Haszonbérleti szerződés


kóborló # 2006.06.28. 14:27

Köszi, úgy néz ki, hogy a haszonbérlő vevő a földre, már csak azt kellene megtudjuk, hogy Pest megyében milyen összeget lehet kérni aranykoronánként. Mégegyszer köszi a segitséget.

Zoltán György # 2006.06.27. 13:33

Haszonbérlőnek csak a Haszonbérlet ideje alatt van elővásárlási joga. Novemberben már nincs.
Elővételi jog; Azonos áron, azonos fizetési feltételek mellett!
Viszont a 18/2003-as korm rendelet szerint a 94-es födtörvényben felsoroltaknak elővásárlási joguk van...
Helybenlakónak.....stb.
Azaz, semmilyen kár nem ér benneteket!

kóborló # 2006.06.23. 19:17

Szántóföld értékesítésével kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni.
Édesapámtól hugommal ketten örököltünk Pest megyében 1 hektár 20 AK külterületi szántót, amit édesapám haszonbérletbe adott 5 éves szerződéssel. A szerződés ez év októberében lejár. Hugommal szeretnénk eladni a földet.
Mi a teendőnk, van -e valami kötöttség.
Arról hallottunk, hogy a haszonbérlőnek elővételi joga van, írásban tájékoztattuk, hogy a föld tulajdonosai mi az örökösök lettünk, és megkérdeztük, hogy kívánja -e megvásárolni a földet. Választ nem kaptunk még levelünkre, de mi van akkor, ha nem kívánja megvenni, vagy az árban nem tudunk megegyezni ? Ezt követően bárkinek eladhatjuk a földet ?

Sanyi01 # 2006.06.23. 05:48

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a sesítséget, nagyon sokat segített!
Üdv: Sanyi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.22. 15:23

A fennálló bérleti, haszonbérleti jog terheli a tulajdont ezért a tulajdonjog átruházásakor azt fel kell tüntetni. A bérleti, haszonbérleti szerződésben a bérbeadó pozíciójában alanyváltozás történik, ez azonban nem érinti a szerződésből folyó jogokat és kötelezettségeket. A módosítás - ha a felek a szerződésben másképp nem rendelkeztek - csak közös megegyezéssel lehetséges.

Sanyi01 # 2006.06.22. 13:49

Üdv Mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy az adásvételi szerződésbe bele kell- e foglalni a harmadik személy részére fennálló bérletet (termőföld vásárlása esetén).
A másik, hogy az előző tulajjal megkötött szerződés módosítására van- e lehetősége az új tulajnak, és mik ezek a lehetőségek? Az a problémám, hogy nem ismerem a bérleti szerződés tartalmát.
Mi a helyzet akkor ha nincs forintosítva a bérleti díj, hanem az ellenérték pl. csereszolgáltatásként van feltüntetve.
Köszi előre is a segítséget!
Sanyi

vmoni # 2005.10.19. 09:48

Sziasztok! Remélem tud nekem valaki segíteni! A kérdésem: egy (nem mezőgazdasági!) haszonbérleti szerződésről van szó, miben a haszonbérbeadó tulajdonában lévő ingatlant a haszonbérlő hasznosítja (lakás-kiadás céljából). De most a haszonbérlő ki akar szállni, és az egyik cég társa venné át a helyét! Szerintem a haszonbérbeadót mindenképp értesíteni kell erről a körülményről ( a szerz.-ben benne is van a "kölcs. tájék. köt."!), mert ha ez elmarad a haszonbérbeadó szerződést bonthat, stb... Másrészt viszont a haszonbérlőnek meg joga van továbbszerződni egy másik céggel "továbbhasznosításra" nem?!.. (Ez utóbbit maga a szerz. pl. nem zárja ki!)
köszi a hozzászólásokat!