Közokirat-hamisítás


Nick Name # 2006.05.30. 12:43

Hát ha én is válaszolhatok, én azzal védeném, hogy a hatósági ügyintéző tevékenysége, hivatali ügykörében eljárva nélkülözi a társadalomra veszélyességet, és ezzel, azt hiszem, simán meg is nyerném az ügyet.


Nick Name

lizing # 2006.05.30. 13:32

Nick Name! Attól függ, Te mit nevezel "társadalomra veszélyességnek", mert ha esetleg nem a hatalmi bűnözést, ... akkor yóóó... :o)))

Főlökött # 2006.05.30. 13:39

Vagyok, vagyok, csak kicsit rokkantan. Volt egy kis balesetem.

lizing, most már teljesen nem vagyok képben. Mint említetted, a sértetti oldalon állsz, vagy tévedek?
"Van egy olyan "tényváladék" mely szerint a hatósági ügyintéző vádolt meg valakit ... sok év után kiderült, hogy alaptalan volt... Az ügyész nem folytatott le bizonyitási eljárást, nemhogy vádat emelt volna ellene... Elindult a pótmagánvád, az ügyfelem a sértett... szerintetek mire lehet számítani?"

Amúgy ilyen ügyben még nem ténykedtem, nem volt hozzá szerencsém, de elgondolkodtató. Véleményem szerint igencsak szituáció függő. Mi vezette a szentemet, bűncselekmény elkövetéséhez, s most hogy áll hozzá a cselekményéhez.
Azért elgondolkodtató, mert már él a Mediációs eljárás intézménye, melyet az új Be. hozott be, ahol véleményem szerint lenne keresnivalónk, ebben az esetben. Van egy csomó feltétel, pl. visszaeső, próbaidő alatt elkövetett szándékos bcs, szabadságvesztés ideje alatt....stb......
S ugye a 36§ új tényállással, korlátlan enyhítés kiskaput kitárták, a tisztelt cselekményüket megbánt személyek előtt.

----------------------
  • Löki
lizing # 2006.05.30. 13:48

Szia Löki! De igen! A sértetti oldalon állok!! Az ügyintéző ellen nem folyt le bizonyítási eljárás, érted már?:o))))) Ezért a sértettel kénytelenek voltunk ptmagánvádat benyújtani... mert a büntetőeljárás hatálya alatt állva, több évig kiesett a melóból... stb... nagy a kára...
Milyen baleseted volt? :o( Jobbulást!

lizing # 2006.05.30. 13:55

Hát ez Qva yó! Hiába bánja meg, közben tönkretette több generáció életét...

monalisa1 # 2006.05.30. 14:17

Kedves Fő...
Csak nem magadra rántottad valamelyik kedvenc fazekadat/tepsidet., nem elég hogy nyugdíjba készülsz még idejekorán bele is rokkansz a dolgokba...

Főlökött # 2006.05.30. 14:36

Tsok monalisa1

Nem a chopperral motoroztam szombaton, s kicsit hazavágtam a bokámat. Mégha egy rántotthús próbált volna agyonnyomni, mexikói salátával. Nehéz a szentem, s így kapott egy pofont a boka, jól bedagadt, most borogatom.

lizing kezdem érteni. Amit ajánlottam nem kell belemenni, nem kötelező, az csak egyezség esetén lehetséges, mindkét fél, szabad akaratából, terhet megbánása-kártalanítási szándéka alapján lehetséges. Kijelölt - kinevezett mediátorok segítik az eljárás lefolytatását.

----------------------
Löki tűnt borogatni és fáslizni :-)
lizing # 2006.05.30. 15:04

Yeeeey Löki, yeeeey kezd tisztulni! :o)) Kezded érteni... hát ezt a sok szart amit tett, mint magánszemély nem tudja helyrehozni. Ekkora kárnál nem lehet kiegyezni.
Köszi Löki! Jobbulást, azért a boka ... az elég sz@r ügy... menni se bírsz? Jobbulást tényleg!

Főlökött # 2006.05.30. 15:13

Tiszteletem, lizing

Köcke a jókívánságodat, azt mondtam mindenkinek, hogy félreléptem, még hihető is lehet, csak Bernadett meg ne tudja, mert szószerint veszi és az általa indított topicban, még a végén darálthús lesz, a legnemesebb testrészemből. Bicegve bár, de megy a járás, s még a motorral sem tudok menni tárgyalásra, mert esik.........sajna. Csajozásról nem is beszélve. Aki sem gyűrűsféreg, sem papucsállatka, megteheti :-))))))))))))))))

Kártalanítás ilyen esetben kizárt, s a egyezség is. Így amit ajánlottam, nem járható út akkor.

----------------------
  • Löki
lizing # 2006.05.30. 15:24

Ja, ja... De nem kártalanításról, hanem kártérítésről kell itt már beszélni...
Nna köszönök minden tippet, azért csak "okosodik" itt az emberfia! :o) Nem járható út, mégis jó hogy felhivtad a figyelmem rá.

Mindenkinek sziasztok!

monalisa1 # 2006.05.30. 16:18

Boka ügyből kifolyólag: egyszer az enyém is "cipót" csínált magából, a házidoki írt fel valamiféle kenőcsöt, meg hogy borogassam...

Végül is tényleg csak elmúlt a baj., miután ötödnapra már labdányi lett csak megröntgeneztettem, és a törést (!) jutalmazandó gipszett tette rá.

"Ekkora" diagnoszta az én háziorvosom.

Bocs mindenkitől ezen kis beírásomért.

Főlökött # 2006.05.31. 15:09

Az én formás kis bokámat nem fogják holmi gipszel elrondítani. Majd begipszelem a dokit, s pereskedünk könnyű tst miatt. Kiállít magának egy látleletet :-))))))))

Háziórvosról ne is beszéljünk, én kuruzslónak tartom. Csodálom, hogy még nem jártak el ellene, foglalkozáskörében elkövetett............miatt.

Sajnos a mai gyógyászat, nagyon a gödörben van, dokik nagy része téveszmét kerget. Nemrég volt egy esetem, melyben meghalt sajnos egy gyerek, drága fődoki miatt. Természetesen állítása szerint nem hibázott, szerencse, hogy két független szakértő másképp látta. Ilyennek nem kell diploma, véleményem szerint adja le, vagy lehet, hogy az Ecserin vette.........és az tényleg közokirat hamisítás btt.

----------------------
  • Löki
monalisa1 # 2006.05.31. 15:24

Azért csak menj el a baleseti sebészeti ambulanciára ahol egy cuki röntgenkép fog készülni csábos bokádról., jobb ma egy idejében felrakott gipsz és 5-6 hét kellemetlenség miatta, mint egy rosszul összefort csont okán egy életen keresztül a sántaság.

Igaz, neked már nincs sok hátra (...), hiszen aki a nyugdíjazás küszöbénél áll, az az egyén az élete kenyerének - és fennséges vadpörköljeinek - javát már elfogyasztotta.

Bcs. mindenki fórumozótól.

Főlökött # 2006.06.01. 16:09

Kedves monalisa1

Azért nem kell temetni! Oly öreg nem vagyok, csak a múlt.........
Jó helyen voltam, jó időben, jó és imádott munkával, még az átkosban. Imádtam repülni, s annó meg is tehettem, szerencsére, munkaidőben. Így szárnyakat adtam vágyaimnak. Mint az üzenetrögzítőn : Égen, földön, földön égen, hagyjál üzenetet nékem.........

Amúgy mindenki annyi, amennyinek érzi magát. Én 18 vagyok, csak régebb óta......

Elnézést mindenkitől a személyes kirohanásért.

----------------------
  • Löki
monalisa1 # 2006.06.01. 17:09

Kedves Fő..., dehogy temetlek én tegéd., mi lenne itt velünk nélküked - az elkövetkező 100 évben még?

Tehát további minden jót (!), de legfőbb bokagyógyulást.

És akkor majd fogsz tudni rohanni ismét...

Főlökött # 2006.06.02. 15:36

Kedves monalisa1

Köcke, aranyos vagy. Minyimum 100 év :-)))))))))))))))

Rohangálok így is sajna, és nem a csajok után.

----------------------
  • Löki
Béla1000 # 2006.06.21. 12:07

Sziasztok!

Még valamikor májusban volt egy kérdése Lunitarinak hamis diplomával kapcsolatban.
Akkor patthelyzet alakult ki. Nem is akarom feleleveníteni a vitát, inkább csak ezzel kapcsolatban kérdezni.

Milyen és mekkora büntetésre lehet akkor számítani (feltéve persze, ha kiderül), ha tényleg megvette a saját nevére, majd hazarohant vele, megmutatta a családnak, bevágta a fiókba és többet még csak elő sem merte venni, nemhogy valahol felhasználni? Büntetlen előélettel.

Amúgy jogászhallgatók vagyunk, csak nem tudjuk egymás közt eldönteni, hogy kinek van igaza.

Köszi!

ObudaFan # 2006.06.28. 19:33

Hát ha lehet patthelyzetnek nevezni azt, ha valaki akkor is köti az ebet a karóhoz, ha egyértelműen látszik, hogy nincs igaza, akkor patthelyzet volt.

Próbára bocsátásra, esetleg pénzbüntire lehet számítani 274. § (1) a) felbújtójaként.

oimi # 2006.07.18. 12:50

Sziasztok! Én nem vagyok jogász, csak érdekel a jog és örülnék ha egy laikust felvilágosítana vki (ebben is).
Azt nem értem, hogy ha - mondjuk - Buga Jakab vesz (csinál) egy orvosi diplomát és elballag az okmányirodába új személyit csináltatni, akkor nem ellenőrzik le a diploma valódiságát?Máris elmehet körzeti orvosnak? Van-e lehetősége 1 munkáltatónak v 1 munkahelyi közösségnek (bárkinek) arra, h leellenőrizzen diplomát?
Nektek biztos könnyű lesz a válaszadás!
Köszi

Eve0210 # 2006.07.20. 16:19

Sziasztok!

Fontos lenne nekem, ha tudna valaki segíteni! Milyen büntetést kaphatok azért, ha egy srác munkanélküli kiskönyvét lepecsételtem a cég pecsétjével ahol dolgozom és aláírtam a vezetőm nevével, hogy a srác nem alkalmas a munkára! Mekkora gáz lehet ebből, ha rájönnek??

Vadalma # 2006.07.20. 16:25

Btk. Közokirat-hamisítás
274. § (1) Aki

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Eve0210, szerintem NAGYON NAGY GÁZ.

ObudaFan # 2006.07.20. 17:23

Nonono. Mivel ez az igazolás maga nem közokirat, az alábbiak szerint minősülő cselekmények egyikét sem követhette el. Ha elkövetett közokirat-hamisítást, akkor az intellektuális hamisítás. Ez viszont akkor lehetséges csak, ha a munkaügyi hatóság készít valamilyen nyilvántartást, vagy közokiratot erről, amit nem nagyon hiszek. Ez nagy valószínűséggel sima magánokirat-hamisítás, viszont csalási bűnsegédlettel állhat halmazatban, ha arra irányult, hogy a srác felvehessen egy kis pénzt jogtalanul. Azért ha nem vett fel a srác nagyon sok pénzt, akkor ezt meg lehet úszni kevéssel is, ha indul is ügy.

Eve0210 # 2006.07.20. 17:25

Vadalma

Köszönöm...hát nem nyugtattál meg...a srác most azt mondta, hogy kimeszeli mert felhívtam és azt mondtam, hogy gázba lenne ő is ha leadná....de nem nagyon hiszek neki...most para van...na és azt már hozzá sem teszem, hogy szombaton mennék nyaralni...gondolhatod mekkora nyaralásom lessz...valószínű full jól fogom magam érezni...amúgy azt mondja egy-két rendőr haverom, hogy sok mindentől függ amúgy az ha leültetnek...mivel nem vagyok büntetett előéletű, nem okoztam anyagi kárt stb...így lehet megúszom pénzbírsággal és felfüggesztettel...kivagyok....legszívesebben elkapnám és agyonverném a srácot...de van egy olyan érzésem, hogy megszívom és holnap leadja a kiskönyvét...miért vagyok én ilyen szerencsétlen?? És miért hallgatok mindig a jó szívemre??? :,(((((

ObudaFan # 2006.07.20. 17:26

Letöltendő szabadságvesztés ebből nem lesz.

Eve0210 # 2006.07.20. 17:27

ObudaFan

Hát na most akkor kinek higyjek?? A lényeg, én nem a pénzbírságtól és nem a felfüggesztettől félek, hanem attól, hogy nem akarok rács mögé kerülni...remélem lessz annyi esze a srácnak hogy tényleg kitörli az egészet...aztán hogy az után már nem fogadják el a kiskönyvét mert javítás van az engem már nem érdekell...csak tünjön el onnan az aláírás amit más nevébe tettem meg...:,(