Bűnügyi nyílvántartás


laeyer # 2010.01.14. 13:08

Már nem szerepel semmi az erkölcsibe. Tiszta lappal indulhat az USA-ba. Egyébként sem hiszem, hogy az adminisztratív, vagy kisebb értékű csődbűncselekmény hatással lenne az amerikaiakra.

Blackwater # 2010.01.14. 11:44

Üdvözletem!

Néhány éve egy betéti társaság beltagjaként én húztam a rövidebbet, és a felszámolóhoz késve eljuttatott iratok okán csődbüntett címen kaptam büntetést, ami alól 60 ezer forint pénzbírság befizetése után mentesültem. Lejárt a korábban megkapott 10 éves USA vízumom, és szeretnék újat kérni, de nem tudom hogy a bűnügyi nyilvántartásban szerepelek e még vagy sem. Az ügy jogerőre emelkedésétől számítva már 6 és fél év telt el. Mi a jelenlegi állapot, mit kell tudni erről?
Köszi a segítséget.

yoshua # 2010.01.04. 18:59

hello!én azt szeretném meg kérdezni hogy nem rég megfogtak egy hamis utazási kedvezményel és magán okirat hamisitásnak vették egy állam kincstáros papirral ezért most akkor biztos hogy letöltendö büntetést kapok vagy ez még bele fér a pénz birságba??
elöre is kösz!!

dobermann.lacika # 2009.12.27. 13:32

Azt kérdezném még, hogy mit jelent pontosan a selejtezés szó a bünűgyi nyilvántartásban. Tudom, hogy a megjelőlt időpontban azaz a selejtezés után például visszakapom a vagyonőri igazolványomat és sok dolog alól felmentést kapok de pl törlik e a nyilvántartásból az újlenyomataimat? Mert mint kiderült, amerikai vízum kérésnél a nagykövetség hozzáfér a magyar nyilvántartásban szereplő újlenyomataihoz. (csak azokéhoz akik 1 évnél többet kaptak) Ez alapján tudják ellenőrizni a vízumot kérők büntetlenségét. Szóval selejtezik e a levett újlenyomatokat egy idő után vagy nem?

Feri29 # 2009.12.26. 22:18

doberman.lacika, a büntetett előélet nem zárja ki, hogy vízumot kapj, viszont ha nemmel válaszolt és kiderül, akkor biztos nem kapsz vagy nem engednek majd be.
Neked kell eldönteni, hogy melyiket vállalod be.

Drkazmer # 2009.12.26. 22:11

Sziasztok!

Kellemes családi móka révén megvádoltak lopással (de már BTK-s összeghatár). Természetesen kiderült, hogy ártatlan vagyok. Viszont megtudtam innen-onnan, hogy benne vagyok még a bűnügyi nyilvántartásban. Természetesen tiszta lappal, de ott vagyok. Honnan lehet kideríteni, hogy mikor törölnek?

dobermann.lacika # 2009.12.26. 21:50

Tiszteletem!

1998ban különösen nagy értékre folytatólagosan elkövetett
lopást követtem el. 2 év 6 hónapot kaptam érte. Le is töltöttem a bűntetésem. Se elötte és azóta se volt a rendőrséggel semmilyen ügyem. Az erkölcsi bizonyitványom már régóta tiszta. Viszont szerepel a papíromon egy olyan mondat, hogy selejtezés: 2011 év eleje. Ez azt jelenti, hogy törölnek a nyílvántartásból? Ez azért érdekelne mert szeretnék az USA-ba turistavízumot kérni. A nagykővetségen mennyire tudnak az ember után nézni. Elég ha az erkölcsim tiszta és csak ez után tudnak e utánna nézni vagy érdemes lenne megvárnom a kérelemmel a selejtezést? Esetleg akármeddig várok Ők tudni foglyák , hogy Én valamikor is voltam letartóztatva? Az is felmerült bennem, hogy a vízumkérelmi lapon simán nem választ adok a volt e már büntetve kérdésre. Vagy ez hülyeség?
Válaszukat előre is köszönöm!

morci75 # 2009.11.28. 08:13

Reddragon!

Köszönöm válaszod.

reddragon # 2009.11.28. 08:12

A bűnügyi nyilvántartásnak általában 5év az elévülési ideje.

reddragon # 2009.11.28. 08:10

Kedves Morci75!

Mivel ez a büntetés más kaliberű mint pl.a lopás vagy más súlyosabb bűncselekmények,így sem az erkölcsibe sem a fedhetetlenségi nem kerül bele.
Üdv.Reddragon

morci75 # 2009.11.27. 15:20

Reddragon!

Köszönöm, hogy válaszoltál.
Tehát 2 év B kategória eltiltást kaptam, és mellé pénzbüntetést, amely pénzbüntetés megfizetését egy év próbaidőre felfüggesztették, a bűnügyi költséget kellet befizetnem, ami meg is történt.
A büntetést ez év júniusában kaptam, az elkövetés januárban volt. Az ítélethozatalig eltelt időt beleszámolták, így 2011. januárban lejár a kategória eltiltás.
Ezek tükrében melyik nyilvátartásból, mikor tünök el?
Pl: sose leszek már "feddhetetlen" előéletű?

Ha van időd, kérlek válaszolj. Köszönöm.

reddragon # 2009.11.27. 15:07

Kedves morci75!

Először is köszönöm hogy kérdéseddel megtisztelsz.
A válasz kissé összetett.
A bűncselekmény kategóriának van több szintje.
Először is mikor kaptad a bűntetést?
Ha csak pénzbüntetést kaptál akkor ahogy befizetted azonnal elévül a büntetés.Így az erkölcsibe sem lesz benne.A bűnügyi nyilvántartásba általába 5év az elévülési idő.Ha felfüggesztettet is kaptál akkor amikor letellik a próbaidő utána nem szerepel az erkölcsibe.
Mivel te "CSAK ITTAS VEZETÉS MIATT" kaptál büntetést az nem akkora progerejű bűncselekmény mint egy lopás vagy rablás.Esetleg ha fedhetetlenségit kell beszerezz akkor abba fog szerepelni,de azt nemnagyon szoktak kérni csak állami szerveknél.Úgyhogy megnyugodhatsz az erkölcsi bizonyítványodba nem lesz benne.
Ne vezess többé ittasan!
Üdv.Reddragon

morci75 # 2009.11.26. 17:32

kérdés reddragon-hoz.

Mivel kellőképpen összezavarodtam, az erkölcsi bizonyítvány és a bűnügyi nyilvántartásban szereplés tárgykörökben, kérdésem az lenne, hogy ittas vezetés miatt 2 év kategória eliltást kaptam, + pénzbüntetést 1 év próbaidőre felfüggesztve.
ezek alapján az erkölcsi bizonyítványban, illetve a bűnügyi nyilvántartásban meddig fog szerepelni?

reddragon # 2009.11.26. 15:12

Szia Impike!

Mivel neked 2005-ben hozták a bírósági határozatot amit 1,5év börtön 3évre felfüggesztve kaptál az a 3év már 2008-ban letelt,így az erkölcsi bizonyítványodba már nem lesz benne.Egyedül fedhetetlenségit nem kapnál.

impike # 2009.11.24. 13:24

Sziasztok

Következő lenne az én kérdésem, még 2004 januárjában tartóztattak le, csoportos fegyveres rablás vádjával. A sztorit nem mesélném el, a lényeg annyi hogy csúnyán, nagyon csúnyán tőrbecsalt a két másik, fiatalkorú (nem magyar származású) "társam", akik természetesen rám vallottak. 2004 január végén helyeztek előzetesbe, 2004 június végén szabadlábra helyeztek. A tárgyalásom rá egy évre volt, 2005 júliusában. A büntetési tétel 5-15 év az ilyen fajta bűncselekményeknél. Az első fokú ítéletet elfogadva, másfél évet kaptam három évre felfüggesztve. Azóta persze nagyot fordult velem a világ, dolgozom, családom van, normális életet élek. Új munkahely keresése van folyamatban, viszont nagyon sok helyen alapfeltételként kérik az erkölcsi bizonyítványt. A kérdésem az lenne, hogy szerepel e még ez a fiatalkori malőr az erkölcsi bizonyítványomban, vagy ez pontosan mikor fog elévülni, ha nem történt e még meg.

Köszönöm előre is az információt!

reddragon # 2009.11.22. 15:48

Sziasztok Fórumozók!

Először is köszönöm a választ a kérdésemre!
A bűnügyi nyilvántartásból való törlés pedig azon múlik milyen bűncselekményt követtél el.Engem a bűnügyi nyilvántartásból 5év múlva törölnek,annyi az elévülési idő.Az akit szabadságvesztésre vagy felfüggesztett büntetésre itéltek annak több.Ezt a határozatot hozó hatóságnál kell megérdeklődni.

Hupikék # 2009.11.20. 21:04

A bűnügyi nyilvántartásnak több része van. Az ún. erkölcsi a ,,bűntettesek nyilvántartása". Innen törlik az embert, ha a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól mentesült.

Ez mikor történik?

A legtipikusabban, ha meghatározott idő elelik:

Btk. 102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. közérdekű munka, pénzbüntetés és főbüntetés helyett alkalmazott mellékbüntetés esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján;

Szóval reddragon, neked tiszta az erkölcsid.

  1. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;
  2. gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján;
  3. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével;
  4. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;
  5. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, határozott tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő tíz év elteltével.

Karuzo! Számolj a fentiek szerint! De azt nézd, menyni volt az ítéáletben, ne azt, hogy pl.: kedvezménnyel szabadultál!

morci75 # 2009.11.20. 15:20

végrehajtó1

Akkor az hogy lehet, hogy aki elkövetett valamilyen büncselekmény kategóriába tartozó "cselekményt", évekkel később az erkölcsi biz.-ban az van írva, hogy "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel?

végrehajtó1 # 2009.11.20. 15:09

Aki egyszer bekerült a bünügyi nyílvántartásba annak az élete végéig nyoma marad.Nem tőrlik.

reddragon # 2009.11.20. 14:22

Kedves Caruzo!

Biztonsági őri tanfolyamot letehetsz,csak azt kell megérdeklődjed a rendőrségen hogy bennevagy-e a bűnügyi nyílvántartásba,mert ha igen a rendőrség nem ad igazolványt.

karuzo # 2009.11.16. 09:44

SZERETNEM MEGKÉRDEZNI HOGY 1995BEN VOLTAM 1ÉVET BŰNTETÉS VÉGREHAJTO INTÉZETBEN .MOST SZERETNÉK BIZTONSÁGI ŐR LENNI MEGKAPHATOM AZ ENGEDÉJEM .ELÉVŰLT A BŰNTETÉSEM .

reddragon # 2009.11.14. 12:07

Üdv.Fórumózók!

Azt kérdezném hogy bolti lopás miatt tavaly kaptam 30000ft pénzbírságot.Elvileg úgy tudom hogy ha már befizettem akkor a büntetés azonnal elévül.
De mivel sajnos egy ilyen hülyeség miatt a rendőrségen rabosítanak akkor bennevagy a bűnügyi nyílvántartásba.
Kérdésem:mikor leszek törölve?
erkölcsi bizonyítványban szerepel-e?
De nem ez a legnagyobb gondom hanem az hogy a vagyonőri igazolványomat elvette a rendőrség és így nem tudok dolgozni.
Kérdésem.mikor kaphatom vissza hogy tudjak dolgozni?
Lehet-e kérvényt írni a rendőrségnek azzal az ürüggyel hogy mivel elvették az igazolványomat így nem tudok dolgozni és megélhetési bűnözésre kényszerítenek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Skull21 # 2009.11.12. 18:08

Üdvözlet!
Körülbelül 2 éve, a barátomat, és ismerősét éjszaka mikor várták az utolsó buszt, rendőrök igazoltatták, majd megbilincselték, és vitték be a rendőrörsre, azért mert állítólag vkitől elvettek nem is tudom már mit, azt hiszem telefont, így rablással lettek vádolva.
A sértett 100% ig állítja h ők voltak azok, pedig azt mondja h az elkövetők romák voltak,holott a barátomék nem azok. És a telefon sem került elő.
Szemtanúk sem voltak, tettenérés se, rabosították őket, azóta is folynak a tárgyalások, azt hiszem most lesz a hatodik.
Házkutatás is volt, ott sem találtak lopott telefonokat, vagyis gyakorlatilag semmi nincs ellenük, mégis a sértett megvan győzödve róla h ők voltak.
Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető h elítélik őket ártatlanul? Vagy kaphatnak valami elmarasztalást? Illetve ha esetleg felmentést kapnak, törlik őket a nyilvántartásból?
Köszönöm a választ

Feri29 # 2009.09.20. 19:51

Ha előállították a rendőrségre, akkor sajnos erre a kérdésre a válasz szerintem igen. Az persze megint más kérdés, hogy az USA erről kaphat-e adatot. Ha jól tudom az ilyen jellegű adatkérések nem automatikusak, hanem szúrópróbaszerűek.
Ha igennel válaszoltok az nem jelenti azt, hogy nem kaphat vízumot, lehet, hogy csak rákérdeznek majd, hogy mi volt ez, persze az sem kizárt, hogy elutasítják. Ha pedig nemmel válaszoltok, akkor csak a rizikó, hogy kiderül-e a turpisság.

vivaelpisto # 2009.09.20. 18:03

Előszöris köszönöm a választ, egy kicsit megnyugodtam.
A vízumkérő űrlapon (EVAF DS-156- ezt adták a megpályázott ösztöndíjhoz) pedig azt kérdezik: volt e valaha letartóztatva vagy büntetve bármely vétség vagy bűncselekmény elkövetése miatt, függetlenül attól hogy kegyelemben vagy hasonló jogi mentességben részesült?
Köszönöm.