és mindenkinek tudni kell mindent! Közben porig aláz, és úgy érzed, hogy te vagy a leghülyébb ember a világon, hogy nem tudtál válaszolni az általa feltet "borzasztóan egyszerű" kérdésre, közben látod a világfájdalmat az arcán, hogy ezt a csodálatos Római jogot újra és újra megszentségtelenítik ezek a mihaszna joghallgatók,mert hát ez a leggyönyörűbb az egész jogtörténetben, nem, nem, inkább az egész világon.... Közben furcsa, egyszerű ember számára megmagyarázhatatlan jeleket rajzol a vizsgalapra a neved melletti rublikába attól függően, hogy mennyire kimerítő választ adtál a kérdésére. A vizsgalap 2,5 óra mulva úgy néz ki, mint egy képregény. Aztán nagyot sóhajtva felemeli a magasba az indexeket, egyenként, úgy mintha olvasni akarná az arca elé tartja, de nem olvas ám! Ott a levegőben beírja a jegyet, úgy hogy senki más ne lássa, csak ő, még az a fránya pók a falon, na még ő se leshesse meg... Aztán viszont látásra! Kint az ajtó előtt aztán mindenki lélegzetvisszafolyatva kinyitja az indexet, 320-as vérnyomással...... és úgy örül a kis elégségesnek, mintha megnyerte volna a lottó ötöst!!!!

iustinianus # 2009.08.27. 20:16

A diktafon nagyon jó ötlet, mert én például így szoktam tanulni. Egyszer rámondom az összes tételt és persze a beugró kérdéseket, aztán hallgatom napközben, vezetés közben, még bevásárlás közben is a fülemben van a fülhallgató. Sokkal könnyebb így elsajátatani a tananyagot, mert az állandó olvasástól elfárad a szemed, este pedig szépen elalszol rajta...

timi36 # 2009.08.27. 20:05

Még be kell szereznem egy diktafont...mert vezetek 2x4,5 órát minden konzultáció alkalmával, addig is hallgathatnám és legalább nem unatkoznék...:)

iustinianus # 2009.08.27. 19:59

Kedves leendő levelezős elsősök!
Benneteket csak Dr. Szabó Béla fog tanítani római jogból, én még csak hírét sem hallottam a Péntek/Péter Orsolyának Debrecenben, pedig most végeztem az első évet. Lehet, hogy nappalin tanít, de a levelezősöket biztos, hogy nem. Dr. Újvári Emese tanít még római jogot, de ő csak vizsgáztatja a levelezősöket, előadást csak nappalisoknak tart. Érdekes, hogy Dr.Szabó Béla minket nem akart rávenni, hogy vegyük meg a könyvét, csak az ajánlott irodalom között említett egy P. Szabó Béla által írt, Miskolcon kiadott könyvet(bár itt megemlített néhány Rómával kapcsolatos kalandregényt is!). És ami lehet, hogy meglepő: minden előadás anyagát felteszi a kari honlapra, úgyhogy semmit sem kell külön megvenni!Ő diákat készít, és azokat vetíti ki minden előadáson, és persze még kiegészíti ezzel-azzal, amit aztán számon is kér a zh-kon és a vizsgán. Szóval érdemes részt venni a konzultációkon!

Sz.Márton # 2009.08.27. 19:10

Péntek ügyben sokat olvastad a Robinsont!!!

Sz.Márton # 2009.08.27. 19:05

Reá gondoltál, mert még mindig Péter O.

http://www.uni-miskolc.hu/…v_petero.htm

Dr.Attika # 2009.08.27. 18:55

Péntek Orsolya római jogtuós egy van. A római jog az élete ,és még jó is tanítja. Nála egy vizsga 2 és fél óra ( egyszerre 4 embert vizsgáztat) . Viszont van nála süti és cukorka. Ha kettessel kijösz tőle, akkor úgy érzed, hogy helyed van a MTA Jogtudományi Intézetében.

timi36 # 2009.08.27. 18:54

Köszönjük Dr.Attika, ezek nagyon hasznos tanácsok és szívesen vesszük ,ha van még ilyen tapasztalat...:)

Sz.Márton # 2009.08.27. 18:37

Nem Péter O. az a Péntek?

Dr.Attika # 2009.08.27. 18:34

Dr. Szabó Béla arra fordít nagyobb hangsúlyt, hogy az általa írt külön kiadványt megvegyétek és tudjátok, hogy mit írt benne. A római jog történeti része a kedvence, úgyhogy ha nála vizsgáztok, akkor erre koncentráljatok. A római jog tanulmányozása során inkább Dr. Péntek Orsolya előadására és mondandójára koncentráljatok.

timi36 # 2009.08.27. 16:53

Hahó elsősök!!!!
Szeptember 2-án délután 1-kor lesz a beiratkozás szerintetek is?

iustinianus # 2009.08.27. 08:03

A beiratkozáskor az elsősök megtudják, hogy mikor lesznek a konzultációk, én szept. 11-12-re tippelem az elsőt. Egyébként e-mailben értesítenek mindenkit, de még nem jött erről semmi.

bajussz # 2009.08.27. 06:46

szerintem a TO-t hívjátok fel

timi36 # 2009.08.26. 20:20

Remélem a többi első éves is nézi a fórumot, mert valóban jó lenne az összetartás, meg az is ha valaki nem tud mindig ott lenni, mégis meghallgathatná az anyagot. Ja és mindenki úgy tudja, hogy szept.2-án délután 1-kor lesz a beiratkozás? És az első konzultáció idejéről még mindig nincs hír?

iustinianus # 2009.08.26. 19:58

Hát igen, változnak az idők... Viszont tíz évvel ezelőtt még félévente nem 14 tantárgyatok volt, hanem 6-7 (a párom 5 éve végzett, úgyhogy Ő is le volt döbbenve ezen), de azért ki lehet ezt is bírni! Viszont az igaz, hogy hajnalban nem kell sorban állni! Mi a Neptun előtt ülünk egész éjjel, hogy hátha lejelentkezik valaki egy vizsgaidőpontról, és a helyére léphessünk... :) A kreditrendszer pozitív és negatív oldalairól nem is beszélve....

bajussz # 2009.08.26. 19:46

könnyebb a mostaniaknak, mint mondjuk 10 éve

ami a szervezést illeti, és a tananyaghoz való hozzájutást.

vagy pl. emlékszem, amikor vizsgákra jelentkezésnél már hajnalban beálltak az emberek a sor elejére

ezt nem fogják a maiak megtapasztalni, ilyen szempontból jó időben csináljátok az egyetemet, csak ügyesen ;)

iustinianus # 2009.08.26. 19:28

Üdvözlet mindenkinek!

Lehet diktafont használni. Nálunk ez úgy megy, hogy 1-2 ember előre ül és diktafonnal felveszi az előadást, aztán felteszi a hanganyagot a közös e-mail címünkre, hogy aki nem tudott részt venni a konzultáción az is meg tudja hallgatni, és persze sokkal könnyebb így jegyzetelni is, mert amit nem tudtál leírni azt otthon pótolhatod! Az első konzultációk alkalmával úgyis összeismerkedtek és nektek is ajánlom a közös e-mail cím létrehozását, ahová mindenki fel tudja rakni az általa kidolgozott, vagy megszerzett anyagokat, így mindenki hozzá tud férni. Ezt nem mi találtuk ki, felsőbbévesek is így csinálják... Fontos az összetartás, különben sokkal nehezebb lenne. A konzultációkon érdemes részt venni, főleg a főtárgyakból. Római jogból például, ha valaki nem jár konzultációra igen nehezen fog levizsgázni, mert Dr. Szabó Béla nagy súlyt fektet az általa elhangzottak pontos visszaidézésére, és el is mondja a konzultáción, hogy ez és ez nincs benne a könyvben, de ő kérni fogja a vizsgán.

timi36 # 2009.08.26. 19:00

Köszönjük iustinianus, a többiek nevében is. Nagyon kedves tőled, hogy felajánlottad a segítséget, biztosan szükségünk lesz rá... keresni fogunk. Egyébként megengedett a diktafon használata?

zsoleszreg # 2009.08.26. 15:16

Üdv iustinianus!

Mint leendő "elsős" köszönjük a biztató szavakat, sztem el fog férni!

iustinianus # 2009.08.26. 11:02

Sziasztok leendő kollégák!

Én most végeztem el az első évet a debreceni jogi karon, levelező tagozaton. Szívesen segítek, ha szükségetek van infóra, jegyzetre, stb. Általában az első és második évfolyamos levelezős jogászoknak egy időpontban van a konzultáció, így még össze is futhatunk az egyetemen. Adok egy e-mail címet, ahová írhattok, ha szükségetek van valamire, mert itt kevés a hely, és a jóindulat. (Az előzőek alapján sajnos ez a véleményem!)Én meg vagyok elégedve az oktatás minőségével, a tanárokkal, stb. Négyes átlaggal végeztem el az első évet, 4-es, 5-ös szigorlatokkal. Tanulni kell, ennyi az egész! Az első félév végére 150 főből 68-an maradtunk, év végére ismét lemorzsolódtak páran, de nem szabad feladni! A lényeg, hogy a három főtantárgy legyen meg: Magyar alkotmány- és jogtörténet, Egyetenes állam- és jogtörténet és a Római jog, mert ezekre épül a többi főtantárgy, és ha az egyik nincs meg, akkor máris csúsztál 1 évet!
Sok sikert és kitartást mindenkinek!

E-mail: christinagreat@citromail.hu

Impossible # 2009.08.23. 18:29

Megmenekült. :D

Sz.Márton # 2009.08.23. 17:41

Neked akkor marad a vitorlás, de Onassis a maga korában nagy szám volt, persze értelemszerűen (mivel még tervbe sem voltál) nem ismerhette a véleményedet.

Impossible # 2009.08.23. 17:07

És most attól nagy szám lesz valaki, hogy luxusyachton él? Szerintem nem.

Sz.Márton # 2009.08.23. 14:53

Nem is sejtettem, hogy Te már nem tudod ki volt Onassis és hogyan élt, igaz nem egy vitorláson, hanem luxus-yachton ahol a fél világ vezetése is megfordult egykoron....