terhesség - felmondás?


anne01 # 2013.08.29. 12:52

Még egy eszembe jutott. Próbálj meg egyezkedni vele, hogy a szerződésedet határozott idejűre módosítsátok. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a szülés időpontja még a határozott időbe beleessen.

Ágnes Eszter # 2013.08.29. 16:25

Köszönöm szépen a válaszokat!!

Ancsa1989 # 2013.08.31. 09:19

Tisztelt Uram/Hölgyem

Nekem egy elég speciális helyzetem van.
Határozott időre szól a munkaszerződésem egy gyesen lévő személy helyettesítésére, immár 5. éve. Banki alkalmazott vagyok, és néhány napja a csoportvezetőtől azt a telefont kaptam hogy az a személy akinek a pozícióját én töltöttem be,most bejelentette hogy vissza jön októbertől.Tehát október 01-től megszűnik a munkaviszonyom.
Egy hónapja táppénzen vagyok,januárra várható a baba születése.

  • A kérdésem az lenne,hogy ha októbertől igénybe veszem a munkanélkülit (3 hónap)majd ennek a lejárta után a TGYS-t.Így szabályosan járok-e majd el,és nincs akadálya?

Valamint hogy a munkáltató semmiféle kötelezettséggel nem tartozik felém?

Előre is köszönöm válaszukat
Annamária

nandy # 2013.09.02. 07:37

Főszabály szerint az jogosult TGYÁS-ra, aki a szülés napján aktív biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Táppénz szintén annak jár, akinek van biztosítási jogviszonya.
Az álláskeresési járadék táppénz ellátásra nem jogosít.

Célszerű lenne úgy igényelni az álláskeresési járadékot, hogy az a szülés napjáig kitartson. TGYÁS-t a szülés napját követő naptól kell igényelni, onnantól pedig lehet szüneteltetni az álláskeresésit. A TGYÁS lejártával újra kell indítani az ák-t legalább néhány napra, és onnantól igényelhető a GYED.
Nem egyszerű a megoldás, célszerű lenne konkrét információt kérni az illetékes OEP-től.

dolgozó kismama # 2013.10.14. 12:53

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Abban szeretném a segítségét kérni,hogy milyen ellátásokat kapnék szülés után. Meddig vagyok biztosítva a munkaviszony megszűnése után? Határozott idejű szerződésem van 2013.12.31-ig. Előre láthatólag nem fogják meghosszabbítani a szerződésem. November,december hónapban táppénzen leszek a veszélyeztetett terhességem miatt. A szülés várható időpontja 2014. 07. 17..

sortie # 2013.10.15. 09:36

dolgozó kismama
Határozott idejű szerződésem van 2013.12.31-ig. Előre láthatólag nem fogják meghosszabbítani a szerződésem. November,december hónapban táppénzen leszek a veszélyeztetett terhességem miatt. A szülés várható időpontja 2014. 07. 17.
Abban szeretném a segítségét kérni,hogy milyen ellátásokat kapnék szülés után.

Alanyi jogú GYES-t (gyermekgondozási segély), családi pótlékot és egyszeri anyasági támogatást.

Meddig vagyok biztosítva a munkaviszony megszűnése után?

Semeddig. A biztosítás csak addig áll fenn, ameddig az alapjogviszony, azaz jelen esetben amíg a munkaviszony fennáll. Ha tehát a munkaviszonya 2013.12.31-én megszűnik ezzel egyidejűleg a biztosítása is megszűnik.

Az más kérdés, hogy ezt követően 45 napig biztosítás hiányában, járulékfizetés nélkül is jogosult egészségügyi szolgáltatásra (orvosi ellátásra).

dolgozó kismama # 2013.10.15. 14:20

Szia! Igen jók a dátumok. Még a terhesség legelején vagyok, de érdekeltek ezek a dolgok.

dolgozó kismama # 2013.10.16. 06:32

Hát igen tényleg igazad van elírtam a dátumot 06.17. :)

gyalogkata # 2013.10.23. 06:02

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. 4 hónapja dolgozom titkárnőként jelenlegi munkahelyemen, -tehát még nagyon újnak számítok- és 6 hetes terhes vagyok. Olvastam, hogy írásban kell az új törvény szerint megtenni a terhesség bejelentését a munkáltató felé. Munkáltatómmal egy irodában dolgozunk, szemben ül velem. Mi történik akkor, ha én odaadom neki a papírt és ő nem írja alá? Hogyan kellene eljárnom ebben az esetben?
Köszönöm a segítséget előre is.
Kata

Szecsi # 2013.10.25. 05:22

"Az új Munka Törvénykönyve fontos újdonsága, hogy a várandósság és az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés esetén a védettségre csak akkor jogosult a munkavállaló, ha erről a körülményről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta. Arra nincs törvényi követelmény, hogy a tájékoztatást milyen formában kell megtenni, de érdemes azt írásba foglalni. Emellett a munkáltató kérheti a várandósság hitelt érdemlő (orvosi) igazolását.

Ha a munkavállaló az előzetes tájékoztatást elmulasztja, úgy a munkáltató felmondása az egyébként védett időszak alatt is jogszerű lesz. Természetesen a munkavállalónak nem kötelező bejelenteni a munkáltatónak, hogy gyermeket vár, vagy reprodukciós eljárásban vesz részt, ám ennek elmulasztása esetén a terhesség alatt közölt felmondás is jogszerű lesz. Álláspontom szerint azonban nem tartozik ide az az eset, ha a munkavállaló ugyan nem jelezte áldott állapotát, ám az külső jelekből mégis nyilvánvaló. A jóhiszeműség elvével lenne ugyanis ellentétes, ha a „látványos állapot” ellenére él felmondással a „mit sem sejtő” munkáltató."

Forrás: http://ado.hu/…dasi-tilalom

ObudaFan # 2013.10.25. 11:48

Tanúk előtt odaadhatod, vagy tértis levélben is elküldheted, ha úgy gondolod.

Csillag206 # 2013.10.26. 09:56

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg 9 hetes terhes vagyok. 2014.máj.30 körül születne a baba.Terhesgondozáson táppénzre javasoltak, mivel a magzatra veszélyes vegyszerekkel dolgozom 6 éve. 3hete fel is vett a háziorvosom 8-as kóddal. 2004.aug.óta dolgozom itt, határozatlan szerződésem van. Jelenleg úgy néz ki hogy decemberben bezár a munkahelyem. Szóban jeleztem nekik hogy terhes vagyok. Mire számíthatok? Jogosult leszek Gyedre,Gyesre? Ha megszűnik a munkahelyem a táppénz is megszűnik? Kapok majd valahonnan valami pénzt vagy terhesen munkahelyet kell majd keresnem?

Válaszukat előre is köszönöm!

vgyula77 # 2013.10.30. 07:50

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A témával kapcsolatban van hasonló hozzászólás, de a helyzet teljesen más.
Feleségemnél a napokban kiderült, hogy a terhesség kezdeti szakaszában van, a nőgyógyászhoz időpontot november elejére kaptunk. Munkahelye előreláthatólag az év végén megszűnik, de elvileg a cég több üzlettel rendelkezik. A héten kiderült, hogy az üzlet dolgozóit összehívták egy gyűlésre, és mivel ez 31.-én lesz, felmerült egy olyan helyzet is, hogy elsejével bezárhat az üzlet. Feleségem a nőgyógyász vizsgálata után akarta közölni a terhesség tényét, mivel vélhetően orvosi papírt úgyis kérhetnek.
A gyűlésen feleségemnek meg kell mondania, hogy terhes? vagy ha az orvosi vélemény után közli, akkor visszamenőleg védve van, ha bezárják az üzletet most pénteken? Ha a gyűlésen közli, akkor az üzlet megszűnésével megszűnhet a jogviszony? Illetve biztosítania kell a jogviszonyt más üzletben? Illetve megszűnés esetén a megmaradt szabadságokat kifizetik, vagy ki kell adnia a munkáltatónak, ha a munkavállaló kéri? Ha megszűnne a munkahely, végkielégítésre jogosultak a dolgozók? Illetve kötelező felajánlani a terhesség tudta mellett a munkáltatónak feleségemnek másik munkahelyet más üzletben? Illetve ha felajánl másik üzletet, van választási lehetőség? Megnövekedett utazási idő (másik két kiskorú gyermek mellett), közlekedési költségek miatt? Egyáltalán egy ilyen helyzetben mire lehet, vagy kell figyelni egy munkavállalónak? Hat órás munkában dolgozik, a gyermek születése után a járandóságokat egy nyolc órás munkaviszony után számolják, vagy a hat órás munkaviszony jövedelmét veszik alapul?
Segítségüket előre is köszönöm, várom megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Gyula

Sonja83 # 2013.10.30. 12:52

Tisztelt Hölgyem!/Uram!

Ma bevittem a táppénzes papÍrom a munkáltatómnak,aki közölte velem,hogy közös megegyezéssel megszűntetik a munkaviszonyomat.
Én jelenleg egy munka erő közvetÍtő cégnek dolgozok/dolgoztam.Ők közvetÍtettek ki egy céghez,ott mikor be jeleltettem a főnökömnek,hogy terhes vagyok,ő nem emlÍtette,hogy akkor ennyi volt nincs többé szükség rám.Jelenleg 8 hetes terhes vagyok.2 hete 9-es kóddal vett állományba a házi orvos.Veszélyeztetett terhes vagyok a nehéz fizikai munka miatt.November 20.-án lesz meg az egy év munka viszonyom.Annyit sikerült ki csikarni a munka erő kölcsönző cégtől ahonnan kapom a fizetést,hogy November 21.-től küldenek el közös megegyezéssel,Így gondolom kaphatok majd munka nélküli segélyt?Már alá Írtam a közös megegyezést de az csak November 21.-től érvényes,nem?Addig nem tudok valamit csinálni?Nincs valami törvény ami megvédi a terhes nőket a munka viszonyuk elvesztésétől?Nekem van egy 10 éves lányom és egy 4 éves kisfiam akiket sajnos jelenleg egyedűl nevelek.El sem tudom képzelni,hogyan fogunk megélni két gyerek családi pótlékjából 3-an,ami 22-23 ezer ft.Ha sikerül is elmennem munka nélkülire akkor a három havi juttatás után mire számÍthatok?

Köszönöm válaszát!

Egy elkeseredett anyuka!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:29

Már alá Írtam a közös megegyezést

Akkor miről beszélünk? Azt jobb, ha nem tudod, mit veszítettél ezzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:30

Nincs valami törvény ami megvédi a terhes nőket a munka viszonyuk elvesztésétől?
De van. Viszont téged saját magadtól kellett volna megvédeni.

P.Mihályné # 2013.11.02. 12:22

Jó napot kívánok! Nem tudom jó helyen érdeklődök-e szeretnék pár dologgal kapcsolatban kérdezni. Bejelentettként dolgoztam,pályázattal lettem felvéve, eredetileg nov. 30-ig szólt a szerződés.(jún5-től), de mivel eljöttem táppénzre aug. 19-től, mint vesz. terhes, így nem kapott rám a munkáltató pályázati pénzt, szept. 30-án megszűnt a m.viszonyom, és azt is mondta, hogy mivel már nem tudok dolgozni, ezért őt sem kötelezik a továbbfoglalkoztatásra. Érdekes módon még októberben is elvette tőlem a táppénzes papírokat. Nem szólt semmit, hogy kell-e kérnem még a dokitól vagy sem. Azokkal a papírokkal mi lesz? Veszélyeztetett terhesként felmondhat-e nekem a munkáltató? Mennyi idő kell a táppénz kérelem feldolgozásának?(mert a Tb-nél azt mondták, kérelem még nem érkezett), a munkáltató állítja, ők elküldték, még a térítvények is meg vannak róluk.
A táppénz munkaviszonynak számít-e v sem?
Válaszukat előre is köszönöm!

isalgiv # 2013.12.23. 11:09

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg közalkalmazottként dolgozom határozott idejű munkaviszonyom van, mely 2013. december 31.-én lejár.
Jelenleg 2 hónapos terhes vagyok. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak 2014. január 1.-től, milyen ellátásban részesülhetek. Esetlegesen kezdeményezzem-e a táppénzre való kiírást még ebben az évben, de nem tudom van-e értelme határozott munkaviszonynál. Azt tudom, hogy a munkanélküli jár 3 hónapig, de az utána lévő időszakban a szülésig llátás nélkül maradok?

Válaszukat előre is köszönöm:

Tóthné Nóra

anne01 # 2013.12.23. 19:12

isalgiv

A határozott idő lejártával megszűnik a biztosítási jogviszonyod. Ha tgyást, gyedet szeretnél kapni biztosítási jogviszonyban kell lenned, ez lehet munkanélküli is. A legjobban akkor járnál, ha meg tudná hosszabbítani a munkáltató szerződésedet legalább a szülésig, rosszabb esetben kb. négy-öt hónapig és utolsó hónapokban munkanélkülin lennél. Kérdés, hogy járna -e neked egyáltalán három hónap munkanélküli, mert az sem feltétlenül biztos.

isalgiv # 2013.12.24. 06:33

Köszönöm szépen a választ, sajnos ettől tartottam, Én is erre jutottam.
Úgy számoltam 3 hónapig kapom a munkanélkülit, utána viszont ellátás nélkül maradok a szülésig, de fizetni szeretném magam után a biztosítást, így jogosult leszek a szüléskor az ellátásokra.
A passzív táppénzre számítottam még, de láttam, hogy megszűnt, ezért próbálkoztam itt a fórumban, valami jó ötletért.
10 éve alkalmazásban állok, folyamatosan, de nem egy munkahelyen, a munkanélküli az biztosan jár Nekem.
A munkáltatom meg van velem elégedve, de sajnos nincs forrás a további alkalmazásomra.

Tajti Edit # 2013.12.27. 14:26

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kiközvetítve dolgozom 2014. jan. 31-ig. Most vagyok 10 hetes terhes. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e bármiféle lehetőség a biztosítás meghosszabbítására?
Epilepsziás vagyok, így veszélyeztetett terhességről van szó, de amíg birok én dolgoznék. A munkáltató nem valószínű, hogy hosszabbítja a szerződést, mert már az sem tetszett nekik, hogy kismama vagyok.Nem tudom milyen lehetőségeim vannak. Válaszokat előre is köszönöm! Tajti Edit

vkarolyi # 2014.01.01. 15:59

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődöm, hogy a párom 2014.Január 2.-tól kapott állást, egy óvodában pedagógiai asszisztens pozícióban, de pár napja tudtuk meg, hogy 7 hetes terhes.
Kérdésünk, hogy a próbaidő alatt kirúghatják-e, célszerű-e bejelenteni egyből a munkáltatónak?

Előre is köszönettel:

Üdvözlettel:
Viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 09:36

Tekintsük ezt egyetlen kérdésnek: a próbaidő alatt a jogviszonyt bármelyik fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti.

kerdesbela # 2014.01.03. 14:30

Kedves Fórumozók!

Tudna valaki segíteni, hogy 3 év után mennyi a felmondási idő? Én úgy tudom, hogy 30+5 naptári nap!

Köszönöm a válaszokat előre is!

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 15:53

Ha a munkáltató mond fel.