Haszonbérleti szerződés


Viduci # 2021.09.22. 11:50

Termőföld tulajdonos vagyok, haszonbérleti szerződés lejár nov 1-én, nem szeretném azoknak kiadni akik eddig bérelték, összebeszéltek, és nagyon keveset adnának. Megvárom mig lejár. Nagybátyám kivenné egy távolabbi faluból bérlésre.
Felajánlotta az ügyvédje, hogy csináljunk kft-t ,melybe 25%kal bemegyek tagnak, megköti a haszonbérleti szerződést novtól, melyet nem kell kifüggeszteni, és bérelheti, mert közeli hozzátartozó , és utána kirak majd a kftből.
Lehetséges-e ez, jó-e igy jogilag? Lesz-e igy hátrányom belőle?
vagy van-e más megoldás kiadnom ?

Viduci # 2021.11.30. 23:10

Haszonbérlet 15éves, szóban lett módositva, 5 éve, buza 35kbről 45kgra. igy lett fizetve 3 évig, a tulaj közben meghalt, az örökösnek a haszonbérlet még tartott 2 évig, nem lehetett felmondani és egyoldaluan modoitani sem, nem mentek bele a régi bérlők igy az uj tulajjal nem kötötek uj szerződést, mivel a szerződés igy is élt még 2 évig. Most lejárt. Nem hosszabitottak szerződést, ujat akartak kötni az uj tulaj nevére, nem sikerült,
Az éves haszonb, dij esedékessé vált és lejárt a szerződést, a régi bérlők arra hivatkoznak h az eredeti szerződésen még anno 15éve 35kb buza van, e szerint akarják kiszámolni a bérl dijat.már rég ki kelllett volna fizetniük 2 hete. AK /aranykorona/ x 35kg buza x Bup-i értéktözsde étk, buza 32.heti ára-
az értéktözsde megszünt rég igy a többi agrárinfost nem fogadják el, hanem bemondtak egy árat és ennyi, elégedjünk meg vele.
Mi van azokkal a szerződésekkel amit igy kötöttek h a BÉT 32.heti buza ára,,, mindenkit árvernek,
Mit tehetek? fogadjam el a fele árat amit adnak? v perelhetők?

buszgyuri # 2022.02.01. 17:23

Üdvözletem!
Egy internetes bírósági oldalon ezt olvasom a haszonbérlet kapcsán:
"A bérlet szabályaira való visszautalásra tekintettel a megszűnés tárgyában is a bérletre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, annak figyelembevételével, hogy pld. a termőföldre vonatkozó haszonbérleti szerződést csak határozott időre lehet kötni.
Így nem érvényesül a bérleti jogviszony tekintetében kimondott az a szabály, hogy a határozott időre kötött szerződés a határozott idő lejártával szűnik meg, és amennyiben a dolgot tovább használja a bérlő, ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított 15 napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, e határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át. E szabálynak a haszonbérletre való alkalmazása kizárt."
Ezt az utolsó mondat szerintetek miből vezethető le?
Vagy ezt a kizártságot csak a termőföld haszonbérletére kell érteni?.
Előre is köszönöm a válaszokat.
az idézet innen:
http://projektjeink.birosag.hu/…14_lap1.html

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.01. 19:39

Ott van: abból következik, hogy haszonbérleti szerződés csak határozott idejű lehet. És igen, csak a termőföld haszonbérletére értik.

buszgyuri # 2022.02.03. 09:18

Köszönöm!

Gazda90 # 2022.02.04. 12:59

Üdvözletem,

További kérdésem a következő :
Amennyiben a kifüggesztett adásvételi szerződés kapcsán az elővásárlási jog gyakorlására nyitvaálló határidő utolsó napja, mondjuk február 04. Péntek, de ezen a napon a hivatalban nincs ügyfélfogadási idő, akkor is leadható, vagy az előtte lévő napra kell időzíteni az elfogadó nyilatkozat beadását ?

Köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.04. 16:53

Akkor hétfő lesz a határidő.