P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


Janek13 # 2016.03.10. 21:44

Nem volt meghamisítva semmi.
Egyszerűen kintről behozott autóra fel lett téve egy P rendszám, ami többek között erre való, csak nem a cég alkalmazottja vezette hanem más, aki, bár ki voltak töltve a nevére a megfelelő papírok, össze. vissza beszélt a rendőrnek,/nem voltam ott/ és ennyi.
Most engem is meghallgatnak, nem mondhatom hogy ellopta... pedig megérdemelné.

DNM10750 # 2016.03.10. 21:55

Hát az sem szerencsés hogy nem volt ott...
Egyébként az okirat ,,valós tartalmú volt"? Elnézést, csak a ,,kölcsönadás" szó nem erre utal. De tényleg csak kérdezem..

Véleményem # 2016.03.10. 22:00

Janek13

Szabálysértés lesz ebből...

wers # 2016.03.11. 07:52

A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?

Ez volt az eredeti kérdés

Nem volt meghamisítva semmi.
Egyszerűen kintről behozott autóra fel lett téve egy P rendszám, ami többek között erre való, csak nem a cég alkalmazottja vezette hanem más

Na akkor most mi is történt? Mer nagyon nem mindegy ám!

össze. vissza beszélt a rendőrnek,/nem voltam ott/ és ennyi
Ha már kérdezel, jó lenne, ha te sem össze-vissza tennéd. Az sem derül ki, milyen használatra kaptátok az engedély, mert ott is lehet gond.

Janek13 # 2016.03.12. 09:25

Volt egy munkaszerződése, amit nem töltött ki megfelelően aztán belekeveredett a kölcsönkaptam témába csak a szervizig
Ilyenkor általában már nem lehet kideríteni hogy a beutalt miket mondott, a rendszámot elvették jogtalan használat miatt.

Dr.Attika # 2016.03.12. 09:53

Kőkemény bűncselekmény halmazat. Egyedi azonosító meghamisítása, magánokirat hamisítás, regadóra elkövetett költségvetési csalás stb.

Véleményem # 2016.03.12. 13:41

Dr.Attika

Az egyedi azonosító nem lett meghamisítva, azt nem követte el senki. Ebből nem csinálnak bcs.-t szinte sehol. A kérdező azt írta, hogy egy kintről behozott autóra tették fel. Ez teljesen normális megszokott rendben van. Az autó műszakilag megfelel, külföldön kivonták a forgalomból eladás miatt érvénytelenítve lett az ottani rendszám, forgalmi. Ezt P rendszámmal lehet használni Mo.-on, amíg forgalomba nem helyezik. Van egy határidő aminek meg kell felelni, hogy egy kintről behozott autót mennyi időn belül kell forgalomba helyezni Mo.-on illetve kezdeményezni azt, reg. adó stb..
A regadó költségvetési csalás is erős lenne, az a leírtak alapján nem áll meg ( a leírtakból biztos nem állapítható meg ), és az egyedi azonosító jel sem. A magánokirat hamisítás sem fog. Azért nem fog egyik sem mert többnyire ilyen esetben amit a kérdező írt, napi rutinként intézkedik a hatóságok és a bűncselekmény részét nem vizsgálják. Szabálysértés bírság rendszám elvétel.

wers # 2016.03.12. 13:47

Volt egy munkaszerződése, amit nem töltött ki megfelelően

Szerintem fogalmad sincs, miről beszélsz. Vagy az van, amit Dr.Attika írt, és akkor mindannyian nagyon nagy bajban vagytok, vagy nem is akkorában, csak nem tudod leírni.

A lényeg, az elvett rendszámot abba az okmányirodába fogják megküldeni, ahol kiadták. Majd ott kell érdeklődni.

Ha valóban munkaviszonyban állt a jármű vezetője a P rendszám kérelmezőjével, az egy nav igazolással könnyen igazolható.
Az nem előírás, hogy a kérelmező cég képviselője vezetheti kizárólag, hisz nem is biztos, hogy van jogosítványa (vagy éppen épp az okmányiroda "őrzi" néhány hónapig)

wers # 2016.03.12. 13:56

kedves Véleményem!
Az egyedi azonosító nem lett meghamisítva, azt nem követte el senki.
ezt nem tudhatjuk

ebből nem csinálnak bcs.-t szinte sehol

Nem szeretnék mesélni róla, de igen. A "Z"-kkel kezdték, mivel azok már bebuktak, mintha ez jönne. Akit érint, az érti.

Véleményem # 2016.03.12. 14:06

A Z rendszám más... Azt hamisítják, sőt... Azt inkább hagyjuk is. Majd ha valaki ezzel a rendszámmal is ide fordul segítségért akkor ki lesz vesézve. De addig felesleges.

Valóban nem lehet megállapítani a kérdező írásából pontosan mi volt, mi történt, mi lesz. Ahhoz látni kellene az összes iratot, mindent. De a nagy általánosság, hogy sima szabálysértés szintjén marad ez. Amit írt azok alapján.

Dr.Attika # 2016.03.12. 15:59

Véleményem!
Akkor jó. Védő vagyok egy hasonló ügyben. Ezek szerint a P-rendszám, indítási napló, munkaszerződés, külföldi számla lefoglalást, gyanúsítást csak álmodtam.

folyami géb # 2016.03.12. 16:18

Nem vagyok a téma kifejezett szakértője, ezért csak egy dolgot állítok és egyet kérdezek.

Amit állítok: az egyedi azonosítójel meghamisítása fel sem merülhet, mert nem hiszem, hogy a kérdező 2013. július 1. előtti eseményre kérdezett volna rá.

Amit kérdezek: mit jelent az, hogy a P rendszámot "lehet pakolgatni"? Azt nem egy adott, konkrét gépjárműre adják ki, hanem egy adott személynek (szervezetnek), akinek aztán akárhány, a 326/2011. sz. kormnyrendelet 70. §-ában írt feltételeknek megfelelő járműve van, pakolhatja egyikről másikra, másikról harmadikra stb.?

pohicop # 2016.03.12. 21:13

Sajnos sok a visszaélés és pont azért, mert nehéz a helyszínen utánajárni a dolognak.

250.000-ért eladott, napi 5.000-ért kölcsönadott P rendszámok tömkelege. Hamis munkaszerződések. Ideiglenes rendszámok adatbázisához való hozzáférés hiánya.

"Nem volt kitöltve rendesen" általában a hamis papírok ilyenek.....

Ezen esetben általában beleszaladnak az okirat hamisításba. De ugye a helyszínen honnan tudná 100%-ra a rendőr? Nincs adatbázis amit elérne, nem tudja valóban a cég alkalmazottja e a személy avagy nem. Ilyenkor fénykép, stb. Utána mennek a megkeresések a megfelelő helyekre. És mikor kiderül, hogy köze nincs a céghez az illetőnek akkor lukadunk ki ide kb. amit a kérdező felvázolt. És akkor a bűnügy meg a NAV már dolgozik is az ügyön.....Persze ehhez olyan rendőr kell aki gyanút fog és utánajár a dolgoknak. Van aki egy bírsággal lerendezi....

És akkor még megjelent ez a szuper Szlovák C rendszám is, ami ugyan nem érvényes csak Szlovákia belterületén a Szlovák törvények szerint, de mivel a Magyar törvényekbe nem lehet ütköztetni így elkezdődött ezeknek is az elterjedése és 190.000-ért árulják őket a neten.....
Hát ebből is majd mi lesz nem tudom.....de idővel biztosan kitalálnak valamit rá.

Dr.Attika # 2016.03.12. 21:44

Lenne itt megoldás. A rendőr akkor állítson meg egy autót, ha közlekedési szabálysértést követ el a vezetője vagy egyéb bűncselekményre utaló magatartást észlel. Ne azért, hogy azt ellenőrizze, hogy a P-rendszámot vagy akármilyen más rendszámot jogosult-e használni vagy nem. Ha gyanús valami, akkor írjon jelentést róla. Főleg, ha a helyszínen nem tudja eldönteni a rendszám használat jogosságát.
A mostanában sokat ajnározott Amerikai Egyesült Államokban, ha nem ezt teszi a rendőr, akkor olyan fegyelmit kap, mint annak a rendje.
Igaz még az un. átkosban (rendszerváltás előtt) este várakoztam a vonatra a Keletiben egy padon. Jön egy rendőr szakaszvezető és hirtelen rám néz, odajön és mondja. "Személyi igazolványt!" Mondom: Nem adom. Erre ő: Miért nem? Mondom: Semmilyen indoka nincs arra, hogy elkérje és igazoltasson. Erre ő: Van, mert én vagyok a hatóság.
Mondtam neki, hogy én meg hivatásos honvéd hadnagy vagyok és ezennel igazolom magam- felmutattam a "hivatásos honvéd személy" igazolványomat és utasítottam, hogy tartsa be a fegyveres erők és testületek közötti udvariassági szabályokat és jelentkezzen valamint teljesítsen tisztelet adást. meg is tette. Ezt követően már kedélyesebben beszélgettünk és megkérdeztem, hogy miért akart igazoltatni. Erre annyit mondott: Unatkoztam.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.12. 22:39

Tudom nem ide tartozik, de azért leírom

Hogy milyen "értelmesek" is vannak közöttük, hogy az már kész csoda. Itthon járt egy magyar, de Brit állampolgár ismerősöm, egy igen értékes kocsival. Késő este jöttünk vidékről Pestre amikor megállított minket egy rendőr, biztosan unalom miatt, mert semmi szabálytalanságot nem követettünk el. Odajön az én oldalamra és kérte a menetokmányokat. Hát mondom én belemegyek ebbe a játékba, mert, hogy hogy nem veszi észre, hogy a másik oldalon van a kormány és a sofőr ott van. Én ittam egy kevés alkoholt, barátom pedig semmit. Amikor megakart szondáztatni akkor szólok a rendőrnek, hogy jobb lenne ha a sofőrrel beszélne, mert nem én vezettem. Ez olyan ideges lett, hogy majdnem felrobbant. Elkezdte a szerencsétlent baszogatni, de végül is elengedett minket.
Szóval ha valakinek idegen rendszáma van és még ha az illető magyarul is beszél, akkor bizony itt ellenőrizni kell orrba-szájba. Ez kérem Európa, így működik egy szabad békés ország. Nem tudom, hogy szomszédainknál hogyan mennek a dolgok, de, hogy ez kurvára vér ciki az tény!!!! Nekem égett a pofám, pedig nem tehetek az egészről semmit. Nem értem, hogy miért irritálja a rend szerveit az ha valaki külföldi rendszámmal járkál itthon, akkor már ő rögtön csaló, vagy mi a f.szom?

Dr.Attika # 2016.03.12. 22:54

Végül is idetartozik, mert nem okkal, hanem csak azért ellenőrzött a rendőr, mert idegen rendszám volt a gépkocsin.

Egyébként egy pár éve történt az M3 autópályán, hogy egy idős hölgy Gödöllő környékén látott egy kamiont, amelynek vezető ülésében nem ült gépkocsivezető. Hívta a rendőrséget, hogy egy vezető nélküli kamion megy az autópályán. megadta a helyet, időt. A rendőrök neki iramodtak, meg is találták a kamiont és látták, hogy GB felségjelű angol kamionról van szó, amelyben a baloldalon természetesen ott volt a vezető.

Dr.Attika # 2016.03.13. 07:33

javítás: jobb oldalon.

Dr.Attika # 2016.03.13. 08:15
pohicop # 2016.03.13. 15:54

A cikk nem értelmes teljesen, de azért megérthető.
Értem a te álláspontodat is Dr.Attika, de sok hátránya lenne annak amit írsz. Jobb ez így ahogy van. Így is sok a visszaélés, hát még akkor mi lenne ha szabályosan közlekedve simán lehetne hullát és drogot szállítani az autóban.
Ha mindenki szabályos lenne és az ideiglenes rendszámokat használók 80%-a nem visszaélő és csaló lenne akkor nem lennének annyit ellenőrizve, mint ahogy jó pár külföldi rendszámos autó sem.

Olyan szabályozás, körülmény úgyse lesz soha, ami mindenkinek megfelelne.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.13. 18:15

Ezt mind el is fogadnánk,mert érthető,hogy időnként le kell állítani gyanus alakokat. Felháborító az ahogyan teszik,illedelmesség és a tiszteletet nagyon távolinak tünik. Ellenőrzéssel azt éreztették velünk,hogy biztosan bűnözők vagyunk. Finoman szólva egy kicsit beijedtünk,mert végig arra várt,hogy valamivel belénk lehessen kötni,aztán fizessünk zsebbe. Talán lehetne másképp udvariasabban,talán szimpatikusabb is lenne. Most már tudom,hogy érettségi nélkül ma Magyarországon nem lehet senki rendőr. Viselkedés normáit nem tanítják nekik,csak azt hogy hogyan ráhozni a frászt egy külföldi vétlen autósra. Ezen kéne változtatni.

folyami géb # 2016.03.13. 18:20

Azért sajnálom, hogy a tegnap 17:18-as kérdésemre senki nem válaszolt.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.13. 19:33
folyami géb # 2016.03.13. 19:44

Köszi, bár ebből még mindih nem derül ki, hogy a P rendszám gépkocsira vagy vállalkozásra szól-e. Bár jelentősége csak annyi van, hogy utóbbi esetben csak a más gépocsira való felszerelése bűncselekmény, előbbi esetben az eltávolítása is egyedi azonosítójellel visszaélés (és nem meghamisítása, 2013. július 1. óta).

pohicop # 2016.03.13. 19:55

Attila111111!

Ne általánosíts egy intézkedés alapján ;)

Dr.Attika # 2016.03.14. 06:02

A P-rendszámot a cégnek adják és arra az autóra rakhatja fel, amellyel jogszerűen próbaúton van. Pl.új, még forgalomba nem helyezett gk-ra, amelyet bemutat a vevőnek kipróbálással. Az autógyárak, amelyek próbaútra viszik a kifejlesztés alatt lévő autómárkát, stb.