ingatlan családon belüli ajándékozása


Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 16:45

Ezért kéri vissza az ajándékot.
Milyen ajándékot?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 16:48

Ja, látom. Hát mondjátok, hogy az már nem ajándék.
Ismeritek azt a furcsa szót, hogy ügy-véd?

elkeseredett # 2013.02.01. 09:12

Kedves KBS!
Igen ismerjük. De mint irtam az apám által elhasznált vizdíjat sem tudjuk kifizetni...
Más hozzászólása esetleg?

wers # 2013.02.01. 09:24

adjátok el az ingatlant, a tiétek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.01. 12:07

Akinek a vagyoni, jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatától kérhet támogatást, amivel jogi segítő szolgáltatását veheti igénybe.
(Ha nincs pénzed magánorvosra, akkor megpróbálod kivenni a vakbeledet otthon a konyhában?)

MajorDomus # 2013.02.01. 21:19

elkeseredett

fogadd meg wers tanácsát! !!

ugy is el akarjátok adni,akkor adjátok el.megtehetitek,a tiétek.
mire beadja a pert,addigra nem lesz meg az ajándék.
a vételárból fizessétek ki a vízdíj tartozást,meg egy őrző védő céget,aki kiköltözteti a lakásból az uj tanyájára.

egyébként nem indit pert,mert nincs rá pénze

elkeseredett # 2013.02.04. 13:46

Kedves Major Domus!
Sajnos a per már elindult.
Ugy gondoljuk - pontosan azért amit te is irtál -, hogy valakivel megállapodhatott (aki finanszírozza ezt az egészet), hogy csinálja vissza az ajándékozást és akkor majd ő megveszi TŐLE!

Abban mi is szinte biztosak vagyunk, hogy magától nem tudta volna kifizetni a perinditáshoz szükséges illetéket. Amikor a vidéki házat megvettük, még személyije se volt...
Köszönöm a tanácsot, csak hát az idő rövid, az ingatlanpiac olyan amilyen, a ház pedig - bár jó helyen van és nagy is - de elképzelni sem tudjátok milyen állapotban van!
Ha még valami ötlet van, akkor ne habozzatok irjátok meg. Netán ha vevőt hallotok...
Üdv.

MajorDomus # 2013.02.04. 20:51

nyomban nyujtsatok be ellenkeresetet,az elmaradt gyerektartásra,
de ügyvéd szigoruan ajánlott,

,,ügyvédhez fordulni sokba kerűl,ügyvédhez nem fordulni ,háromszor annyiba,,

nem két forint a tét.

elkeseredett # 2013.02.07. 09:53

Kedves Major Domus! És a többiek!
Ha már elindult a per nem is eladható az ingatlan?

Más: nekem abba kellett hagynom az egyetemet, mert nem tudom fizetni a tandijat...
Mit gondol tudnám ezt valamilyen formában kárpótoltatni???
Köszönöm válaszát/ukat

imred # 2013.04.27. 06:41

Tisztelt hozzáértök!
véleménytekre lenne szükségem az alábbi helyzet minnél egyszerübb és anyagilag legkevésbé megterhelö elintézésére.
Szüleim 70év felettiek,van fele-fele arányban egy kb 6 milliot érö panellakásuk több mint 35éve itt élnek.Kitalálták hogy az én nevemre akarják iratni,mert ha az egyikük meghal ,akkor 4felé menne a törvény szerint a lakás.2 növérem ,anyám és én vagyunk az öröklök.Az egyikük ki van már fizetve,van egy lakása ,elvileg nem kéne részt követelnie a lakásbol,
A másik növéremmel joban vagyok ugyan ,de ilyen esetekben ugye sose lehet tudni mit hoz a jövö.
A kérdésem az lenne,hogy lehetséges e hogy csak egyszerüen nekem ajándékozzák,vagy elötte a tesvéreknek kéne lemondo nyilatkozatot tenni.?VAgy valamelyik szülö halála után kellene a két növéremnek ajándékozni a másik szülönek majd a másik szülö ajándékozza nekem az ingatlant.
véleményetekre,tanácsaitokra lennék kiváncsi
Még annyit tennék hozzá,hogy én külföldön élek,de van magyar állando lakcimem,nem tudom ez érdekes e az ügy szempontjábol
elöre is köszönöm a válaszokat

varga68 # 2013.08.17. 10:08

Tisztelt Szakértök!
Az alábbi ügyben kërném a segítségüket.
20 evi házassag utan váltunk el, 3 gyerekünk van, 2 már nagykorù.
A vagyonmegosztas még nem történt meg, mert a volt fèrjem hùzza, halasztja, csak az ügyvédeken keresztül hajlandò kommunikálni velem.
A nevemen van egy kisebb telek, amit szeretnék a két nagykorù gyerekemnek ajándékozni, hogy ök el tudják adni, anyagilag az apa nem támogatja öket és szükségük van a pénzre, mind a kettö tanul még.
A kérdésem,hogy az apa megtámadhatja -e az ajándékozási szerzödést, illetve milyen mòdon tudnám biztosítani a gyerekek részére, hogy a nevemen lévö telekböl mindenképpen ök tulajdonolják a befolyò osszeget, enélkül nem tudjuk megoldani az egyetemi tanulmányaikat.

Megtisztelö válaszukat köszönöm.

varga68 # 2013.08.17. 10:10

Tisztelt Szakértök!
Az alábbi ügyben kërném a segítségüket.
20 evi házassag utan váltunk el, 3 gyerekünk van, 2 már nagykorù.
A vagyonmegosztas még nem történt meg, mert a volt fèrjem hùzza, halasztja, csak az ügyvédeken keresztül hajlandò kommunikálni velem.
A nevemen van egy kisebb telek, amit szeretnék a két nagykorù gyerekemnek ajándékozni, hogy ök el tudják adni, anyagilag az apa nem támogatja öket és szükségük van a pénzre, mind a kettö tanul még.
A kérdésem,hogy az apa megtámadhatja -e az ajándékozási szerzödést, illetve milyen mòdon tudnám biztosítani a gyerekek részére, hogy a nevemen lévö telekböl mindenképpen ök tulajdonolják a befolyò osszeget, enélkül nem tudjuk megoldani az egyetemi tanulmányaikat.

Megtisztelö válaszukat köszönöm.

Wippu # 2013.08.25. 14:43

1 éve nekem ajándékozták a szüleim a házukat haszonélvezettel,
mert nem akarták hogy a sok adósság miatt elvegyék tőlük.
Én nem velük élek hanem az egyik rokonnal már egy pár éve. 2 év múlva betöltöm a 18-at és szeretném nekik akkor visszaadni. Van-e erre lehetőség illetve kell-e a beleegyezésük?

ObudaFan # 2013.08.26. 19:27

Kell a beleegyezésük.

ObudaFan # 2013.08.26. 19:31

varga68

Ha a telek - függetlenül attól, hogy a neveden van - közös vagyon, és nekik ajándékozod, apuka követelheti rajtad az értéke felét. Ha tőled behajtani nem tudja, a telekből is végrehajthatja.

Ha már csak a vagyonmegosztáson pereskedtek, akkor a tartásdíjról már kell lennie döntésnek. Ehhez képest hogy lehet az, hogy nem nyújt anyagi segítséget?

gatsby # 2013.08.28. 11:30

Tisztelt Szakértők!

Gyerekkoromban három ingatlant irattak a szüleim és nagyszüleim a nevemre az alábbiak szerint:

  • 1 háztelek és ház: a tulajdonos én vagyok de az ajándékozó családtag rajta hagyta a haszonélvezeti jogát
  • 1 termőföld és 1 erdőtelek: 50% tulajdonrészem van bennük, a másik 50% a testvéremé

Mindhárom telek esetén szeretnék lemondani a tulajdonrészemről a másik fél javára. A dolgot nehezíti hogy külföldön élek, rokkantnyugdíjas vagyok és önállóan nem vagyok utazóképes így ha szükséges a közjegyző jelenléte sajnos nem tudok Magyarországon megjelenni. Tovább nehezíti a dolgot hogy az anyagi helyzetem is akadályoz minden téren így lehetőségekhez mérten a dokumentumok előkészítésében ügyvédi segítséget nem tudok megfinanszírozni.

A kérdéseim a következők volnának:

  1. Az esetemben szükséges-e az ajándékozás procedurája ha a haszonélvezők neve már szerepel a tulajdoni lapokon?
  2. Mindhárom ingatlant több mint tíz éve láttam és a haszonélvezők használatában van és volt ezidő alatt, ez könnyíti vagy nehezíti a dolgot?
  3. Egyikükkel sem vagyok beszélőviszonyban és amennyire lehet minimalizálnám is a kommunikációt. A testvéremmel osztozott két ingatlan esetén a testvérem (minden valószínüséggel) elfogadná az 50%-omat, a háztelek esetén viszont a haszonélvező idős családtag lehetséges hogy nem. Ez jogi oldalról okozhat nehézséget? Győzködés után valószínüleg belemenne de erre nincs módom és energiám, a saját egészségem érdekeben pedig kerülném a felesleges stresszt.

Hogyan lehetne legegyszerübben?

A segítset, javaslatokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.08.28. 13:03

Ingatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet. Ajándékozni olyan részére lehet, aki az ajándékot el is fogadja.

  1. Szükséges.
  2. Nincs jelentősége.

Ha nem tudsz Magyarországra jönni, ottani külképviseleten hitelesíttetett nyilatkozattal tudsz meghatalmazást adni valakinek, aki itt van, hogy a nevedben a szerződést aláírja.

NagyFehér # 2013.09.06. 12:08

Tisztel fórumozók!
A segítségeteket kérném az alábbi ügyben. Válófélben lévő férfi vagyok aki egyedül neveli 13-és 15-éves gyerekét.
Gyermekelhelyezés és vagyonmegosztás még nem volt.
Házasságunk alatt 1/1 tulajdoni részben több olyan ingatlant -szántót földterület- is tulajdonomban került melyet úgy vásároltam meg, hogy a szüleim adták rá a pénzt és ebből vettük az ingatlanokat ezért is került csak az én nevemre. Mint váláskor lenni szokott nejem követeli ezen földterületek felét mert a vagyonközösség alatt szereztük nem nézi, hogy a pénzt rá a szüleimtől kaptam. Már azt is felajánlottam neki, hogy engedje meg, hogy a vitás földet teljes egészében a gyerekeimnek ajándékozzam de ebbe nem egyezett bele mert ő tart rá igényt. Az a célom, hogy ne kerüljön ki a gyerekeim kezéből a földterület mert félő, hogy eladja és semmit nem látnak belőle.Amit közösen vásároltunk az közös névre került de amit a szülőktől kapott pénzből vettünk csak az én nevemre került ő csak tanú volt a szerződéseken.
Kérdésem lenne, hogy hogyan tudom bebizonyítani, hogy ajándékba kapott szülői pénzből vásároltam meg a földterületeket? Ha a gyerekeknek ajándékoznám kell e az anyjuk beleegyezése aláírása az ajándékozási szerződéshez? /Ő nem akarja aláírni/ Ha a gyerekeknek ajándékozom az anyjuknak alá kell-e írni azjándékozási szerződést vagy nélküle is ajándékozhatok? Az ajándékozáshoz kérhetem-e vagy egyáltalán szükséges-e a Gyámhivatal beleegyezése? Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.09.07. 08:26

Az ilyesmit főleg tanúkkal lehet igazolni általában. De egyébként így a fórumon keresztül azt lehetetlen felmérni, hogy éppen a te helyzetedben hogyan kellene bizonyítani.
A feleséged hozzájárulása nélkül az ajándékozás nem fogja a problémádat megoldani.

Rék # 2013.09.08. 14:38

Tisztelt Szakértők!
A családi házunk jelenleg az én és a bátyám nevén van. Pár évvel ezelőtt ajándékozta ránk az anyánk. Most szeretném a bátyámra átruházni. Ez hogy oldható meg a legolcsóbban? Az ingatlanon jelzálog van és kb. 14 milliót ér.
Köszönöm a segítséget!
Rék

csárli # 2013.09.11. 15:37

Üdvözlöm!Azt szeretném megérdeklődi mi a feleségemmel 15 éve élünk együtt az édesanyám házában most nekem szeretné ajándékozni persze csak az én nevemre. A későbbiek folytán a feleségem milyen joggal élhet a ház iránt? Egy közös családunk van vele.

csárli # 2013.09.12. 12:25

Üdvözlöm! A feleségemmel 15 éve élünk az édesanyám lakásában most szeretné nekem ajándékozni persze csak az én nevemre, A későbbiek folytán milyen joggal élhet a feleségem a ház iránt? Egy közös családunk van.

csárli # 2013.09.12. 12:26

Üdvözlöm! A feleségemmel 15 éve élünk az édesanyám lakásában most szeretné nekem ajándékozni persze csak az én nevemre, A későbbiek folytán milyen joggal élhet a feleségem a ház iránt? Egy közös családunk van.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.12. 17:18

Az ajándék különvagyon.

ixora1963 # 2013.11.21. 18:50

Kedves Jogismerő Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy ha ingatlant szeretnék a gyerekemnek ajándékozni kell-e ehhez feltétlenül ügyvéd? Vagy elegendő, ha kitöltünk egy formanyomtatványt, egyáltalán létezik-e ilyen? Megfelelő-e ha ezt én viszem be a Földhivatalba? Mi ennek a pontos menete, tudna valaki segíteni?

Köszönöm!