Bűnügyi nyílvántartás


guba # 2011.03.06. 11:21

A próbaidő lejártától számított három év elmúltával fognak törölni a nyilvántartásból, és nincsen mód bírósági mentesítésre.

attlasz # 2011.03.06. 10:18

tisztelt fórum
az lenne a kérdésem,hogy próbára bocsátást kaptam 1-évet ami 2012-ben jár le az erkölcsim tiszta,de hatósági bizonyitványban benne van szeretnék jelent kezni a rendészetre,de a h.sz.t. szerint a három év az elévülés.lehetséges lenne valahogyan kérvényeznem például a biróságtól.hogy hamarabb lejárjon,mivel már több mint fele eltelt. köszönöm

guba # 2011.03.04. 07:19

Mint ahogy mondtam, 5 év elteltével büntetlen előéletűnek számítasz, tehát tiszta erkölcsit kaphatsz.

Jo kis orszag a mienk.

Tulajdonképpen jár neked a tiszta erkölcsi, mert a büntetés letöltése helyett elhagytad az országot, nem pusztítottad itt az adófizetők pénzét, és abban a sokkal szebb demokráciában ahol jelenleg élsz, nyilván e nélkül is hasznos és értékes tagjává váltál a társadalomnak. Jó ember vagy te, egy baj van csak veled, egy ilyen "jó kis országba" születtél, ami téged bűnözővé tett, most meg külföldön sem hagy élni.:)

Lorrydriver # 2011.03.03. 20:59

Koszonom valszaitokat.
Azt hiszem hogy a 22-es csapdajaba kerultem. Kulfoldi letelepedeshez van szuksegem a kivonatra a bunugyi nyilvantartasbol, de mivel abban szerepelek, hiaba az egesz mert azt veszik figyelembe.Csak azt nem ertem hogy lehetek buntetlen eloeletu ha meg szerepelek a nyilvantartasban... Buntetlen vagyok de megse??? Jo kis orszag a mienk. Mashol ez ugy mukodik hogy elkovettel vmit. az benne marad a rendszerben mindaddig amig pardont nem kersz. Ha ott megfeleltel akkor torlik a rendszerbol es ugy jossz mesz mint egy buntetlen eloeletu... Magyarorszagon erre nincs lehetoseg?

guba # 2011.03.03. 18:20

Az elévüléstől számított 5 év elteltével már büntetlen előéletűnek számítasz, de a nyilvántartásból csak újabb 15 év elteltével fogsz kikerülni.

onom # 2011.03.03. 17:24

Lorrydriver, attól még hogy elévült,nem jelenti, hogy selejteződött is az anyag.Kikerülni nem lehet onnan sehogy.

Lorrydriver # 2011.03.03. 10:39

Tisztelt Forumozok!

Kerdessel fordulok Onokhoz.

Volt egy buntetougyem 1998-ban, amibol 2 ev 4 honapos bortonbuntetest kaptam. Mivel kulfoldre tavoztam a buntetest nem toltottem le. Van egy birosagi hatarozatom 2003-bol hogy a buntetesem elevult, de a bunugyi nyilvantartasban meg szerelepelek. Az lenne a kerdesem hogy hogyan tudok kikerulni a bunugyi nyilvantartasbol?

Koszonettel.

lakatosviktor # 2011.02.24. 07:47

kacsa99: Így van.


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

kacsa99 # 2011.02.23. 17:22

Viszont egy kérdésem nekem is lenne a korábban olvasottakhoz: aki nem volt gyanúsítottként kihallgatva, az semmiképp sem kaphat bejegyzést, miszerint ellene büntetőeljárás van folyamatban?

Tehát az nem fordulhat elő, hogy az erkölcsiből előbb tudja meg az eljárás tényét, mint ahogy az első gyanúsítottkénti kihallgatás megtörténik?

kacsa99 # 2011.02.23. 17:16

A rendőrségi nyilvántartásban talált rekordok (BMAH, RZS) pedig nem azonosak a bűnügyi (bűntettesi - bűntett elkövetéséért bűntettet) nyilvántartásban való szerepléssel.

kacsa99 # 2011.02.23. 17:09

Kedves Gabicsek!

Az intézkedés fogalma nem azonos a rendőri intézkedés RTV-beli fogalmával.

A bűntettesek nyilvántartása sem a társtettesek nyilvántartását jelenti :)

Végezetül egy észrevétel: mos tmár biztos, hogy a rendőrség (bocs, de a megszokásokból eredő hibáidból ez kitűnik) nem bűnüldöző, hanem kárfelmérő szervezet...

guba # 2011.02.18. 13:24

A nyilvántartásba már azzal bekerülsz, ha gyanúsítottként büntetőeljárás alá vontak. Nincs jelentősége, hogy magán, vagy közvádas bcs.
Hogy ez hogy befolyásolja a későbbi rendőrré válhatásodat, azt a rendőrségen kérdezd meg.

Házdoktor # 2011.02.18. 13:16

+++
Előzőhöz még annyi, hogy ha a megrovást/pénzbüntetést megfellebbezem, akkor már bekerülök a bűnügyi nyilvántartásba? Hogy zajlik ez ilyenkor?
Köszönöm előre is!!


K. János

Házdoktor # 2011.02.18. 13:08

Köszönöm a választ!
A kérdésem olyan tekintetben értetődött, hogy a bűnügyi nyilvántartás - bár az erkölcsi tiszta marad - befolyásolhatja-e pl. a közszférai vagy rendőrségi állásjelentkezést?
Mert magánvádas cselekményről van szó.
Ha a bíró szabálysértésként értékeli és nem vétségként és úgy ró meg...akkor változtat ez a dolgokon?

A bűnügyi nyilvántartás az a fényképet/ujjlenyomatot jelenti? Vagy csak az adatok rögzitését?


K. János

guba # 2011.02.18. 13:04

A bűnügyi nyilvántartásba bekerülsz, de tiszta marad az erkölcsid, ha erre voltál kíváncsi.

Házdoktor # 2011.02.18. 11:54

...kiegészíteném előző kérdésem:

  • Ha megrovást kapok vagy pénzbüntetést és fellebbezek ellene, akkor nem válik jogerőssé?

Tehát nem is kerül be a nyilvántartásba addig?


K. János

Házdoktor # 2011.02.18. 10:41

Hölgyek/Urak,
Magánvádas becsületsértési ügyben ha pénzbüntetésre vagy megrovásra ítélnek és fellebbezek ellene, akkor:
bekerülök a nyilvántartásba? ujjlenyomatot vesznek/fényképeznek?
Mi történik ilyenkor?

Tisztelettel:


K. János

Gabicsek # 2011.02.17. 21:34

Kati85!
Nem igazán van esélyed.
Számomra hihetetlen, hogy lehet egy hitellel terhelt gépkocsira adásvételi szerződést kötni úgy, hogy nincs banki engedély, hiszen azért tartják bent a törzskönyvet, ha a neveden a forgalmi, hogy ne tudd értékesíteni addig, amíg hitel van rajta.
Ilyen esetben: elószor kifizeted a gépjármű árát a banknál, visszakapod a törzskönyvet, és mindjárt nem lesz hitellel terhelve. Vagy: Hitelátvállalással, hogy a te hiteled átvállalja más személy, ha azt a bank engedi, ennél az esetnél a te szerződésedet viszi tovább a vevő, és a bank írja meg az adásvételi szerződést. (én adtam így el kocsit)
Mindenki tudja, hogy ez az add ide a kocsit és majd én fizetem a hitelt, egy nagy kamu, és bizony, sosem fizetik egy-két hónapnál tovább, sőt, az autó el is szokott tűnni. Adós pedig elköveti a bűncselekményt.
Ebben az ügyben a legkisebb súlyú, hogy a lakcímváltozásnál a nevedet odahamisították.

Gabicsek # 2011.02.17. 21:27

aniko@!
Ha gyanúsított vagy, nem tudod kikerülni a bűnügyi nyilvántartásba vételt, mivel törvény írja elő és kötelező végrehajtani.
Idemásolom:

2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáró

6. § (1) A személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásában az érintett arcképmását nyilván kell tartani, ha

  1. bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonták, vagy...

44. § (1) A büntetőeljárás alá vont személyek ujj- és tenyérnyomatainak nyilvántartásában annak a büntetőeljárás alá vont személynek az ujj- és tenyérnyomab) öt évet el nem érő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett szándékos, testi sértés (Btk. 170. §), segítségnyújtás elmulasztása (Btk. 172. §), személyi szabadság megsértése (Btk. 175. §), emberkereskedelem (Btk. 175/B. §), magánlaksértés (Btk. 176. §), stb.

95. §
(2) A mintaadásra kötelezett személy köteles alávetni magát a mintavételi eljárásnak. A mintaadásra kötelezett személy ellenszegülése esetén testi kényszer alkalmazható vele szemben, erről a mintavételt megelőzően tájékoztatni kell.
(3) Testi kényszer alkalmazására kizárólag

  1. a mintavételt elrendelő nyomozó hatóság,
  2. az ügyészség és a katonai nyomozó hatóság által elrendelt mintavétel esetén az ügyészség, valamint a katonai nyomozó hatóság székhelye szerint illetékes rendőrkapitányság, valamint
  3. az elítéltet befogadó büntetés-végrehajtási intézet erre feljogosított tagja jogosult.

(4) A testi kényszer alkalmazására egyebekben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
(5) Az (1)-(4) bekezdésben meghatározott mintavételi szabályokat az arcképmás rögzítésére is megfelelően alkalmazni kell.

Elmondtad a vallomásod gondolom a rendőrségen, ő is elmondta, le fognak szembesíteni. Indítványozd édesanyád tanúkénti kihallgatását, és olyan emberekét, akik tudnak még arról, hogy került az aláírásod a szerződésre. Reagálni kell a rendőrségnek a bizonyítási indítványra, de indítványaidat minél előbb tedd meg.
Tény, ha ártatlannak érzed magad, borzasztó az egész tortúra, de ez egy vizsgálati szakasz, a vége akármi lehet.

Kati85 # 2011.02.17. 21:15

Tisztelt szakértők!

Már elég fiatal koromban eldöntöttem, hogy a rendőri pályát szeretném választani. Rögtön a Gimnázium után felvételiztem és sikerült. Nagyon boldog voltam, de az iskolát mégsem tudtam elkezdeni mert sajnos megváltozott a családi hátterem. Dolgoznom kellett menni.Az álmomról sosem mondtam le csak tudtam még várnom kell.2005-ben vettem egy lízinges autót, de 2007-ben eladtam.Mindig fizettem a csekkeket, nem késtem velük. Sajnos akinek eladtam íratott velem egy adásvételi szerződést, hogy átadom az autót neki cserébe ők fizetik tovább a törlesztést. Sokszor vettek már autót hitelátvállalással és azt mondták, hogy úgy működik, hogy ők beviszik a papírt majd a bankba és akkor már nekik küldik a csekkeket. Nem is jött hozzám csekk. kb 5 hónap múlva felhívott a végrehajtó, hogy a gépjárművet át kell adnom nekik mert nincs fizetve.Mondtam, hogy már eladtam és azt mondták, hogy ennek náluk nincsen nyoma. Megkerestem akiknek eladtam és azt mondták, hogy ők fizetik, de a csekket nem tudták felmutatni, eléggé feszült volt a hangulat. Végül elkértem a kocsikulcsot amit átadtak nekem és elvittem az autót a végrehajtóval én vezettem le a telepig. Nem hagyott nyugodni a dolog és elmentem a Bankba ahol mutattak egy papírt, ami lakcímváltozásról szólt és a nevemet aláhamisították. Így hozzájuk érkeztek a csekkek, de azokat nem fizették. Mondtam a banknak hogy ez nem az én aláírásom és kérdeztem, hogy ők nem szokták a személyit elkérni? Ezután elmentem a rendőrségre feljelenteni őket. Ott közölték, hogy valószínűleg magamat jelentem fel, mert nekem be kellett volna jelentenem a bank felé, hogy eladtam a gépjárművet, mert így hitelcsalást követtem el.Hittem az igazságszolgáltatásban és ragaszkodtam a feljelentéshez, hozzátették, hogy a jog nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. Sajnos a vége az lett, hogy rabosítottak és 60 ezret kellett fizetnem, mert csak az én adásvételeimen szerepelt az, hogy hitelátvállalással, ugyanis 3 példányt irtunk és mondtam,hogy töltsük ki a rovatot én odaírtam, hogy hitellatvállalással, de nem is figyeltem, hogy ők nem.Meg a bank is a hátralevő összeget kifizettette velem kb 400.000 Ft-ot. Szerettem volna bíróságra menni az üggyel, mert már több ilyen ügye is volt azoknak az embereknek akiknek eladtam a kocsit, ezt később hallottam, de azt mondta egy ismerős, hogy ne tegyem mert csak még nagyobb bajba keverem magam. Igazából már nem haragszom, csak nagyon aggódom, hogy talán emiatt már sohasem lehetek rendőr, hiszen bűnöző vagyok jogilag. Az lenne a kérdésem, hogy van még remény arra, hogy én is viseljem a kék egyenruhát?

guba # 2011.02.17. 19:12
  1. Akkor, ha a tényállás egyszerű és a vádlott beismerésben van.
  2. Igen.
  3. Lehet, nem befolyásolja.
  4. Lehet.
Házdoktor # 2011.02.17. 16:34

Tisztelt Szakértők!
Pár rövid kérdésem lenne:
1.) Rágalmazás/Becsületsértés magánvádas ügyben mennyire valószínű, hogy tárgyalás nélkül hoz végzést a bíró?
2.) A bírói megrovás szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban? Ez lehet-e hátrány közszférai vagy rendőrségi állásjelentkezésnél?
3.) Lehet-e a megrovás ellen fellebbezni? Ez mennyiben befolyásolja a bűnügyi nyilvántartásban való szereplést?
4.) Ha magánvádas eljárásban a bíróság megszűnteti az ügyet gyanúsított hiányában, akkor az ellen a vádló fellebbezhet-e?

köszönöm előre is válaszukat


K. János

Gabicsek # 2011.02.15. 21:43

A mentesítést mindenképp meg kell várnod. De az a sanda gyanúm, hogy aki tűzoltónk jelentkezik, belenéznek a bűntettesek nyilvántartásába még akkor is, ha tiszta erkölcsit kapsz majd.

throne89 # 2011.02.15. 06:51

Gabicsek!

Köszi szépen, hogy válaszoltál! Bár eléggé elkeserített, mivel így elég sok mindenről lemondhatok, amit igazán szeretnék dolgozni.
Rossz, hogy egy hülye botlás miatt ennyit kell bűnhődni érte még az után is évekkel, hogy kiengedtek és ezek szerint egy részről nem lesz vége sosem.
Azért köszi!

Gabicsek # 2011.02.14. 20:51

Ja, és itt a kiszabott ítélet számít (1 év 2 hónap), nem pedig az, hogy korábban kijöhettél.