P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


m-83 # 2013.01.31. 18:18

Szép jó napot!
A következőben kérnék segítséget! 2011. 12. 15-én elvették a gépkocsim forgalmi engedélyét, mivel annak műszaki érvényessége lejárt. Ezzel nem is volt bajom, hiszen jogszerűen jártak el velem szemben. A gépkocsimat, hogy arra érvényes műszaki vizsgát rakjon, átadtam egy ismerősömnek. Mivel ezen ismerősöm egyben cégem hivatalos és szerződött autójavítója, így átadtam részére a cégem tulajdonát képező P ideiglenes hatósági jelzést.
A javítást és felkészítést követően, mivel a gépkocsin nem volt érvényes műszaki vizsga, hogy járművemet kipróbálja, leszerelte annak első hátsó hátsó hatósági jelzését és a P ideiglenes hatósági jelzést tette fel rá. Mivel megbíztam papíron, hogy a gépkocsimmal mindennemű ügyintését végezhet, így én abban a tudatban voltam, amit előtte megbeszéltünk. Az autómat ideiglenesen kivonatja a forgalomból. (Mint később kiderült, ő nem értette, hogy miért mondtam neki).
2012. 11. 10-én közlekedett az autómmal - kipróbálás céljából - a ráhelyezett P ideiglenes hatósági jelzéssel. A rendőrök intézkedés alá vonták és a szélvédőmön elhelyezett regisztrációs matrica és alvázszám alapján ellenőrizték. Megállapították, hogy a forgalomból a jármű nincs kivonva. Az intézkedés vége az lett, hogy elvették a P ideiglenes hatósági jelzéseket, az indítónaplót és az ideiglenes forgalomban tartási engedélyemet. Ezzel nincs is probléma, hiszem az autószerelőm hibázott. A kiszabott bírságot befizettem helyette azóta. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kaptam egy idézést, hogy jelenjek meg tanúkihallgatáson. Ezt nem értettem. Az adott Rendőrkapitányságra érve az ügy előadója elmondta, hogy az autószerelőm ellen büntetőeljárást indítottak egyedi azonosító jel meghamisítása miatt. A kihallgatásomon elmondták, hogy mivel leszerelte a gépkocsim eredetei hatósági jelzéseit - melyhez semmi jogalapja nem volt - , így megvalósította ezen bűncselekményt azáltal, hogy ezt követően a gépkocsira ráhelyezte a P ideiglenes hatósági jelzést és közlekedett vele.
Remélem érthetően írtam le és tudnak valami támpontot adni a továbbhaladásban.
Ahogy olvasgattam, ha valaki eltávolítja, azzal megvalósítja. Ezzel nincs bajom, értem. Ha ráhelyezi a P ideiglenes hatósági jelzést és vezeti a hozzá tartozó gépjármű indítási naplót (dátum, gépkocsi típusa, alvázszáma, gépkocsivezető neve, stb.), attól még nem módosít semmit, a gépkocsi beazonosíthatóságát nem nehezíti meg! Egy fiatal Úriember volt, aki kihallgatott, elmondta, hogy nem az övé az ügy, neki csak engem kell kihallgatnia. Igazából őszinte volt hozzám, megmondta, hogy nem érti, miért indítottak eljárást. Tehát kérdésemre - a miértre - nem tudott választ adni!
Őszinte leszek, az autószerelőm egy 70 éves, a régi autószerelő dinasztiába tartozó ember! Soha, de soha be nem csapott, becsületesen összekészítve minden kiszerelt, és beszerelésre váró alkatrész, akármelyik autómat is viszem! Elmagyarázza, megmutatja. Ha lehet javítani, ki nem cserélne semmit! A lényeg, hogy nagyon szeretnék segíteni neki, ha kell, jogi képviselőt fogadni!
Igazából, amibe kapaszkodom, kapaszkodunk, az a következő: "Az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét nem csupán a gépjárműre kiadott rendszámtábla eltávolítása, ehelyett hamis rendszámtábla felszerelése, hanem a hamis rendszámtáblával felszerelt gépjárművel a közúti közlekedésben történő – legalább eshetőleges szándékkal való – részvétel is megvalósítja (BH 2008.262.)." Itt, jelen esetben ugyanis nincs hamis, hamisított rendszám, csupán egy teljesen legális, nyilvántartott P ideiglenes hatósági jelzés.
Ui: Ne haragudjanak, ha egy kicsit hosszúra sikeredett, de megpróbáltam érthető lenni.

Agent Cooper # 2013.02.01. 11:26

Kedves m-83!

Sajnos amire Ön hivatkozik, az biztos, hogy nem jó. Az eredeti rendszám eltávolításával már megvalósult a bűncselekmény, arról nem is beszélve, hogy egy másik rendszám került föl az autóra. Egy hasonlattal had próbáljam megvilágítani a problémát. Ha a rendőr igazoltat, hiába igazolom magam a szomszédom eredeti személyi igazolványával, attól még közokirat-hamisítást követek el. (Persze jelen esetben más bűncselekményről beszélünk, de talán ez egy érthető analógia.)
Én inkább azt próbálnám bizonyítani, hogy a szerelő tévedésben volt, ugyanis a tévedés büntethetőséget kizáró ok! Az ügy részletesebb, valamint a gyanúsított kihallgatási jegyzőkönyv ismerete mindenképp szükséges egy védekezési stratégia kidolgozásához.

Üdvözlettel: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

monalisa1 # 2013.02.01. 12:52

m-83

Mivel az autónak már előzőekről sem volt érvényes a műszakija, javításra- vizsgáztatásra vinni csakis eseti "útvonal engedéllyel" lehetett volna - vagy trelleren vinni,. a "P" rendszám használatával visszaéltetek.

Gratula...

guba" # 2013.02.01. 18:11

A probléma itt az, hogy a P rendszámot csak forgalomból kivont autóra lehet felszerelni. Ez jogszabálysértő volt ugyan, de az egyedi azonosító meghamisítása itt nem valósult meg.

Véleményem # 2013.02.01. 18:53

AZ eljárás teljesen rendben van, majd a kihallgatások után és egyéb adatgyűjtés során megmondják hogy mire jutottak, nem kell túl aggódni a dolgokat.
Jogszerűen és szakszerűen jártak el.

tothvili # 2013.02.02. 10:21

Szerintem sem történt egyedi azonosító megváltoztatása, mert a rendszám nem egyedi azonosító, tessék elolvasni a törvényt (nem a magyarázatokta). A törvényhez fűzött magyarázatok ugyanis megpróbálják behúzni a rendszámot is az egyedi azonosító kategóriába, ki is alakult egy ilyen gyakorlat, ám ez eltávolodást jelent a jogalkotó szándékától.
Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.
Drukkolok a bácsinak... és a beírónak egyaránt, mert emberséges ember.

véső (törölt felhasználó) # 2013.02.02. 10:39

Az ORFK közleménye:

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. Törvény 2. § 5. pontja járműazonosító adatként nevesíti a jármű hatósági jelzését (rendszámát) és alvázszámát.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. Törvény az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntetteként az alábbi definíciót adja:

„277/A. § (1) Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A törvény végrehajtásáról szóló 1979. évi 5. Törvényerejű rendelet 25/A. §-a kimondja, hogy:

„A BTK 277/A. §-ának alkalmazása szempontjából egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetőleg annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése."

A két jogszabályt összevetve megállapítható, hogy mivel a gépjárművek - és azon belül a rendszámtábla - birtoklása, rendeltetésszerű használata hatósági engedélyhez kötött, a járműhöz tartozó, azon elhelyezett hatósági jelzés (rendszám) megfelel az egyedi azonosító jel fogalmának, így annak meghamisítása bűncselekménynek minősül.

tothvili # 2013.02.02. 13:56

Azzal minden továbbiakban egyet értek, ha a gépjárműre kiadott rendszám helyett másik kerül felszerelésre, és azzal külön engedély nélkül részt vesznek a forgalomban, az törvénysértő.
A jármű azonosítását megnehezíti, ergo bűntény elkövetése érdekében szokás ilyennel élni.
Az azonosító jel eltávolítása például az alvázszám kiköszörülése...

guba" # 2013.02.02. 14:10

Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.

Nem erről van szó. Adott esetben a rendszám eltávolítása is megvalósíthatja ezt a bűncselekményt, ez nem is vitás. De, nem jelenti ez azt, hogy bárki, bármilyen célból leszereli a rendszámot, akkor ezzel meg is valósítja ezt a bűncselekményt.

gálgabi # 2013.02.02. 14:18

Arra gondolsz, hogy valaki leveszi az elsőt , hogy ne tudják gyorshajtásért lefotozni ?

monalisa1 # 2013.02.02. 14:52

Egy már több mint egy éve lejárt forgalmi engedélyű autóról van szó, amit javításra- műszaki vizsgára vinni un. eseti útvonalengedéllyel lehetett volna csak, kiváltása külön pénzbe kerül...

Mivel az autónak nem volt érvényes a műszaki engedélye, és mint ilyen a fék-, a kormánymű ki tudja milyen állapotban volt, csakis merev ruddal vontatva ill. trélleren lehetett volna szállítani.

A "P" betű próbarendszám másra való, azzal itt visszaéltek.

tothvili # 2013.02.02. 15:18

Szerintem ebben az esetben is a hatóságok meglehetősen túlterjeszkednek és téves jogértelmezést alkalmaznak.
Megpróbálják ráhúzni mindenre az azonosító jel megváltoztatását, mert az két év letöltendő, hátha így nem merik majd lekapni a rendszámot a gyorshajtó járművezetők.
Ez szerintem szánalmas és nem szolgálja a jogalkotó szándékát sem.
Az ugyanis keretjogszabály, tehát nem csak az alvázszám manipulálásáról, hanem fegyverek és ipari gázpalackok egyedi azonosító jelének megváltoztatásának bűntathetőségéről szól.

Egyébként ott van a Kreszben, hogy forgalomban jól láthatónak, jól olvashatónak és az eredeti helyén kell lennie a rendszámnak.

m-83 # 2013.02.03. 09:04

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és az építő jellegű kritikát is. Bocsánat előre is mindenkitől, de mivel a szerelőm gyanúsítotti kihallgatására már sor került, itt pedig a moderálás miatt csak később jelent meg az általam leírt "történet", így fogadtam neki jogi képviselőt (igaz, lehet nem a legjobbat, de az irodájában még nagyon bíztatott). Sajnos nem nagyon volt időm, mert a szerelőm egy picit megkésve szólt a gyanúsítotti kihallgatásának időpontjáról, így lehetőségem sem nagyon volt "válogatni"! Amit el kell, hogy mondjak, hogy nagyon korrektek voltak, a gyanúsítotti kihallgatást megelőzően egy "beszélgetésben" elmondták, hogy igazából azzal követtük, követte el a bűncselekményt, hogy teljesen jogtalanul, jogosulatlan távolította el a hatósági jelzést a gépkocsiról, hiszen annak törvényi feltételei nem álltak fenn (nem volt ideiglenesen kivonva a kérésemre a forgalomból). Majd meglátjuk, hogy mi lesz. Igazából magamra is dühös vagyok, mert én voltam, aki kellő körültekintés nélkül adtam oda neki a "P" hatósági jelzést, ami miatt ez az egész kialakult!
Ha megengedik, azóta már nagyon sokat gondolkodtam és újabb kérdések fogalmazódtak meg bennem. Mivel itt többen olvasnak és adnak tanácsot - igaz, van, hogy egymástól teljesen eltérőt -, de kíváncsivá tettek bizonyos kérdések.
Tegyük fel, hogy egy sportkocsiról beszélünk, melynek elől matrica rendszáma van, vagy egyáltalán nincs is. Ergó, csak a hátsó hatósági jelzést távolítja el valaki és szereli fel a "P" rendszámot. A KRESZ egyértelműen leírja, hogy egy járművön annak megfelelő "mennyiségű" hatósági jelzésnek kell lennie. De ha nincs és csak az egyiket távolítja el, akkor is megvalósítja ezen bűncselekményt?
Másik, ami gondolkodtam... Ha egy jármű - tegyük fel, gépjárműadó meg nem fizetése miatt ki van tiltva a forgalomból - akkor ezen gépkocsira felszerelt "P" hatósági jelzés használata szintén kimeríti az egyedi azonosító jel meghamisításának bűncselekményét? Csak azért kérdezem, mert akkor a jármű hatósági jelzéseit a forgalomból történő kitiltás miatt az okmányirodában le kell adni, tehát nincs neki! Én azt értem, hogy jogtalanul szerelik fel a "P" rendszámot, de ugye hivatalosan ennek a járműnek a hatósági jelzése már az okmányirodában van!
Tisztel monalisa1!
Hál' Istennek a cég megrendelései jönnek! Megmondom őszintén, hogy igazából a javítást azért akartam eszközölni, mert ahogy a forgalmi engedély elvételre került, a dátumból is kitűnik, hogy elég huzamosabb ideig állt az autóm. Új járműveket vásároltam, így ez a gépkocsi állt, nem volt munkára "fogva"! Szükségessé vált, hogy ez a jármű is menjen, így szerettem volna, hogy újra műszaki vizsga legyen rajta! Mivel emberek közlekednek vele (adott esetben családapák, férjek, vagy „csak” barátok, stb.), így nem akartam, hogy tessék-lássék módjára ott a műszaki az autón oszt' menj fiam. Szerettem volna, ha tisztességesen át van nézve, ki van próbálva! Nyugodtabban teszem le a fejem! Nem volt sem a kormányművel, sem a fékkel semmi probléma. Azt nem mondom, hogy kitűnő műszaki állapotban volt, de azt le merem fogadni, hogy némely, műszaki vizsgával rendelkező gépkocsinál jobb állapotú! Hibáztunk, ezt elismerem, elbeszéltünk egymás mellett a szerelőmmel! Higgye el nekem, hogy nem az útvonalengedély beszerzésén, vagy az érte kifizetendő összegen múlott! Hibáztam, hibáztunk elismerem! Tényleg csak segíteni szeretnék az „öregúrnak”!
Ne haragudjanak, ha butaságot kérdezek, de a "hirtelen" jogi képviselőnek megválasztott Úr ezen kérdéseimre nem igazán tudott válaszolni. Lehet ennek tükrében, érdemes is lenne elgondolkodnom a változáson...
Remélem nem traktálom Önöket a buta kérdéseimmel...

tothvili # 2013.02.04. 20:47

Várjuk a további történések ismertetését.
Kiváncsi vagyok a fejleményekre...

Hortenzia # 2013.06.22. 07:44

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni a következő dologban:
Megörököltem egy tehergépjárművet (18 tonnás, darus), melyet hatóságilag (nem az én kezdeményezésemre, mint üzembentartó, hanem az elhunyt még mindig folyamatban lévő perek miatt az önálló bírósági végrehajtó az okmányirodával, ideiglenesen kivonatta)kivontak a forgalomból. Állag megőrzés céljából egyik telephelyemről a másikra szerettem volna a járművet eljuttatni, ezért a cégem tulajdonában lévő P rendszámmal(minden korlátozás alól mentes, személy és teher szállításra is lehet használni) ellátva indultam útnak, de úgy, hogy az eredeti hátsó rendszámot nem tudtam eltávolítani (ezt csak a rendszám megrongálásával, speciális szerszámokkal ellátva tudtam volna leszedni, mert belerohadt a csavar), így fölé helyeztem el az ideiglenes P rendszámot. Az igazoltatás során engem közokirat hamisítás, valamint egyedi azonosító jelzés meghamisítás vádjával a helyi rendőrkapitányságra bevittek, ott kihallgattak. El akartak rabosítani, az eredeti és a P rendszámomat is elkobozták, 5 órán keresztül tartottak bent, majd rendszámok, tachograf korong nélkül akartak útnak indítani. Mivel nem szerettem volna szabályt sérteni hosszas hadakozás után tudtam csak útvonalengedélyt tőlük kicsikarni, mely a 230 km-rel távolabbi telephelyemig szólt.
Kérdésem:

  • hogy valóban ilyen súlyos hibát követtem-e el azzal, hogy nem volt tudomásom róla, hogy csak általam kezdeményezett kivont járműre rakhatom rá a P rendszámot. Erről sem az okmányirodában nem kaptam erről tájékoztatást, azt mondták, hogy nyugodtan használhatom, továbbá az indítási naplóban sincs erre vonatkozó információ.

Előre is köszönöm segítségét!

bokros # 2013.06.22. 08:10

A jogban való tévedés nem mentesít a jogkövetkezmények alól. Persze ha az okmányiroda ügyintézője tanúként nyilatkozik arról, hogy ő adott téves tájékoztatást akkor gyökeresen más a helyzet. Nagy kérdés, hogy megteszi -e.
Ezzel együtt az is vitatható, hogy van-e a cselekménynek
bármiféle társadalomra való veszélyessége.
( A leírtak szerint nincs, mert a rendszám egyértelműen köthető a járművet használóhoz, tehát a közúti forgalomban azonosítható)


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Véleményem # 2013.06.23. 11:14

Hortenzia

Két rendszáma egy járműnek nem lehet. Kívülről ezt szúrhatták ( elég hülyén néz ki ). Majd lekérik kiderül, hogy ki van vonva a forgalomból, aztán közben meg ott közlekedne vele... Felvet néhány dolgot... Bűncselekmény gyanúja miatt állíthattak elő. ( vádolva nem vagy esetleg gyanú van itt ) Meghallgattak majd kivizsgálják aztán ha úgy van akkor nem lesz semmi...
A rendszámokat lefoglalták gondolom amit majd az eljárás végén vissza adnak.
Súlyos hiba volt úgy gondolom. Manapság a P rendszámmal előszeretettel vissza élnek így szigorú szabályai vannak amit be kell tartani. Aki nem tudja használni az ne használja...!

Mézga Géza # 2013.07.08. 15:06

Hortenzia!

A P-rendszámmal teljesen jogosan közlekedett. Sajnos azt a hibát követte el, hogy a régi rendszámot láthatóvá hagyta.
Teljesen le kellett volna takarni, hogy ne legyen látható.
Sajnos a rendőrök sem mindig tudják, hogy mikor, ki, és hogyan használhat P-rendszámot.

A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla

Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni a járműgyártónak, a
járműjavítónak, a közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan
vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a még
forgalomba nem helyezett, vagy a forgalomból ideiglenesen kivont, de javítás
alatt álló jármű ideiglenes részvételét a közúti forgalomban .
A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használatának korlátjai:
az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele
munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem
engedhető át a használata,
a közúti forgalomban való részvételéről az okmányiroda által hitelesített indítási
naplót kell vezetni ,
a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos (ez alól az engedélyező
közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat),
az okmányiroda egyéb indokolt megszorításokat rendelhet el, így különösen
útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő ,
csak a Magyar Köztársaság területén lehet vele közlekedni ,
csak olyan járműre szerelhető fel, amely a közúti közlekedésre alkalmas műszaki
állapotban van.

Janek13 # 2016.03.10. 12:53

A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?
Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?
Köszönettel: J

DNM10750 # 2016.03.10. 16:48

Btk. 347. § Egyedi azonosító jellel visszaélés.

pohicop # 2016.03.10. 18:52

A körülményektől függ. Lehet szabs. is...

DNM10750 # 2016.03.10. 19:16

1. tudta hogy az ideiglenes rendszám az övé. Levette, szándékosan. Ez bűncselekmény.

Véleményem # 2016.03.10. 20:55

Janek13

Kevés az információ. Ezek alapján nem lehet eldönteni hogy szabálysértés vagy bűncselekmény.

Aki a rendszámot kölcsön adta annak nagyon jól kell tudnia, hogy mik a feltételei a használatnak, ezért ezt kár leírni. Aki nem jogosult arra, hogy azt használja, az szabálysértés és elveszik tőle. Aki átadta neki az szintén mert nem adhatta volna át, szintén szabálysértő.
Az, hogy milyen autóra tették fel az nem derült ki, így a bűncselekmény mint egyedei azonosító jellel visszaélés nem lehet tudni, hogy megvalósult e.
Egyes helyeken a sikkasztás bűncselekményébe minősítik még. ( a rövid leírás alapján )

DNM10750

A P rendszámot lehet "pakolgatni" egyik autóról a másikra. Csak nem mindegy milyen autóra.

DNM10750 # 2016.03.10. 21:12

Véleményem:

vajon miért ,,vették el tőle"? Biztos azért mert jó helyre ,,adta kölcsön"

Véleményem # 2016.03.10. 21:26

DNM10750

Nyilván nem volt rá jogosult az illető. De attól még lehet, hogy csak szabálysértés valósult meg.
A járművezető és az üzembentartó a két szabálysértő.

Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?

Erre írtam, hogy egyes helyeken a sikkasztás bűncselekmény megvalósulását vizsgálhatják.
De ritka...

Az nem derült ki, milyen autóra volt felhelyezve a rendszám. Az sem, hogy meg volt e hamisítva valami. Ezért két másik bűncselekmény jöhet szóba, de a kérdező erre nem tért ki.