Segítséget kérek!!!!!


Sz.Márton # 2010.06.23. 20:17

Nézesd meg egy hivatalos jogtárban munkaidőben, ott kiderül melyik évben melyik szabály iktatta be!

Sz.Márton # 2010.06.23. 20:16

Talán, a "2004. évi LXVI. törvény a honvédelmet érintő egyes törvények módosításáról", a 2004. évi magyar közlöny 93. számában megjelentetve, lehet a keresett időszak törvénye, mert abban elég alapvető szolgálatot érintő módosításokat foglmaztak meg, még a szerződéses állományra is, ami később természetesen az eredeti Hjt. egységes szerkezetének a része lett.
Digitálisan valószínűleg nem elérhető, ezért eredetiben kell megkeresni.

garcia66 # 2010.06.23. 19:58

Tisztelt Fórumozók, jogász Hölgyek és Urak!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Azt szeretném megtudni, hogy a 2001. évi XCV. tv. (Hjt) 41.§-nak (3) bekezdésében mikor történt változtatás.
Az eredeti szöveg ez volt:

"(3) Szerződéses szolgálati viszony az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása mellett is csak olyan személlyel létesíthető, aki tiszti és tiszthelyettesi beosztás esetén legalább 5 év, tisztesi beosztás esetén legalább 2 év időtartamra vállalja a szolgálatot. Nemzetközi kötelezettség teljesítéséből, illetve együttműködésből eredő feladat végrehajtására - önkéntes jelentkezés alapján - ennél rövidebb időtartamra is köthető szerződés. A szerződéses szolgálat időtartama közös megegyezés alapján - a 43. § (2) bekezdésében foglalt korlátozások figyelembevételével - meghosszabbítható."

2006.12.31-én már a módosított szöveg volt - csak ezt találtam meg a neten.

"(3) Szerződéses szolgálati viszony az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása mellett is csak olyan
személlyel létesíthető, aki tiszti és tiszthelyettesi beosztás esetén legalább 5 év, tisztesi beosztás esetén legalább 3 év
időtartamra vállalja a szolgálatot. Nemzetközi kötelezettség teljesítéséből, illetve együttműködésből eredő feladat
végrehajtására önkéntes jelentkezés alapján ennél rövidebb, illetve a nem katonai oktatási intézményben honvédségi
ösztöndíjasként végzettek esetében az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező, de az utóbbiak esetében
legfeljebb két év időtartamra is köthető szerződés. A szerződéses szolgálat időtartama közös megegyezés alapján - a
43. § (2) bekezdésében foglalt korlátozások figyelembevételével - alkalmanként, állománycsoporttól függetlenül
legalább kettő, de legfeljebb öt év időtartammal meghosszabbítható."

Ez egy kollégám ügyében lenne fontos, (főleg a módosítás utolsó mondata miatt) konkrétan a módosítás hatályba lépésének a pontos dátuma.
Tudom, a honvédelmi közlönyben 4-5 évnyi anyag átlapozásával talán meg lehetne találni, de ezt most kihagynánk:)
Mindenkinek előre is köszönöm a segítséget, az esetleges fellelési tippeket.
Üdv.

bebe02 # 2010.06.23. 19:16

Szeretnék segítséget kérni!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen esetben lehet áthelyezni a munkavállalót és mi az előnye?? És melyek a munkaválllaó jogai?? A munkatörvénykönyvből nem tudom kiszedni!! Nem találom! A választ előre is köszönöm!!

agika111 # 2010.06.23. 15:41

Kedves Keny!

Először is magánszemély nem nagyon kereskedhetsz ilyennel.
Ki kell váltanod az egyéni vállalkozóit és az alapján fogsz havonta adózni, Szja, stb..., és persze később a "forgalmad" után.
A képekkel kapcsolatban nem tudok pontos választ mondani, és úgy tudom, hogy az internetre feltett képek nyilvánosak, bárki leszedheti, átalakíthatja... persze bármire nem használhatod (pl.: Kiszel Tünde meglátja magát a pólón átalakítva, tuti beperel:D)
Másfelől a privát véleményem, hogy inkább keres valami diákmunkát, számos diákszövetség van, felesleges pénz kidobás, nem hinném , hogy a kínai üzletek szóba állnának veled, vagy komolyan vennének...
Üdv:Ági

Sz.Márton # 2010.06.23. 14:17

Itt az ideje megérkezni a föld nevű bolygóra és megismerni benne az országunk működésének néhány szabályait...

Javaslat a telefonos segítség, de Vágó Pistánk nélkül, mert ingyen, ez túl sok lenne, akár másoktól is...

Lehet egy közeli akár kínai felnőtt is elkedvetlenít...

Keny # 2010.06.23. 14:06

Kedves Jogiforum.hu!

Segítségre lenne szükségem! Tanuló vagyok és nyáron szeretnék egy kis pénzt keresni és arra gondoltam, hogy egyedi pólókat szeretnék csinálni és azokat tovább adni úgynevezett kínai boltokban! Ezzel kapcsolatosan lenne segítségre szükségem, mert a pólón szereplő képeket az internetről szerezném be (pl. egy autó szerepelni a pólón) és ha ezt az autót én rányomtatom a pólóra akkor az nem számít szerzői jogsértésnek, mivel én a képet vagyon szerezésre használtam fel (mert a képen ott szerepel az a bizonyos C Betű a kép szélén)?
De ha én azt a képet átalakítom (pl.: leszedem a hátteret és más képet vagy más hátteret rakok mögé) és úgy nyomtatom rá a pólóra az már nem számít szerzői jogsértésnek mivel én alakítottam át? Ez volt az egyik kérdésem.
A másik, hogy ha ezeket a pólókat én tovább a kínai boltokban mint magánszemély akkor kell valami illetéket vagy költséget vagy adót fizessek a pólók után?
Válaszukat előre is Köszönöm!

SAMO # 2010.06.23. 10:49

Kedves KiGYa!

Szerintem a PSZÁF-tól kellene segítséget kérni ez ügyben.

SAMO # 2010.06.23. 10:47

Kedves nandy!

Köszönöm válaszodat, de azt Én is tudom, hogy közös teher, igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy követelheti e a befizetések felét a váláskor, ha nálam marad az autó. Ha nálam marad nyilván nekem kell fizetni a részleteket, de az eddig befizetett összeg felét visszakérheti e?

KiGya # 2010.06.22. 11:45

Egy kis segítséget szeretnék kérni

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 2008.október hónapban vettünk fel hitelt az OTP-től, megkaptuk a szerződést, majd rájöttek, hogy valamit elírtak és visszakérték a szerződést tőlünk.
Már voltunk bent az OTP-be jó párszor, hogy megkapjuk a javított szerződést, de még a mai napig nem tudták megcsinálni és nem is értesitenek minket, hogy mi van vele.
5 évere vettük fel a hitelt.
Az a kérdésem, hogy nem lehetne valahogy megszorongatni az OTP-t, hogy nincs élő szerződésünk de a hitelt persze vonják szorgosan.
Köszönöm előre is!

drpici # 2010.06.22. 11:02

Mohito, mi a kérdésed?

nandy # 2010.06.22. 10:20

Az a hitel, amit közösen vettetek fel (de legalábbis az együttélés alatt), az közös teher.

Más kérdés, hogy ha a hitelt "felezitek", ahhoz a bank beleegyezése is kell.

SAMO # 2010.06.22. 10:11

Szeretnék segítséget kérni!

Van egy kétéves személyautónk a férjemmel. Volt már szó válásról, azt modta,hogy fizessem ki neki az eddig befizetett törlesztőrészlet felét, aztán vihetem az autót. A hitel a nevemen van, ahogy az autó is. Eddig közösen használtuk az autót, pontosabban a férjem használta munkába járásra stb.
Szóval válás esetén ha nálam marad az autó, természetesen én fizetem tovább a részleteit, az eddig befizetett részletek felét követelheti?
Természetesen ragaszkodom az autóhoz, mivel a hitele a nevemen van és a kezességet is az én ismerősöm vállalta, természetesen nem szeretném ha hozzá kerülne, aztán nem fizetné a törlesztést.
Van személyi hitelem is, amit közösen költöttünk el. Ezt váláskor hogy lehet felezni, mivel nem igazán van közös vagyonunk, nincs mivel kompenzálni.

nandy # 2010.06.21. 16:14

a rendörséggel fenyeget hogy elviszi a gépet.Van ehhez joga?

Nincs. Tehet feljelentést a rendőrségen, de valószínűleg hamar lezárják a "nyomozást"...

monalisa1 # 2010.06.21. 15:56

Született-e kölcsönadási megállapodás köztetek, illetve valamiféle papír hogy a sz.gépet megvetted tőle?! Szóval tisztázni hogyan- miként került a birtokodba. (Vélem ha nem legálisan akkor miért is fizetnéd a havi részleteket.)

cocobacsi # 2010.06.21. 14:30

Elnézést lehet hogy rossz helyre írok A volt barátom vett a nevére egy számitógépet amit nekem adott és én fizetem a törlesztő részleteket a számla is nálam van.most megjelent a rendörséggel fenyeget hogy elviszi a gépet.Van ehhez joga? Erre a kérdésre szeretném a választ.

Köszönettel

hoppáréka # 2010.06.20. 15:23

Az,hogy miért adtad el,a"fruskát"sem fogja érdekelni,elhiheted.
Meg kell tudni egyeznetek,esetleg a 19v töltő?
Javítassa meg,te állod a felét,lehet alkudozni.

edeske33 # 2010.06.20. 15:08

hát igen .persze hogy fényképeztem és mért én bukjak.már hogyne sántítana,nem mért hozzá valamit nem jól csinált és most meg én igyam meg mindennek a levét egy 18 éves fruska miatt????nahh persze.azt esetlg senki nem kérdezi meg hogy mért adtam el????hát csak azért mert nekem 4 kiskorú gyerekem van és hogy nekik legyen csak ezért adtam el:(

hoppáréka # 2010.06.20. 15:04

Egy töltő miatt elromlana?
Hát,nem értek a számítógépekhez ,de valami itt nagyon sántít,valami hibádzik a történetből szerintem.Bekapcsolva,hogy teszed fel a vaterára?Max,lefényképezted,nem?
Ha tudod,hogy nem nagy baja van,vásárold vissza szerintem.

edeske33 # 2010.06.20. 14:50

az odáig oké is lenne hogy újra felteszem csak az a legnagyobb probléma hogy én működőképes gépet küldtem neki és most meg már nála abszolút nem működik.éígy hogy vegyem vissza????ha ő hajlandó lenne megcsináltatni akkor oké lenne.de sajna nem így van.amúgy meg nem lehet túl nagy baja szerintem.

hoppáréka # 2010.06.20. 14:33

Nem ismerem a vatera szabályzatát.
Illetve ne látam az aukciódat sem,hogy valóban így hirdetted-e,mint ahogyan azt leírtad.
De!
Egyezkedj vele,ez a legfontosabb.Ha nem vagy vele hajlandó,akkor kapsz egy negatív értékelést.
Ha visszavásárolod,akkor 2nap múlva újra felteszed,nagy dolog.
De,még mindig jobb,mintsem 13ezerért pereskedni.
A döntést neked kell meghoznod, mérlegelj.

edeske33 # 2010.06.20. 14:27

hát én ezt úgy tudom bizonyítani hogy eleve bekapcsolt állapotban volt felrakva a vaterára.szerintem ettől több bizonyíték nem is nagyon kell.máshogyan nem de viszont ő sem tudja bizonyítani hogy én működésképtelen laptopot küldtem volna neki. MOST AKKOR MI A TEENDŐ?????

hoppáréka # 2010.06.20. 14:21

edeske33
Te hogyan tudod azt bizonyítani,hogy nálad műlködött?
Szerintem próbálj vele egyezkedni.

edeske33 # 2010.06.20. 14:03

üdv!
nekem az a problémám hogy az interneten eladtam egy laptopot a leírásban szerepelt hogy nem a gyári töltője van hozzá az eredetije 19v-os amit én adtam hozzá az pedig csak 12v-os de működött vele.postán elküldtem a hölgynek ő kis idő múltán jelezte felém hogy nem jó a laptop és most bírósággal és az édesapjával fenyegetőznek hogy sok ember menekűlt már apuci elől jelzővel.azt írta a kis hölgy hogy holnap a határidő és küldjem vissza a 13000ft-ot vagy jön apuci meghogy megyünk a bíróságra.de egyébként nem tudja bizonyítani hogy mikortól nem műkszik a laptop.

én most mit tehetek???

köszönöm a segítséget

mohito # 2010.06.20. 13:00

elnézést. az én problémámra lehet megoldást találni, vagy sem?