Bűnügyi nyílvántartás


Gabicsek # 2010.12.29. 20:36

Lilyth!
Intézkedés lehet pl. a megrovás, vagy vádemelés elhalasztása, stb.
De! A bűnügyi nyilvántartásban szerepelsz, hogy ellened mi miatt indult büntetőeljárás, melyik rendőrkapitányság és mely napon hallgatott ki gyanúsítottként. Emiatt nem hiszem, hogy tiszta erkölcsit kapsz, nemhiába találták ki, hogy a büntetőeljárás alá vontakról is vezetnek bűnügyi nyilvántartást.

Lilyth # 2010.12.29. 17:28

Lenne még egy kérdésem az ismerőseimmel folytatott viták lezárásához.
Mit ért a hatósági erkölcsi bizonyítvány az "intézkedés hatálya alatt állok" illetve "nem állok intézkedés hatálya alatt" pontban.

A választ (-okat) előre is köszönöm!

Lilyth # 2010.12.29. 14:12

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Sherlock # 2010.12.29. 12:45

Az erkölcsiben csak akkor szerepel, ha elítélnek érte. - illetve az még a büntetéstől is függ.

Lilyth # 2010.12.29. 12:30

Tisztelt Hozzáértők, Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha büntető eljárás alatt állok és a munkáltatóm teljes erkölcsi bizonyítványt kér tőlem, szerepel-e rajta és ha igen melyik pontban?

szmmm # 2010.12.17. 19:32

Tisztelt hozzáértők! Volt egy okirathamisitási ügyem , mely során 1 évre elhalasztották a vádemelést, okt ben emelkedett jogeröre. Most külföldön dolgozom s elkaptak jegy nélküli utazásért. ez utobbit itt bűntettként kezelik és egyből rendőrségi eljárás indult. Két dolog merül fel bennem: az EU tagállamok rendőrsége hozzáférhet-e a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz ?
Vádat emelhetnek -e Mo-on ellenem?

Gabicsek # 2010.11.28. 19:20

Hát, az az igazság Főlökött, hogy én sem értem:)

Főlökött # 2010.11.27. 08:33

Tisztelettel :

Gabicsek -

Teljesen egyetértek, csak ott nem értettem, hogy az Ügyész miért úgy döntött, ahogy döntött.
Amúgy az Önkormányzatnál, a hölgy, még másik nyilvántartáshoz is hozzáfér, ami a személy vagyonáról árul el információkat, s amelyhez a nyomozó hatóság is csak ügyészi engedéllyel jut hozzá :)

De szép is az élet. Az ottaniak alapján, az ott dolgozó-hozzáféréssel rendelkező, bárki, bármilyen adatához hozzájut, felmérheti vagyonát büntetlenül. Ezek szerint.

Innen már csak egy kis lépés, hogy tippet ad egy betöröcsapatnak, hogy oda érdemes menni, mert jól állnak anyagilag....
Kezdhetik az ügyész lakhelyén :))))

--------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.11.26. 19:29

Főlökött!
Érdekes az egész felvetés egyébként. A gyakorlat azt mutatja, az ilyen ügyekben hivatali visszaélés bűntette miatt marasztaló ítélet születik. Nem is értem, vajon miért szüntetett ügyészség nyomozást, hiszen ugye így szól a hivatali visszaélés törvényi tényállása: (mint bizonyára tudod, ahogy itt kiveszem a hozzászólásaidból)

225. § Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ebben szerepel a "hivatali helyzetével egyébként visszaél", de még a jogtalan előnyszerzés is belefér, hiszen magánügyben nem léphet be senki a bü. nyilvántartásba kíváncsiskodni. Ha belegondolsz, hány esetben van egy-két kedves ismerős, aki megkéri azokat, akiknek hozzáférése van, hogy nézd már meg ezt, vagy nézd már meg azt. Aki erre vállalkozik, az hülye. Márpedig azért nem vállalkozik, mert tudja, hogy bcs-t követ el. - gondolom, ezzel egyetértesz.
Megjegyezném azonban, sokszor az ilyen kis "adatbetekintésnél" halmazatban ezzel kapcsolatban más bcs. is meg szokott valósulni.

Főlökött # 2010.11.26. 09:04

Megtaláltam :

"hivatali visszaélés adataimmal"

itt volt szó róla...

-------------
  • Lökött
Főlökött # 2010.11.26. 09:00

Tisztelettel :

Gabicsek - azért érdekes, a nyilvántartáshoz történő hozzáférés, onnan történő letöltés ( lemásolás ) és a hivatali visszaélés felvetése. Épp egy másik topikban volt róla szó, mikoris egy okmányirodás hölgy, így természetesen hozzáféréssel, a volt férje és annak hozzátartozói adatait, fényképét kérte le alapos indok nélkül, mondván nyomozgatott, a lehendőbeli tartásdíjemelési eljárásra.
Ott ki is tárgyaltuk az esetet és a kérdező elmondta, hogy feljelentést is tett, amit az ügyészség megszüntetett :)
Ha jól emlékszem, az Önkormányzatnál pedig úgy nyilatkoztak, hogy csak a címet nézte meg, ami nem törvénytelen, ami a kérdező állítása szerint legalább 10 éve nem változott.

Igencsak érdekes téma.....

--------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.11.25. 22:31

Főlökött!

Tisztelettel, csak beszélgetünk:) Tudom, hogy nem kötözködésből írtad, hiszen igazad volt.
Gabi

Főlökött # 2010.11.25. 08:03

Tisztelettel :

Gabicsek-

Bocsánat, nem kötözködésből írtam, csak félreérthető volt. Nehogy valaki magára vegye és hivatkozik arra, hogy tőle nem lehet ujjnyomot rögzíteni, pedig saját érdeke lenne esetleg.

------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.11.24. 22:20

Főlökött!

Egyetértek természetesen, hogy tanútól is lehet ujjnyomat venni, de Odett ezt írta, és én erre válaszoltam:

"
Tisztelt Fórumozók!

8éve, 13 évesen egy bolti lopásban vettem részt még 2 felnőtt korú emberrel. Bevittek minket a rendőrkapitány­ságra, kihallgattak és ujjlenyomatot is vettek. Nem lett belőle bíróság, sem semmilyen más következmény.

Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy bekerültem a bűnügyi nyilvántartásba?

Nagyon fontos lenne!

Előre is köszönöm a választ!

Odett"

Tehát ő úgy írta, mintha lopás miatt büntetőeljárás alá vonták volna, hiszen kihallgatás utáni ujjlenyomatvételről beszélt. Ebből logikusan az következik, mintha gyanúsítottként hallgatták volna ki, majd ujjnyomot vettek volna tőle. No, én ezt kérdőjeleztem meg, mivel - mint ahogy te is írtad - gyermekkorút csak meghallgatni lehet, kihallgatni nem.

Főlökött # 2010.11.24. 10:23

Tisztelettel :

Gabicsek -

" Már pedig ujjnyomot csak attól vesznek, akit büntetőeljárás alá vonnak. (14 éves kor alatt nem) Csak az van büntetőeljárás alá vonva, akit gyanúsítottként hallgattak ki, ennek kell megelőznie a „rabosítást“. "

Idézettel nem értek egyet, mert pl. helyszíni szemle során rögzített ujjomtöredékek esetén, a sértetti kör kizárásakor, igencsak a nyomozó hatóság ujjnyomot rögzít, az ott lakóktól. Egyik sem gyanúsított, sőt lehetséges az is, hogy 14 év alatti és még meg sem szólaltatja a hatóság, azaz kihallgatva, meghallgatva sem lesz. Egy a lényeg, a releváns nyomtöredéket megtalálják, a többit pedig kizárják.
Amúgy 14 év alatti személyt is lehet büntetőeljárás alá vonni, akkor ha büncselekményt követett el ( Volt olyan esetem, hogy a volt iskolatársam fia, felgyújtott egy szénakazlat, öngyújtóval játszott. A kár 2,5M Ft.-volt. Meghallgatta a gyereket a hatóság, a szülő, meghatalmazott védő jelenlétében, mivel az ügy lezárása után igencsak anyagi vonzatai is voltak a cselekménynek. ), de annak külön szabályai vannak és az eljárás megszüntetéssel zárul.

-------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.11.23. 20:20

Odett!
Neked pedig azt üzenném, nem értem, hogy vettek tőled ujjnyomatot, ha 13 éves voltál, ugyanis 13 évest nem is lehet gyanúsítottként kihallgatni. Már pedig ujjnyomot csak attól vesznek, akit büntetőeljárás alá vonnak. (14 éves kor alatt nem) Csak az van büntetőeljárás alá vonva, akit gyanúsítottként hallgattak ki, ennek kell megelőznie a "rabosítást". Tehát lehetetlen, amit leírtál.
Osztom onom véleményét, ha nem lett belőle egyébként semmilyen büntetés, akkor nyilvántartásban sem lehet.

Gabicsek # 2010.11.23. 20:14

Bacsa Sándor!
A bűnügyi nyilvántartásban szerepelsz oly módon, hogy eljárás van ellened folyamatban. És ez addig így marad, míg nincs jogerős befejezés. Ha megállapítják a bűnösséged, az ítélet is szerepelni fog.
Nem igazán tartom elképzelhetőnek, hogy meghosszabbítják a vagyonőridet, ha lopás miatt büntetőeljárás alá vagy vonva akár bűnsegédként is. A kettő ugyanis nem igazán passzol egymáshoz:)

Gabicsek # 2010.11.23. 20:10

Megtalálhat, ha megnézi, mert ha nyomozó, van hozzáférése a bűnügyi nyilvántartáshoz. Magánügyben azonban nem nézhet bele a nyilvántartásba, ha esze van, nem teszi, mert ezzel bűncselekményt követ el és ezt ő is tudja (hivatali visszaélés) - és azt is, hogy annak nyoma is marad. Ha megkér valakit, hogy más nézze meg, az is visszanézhető.
Ujjnyomot nem lát, mivel azt másik nyilvántartóban tartják nyilván, és az eljárás befejezésekor kiszedik, fényképet a személyi igazolvány-nyilvántartásban láthat csak rólad.

kovacsz # 2010.11.23. 12:37

Meg.

nick667 # 2010.11.23. 12:36

Tisztelt Hozzáértők, Fórumozók!
2005 februárjában bolti lopást követtem el, kb 20.000 ft érték volt. Akkor még fiatalkorú voltam (17 éves), a rendőrségen kihallgattak, vettek ujjlenyomatot, volt fényképkészítés, tárgyalás, és egy év próbára bocsátottak, ami annyi volt, hogy egy évig havonta kellett jelentkeznem egy hölgynél, aki ilyen hivatásos pártfogó volt, ha jól emlékszem, minden alkalommal beszélgettünk egy órát, és a végén megígértem, hogy semmi ilyesmi nem fog előfordulni többé. Pénzbüntetés sem volt. Azóta semmi ilyen ügyem nem volt!
Nemrég kértem erkölcsit a munkához, az is teljesen tiszta volt (a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel- ez állt benne).
A mostani barátnőm azonban a rendőrségnél dolgozik, nyomozó. Már egy ideje együtt vagyunk, és mindketten komolyan gondoljuk a dolgot. A kérdésem az lenne, hogy ő, ha pl. rámkeres a nyilvántartásban (beírja a nevem, adataimat), megtalálhat a bűnügyi nyilvántartásban, mivel volt ujjlenyomat, meg fotó?Vagy elévült már a dolog, és kitöröltek a nyilvántartásból? Olyat is hallottam, hogy valamennyi idő után egy ember már csak akkor látható a nyilvántartásban, ha újabb bűnt követ el, de akkor látszik a régen elkövetett is.
Válaszukat előre is köszönöm!

Bacsa Sándor # 2010.08.22. 20:31

Sziasztok!

Kb 6-7 hónapja pesten az egyik árzházban voltam az egyik ismerősömmel,és ő ellopott valamit,és ezért engem is bekísértek a biztonsági őrök. És rólam is vettek fel jegyzőkönyvet. De ebből nem lett volna semmi ha az ismerősöm nem szedi le a csipogót. De mivel leszette,ezért keletkezett 9Ft kár (a csipogó ára). Ezért ki kellett hívni a rendőrséget,és mindkettőnket bevittek. A rendőrségen 4-órát voltam fogdában,ezután jött a kihallgatás és ott bűntársként kezeltek. Pedig nem is láttam amikor amikor elrakta amit ellopott. Lefényképeztek,újlenyomatot vettek. (rabosítottak)

Az lenne a kérdésem felétek,hogy akkor én most szerepelek a bűnügyi nyilvántartásban?,és mivel biztonsági őrként dolgozom nemtudom,hogy ha lejár a vagyonőrim megtudom-e hosszabítani vagy nem?

Előre is KÖSZÖNÖM SZÉPEN nektek a válaszokat. :)

Sanyi

1960 # 2010.08.19. 21:18

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!
Segítségeteket kérném hogy a leggyorsabb ügyintézéshez hóvá, és hogyan (hány példányban) kellene eljuttatnom (pl. személyesen) a jogtalan fogvatartásom miatti kártalanítási igényemet amit a Magyar Állam mint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot felügyelő szerve ellen kívánok benyújtani.
Valamint ha evvel egyidőben a bűnügyi nyilvántartásból történő törlésemet is kérem.
Köszönettel,
1960

onom # 2010.08.18. 19:57

Odett, nyugi, nem szerepel.

odett # 2010.08.16. 07:43

Tisztelt Fórumozók!

8éve, 13 évesen egy bolti lopásban vettem részt még 2 felnőtt korú emberrel. Bevittek minket a rendőrkapitányságra, kihallgattak és ujjlenyomatot is vettek. Nem lett belőle bíróság, sem semmilyen más következmény.

Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy bekerültem a bűnügyi nyilvántartásba?

Nagyon fontos lenne!

Előre is köszönöm a választ!

Odett

Gyöngy64 # 2010.06.15. 11:28

Sürgős Választ szeretnék!

Egy ismerősöm a rendőrséghez jelentkezne bűnügyi nyomozónak. Édesapja évekkel ezelőtt büntetve volt.
Mondták neki, hogy a környezetét vizsgálják.
Mennyire befolyásolja ez a felvételét.
A segítséget előre is köszönöm.