Ingatlan adás / vétel


Manócska08 # 2010.08.27. 07:42

Kedves Pazs !

Kicsit nekem is olyan érzésem van, hogy inkább erre megy ki a játék. Az ügyvédemmel mindenképpen akarok értekezni, hogy mit tegyek.
Üdv.

pazs # 2010.08.27. 07:24

Szerintem lehet ilyet tenni (nem jogszerűtlen) és nem, nem érdemes. Maximum a tulajdoni lap költségét tudod biztatási kárként megtéríttetni. MIért nem kérdezed meg az ügyvédedet, hogy ő mit javasol?
Amúgy nem lehet, hogy az eladó csak próbálkozik magasabb árat kisajtolni belőled?

Manócska08 # 2010.08.27. 06:02

Sziasztok !

Az interneten ingatlanirodán keresztül 10,6 mFt-ért hírdetett lakást szeretnék megvenni. Az eladóval megtekintés után szóban megállapodtunk, hogy 10,4 mFt-ért eladja nekem. A megállapodás után derül ki, hogy nem igazán vannak rendben a társasház papírjai. Nincs használatbavételi engedélye a társasháznak,(társasház alapítási okirat aláírva, ügyvéddel ellenjegyezve) a lakásnak is csak ideiglenes használatbavételi engedélye van. De ezt sem ők közölték velem, hanem amikor a tul.lapot kikértem, ott láttam, hogy osztatlan közös tulajdonként van jegyezve. Ennek ellenére próbáltam az ügyvédemmel a megfelelő utat megtalálni a vásárlásra. Tegnap este felhív az eladó, hogy jelentkezett nála egy másik vevő aki több mint tíz százalékkal többet ígért a lakásért. Szerintetek ilyet lehet tenni, érdemes ügyvéd által perelni őket?
Köszi a válaszokat!

huncutka51 # 2010.08.26. 10:50

Szép napot!

Segítséget szeretnék kérni.
Férjem másfél éve el adta a lakását,a vevő a jelzálog hitelt ki is fizette 3,6 mill.ft-ot,de mivel a bank hibájából késett a törlés,így fájdalom díjat akart férjemtől kérni 260.e.ft-ot amit persze nem fizettünk ki.A vevő késés miatt be perelte a férjem, 1,2 fokon is meg nyertük a pert,az ügyvédünk fel is szólította a fizetésre,de nem válaszolnak,és nem is akarnak fizetni.
Ma tudtam meg,hogy a nőnek nincs is pénze,és albérletbe lakik,most ilyenkor mi a teendő,ha nincs miből behajtani a fenn maradó további 3 milliót! Közben a lakásból eredő rezsik igen csak meg nőttek,tartozásunk van mert nekünk is van banki hitelünk,és egyéb költségünk,kb 200 e .ft a tartozásunk, / fűtés, közös költség / ami az eladott lakás után keletkezett,abban reménykedtünk,hogy teljesen nyilvánvaló volt a per kimenetele,és a pénzt meg kapjuk, a felhalmozódott rezsi költséget ki tudjuk majd fizetni.
Köszönöm a választ.

gvik # 2010.08.24. 09:36

Sziasztok!

Házat szeretnénk venni. Ehhez párom szülei hozzájárulnának azzal, hogy a birtokukban levő termőföldet eladnák. Szeretnénk minél kevesebbet fizetni illeték vagy adó téren, ezért kérném a segítségeteket. Gondoltunk a most életbe lépő elajándékozásra, de akkor nekünk kellene fizetni az illetéket a földeladás után. A szülők már majdnem az adómentes eladási határnál vannak, kb 13-14 éve birtokolják a földet.Tudna esetleg valaki segíteni hogyan lehet a legjobban megoldani egy ilyen eladás-vétel ügyet?
Előre is köszönöm: Viki

hublicsek # 2010.07.18. 10:20

Sziasztok!

Nekem lenne egy olyan kérdésem,hogy még 2008.11.28. án eladtuk a lakásunkat 3 an voltunk rajta tulajdonos (anyám,tesóm,én).
Tegnap felhívott a vevő ügyvédje,hogy anyám által megterhelték a lakást 2010.márciusba.
Azzal fenyegetőzött,hogy utólag felbontjuk a szerződést amit kötöttünk ha nem megyek és intézkedek ez ügyben (vetessem le s terheltessem a saját vagyonomra vagy fizessem ki)
A vevő banki hitelre vette meg a lakást de még a mai napig nincs átírva a lakás a nevükre csak be vannak jegyezve tulajdon jog fenntartással és a hitel sincs bejegyezve.
Kérdésem a következő,nekem milyen problémám lehet ebből a dologból??
Köszönöm előrre is a segítségeteket.

Tisztelettel:
Hublicsek

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.14. 08:13

jagerm!

Nagyon meg fogod te bánni ezt az adásvételt.

Belemész egy büntetendő okirathamisításba.

Ne menj bele először is.

A bank védi magát, tehát addig nem ad kölcsönt, amíg a teljes vételár nem rendeződött. A bank ráteszi a házadra a jelzálogot és ha a vevő nem fizeti a hitelt, veszett a házad.
Miből gondolod, hogy egy hiteltörlesztés mellett jut még arra is, hogy neked törlesszen a vevőd.

jagerm # 2010.07.14. 05:28

Sziasztok!

Ingatlan eladás előtt állok, az értéke 6 millió Ft.
A vevő most csak 3,5 millió forintot tudna fizetni, de ezt is úgy,hogy ha a nevére kerül a pénz átadása után az ingatlan!A fennmaradó részt 1 éven belül fizetné ki.
A vevő 2 adásvételi szerződést szeretne az egyik amelyiket a bankhoz beadja azon az szerepelne,hogy a fennmaradó összeget ő már odaadta nekem önrészként és írnánk egy másikat amelyben elismeri,hogy 2,5 millió tartozása van felém.
Az lenne a kérdésem,hogy ha nem fizetné ki valami miatt a maradék összeget akkor mit tudok csinálni,úgy hogy már az ő nevén van az ingatlan.Akkor két szerződés áll egymással szemben.Hogyan lehet bebiztosítani magam a szerződésben,hogy ne járjak rosszúl?

Köszönettel:
Tamás

Daphne # 2010.07.13. 14:07

Nagyon köszönöm!
Elnézést a kétkedés miatt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.13. 11:03

:)

szja. tv. 62. §
(6)

  1. lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog

átruházása esetén a jövedelem a számított összeg
1.100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2.90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3.60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4.30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5.0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

Minden jót!

Üdv. I.

Daphne # 2010.07.13. 07:01

Kedves Immaculata!

nagyon köszönöm a válaszodat, ugye ez teljesen biztos?
A pénz egy kis részéből vállalkozni szeretnék, lehet hogy nem túl okos dolog,nem az ingatlanba fektetni, de most ez lenne az egyetlen lehetőségem.
Köszönöm!

dhtnk # 2010.07.12. 17:46

Immaculata, köszönöm! Ha "csak" a bank jóindulatán múlik, akkor kevésbé parázok, azt hittem, vmi ügyvédes trükközés is van benne.
Még egyszer köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 10:03

:) Mondjuk nem.

Az értékbecslőnek körültekintőnek kellett volna lennie a felméréskor. Az ingatlan értéke csökken a teherrel, de - gondolom én - függ az adós fizetési képességétől is.

mikober # 2010.07.12. 09:55

Banki engedély lenne mindenképpen. Csak hoyg mire számítsak. Senkivel nem akarunk kiszúrni. Eszembe se jutott.

Csak, hoyg kekeckedik-e a bank szerinted vagy sem?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:49

Én nem kerülném meg a helyedben, persze te vagy a szomszéd, úgymond a kibic, teljesen mindegy neked, hogy a szomszédodnak felmondják-e a hitelszerződését, vagy sem. Felmondás esetén egyösszegben kell visszafizetnie a hitelt.

mikober # 2010.07.12. 09:46

Immaculata.

De a bank ilyenkor nem szólhat bele, hogy nem engedélyezi a szolgalmi jog bejegyzést?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:27

mikober!

Be kell vonni a bankot, nehogy szerződési felmondási ok legyen.

Egyébként a banknak is tudnia kell, ha a szomszéddal nem jön létre a megállapodásotok, akkor majd a bíróság fogja bejegyeztetni azt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:21

dhtnk!

Természetesen minden a bankon múlik!

Járjátok körül, hiszen érdeketek. A lényeg, hogy teherrel nem tudjátok eladni a meglévőt, ezért azt tehermentesíteni kell eladás előtt. Tehermentesíteni úgy tudjátok, hogy vagy a vevő közvetlenül fizet a bankotoknak, vagy a vevő bankja tehermentesíti azt, vagy ti.
Az, hogy az újonnan vásárolt lakás mennyit ér a bankotoknak és ugyan azokkal a feltételekkel hajlandó-e kölcsönt adni, azt csak a bank tudja megmondani.

A szocpol egy másik kérdés. Annak átvitele szerintem az új lakásra még lehetséges, de ebben most nem vagyok otthon.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:06

Daphne!

5 év utáni eladásnál nem kell adót fizetned. Szabadon felhasználhatod a vételárat.

mikober # 2010.07.12. 08:49

Sziasztok.
Szeretném megkérdezni hogy volt-e már valakinek olyan ügye, hogy az FHB banknál felvett hitelnél utólag a családi házhoz tartozó telekrészre szolgalmi jogot vezessenek fel.
Tudom csak ügyvéd által ellenjegyzett szerződés a jó. De mire számítsak egyáltalán? Engedélyezi-e a bank vagy sem?
Az én házam a szomszéd ház nyeles telek részén keresztül közelíthető meg. Erre a nyeles telek részre szeretnék a szomszéddal szolgalmi jog szerződést kötni.

dhtnk # 2010.07.07. 20:21

Sziasztok, remélem, jó topikban járok.
Lakáseladás-vétel előtt állunk, és azon gondolkodunk, megoldható-e, hogy a mostani hitelt vigyük tovább az új házra. Elég jó hitelünk van, még a régi forinttámogatott, ennél csak rosszabb kondíciókkal tudnánk felvenni. Valami olyan rémlik, hogy mindkettőnek a mi nevünkön kell lennie abban a pillanatban, mikor a bank látja a papírokat. Lehet valahogy itt okosnak lenni? Széljegyzet lehet rajta mondjuk, vagy hogy? Ja, szocpol is van a házunkon, az nem tudom, mennyire szól bele.
Vagy annyi vele a macera, hogy inkább hagyjuk?
Köszi: dh

Daphne # 2010.07.05. 15:58

Köszi a választ és mégis mennyit szednek el?

végrehajtó1 # 2010.07.05. 15:48

adózol:)

Daphne # 2010.07.05. 15:38

Tisztelt Fórumozók!

Ha jól tudom 5 év után eladáskor már nem kell illetéket fizetni. Az a kérdésem, hogy mi a helyzet akkor, ha a lakásért kapott összeg egy kis részét nem szeretném ingatlanba fektetni.
Válaszukat előre is köszönöm.

True North # 2010.07.04. 16:22

Kedves Fórumozók,
készpénzért szeretnék vásárolni egy lakást, amit egy bank jelzálogja terhel. Kérdésem, hogy hogyan célszerü lebonyolitani a procedurát ill. mit kell irnunk a szerződésbe, hogy ne legyen belőle később gond.

Pl. mi van akkor, ha az eladó az én pénzemből kifizeti a jelzálogot, majd szépen eláll a szerződéstől esetleg nem akar majd kiköltözni, mondván, hogy nem talált magának lakást.

A helyzetet bonyolitja, hogy kisebb összeget szeretnék a szerződésbe iratni, a vagyonszerzési (egyáltalán hol van itt vagyonszerzés?) illeték miatt. Annak van buktatója?