Mérőóra átírása,adásvétel esetén


MajorDomus # 2010.04.23. 21:15

Tulajdonos akkor vagy amikor azt az ingatlannyilvántartásban bejegyzik.
A foglalóról a földhivatalban nem tudnak csak a szerződésről.

csuzli # 2010.04.23. 14:19

Egy kis utánajárás után sikerült megtudnom a DHK álláspontját is az üggyel kapcsolatban. Ők állítólag a 2005/XVIII törvény a távhőszolgáltatásról- alapján járnak el, ami az ő értelmezésük szerint minden felelősséget/költséget az ingatlan tuladjonosára hárít. (A földhivatalban a foglalózás időpontjától számítok az ingatlan tulajdonosának). A törvény értelmezése az én olvasatomban nem teljesen ugyanez, kiváncsi lennék a ti véleményetekre is. Érdekesség még, hogy a DHK egy brossúrájában a következőképpen értelmezi a törvényt:

3. Törvényi háttér

2005. XVIII. törvény és a 1998. XVIII. tv- és annak végrehajtását szabályozó jogszabályok egyértelműen megállapítják az ingatlan mindenkori tulajdonosának felelősségét az ingatlannal kapcsolatban keletkező távhődíj tartozásokért.

Pulsz érdekesnek tartom, hogy a Távhő felé soha nem állt fenn tartozásom, (erről ma ki is állítottak egy igazolást a Távhőnél) ebből kifolyólag nem is értem, hogy a díjbeszedő cég olyan hátralék kiegyenlítését követeli, ami gyakorlatilag soha nem is létezett. (illetve az előző tulajdonos tartozása)

Előre is köszönöm a segítséget. Üdv, Csuzli

csuzli # 2010.04.23. 12:14

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsotokra/se­gítségetekre lenne szükségem a következő ügyben: 2008. decemberében foglalóztam jelenlegi lakásomat, majd 2009. májusában birtokba vettem azt. Az előző tulajdonos 2009. márciusától-májusig (birtokba adásig) nem fizette ki főtáv számlái. Most a főtáv behajtói = DHK tőlem követelik ezt az összeget, ami nem is csekély (260000 Ft). Minden dokumentum a birtokomba van ami azt bizonyítja hogy 2009. májusában költöztem be. Azóta rendesen fizetem a számláim. Fizetési felszólítást most kaptam először a Dhk-tól. A követelésüket nem fogom megfizetni, mivel abban az időszakban nem én használtam a lakást, és az összes szolgáltatónál május hónapban jelentkeztem be birtokbaadási jegyzőkönyv alapján (főtávnál is), így valószínűleg jogi útra terelik az ügyet, vagy beterhelik a tulajdoni lapom. Ha így lesz mik az esélyeim??? Ha beterhelnék a tulajdoni lapomat perelhetem őket, nyernék is :)???
köszönöm üdv, csuzli

SolnesM # 2010.03.21. 17:26

T.. Csipkebokor !
Az első, hogy felveszed vele a kapcsolatot. Rákérdezel miért maradt el az átírás.
Ha hatástalan, személyesen elmész a szolgáltatókhoz és átíratod vagy felmondod a szerződést !
Egyébként valószinű fizet, mivel a szolgáltatók nem fizetés esetén hamar kikapcsolják a szolgáltatást !

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.20. 16:40

Az adásvételi szerződéssel együtt a birtokbaadási jegyzőkönyvet is be kell nyújtani másolatban a szolgáltatóknak.

Csipkebokor # 2010.03.20. 13:43

6 éve eladtam a lakásomat. Nem mentünk be közösen, a szerződésben volt, hogy a vevő köteles átíratni az órákat.
Azóta nem jelentkezett egyik szolgáltató sem. Olvasva azért ezt a topikot, felmerült bennem, hogy érdemes lenne végigjárnom a Szolgáltatókat és ellenőriznem, hogy nincs már egyik óra sem a nevemen?
Ha esetleg a nevemen van, csak a vevőm rendesen fizeti a számlákat, akkor mit tegyek?
Csipkebokor

MajorDomus # 2010.03.16. 20:48

Igen.- ma nem volt közgyülés.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.16. 17:45

Ilyen korán? Nincs még éjjel 11 óra:)

MajorDomus # 2010.03.16. 17:39

Websas

El is hiszem !

Még-10 éve én is csak egy jegyzőkönyv másolatot kűldtem a szolgáltatóknak az is elég-volt.-ma már nem.

Az Eon a legnyügösebb. A vizmű még ma is elfogadja a faxot.

websas # 2010.03.16. 06:30

A vitatkozás szándéka nélkül, (18 éve) eladtunk egy budapesti lakást, és vettünk egy érdi házat. Értelemszerüen ügyvéd segítségével, az adásvételi melléklete volt a mérőállásokat rögzítő papír.Soha többet nem volt szükség a közös megjelenésre.

Egyébként furcsa, mert egy autó átiratásánál sincs előírva a közös megjelenés.

Egyébként az itt már korábban leírtak: (szolgáltatások megszüntetése, felmondása)fogja hozni a leggyorsabb eredményt. (ha Te kéred a szolgáltatás szüneteltetését akkor, még a minimális sincs, ez pl.:víz esetén amikor műanyag palackban kell haza vinni a "klotyó" leöntéséhez a vizet, jelentősen rontja a " KOMFORTÉRZETET").

websas

MajorDomus # 2010.03.15. 18:41

Kár ezen vitatkozni.
Az órák átirásánál mind a vevőnek mind az eladónak jelen kell-lennie.
Pont.

Ha nem igy történik akkor ez sűl ki belőle.

A helyzet azért egyszerű mert nem kérted az adás-vételiddel a szolgáltatás-megszüntetését vagy szüneteltetését. Eon logika szerint ezért az folyamatos tehát uj fizető belépéséig/átirásáig a régi van érvényben.

Van olyan társasházam ahol 2 hónap után tudtam átiratni az órákat,mert a kollega nem fogadta el a leváltását, s nem adta ki a referencia és partnerszámot,valamint a villanyóra helyiség kulcsait. Persze nem irta alá az átirást sem. Uj közgyűlést kellett tartani amibe már nem tudott belekötni, ezzzel kerűltük el hogy kikapcsolják a villanyt.

Nem kell dühöngeni, a hibát Te követted el, ezen már tul vagyunk.

Okos ember ugy vesz lakást hogy 300 ezer ft-ot 90 napig visszatart,ha nincs semmi felmerülő adósság s a te ügyedhez hasonló macera,akkor az ügyvédtől felveheti a pénzt. Utólag persze könnyü okosnak lenni, de tanulságnak még mindig jó.

Tedd azt amit javasoltam, de már holnap, mert kifutsz az időből.

végrehajtó1 # 2010.03.15. 17:18

Mind a vevőnek mind az eladónak be kell menni.

sz..agnes # 2010.03.15. 17:16

Egyjogász!

Az adásvételi szerződést én bevittem az áramszolgáltatónak,de nem történt semmi!

sz..agnes # 2010.03.15. 17:12

Tudom,hogy nem nyomozó hatóság,csak azért írtam,mert a másik fél sosem jelent meg a tárgyaláson és ők nem is lettek kihallgatva! Szóval hiányosnak tartom az egész eljárást!
Nem értem azt sem,hogy miért nem kapcsolták ki az áramot,ha a számlák nem voltak fizetve.
Magyarul tök mindegy hogy valaki fogyasztó-e vagy sem mindenképpen a mérőóra tulajdonosának kell fizetni?

Ezek szerint,ha én most vennék egy ingatlant és nem íratnám át a saját nevemre a közüzemi számlákat, akkor nyugodtam használhatnám a víz,gáz, fűtést? Nem lenne havi rezsim??? :)

Ennyire egyszerű?

Egyjogász # 2010.03.15. 17:12

Az ingatlan birtokbaadásakor fel szoktak venni egy birtokbaadási jegyzőkönyvet, amely tartalmazza, hogy az adott naptól a vevő használja az ingatlant (azaz, hogy az adott naptól ő fogyasztja ott az áramot, gázt, stb.), és be szokták írni a mérők állását is.

Én amikor eladtam a lakásomat írásban felmondtam az áram-, gáz, víz, stb. szerződéseimet, és a felmondó nyilatkozatokkal meg a birtokbaadási jegyzőkönyvvel besétáltam a ELMŰ, a gázművek, a vízművek ügyfélszolgálataira, hogy az átadási mérőállásokig kifizetem a díjakat, és a mai nappal "írják le" a nevemről az előadott lakások mérőit (azaz szüntessék meg a szolgáltatási szerződéseimet.)

Ehhez nem kell a vevő, azaz nem kell sehová közösen bemenni, ez tévhit.

Ez mindenütt működött, sehol nem tagadta meg ezt a szolgáltató. Aztán az már a lakás vevőjének a dolga, hogy mikor íratja a nevére a mérőket, mikor köt szolgáltatási szerződéséket a közművekkel.
Ha meg nem köt, akkor kikapcsolják nála az áramot, gázt, stb., de ez már az ő baja.

Úgyhogy nem a (dologhoz egyébként is igen furcsán álló)vevőt kellett volna felszólítgatni, hanem rászánni cca. két órát, és lerendezni az ügyet a szolgáltatóknál.

MajorDomus # 2010.03.15. 16:02

A- szolgáltató nem nyomozó hatóság !
Ő az áramot biztositotta,azt valaki elfogyasztotta, azt annak kell kifizetnie akinek a mérőóra a nevén van. Ez ilyen egyszerű.

Hogy mit tegyél azt lentebb leirtam. Ha a per még -csak megindult sürgősen fogadj ügyvédet. Tizedébe kerül mint az áramdij.

sz..agnes # 2010.03.15. 12:08

Igazság szerint nem tudom mi tévő legyek,mert már bírósági ügy van belőle az érdekesség az a dologba,hogy a gázzal is ugyanez volt,nem történt meg az átíratás,bírósági pereskedés,de ott a gázszolgáltató kizárt a perből,nekem adtak igazat! És ezt nem értem,hogy akkor most miért akarják rajtam behajtani.
És az eon ügyvédje nem nagyon törekedik arra,hogy megkeresse az új tulajt,ők még csak meg sem jelentek a tárgyalásokon. Őket csak az érdekli,hogy megkapják a pénzüket és nem nyomoznak utána,hogy kinek is kéne fizetnie!

MajorDomus # 2010.03.15. 11:39

Tévedés!
Ne tévesz össze az ingatlant a mérőhellyel !

A 2 az két különböző dolog. Ha téged perelnek a tartozásért akkor a szerződés is a Te neveden van, s azt Te mondhatod fel ! Meddig akarsz várni ?

sz..agnes # 2010.03.15. 10:54

Tudom,hogy együtt kell bemenni megcsinálni az átírást,de nem jöttek be velem,csak ígérgettek,hogy majd át fogják írni. A számlák az én nevemre jöttek,amit mindig átadtam az új tulajnak és közbe mindig kértem,hogy cselekedjenek,mert én nem járhattam el az ő nevükben! Közbe volt olyan hónap,amit fizettek de összességébe adósság keletkezett.
Ezért nem tiszta,hogyha nekem nincs tulajdonjogom az ingatlanra, akkor miért engem akarnak megbüntetni olyanért,amit egyedül nem tudok tisztázni,mert kell hozzá a másik fél!
Szerződést azért nem tudtam velük bontani,mert megtörtént az adásvétel és az ingatlan már nem volt a nevemen. És ezért nyilván nem küldhették volna ki az emberiket,hogy ugyan szereljétek le ezt az órát,mert az óra helye már nem az én tulajdonomban állt!

MajorDomus # 2010.03.15. 10:37

A birkaságnak vannak következményei !
Az eladáskor az eladó s vevő bemegy az Eonhoz s átirat ! Itt Te hibáztál ! A szerződés arra jó hogy aláirta a vevő, s tudod bizonyitani az óraállást.
Siess mert hamarosan jön a vágrehajtó !

Első lépés !-mivel a Te neveden van a mérő, mondd fel a szerződést s kérdd az óra leszerelését !

A bumeráng itt visszaüt,mert az uj tulajjal addig nem kötnek szerződést amig a mérőhelyen tartozás van- !
Második lépés ! Az eladó ellen kártéritési per inditása mely összegében azonos a megitélt összeggel.

A továbbiakat később, az eseményekről számolj be itt . Sok sikert !

sz..agnes # 2010.03.15. 09:08

Kedves fórumozók!

Még 2007ben eladtam egy ingatlant,az adásvételi szerződésen szerepelt a mérőóra állása (villany). Az új tulajdonos többszöri felszólításom ellenére a mai napig nem íratta a saját nevére a mérőórákat és a számlákat sem fizette!
Most az eon rajtam akarja behajtani a keletkezett 400ezer forintos tartozást,amit az új tulaj halmozott fel! A dolog bíróságra is került,ahol azt az ítéletet hozták ki,hogy jogszerű az eon követelése és nekem kell ezt az összeget kifizetnem, mivel papíron az én nevemen van az óra,de őket az nem érdekelte,hogy az ingatlan már nincs a nevemen!
Ezt tényleg így működik,hogy ha papíron az én nevemen van az mérőóra,de nincs tulajdonjogom az ingatlanra,akkor nekem kell kifizetnem egy olyan összeget,ami egyértelmű,hogy nem az én hibámból adódóan keletkezett?

Kérem írjon,akivel történt már ilyen,mert ekkor összeget képtelen vagyok kifizetni és habár nem vagyok jogász,de szerintem ez nem így működik.Úgy érzem félre vagyok vezetve és nem tudom mi tévő legyek!