Mérőóra átírása,adásvétel esetén


zsuuka # 2012.05.22. 06:36

Üdv!

Azt szeretném megtudni, hogy mit kell tennem abban az esetben, ha a megvásárolni kívánt ingatlanban leszedték a villanyórát számlatartozás miatt?
Gondolom már nem mostanában történt a dolog. Azt szeretném megtudni, hogy köthetek- e új szerződést vagy meg kell várnom míg a tulaj kifizeti a tartozását? Ez mennyi be fog nekem kerülni?
A válaszokat előre is köszönöm!

ginave # 2012.01.07. 16:16

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék megvásárolni egy lakást, ahol két tulajdonos van 50-50%-ban. A lakást örökölték. Most derült ki, hogy a mérőórák még az elhunyt előző tulajdonos nevén vannak, nem íratták át őket. Én csak akkor tudom átíratni a nevemre a mérőórákat, ha előbb a még mostani tulajdonosok megteszik. Jól gondolom?
Előre is köszönöm a válaszokat!

fupi49 # 2011.11.20. 14:19

Köszönöm még egyszer.
Mufurc-nagyon!
Nincs itt semmi baj, csak folyik a jó magyar "betartósdi". Remélem, sikerül dűlőre jutni. Érdekes, hogy megtaláltam a 6 évvel ezelőtti lakáscserém iratait, ahol faxon jelentettem be a mérőórákhoz a tulajdonos váltást és mellékeltem a megkötött szerződést. Gond nélkül átírták és a mérőállásoknak megfelelően elkészítették az elszámolást. Eszükbe se jutott a kk. hozzájárulását kérni. Most két nyomtatványt is ki kell tölteni, és persze csak a főmérő számát kérik, de nekik ez nem elég. Ezek számítógépes adatlapok mindenféle kk. aláírás nélkül. Nem kérem a kk. engedélyét ahhoz, hogy eladjam a lakásom, a Díjbeszedő és a Vízművek is tudja a társasház óráinak számát, minek és hol kellene aláírnia?

osmi # 2011.11.20. 08:23

Fupi49!
A tulaj pedig a felmondást követően,"egyidejűleg"kösse meg.Miután az előzményeket "ismerjük"; a "kisstilű k.k.visszavág/ni igyekszik/"általam is megtapasztalt
élethelyzet indukálja a dolgot.

Mufurc_nagyon # 2011.11.20. 07:39

Kedves fupi49!
Kezdem "nem" érteni a dolgot.

  1. a lakás már nem az Ön nevén van
  2. a Vízművek megkapta az értesítést a szerződés módosításról.
  3. a nyomtatványon nincs hely az ütk aláírásának.

a Vízműk nem fogadja a szerződés módosítást.
Milyen indokkal?

Van új fizető és a régi kifizette tartozását.
Mi a gond?
Zavarban vagyok.

A vízfogyasztásról természetesen a a Vízműveknek kell írásban nyilatkozni. (nullás igazolás)
Az ütk-nak írásban kell igazolnia az ingatlan tartozás mentes helyzetét.
Ezért szoktam javasolni a tértivevényes levelezést az ütk-val.

Amennyiben lemondja a szerződést az új tulajjal kerül konfliktusba, mert átkerül a "nem vízórás" kategóriába, amely egy kicsit sokba kerülhet neki.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

fupi49 # 2011.11.19. 22:03

Köszönöm a segítséget. Most ott tartunk, hogy azt kéri a kk, hogy kérjek egy igazolást a Díjbeszedőtől, hogy tényleg beadtam nekik a cseréről szóló 2009-es nyilatkozatot, amit ő is aláírt, mert saját példánya nincs belőle. Én a Vízműveknek küldtem be a papírt, másolatom persze van róla, de mivel levélben küldtem, nem kértem igazolást tőlük. A Vízművek erre a papírra újította meg velem a szerződést, és persze továbbküldte a dokumentumot a Díjbeszedőnek, ami alapján leszámláztak mindent. A számla összegét befizettem, az erről szóló igazolást odaadtam neki, a Díjbeszedő a ház részét átutalta, ha kevesli a kk. ő menjen és követeljen többet.
Fizetési felszólítást nem küldhet, végrehajtást se rendelhet el, hiszen semmiféle dokumentummal nem tudja alátámasztani, hogy tartozásom van, de ha mégis megtenné, ellentmondással élek
Érdekes, hogy csak most jutott eszébe ez az ügy, amikor eladtam a lakást, eddig nem igazán érdekelte a dolog.
Nullás igazolást a vízdíjtartozásra nem kell kérnem a kk-tól, hiszen az új tulaj ellenőrizte, nincs tartozásom, csak a változás bejelentést nem fogadták el tőle, mondván, hogy nem írta alá a kk. Nem neki fizetek, hanem a Vízműveknek.
A kk. arról adhat igazolást, hogy a közös költséggel nem tartozom, de ezt se adta oda, csak szóban közölte. Egyáltalán, semmit nem hajlandó írásban adni.
A fura az, hogy a Vízművek nyomtatványán nincs is hely, és persze előírás sem, hogy a kk-nak alá kellene írnia. Ha a vízórát lecserélem, mert lejárt a 6 év, akkor arra van egy másik nyomtatvány, és azt tényleg alá kell írnia a kk-nak.
Még a kormányrendeletet is megnéztem, abban sincs szó erről, de lehet, hogy én vagyok buta.
Teszek még egy próbát, és bemegyek az új tulajdonossal a Díjbeszedőhöz, és ha nem fogadják el az adásvételi szerződést, mint bizonyítékot, akkor felmondom a szerződést Osmi tanácsára.
Még egyszer köszönöm a segítséget.

osmi # 2011.11.19. 07:33

Én felmondanám a szerződést a Vízművekkel és erről dokumentálhatóan értesíteném a tulajdonost és a közös képviselőt.

Mufurc_nagyon # 2011.11.18. 08:12

Kedves fupi49!
Álláspontom szerint az ütk-nak nincs mérlegelési joga.
Az átírást csak azért kell ellenjegyeznie, hogy tudjon a "fizető" cseréről.
A jogviszony a vízművek és az új tulaj között jött létre.
Érdeklődje meg a vizesektől, ha produkál egy tértivevényes értesítést az ütk felé azt elfogadják - é?
Jogvitában van egy "jognyilatkozat pótló ítélet is";-).
Igaz ez idő és pénzigényes.
A baj csak ott van, hogy az ütk a szóban-forgó lakást fogja perelni és terhelni és nem Önt.
Fizetési felszólításnál nem vizsgálják a követelés jogosságát :(

szerencséje van, hogy az új tulaj nem kért Öntők "nullás" igazolást ;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

fupi49 # 2011.11.17. 16:40

Köszönöm a választ. Minden bizonylat megvan, át is adtam, a közös képviselő ezért kéri szóban a befizetést újra, amit nem teszek meg, miért is tenném?
Gondolom ebben az esetben a kk-nak, illetve a th-nak kell perelnie engem, hogy fizessek.
Amíg ez nem történik meg, addig az én nevemen marad az óra, vagy van más megoldás is?

Mufurc_nagyon # 2011.11.17. 07:12

Kedves fupi49!

A Vízművek felé az "extra" befizetés készpénzben vagy átutalással történt.
Ennek elméletileg nyoma van.
Pénztári bevételi bizonylat, banki átutalás.

Ezeket a bizonylatokat ill. másolatait az ütk-nak el kell fogadnia.

A díjbeszedő a th havi elszámolásában írja jóvá az almérők kifizetett fogyasztását.
Tehát csak ezeket a számlákat kell átnézni szépen sorban.

Sajna a feltételezett jogszabálysértő intézkedések ellen csak egy rendkívüli közgyűlés vagy per a bíróságon hozhat változást.
Persze lehet naponta telefonálni is az ügyben ;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

fupi49 # 2011.11.16. 12:02

Vízóra átírás ügyben kérem a segítségeteket. Eladtam a lakásomat 2 hónapja, de a vízórák átírása az új tulajdonos nevére még nem történt meg, mert a közös képviselő nem írta alá a dokumentumot.
Ok: 2 évvel derült ki, hogy az egyik vízóra plombálása nem történt meg, a Vízművek az órát leszerelte, rögzítette az állást, és újat szerelt fel. A közös képviselő nem fogadta el az óra állásának megfelelő vízfogyasztást, hanem felemelte a duplájára, büntetésképpen az elmaradt plombálás miatt. Az általa is aláírt jegyzőkönyvet átadtam a Díjbeszedőnek, ők visszamenőleg leszámlázták a vízfogyasztási díjat, és ebből a társasházat megillető részt átutalta maga a Díjbeszedő utalta át. Kértem erről igazolást, de a közös képviselő "nem találja" a ház könyvelésében ezt az összeget, ezért azt mondja, újra fizessem be az egészet, nem csak a társasházra eső részt, a társasház pénztárába. Ezt persze csak szóban mondja, nem ír le semmit. Mit csináljak? Tud valaki segíteni? A Díjbeszedő és a Vízművek se hajlandó semmit se tenni. Előre is köszönöm a segítséget.

Judit250 # 2011.05.03. 16:05

Segítsetek!!!
Kivettem egy lakást albérletbe amit később szeretnék megvásárolni. Ma voltam bent az eon-nál hogy a nevemre vegyem villanyt és közölték velem hogy nem lehet mert a tulajnak tartozása van nem is kevés és már megindították a kikapcsolást is ami hét végére várható. A tulaj meg lelépett külföldre. Azt mondta az eon-nál az ügyintéző hogy megpróbálja megkeresni meg kaptam egy rendszerhasználói igénybejelentő papírt amit majd 31 nap múlva vihetek csak vissza. Kérdeztem a nőt mit csináljak addig ha kikapcsolják a villanyt de azt mondta hogy ez már őt nem érdekli. Valaki segítsen hova forduljak ilyenkor mert már egy csomó pénzemben van a ház. Köszönettel

csuzli # 2010.04.25. 21:54

Kösz, mindenesetre megnyugtató, még azért futok egy két kört bizto sami biztos... üdv

MajorDomus # 2010.04.25. 21:45

Csuzli

Ne fárassz !

Ez a társasház közös tulajdonát képező helyiségben kialakitott hőközpontra vonatkozik,hogy ne kelljen bérleti dijat fizetnie.

Végűlis nem a szolgáltató hanem a kőveteléskezelő zaklat !

Ez még egyszerübb. Az ingatlant csak a birósági végrehajtó terhelheti meg, a birósági itélet vagy végzés alapján. Az még -odébb van. Fizetési meghagyás, ellentmondasz, perré alakul, a biróság neked ad igazat.
Addig aludj nyugodtan.

csuzli # 2010.04.25. 21:31

A te olvasatodban van ehhez joga a Dhk-nak???

csuzli # 2010.04.25. 21:24

Majordomus: Irtam lent, hogy a foglaló átadása ügyvéd előtt adás-vételi szerződés keretében belül történt. Lehet kétségbeesésemben nem fogalmaztam egyértelműen, most megteszem mégegyszer:

A Főtáv a birtokbaadási jegyzőkönyvnek megfelelően kiszámlázta az előző tulajra az elmaradt költségeit, azokat az előző tulaj nem fizette ki. Ezért a főtáv kiadta az előző tulaj tartozásait a behajtócégénke (DHK). Majd a DHK azt mondta, hogy mivel ő sem tudja az előző tulajon behajtani a számlákat, ezért beterheli az ingatlant (ami ugye most már az enyém).
Érdekesség, hogy a főtáv sosem állította, hogy van feléjük tartozásom, csak a DHK, illetve ő sem, csak felszólít hogy fizessem meg az előző tulaj tarozását, vagy beterheli az ingatlanom. :S

Összegzésül ezt az egészet nonszensznek tartom, remélem nem egyedül, a Dhk munkatársa is elismerte, hogy nem teljesen etikus, de ők jogszabály szerint járnak el, nevezetesen: 2005/XVIII Távhő, a joszabályt elolvasva szerintem az ide vonatkozó rész a követlező:

29. § (1) A használati jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését az engedélyes kérelmezi az
ingatlantulajdonossal kötött szerződés vagy jogerős hatósági határozat alapján. A használati jog a mindenkori
engedélyest illeti meg, és az ingatlan mindenkori tulajdonosát terheli. A használati jog az azt megállapító hatósági
határozat jogerőre emelkedését követően, illetve az ingatlantulajdonossal kötött megállapodás alapján gyakorolható.
(2) Megszűnik a használati jog, ha az engedélyes a használati joggal terhelt ingatlanon a szolgáltatói hőközpontot
a használati jog keletkezésétől számított öt éven belül nem építi meg vagy azt véglegesen eltávolítja. Megszűnik a
használati jog a felek megállapodásával is.
(3) A használati jog megszűnése esetén az engedélyes a használati jog megszűnésével egyidejűleg köteles kérni az
ingatlan-nyilvántartásból történő törlést. Ennek elmulasztása esetén - az engedélyes költségére - az ingatlan
tulajdonosa is kérheti a használati jog törlését. Az ehhez szükséges nyilatkozatot az engedélyes köteles az
ingatlantulajdonosnak kiadni, és a törléssel összefüggésben felmerült kiadásait megtéríteni.
30. § Ha a használati joggal terhelt idegen ingatlan tulajdonosa a saját felhasználási helyére vonatkozó közüzemi
szerződést felmondja, a használati jog az engedélyest továbbra is megilleti mindaddig, amíg a hőközpontból más
felhasználót is ellát. Ebben az esetben a használati jog az érdekeltek megállapodásával szüntethető meg.

Kösz a gyors választ,

MajorDomus # 2010.04.25. 21:06

Pedig nem bonyolult !

Az-ingatlan terhei onnan terhelnek amikor birtokba lépsz !
Ez a birtokbaadási jegyzőkönyv dátuma !
Tulajdonos nem leszel a foglaló átadásával,az csak azt jelenti hogy elkötelezted magad az ingatlan majdani megvételére. Ennek a közüzemi dijakhoz semmi köze,mert nem vagy jogviszonyban a szolgáltatóval,nem neked szolgáltat ! Még- most sem érted ?

Imma ! Foglalót egy sima átvételi elismervény ellenében is lehet adni ! Ahhoz még nem kell előszerződés.

csuzli # 2010.04.25. 20:54

Immaculata köszönöm a kiigazítást. Nem igazán értem Majordomus hozzászólásait, mintha teljesen mellébeszélne.

Lényeg tehát, hogy a bahajtócég megteheti, hogy ráterheli az ingatlanra az előző tulaj tartozát, és ez nem ütközik semmilyen jogszabállyal, ez ellen gyakorlatilag nem tehetek semmit??? Ki ad neki erre felhatalmazást??? Köszönöm mégegyszer.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.25. 16:43

Foglalót csak előszerződés megkötésével egyidelűleg lehet átadni, ha nem volt előszerződés akkor foglaló sem.

A birtokbalépés napjától vagy köteles az ingatlan terheit fizetni. Ha készült birtokbaadási jkv. és azon tisztán látszik, hogy mikortól léptél birtokba és te attól a pillanattól viseled a fenntartással és egyéb kárfelelősségel kapcsolatos költségeket, akkor csak az lehet, hogy a főtáv nem tudja az előző tulajdonoson behajtani a költségeket. Így ha te nem fizetsz, akkor a lakást terheli meg. Amit tehetsz, megegyezel a főtávval, hogy részletekben megkezded a fizetést, mert ha nem, akkor a további költségek, (behajtási költség, perköltség, kamatok)már a te károd lesz, ugyanis nem tettél meg mindent, amit a kárenyhítés szabályai szerint meg kellene tenned, vagyis kifizeted a tartozást és behajtod az előző tulajdonoson fizetési meghagyás kibocsátásával.

MajorDomus # 2010.04.25. 10:19

Értsd már -meg,hogy a foglalóval nem lettél tulajdonos,mert mégf előszerzésed sem volt !

Tulaj akkor leszel amikor azt a földhivatal bejegyzi.
A szolgáltatás dija pedig a birtokbaadás napjától terhel téged,amit jegyzőkönyvvel tudsz bizonyitani ! Pont.

csuzli # 2010.04.25. 04:05

A kérdésem annyi hogy a lent említett törvény egy ügyvéd olvasatában valóban azt jelenti, hogy egy távhős lakásnál a szolgálatató követeléséért a mindenkori tulajdonos felel, függetlenül attól a ténytől, hogy bizonyítani tudja, hogy a lakást x időpontig még nem vette birtokba (az előző tulajdonos nem adta birtokba)??? Ha igen akkor nem ütközik ez a ptk.-val???? 2005/XVIII. Távhő törvény

apuka71 # 2010.04.24. 16:53

csipkebokor.azért érdemes lenne utána járnod mert ha nem füzeti a számlák akkoris arra a cimre mennek ahova elöte és nehogy a végén neked okkozon gondot az össze gyült rengeteg tartozás.üdv

apuka71 # 2010.04.24. 16:47

csuzli
probálj meg irni a szolgáltatonak,hogy mikor költöztél az ingtalanba és igazolást csatolj.mink is igy jártunk a volt tulajal itt hagyot 200 000 ft gázt több havi vilanyt 150 000 összegben meg több havi viz dijat.mink kérvényeztük a szolgáltatonál hogy vegye figyelembe mikortol lakunk az ingatlanba és erre azt a választ kaptuk hogy nekünk azota van számlánk miota meg vetük az ingatlant,a régi tartozást a volt tulajon fogják biroság utján be hajtani.minden kölcség ött terheli mivel ö használta.üdv

apuka71 # 2010.04.24. 16:38

kedves forumozok.kérdésem lenne hogyan tudnám át iratni a mérö orákat akkor ha a volt feleségem nevén vanak,viszont ö a fiam házában lakik akkinek én vagyok a törvényes képviselöje ugy van az ingatlan 50% a fiamé 50%a testvéremé,most viszont fel szolitotuk az exemet hogy május16 ig hagya el az ingatlant és ezek után szeretnénk az orákat le venni a nevéröl.köszönöm válaszotok

csuzli # 2010.04.24. 12:45

A foglaló alatt azt értem, amikor ügyvéd előtt adás-vételi szerződést kötöttünk, majd 10%-kal lefoglaltam az ingatlant, így gondolom én ebben az időpontban széljegyre kerültem, majd később (májusban) amikor megfizettem a teljes vételárat megtörtént a bejegyzés- 2008 decemberi időponttal.
A kérdésem annyi hogy a lent említett törvény egy ügyvéd olvasatában valóban azt jelenti, hogy egy távhős lakásnál a szolgálatató követeléséért a mindenkori tulajdonos felel, függetlenül attól a ténytől, hogy bizonyítani tudja, hogy a lakást x időpontig még nem vette birtokba (az előző tulajdonos nem adta birtokba)??? Ha igen akkor nem ütközik ez a ptk.-val????