késedelmi kamatszámítás


facsiga77 # 2018.02.10. 18:12

Ha kérte a kamatot és nem ítélték meg neki, akkor az ítélt dolog.

Viszont ha nem kérte akkor miért lenne az?

gerbera317 # 2018.02.10. 21:39

Igaz. És az jó taktika, ahányszor eszébe jut valami érvényesíthető követelésrész ugyanabból a jogból kifolyólag, külön-külön egyenként indít irántuk pert?

facsiga77 # 2018.02.11. 11:33

Ha pl havonta jár egy fix összeg egy jogalapból, akkor nem indítható havonta a lejárt összegekre egy-egy fmh?

Nem dönthet úgy valaki, hogy egy jogalapból járó követelésének először csak egy x hányadát követeli jogi úton (arra van pénze, idege, stb), akár próbaperként?

Lehet ám számtalan oka, a túlbonyolításon kívül is, hogy csak egy részlet kerül a közjegyző/bíróság elé.

gerbera317 # 2018.02.11. 14:05

Lehet ám számtalan oka

Persze, hogy lehet. A kérdésem igazából csak költői kérdés volt. Merthogy ez a kérdező nem taktikázott, hanem egyszerűen csak feledékeny volt.

Ha pl havonta jár egy fix összeg egy jogalapból, akkor nem indítható havonta a lejárt összegekre egy-egy fmh?
Tartásdíj esetében lehet ilyen, mivel annál a végrehajtási lapot a jövőben lejáró tartásdíjrészletekre nézve is ki lehet állítani. De nem szoktak ilyet, ráadásul a végrehajtó ügyviteli programja nem tud automatikusan ilyet is számolni, olyan végrehajtó pedig nincs, aki havonta belenyúlna kézzel a nyilvántartásba, csak hogy a vh-kérő 0,9 százalékos xara naprakészen nyilván legyen tartva. Utólag, egyszeri alkalommal, egyösszegű teljesítéskor megcsinálja, de egyébként... Nehogymá'.
Ez itt más: A kérdező 2 éven át nem kapott meg valamit, és azt fizették ki visszamenőlegesen. Késedelem szempontjából ez 24 darab esedékesség. Ha a kérdező ki tudja ezt számolni forint-fillérre, vagy úgy seggen csókol valakit, hogy az hajlandó lesz kiszámolni helyette, akkor rendben van. De ha csak beadja a keresetét, hogy "kérem a késedelmi kamatokat is", úgy fogják vele elhajtani, hogy többé még ingyen sem akar a dologról hallani.

facsiga77 # 2018.02.12. 08:03

Na ja.

Igaz, hogyha valaki valamit szeretne akkor azt nagyon ki kell mutatni, nagyon ki kell számolni, hogy nehogy azért hajtsanak el, mert nem érti vagy nem akar szarozni vele a tekintetes hatóság.