Bűnügyi nyílvántartás


kapupánt # 2010.06.12. 03:43

Tisztelettel mindenkinek.
Felvilágosítást szeretnék kérni egy hozzá értő embertől.
Több mint tíz évvel ezelőtt voltam büntetve,igaz visszaesőként.
Annak ellenére hogy letöltendő ítéletet kaptam a 90 es
évek közepén,mégis csak felfüggesztettet kaptam 98- körül.
Azt szeretném megtudni,hogy vagyonőri igazolványt kaphatok e .és hogy hogyan.
Nem tudom menyi az elévülés,de már 11 éve nem volt semmi problémám a törvénnyel.
Viszont ahhoz hogy dolgozhassak kellene az igazolvány.
Válaszukat köszönöm.

Nidar # 2010.06.07. 20:16

Tisztelt Forumozók,

Sürgősen információra lenne szükségem. A héten intézném a munkáltatómon keresztűl az USA-ba való utazásomat ( egy amerikai cég magyar székhelyén dolgozom) és az ESTA következő kérdésére nem tudom mi a helyes válasz.

  1. Volt már Ön valaha letartóztatva, illetve elítélve olyan szabálysértésért vagy kihágásért, amely magában foglalt erkölcsi vétséget, illetve erőszakot, ami összefüggésben állt valamely olyan anyaggal, amelynek birtoklását törvény szabályozza; esetleg letartóztatták vagy elítélték-e több mint két szabálysértésért, amelyért a teljes szabadságvesztéses büntetés legalább öt év volt; illetve ha Ön olyan anyagokkal kereskedik, amelyeknek birtoklását törvény szabályozza; illetve bűncselekmények vagy erkölcstelen cselekedetek elkövetése érdekében kíván-e az országba belépni?

Az ok miért kérdezem, hogy 2009 végén Számvitel Rendje megsértésének felszámolási eljárása során elkövetett vétség miatt 2 évre próbára bocsájtottak.

Szóval nem tudom mi a korrekt válasz a kérdésre his ha erkölcsi bizonyítványt nézem akkor tiszta a múltam. KÉrlek segítsetek, hisz a cégnél már holnap intéznék a papírokat.

Köszönöm előre is

NIdar

k.krisz75 # 2010.02.18. 06:57

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Családom egyik férfi tagja 5 évvel ezelőtt magánokirat hamisításért és csalásért pénzbüntetést kapott. Miután a család nem tudta időre összeszedni a szükséges összeget, a szóban forgó férfi bevonult a börtönbe (ha jól emlékszem 10 napot töltött bent, mire meglett a pénz).

Az lenne a kérdésem, hogy elévül ez a 10 nap börtön? Ha igen, mikor? Tud valaha tiszta erkölcsi bizonyítványt kapni, és ezáltal normális, hivatalosan is bejelentett munkahelyen dolgozni?

Előre is köszönöm a segítséget és elnézést, ha valaki a fórumon belül másik topikon is találkozott a kérdésemmel, de eddig még nem kaptam választ, ezért próbálkozom több helyen!

dr.Hudson # 2010.02.15. 21:55

Kedves Inez!

Jól érti, a bűnügyi nyilvántartás sokféle adatot tartalmaz, pl.: bűntettesek nyilvántartása, büntető eljárás alatt állók nyilvántartása, kényszerintézkedés hatálya alatt állók nyilvántartása stb.

Ha erkölcsi bizonyítványt kér, akkor a büntettesek nyilvántartását veszik alapul, és akkor tiszta az erkölcsij, ha egyáltalán nem is volt büntetve, vagy volt ugyan, de mentesült a büntetett előélethez fúződő hátrányok alól.

Az idézett mondat arra vonatkozott, hogy jelen esetben tiszta erkölcsivel mehet munkát vállalni, de ha ismét büntető eljárás indulna Ön ellen, akkor a bűnügyi nyilvántartásban ott lesz(nek) a korábbi büntetései.

Az ítélet a bíróság ügydöntő határozata, és érdemben zárja le a büntető eljárást. Benne a bíróság a rendelkező részben büntetést szabhat ki, intézkedést alkalmazhat.

Egyébként pedig ne kapkodjon, várja meg az erkölcsit!

Az erkölcsivel kapcsolatban bővebb információt a http://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php?…

oldalon talál.

Üdv
dr. Hudson

kishuszti # 2010.02.15. 18:52

Kedves Fórumozók!

Egy olyan problémával fordulok hozzátok segitségért, hogy 2002 ben vagyonőr csoportvezetőként dolgoztam. Az embereim mint utólag kiderült loptak. A bíroság 2007 ben életszerütlennek nevezte a dolgot, hogy én ne tudtam volna róla, így 50 nap közérdekü munkát kaptam. Amit le is dolgoztam. Azért ilyen sokat mert egy gyerekkori csínytevés miatt (volt 2 autóm tarbi meg egy ladám és felcseréltem a rendszámokat. Gondoltam jó poén.)Már büntetett előéletű voltam hatósági jelzés meghamisitás büntette miatt.

Életem végéig büntetett előéletű maradok, vagy ez törlödik bizonyos év után?
Esetleg lehet -e saját vállalkozásom?
Valahol azt hallotam lehet kérvényezni, hogy töröljenek a nyilvántartásból és nyoma sincs a pekete potjaimnak.

Előre is köszönöm a segitségeteket.

Üdvözlettel: kishuszti

Dr.Attika # 2010.02.13. 16:13

Kérje meg és meg is kapja, hacsak ezen múlik.

jaguar69 # 2010.02.13. 16:05

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!MEGPROBÁLOM MINDENKÉPP!ANNYIT MÉG HOGY AZ USA BEUTAZÁSIT ÖN SZERINT MEGKÉRHETEM?

Dr.Attika # 2010.02.13. 13:58

A próbára bocsátás semmilyen formában nem szerepelhet az erkölcsiében. Az erkölcsi bizonyítvány két féle adatot tartalmazhat.

  1. Bűntettesek nyilvántartásában szerepel.
  2. Bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel.

Mivel Önt nem ítélték el, ezért csak "tiszta" erkölcsit kaphat.

De próbálja ki. Hétfőn a postán kapható adatlapot küldje be, és a válasz cca. 8 napon belül megérkezik.

Kerül cca. 3000,- forintba a dolog.

jaguar69 # 2010.02.13. 13:44

üdvözlöm!
akkor tulképp az erkölcsimben ez szerepel?usa utazáshoz ez befolyásolo tényezö?kérhetek beutazási engedélyt?

Dr.Attika # 2010.02.13. 06:35

Tiszteletem.

Ez így nem jöhet össze. Vagy 10 hó börtön , végrehajtásában 3 évre felfüggesztve, vagy 3 évre próbára bocsátották, vagyis ennyi időre elhalasztotta a bíróság a büntetés kiszabását.
A próbára bocsátás azt jelenti, ha a3 év alatt nem követ el semmilyen bűncselekményt, akkor nem kerül sor büntetés kiszabására. Ha elkövet valamit, akkor ezen és az új bcs. miatt büntetést fog kiszabni a bíróság.

jaguar69 # 2010.02.13. 01:27

tiszteletem!

érdeklödni szeretnék hogy tavaly januárban 10 honap börtön büntetést kaptam 3 évre probára bocsátva mert 2 db töltényt találtak nálam a polcomon.nem tudom hogy ez a probára bocsátás mi is valojáben mert mindenki mást mond.
mi az a probára bocsátás?szerepel az erkölcsiben?

igazábol utaznék tiz napra az usába és nem tudom hogy a vizum mentesség ami most van usába utazáshoz ill a beutazási engedélyt ez befolyásolja e?kérhetek e beutazásit vagy meg sem probáljam?

istván007 # 2010.02.12. 16:42

SÜRGÖS

18 éves vagyok nyíregyházán lakok a mai napon sikerült elrontanom egy pár dolgot, nem vagyok büszke rá sőt hány ingerem van,
a lényeg a profiban megkiséreltem ellopni egy árút (nem emlékszem pontosan de talán 100 FT értékben, a lényeg h egy snickers csoki volt az) értékben, a pénztár után megállitottak elvezettek, az őr kitöltött egy papírt mondta h kivagyok tiltva, a sulinak ellesz küldve, ki is rúghatnak, büntetést küldenek majd nekem ami akár a 100 000 FT is elérheti

kérdésem mit tegyek ? tényleg ennyire rossz a heéyzetem ? most lesz a továbbtanulás fel fognak tudni venni ?
Erkülcsi bizonyitvámba ez bekerül ? További életemben megbélyegzetként kellesz élnem ?
UGYE NEM ? NEM TUDOM H MIT TEgyek, kérem segítsenek

Inez99 # 2010.02.10. 09:15

Kedves Dr. Hudson!

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő válaszát.
Időközben igényeltem erkölcsit, de még nem érkezett meg. Azt jelöltem be "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel". Mert úgy értesültem, hogy a bűnügyi nyilvántartás és a bűntettesek nyilvántartása nem ugyanaz. Nyilván a bűnügyi nyilvántartásban benne vagyok, de ez nem látszik majd az erkölcsin. Ugye? Remélem jól értem.
Illetve nem világos számomra, mit jelent az alábbi mondata:
Ettől teljesen független dolog, hogy a bűnügyi nyilvántartás tartalmazza az adatait (fénykép, ujj- tenyérnyom…), és a „bűntettesek” nyilvántartása „szerepel” választ ad, megjelölve az ítélet számától kezdve a személyi azonosítóit.
Kérem, válaszában térjen ki ennek magyarázatára.

És van még valami. Az erkölcsit igénylő nyomtatványon van olyan rész is, amelyben arról lehet informálódni, hogy "intézkedés hatálya alatt áll". Én ezt választottam. Utólag úgy vélem rosszul tettem, mert lehet, hogy intézkedés hatálya alatt állok, hiszen még nem járt le a próbára bocsájtás éve. Vagy ezek a tényezők teljesen függetlenek egymástól? Az ítélet nem minősül intézkedésnek?
Ha mégis szerepel benne, hogy intézkedés hatálya alatt állok, kérek egy újabb erkölcsit, amelyen ezt az információt nem óhajtom lekérni magamról.
Ugye van lehetőség arra, hogy akár egy hónapon belül két erkölcsit is igényeljek?

Elnézését kérem a sok akadékoskodásom miatt, de aggodalommal tölt el egy korábbi hibám. És attól félek, ez megpecsételi a jövőmet is.
A segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Inez

dr.Hudson # 2010.02.02. 19:42

Tisztelt Inez!

Mivel a talált idegen dologgal kapcsolatban a törvény azt írja el, hogy a hatóságnak vagy annak kell visszaadni, aki elveszítette, ezért vélték úgy, hogy gyanúsítható a bűncselekménnyel.

A próbára bocsátásra azért került sor, mert a bűncselekmény büntetési tétele lehetővé tette, hogy a bíróság büntetés kiszabása helyett intézkedést alkalmazzon, és ezért az így kiszabható törvényi minimumot kapta meg – 1 év próbára bocsátás. Btk. 72. § (1) bek.

Pénzbüntetést azért nem kaphatott, mert a törvény lehetővé sem teszi (a Btk. 325. § (1) bek. megállapítása esetén csak szabadságvesztés szabható ki főbüntetésként), pénzmellékbüntetést pedig azért nem kaphatott, mert a hatályos (júliustól már nem így lesz) szabályok szerint pénzmellékbüntetés önállóan főbüntetés kiszabása helyett nem alkalmazható, hanem csak akkor, ha valakit határozott tartalmú szabadságvesztésre ítélnek … (Btk. 64. § (1)

Mivel a büntetőeljárás során gyanúsítottként kihallgatták, ezért azzal együtt jár a „rabosítás”, vagy másképpen bűnügyi nyilvántartásba vétel.

De ezen a ponton két fogalmat kever: a „rabosítás” – bűnügyi nyilvántartásba vétel nem azonos fogalom a büntetett előélettel, és annak hiányát igazoló erkölcsi igazolvánnyal.

Ön egyszerűen kaphat erkölcsi bizonyítványt, mivel a bírósági ítéletben nem büntetést vagy mellékbüntetést szabtak ki Önnel szemben, hanem intézkedést alkalmaztak. Így mentesítésre sincs szükség. Btk. 100. § (1) bek.
Ettől teljesen független dolog, hogy a bűnügyi nyilvántartás tartalmazza az adatait (fénykép, ujj- tenyérnyom…), és a „bűntettesek” nyilvántartása „szerepel” választ ad, megjelölve az ítélet számától kezdve a személyi azonosítóit.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII tv. (Kjt). már hatályba lépett rendelkezése szerint: „A közalkalmazott jogviszonyt létesíteni szándékozó személy hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy nem áll olyan foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé. 20. § (4) bek.
Indokolt esetben a munkáltató írásban felszólíthatja a közalkalmazottat, hogy a felhívástól számított 15 napon belül hatósági igazolvánnyal igazolja, hogy büntetlen előéletű, illetve, hogy nem áll a munkakörének megfelelő vagy a munkaköréneki részét képező foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. 20. § (6) bek.
Szóval röviden: erkölcsi bizonyítványt fog kapni, ha egyébként korábban nem volt büntetve.
(És figyeljen, hogy a következő egy év sikeresen teljen! Mivel máshol felmerült kérdésként itt is hozzáteszem, hogy az egy éves próbára bocsátás időtartama a próbára bocsátást elrendelő bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől kezdődik!)

üdv.
Dr. H.

Inez99 # 2010.01.29. 16:28

Tisztelt Tanácsadó!
Tavaly találtam egy telefont, eladtam egy GSM boltban.Majd beidézett a rendőrség,meggyanúsítottak,h loptam.Rabosítottak is!!!
Majd a bíróság jogtalan elsajátítás vétsége miatt egy év próbára bocsájtott. Büntetést sem kellett fizetnem.
Márciustól tanárként dolgoznék. A pályázathoz szükséges erkölcsi bizonyítvány is. Van egy olyan része, hogy a bűntettesek nyilvántartásában szerepelek/ nem szerepelek.
Mivel vettek ujjlenyomatot, csináltak fotót, szerepelek a nyilvántartásban.
Vagy, mert enyhe vétség csupán, nem is szerepelek a nyilvántartásban?
Mindenképp látszani fog az erkölcsiben ez? Esetleg lehet olyat csinálni, hogy ebben a kategoriában (szerepelek-e a bűntettesek nyilvántartásában) nem kérek igazolást? Vagyis ezt a szempontot nem jelölöm? Vagy ez kötelező?
Azért aggódom, mert katolikus gimnáziumról van szó. Fel sem vesznek, ha bibi van az erkölcsiben.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Inez

Tibi1980 # 2010.01.25. 15:21

Szia Sz. Márton!

Az a nagy hadihelyzet hogy a pont a Magyar Honvédség az a szerv aki tárt karokkal fogad és most ne haragudj meg a kifejezésért de magasról és nagy ívben tesz arra, hogy a milyen döntést hozott a katonai ügyészség. Azt mondták hogyha tudomásom volna arról, hogy a honvédségnél hány de hány olyan tiszt és tiszt és tiszthelyettes dolgozik hivatásosként akiket anno még úgy ahogy engem is jogerősen lefokoztak, leesne az állam. Tudod már csak ezért is próbálkozom. Én az a fajta vagyok aki soha nem fogja mert nem tudja feladni a küzdelmet és aki nem tudja elveszíteni a reményt.

Sz.Márton # 2010.01.25. 08:11

Tibi1980!

Sajna, ha egyszer lefokoztak akkor többet már nem nagyon tudsz magyar fegyveres szervezetnél rendfokozatot kapni, akármilyen szintű bevizsgálásra is kerülnél és jelenleg ahol van szerződéses, hivatásos ott ez a meglévő jogállási törvények alapján még a kezdő rendfokozatnál is gondot jelenthet. Egy fegyveres szervezetnél a felvételkor ezeket hamar tisztázzák. Kivéve ha ugyanott közalkalmazott vagy köztisztviselő szeretnél lenni.

Amit írtál:

"ott olyan tipikus szemellenzős egyének dolgoznak"

az milyen szerinted (már most), ha kívűlről így meg lehet ítélni..(...)? Lehet, hogy csak egyszerűen betartják és betartatják a meglévő szabályokat.

Tibi1980 # 2010.01.24. 17:12

Tisztelt laeyer!

Köszi a tippet. mindenképp utánajárok, csak az a gebasz, hogy ahova megyek ott olyan tipikus szemellenzős egyének dolgoznak, hogy azt mondták, hogy aki szerepel a nyilvántartásban, akármilyen ügyből kifolyólag, (lehet az egy nyalókalopás 14 évesen vagy egy hirtelen felindulásból 8 emberen elkövetett emberölés) szó sem lehet róla, hogy felvegyék az illetőt. Azért ez milyen aljas dolog. Van aki soha sem volt büntetett előéletű és csak azért mert valamikor volt egy ügye amit tárgyalt az ügyészség vagy a bíróság és persze nyoma is van már mindenhol úgy néznek rá mintegy visszaesőre.

laeyer # 2010.01.24. 17:06

B-t biztos csinálnak, nekem C volt, azért nem tudom pontosan mit néznek a B-nél. De nem nehéz utána járni, csak nem most vasárnap. Akár te is felhívhatod a személyügyet, hogy miből áll a nemezetbiztonsági B vagy C.

Nem arról van szó, hogy mit látnak, hanem lehet nem annyira érdekli őket egyes esetekben, hogy volt ilyen bcs-d. Mert nem olyan beosztásba leszel stb. Javaslom ennek nézz utána és rédeklődj, hova mi kell. Adott szervtől, szinttől függ.

Tibi1980 # 2010.01.24. 16:53

Tisztelt Laeyer!

Most felvetettél egy újabb kérdést. Ha c típusút csinálnak. Miért? Ha a vagy b-t csinálnak akkor nem látnak mindent?

laeyer # 2010.01.24. 16:45

Igen, ezt jól látod! Nem kell beleegyezned semmibe, ők meg fogják nézni a BMAH-n keresztül. Ott pedig a 20 évvel ezelőtti is megvan. Ez biztos akkor, ha C típusú ellenőrzést csinálnak, ilyen a nyomozók, határ..
Sajnos ők látni fogják ezt, de nem biztos, hogy ez hátráltat. Az attól függ milyen az a kötelességszegés... Meg kell próbálni.

Tibi1980 # 2010.01.24. 15:27

Tisztelt Sz. Márton!

Nagyon szépen köszönöm a választ, pontosabban a nagyon gyors választ, de azt hiszem hogy én tettem fel a kérdésemet egy kicsit pontatlanul. A kötelességszegés szolgálatban katonai bcs-met a rendőrségen követtem el anno, mint hivatéásos, 2005-ben. Ezt vizsgálta ugyebár a katonai ügyészség és kaptam érte a 200.000 forint pénzbüntit főbüntetésnek és a lefokozást mellékbüntinek. Az erkölcsimmel semmi gond, mert az mindig patyolattiszta volt. Azóta azt már egy párszor kikértem. Az azért is tiszta mert a síma erkölcsibe nem látszódnak a katonai belsős ügyek nyomai. Arra lennék kíváncsi, hogyha most 2010-ben mondjuk fel szeretnék szerelni valamelyik más fegyveres testülethez (a rendőrségen kívül) HM-hez vagy a VPOP-hoz, akkor valami látszódni fog-e a múltamat illetően erről az egészről? Mert mostanság az a módi, hogy minden egyes felszerelővel aláíratnak egy beleegyező nyilatkozatot, hogy a felszerelő által megnyelölt fegyveres szerv bepillantást nyerhessen a központi búnügyi nyilvántartásba, hogy ott az illető szerepel-e, akármilyen súlyos vagy épp csak valami pitiáner dolog miatt. Mert ha igen, akkor már bukta is a munkajogviszony létesítése. És az az egészben a gáz, hogy aki szerepel, az tudtommal onnan soha az életbe nem fog törlődni, függetlenül attól, hogy soha nem volt büntetett előélete. Úgy ahogy nekem is.

Köszönettel: S. Tibi

Sz.Márton # 2010.01.23. 14:45

pontosítom: az 1978. évi IV. törvény, (nehogy úgy olvasódjon, mint ahogy egyes "szupersztárjogász-képviselők" is felovasták egykoron; "négyes törvény...(..)")

Sz.Márton # 2010.01.23. 14:41

Tibi1980!

Ha egyéb előzetes mentesítés stb. nem szerepelt az ítéletedben ami lehetővé tette volna már korábban is megkapni, akkor elvileg már kaphatsz erkölcsit, csak nem árt, ha azzal nem az előző cégedhez kopogtatsz be..(esetleg az MH..?), vagy más hasonló fegyveres céghez.

idézet az 1978. évi IV törvény 102. § (1)-ből:

"A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével;"
Tibi1980 # 2010.01.23. 14:15

Tisztelt Cím!

2005-ben volt egy katonai büntetőügyem, kötelességszegés szolgálatban bcs. miatt. Az ítéletben főbüntetésnek kaptam 200.000 forint pénzbüntetést és mellékbüntetésnek pedig egy lefokozást. A kérdésem annyi lenne, hogy a bűnügyi nyilvántartásban szerepelek-e. És ha igen, akkor meddig?

Köszönettel: S. Tibor