Gyerektartás dij


pazs # 2014.05.08. 11:37

Oké, akkor azt honnan veszed, hogy azzal el lehet számoltatni?

Felnőtt emberekről beszélünk, viselkedjen mindkettő felnőtt módjára: azaz az egyik (persze a másik se) ne hanyagolja el a gyereket, a másik pedig ne bánjon gyerekként a másik szülővel azzal, hogy elszámoltatja. A jogalkotó úgy látta jónak, hogy nem ad az elszámoltatásra lehetőséget és kész.

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 11:33

Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?

Nem azt mondtam, hogy el kell hanem el lehet számoltatni.

Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?

Amikor a Bíróság valamely szülőt gyermektartás fizetésére kötelezi azt nem a gyermek érdekébe teszi ?
És szinte minden esetben vita van a tartásdíj körül...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.08. 10:12

Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?

pazs # 2014.05.08. 10:12

Kedves groszfater, jogszabály nem ad rá lehetőséget. Esetleg, mondom, esetleg (és ne kerüljön rá sor), ha a nem csekély gyerektartás ellenére a gyerek elhanyagolt, alultáplált vagy ilyesmi, akkor a gyámhatóság közbeléphet és kérhet elszámolást, de ott nem ez lesz a legfontosabb. Pont a gyerek érdekében.
Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 10:08

Hogy-hogy ? Az Állam által megelőlegezettet el lehet
számoltatni ezt meg nem ?
Az Állam által fizetett csak előleg nem közpénz.
A gyermek érdeke nem kellő érv ?

pazs # 2014.05.08. 08:40

Nincs erre mód.

Atiszirmai # 2014.05.08. 07:25

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem felvetése előtt, hogy ne legyen ismétlődő igyekeztem korábbiakat elolvasni,de nem találtam hasonlót.

Az esetem:
Az élettársammal (nem bejegyzett) megromlott a kapcsolatunk. 10 hónapos gyermekemmel most el kíván költözni tőlem vkihez aki befogadja, eltartja.
GYES-el és CSP jövedelemmel rendelkezik.
Tisztában vagyok azzal, hogy jelenlegi szabályok szerint a fizetési kötelezettségem jövedelmem 20%-a lesz.
Kérdésem az lenne, hogy arra van vmi lehetőség, hogy az összeg felhasználását kontrolláljam? vagy egy részét kapja csak meg egy részét meg köteles lennék letétbe helyezni. A lényeg, hogy van arra mód, hogy a pénz amit legkevésbbé se sajnálok a gyermekemtől az biztosan az ő javára váljon az utolsó forintig ne pedig az anyuka és a szeretője élvezzék a számításaim szerint nem kis összeget.

Köszönöm szíves válaszukat.

ObudaFan # 2014.05.07. 08:05

priva

Amíg kiskorú, addig biztosan kell fizetni. Aztán attól függ, hogy tanul-e tovább.
Bíróságon lehet mérséklést kérni, ha jelentősen csökken a jövedelmed.

ObudaFan # 2014.05.07. 07:46

Szófi80

Fordulj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

priva # 2014.05.07. 05:53

Tisztelt Jogi fórum!
Gyermektartást fizetek 3 gyermek után, melynek mértéke úgy van meghatározva, hogy gyermekenként a bérem 16,6666 %, illetve minimum 15000 ft, tehát az össz. jövedelmem 50%-a.(ez a munkaviszonyom ideje alatt 52-58.000 ft. volt). A napokban megszűnt a munkahelyem, regisztrált munkanélküli lettem. Szeretném megkérdezni hogy a munkanélküli járadékból várhatóan mennyi tartásdíjat kell fizetnem, illetve ezt a folyamatot hol kell kérelmeznem? Továbbá azt szeretném megtudni, mi van abban az esetben amikor a nagyobbik gyermekem aki 17 éves, iskolába önhibájából nem jár,több helyről is eltanácsolták, jövedelme-szakmája nincsen, ő utána meddig kell a tartást fizetni? Októberben indul egy 6 hónapos, szakmát adó képzés, arra fog jelentkezni, de addíg sajnos semmi.

Köszönöm!

Szófi80 # 2014.05.06. 10:08

Segítséget szeretnék kérni gyerektartás ügyben. Volt férjem UK-ban él 7 éve. Nem tudom,hogy hol dolgozik. Van magyarországi bejelentett lakcíme. Most mondták ki a válást és a tartásdíjat visszamenőleg 2013. decemberig megállapították. De itthon nincs a nevén vagyon vagy bankszámla. Hogy kell elindítani Angliában a gyerektartás behajtását? Egyáltalán lehetséges-e, ha nem tudom, hogy hol dolgozik?
Köszönettel, Szofi

ObudaFan # 2014.05.05. 10:12

olahatti

A középfokú tanulmányok befejezése után (gyakorlatilag szeptembertől) lehet kérni a megszüntetést, abban az esetben, ha neked a kialakult helyzet nem felróható.
A mérséklésre a jövedelem alapján a kiskorú esetében nem sok esélyt látok, a nagykorú esetén is inkább akkor, ha van neki valamilyen vagyona vagy jövedelme.
A tartásdíjat akkor kell a másik szülő felé fizetni, ha a másik szülő a saját háztartásában eltartja a gyermeket.
A gyermek tartózkodási helye nem alapozza meg a bíróság illetékességét, hiszen van belföldi lakóhelye.
A kapcsolattartás végrehajtását a gyámhatóságon lehet kérni. Amennyiben a gyerek egyéb programjai miatt a kapcsolattartás jelenlegi szabályozása nem megfelelő, szintén itt lehet kérni az újraszabályozást.

ObudaFan # 2014.05.05. 09:34

ubul2

Főszabály szerint igen.
A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul.
A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

  1. a gyermek a tartásra érdemtelen;
  2. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
ubul2 # 2014.05.04. 17:37

T.Jogi Fórum!A kérdésem az lenne,hogy 19 éves gyerek esetén,aki nappali tagozatos állami ösztöndíjas képzésre jár,utána jár e még a gyerektartás?Valami oknál fogva már családi pótlékot és caládi adókedvezményt sem kap.Válaszukat előre is köszönöm

olahatti # 2014.05.04. 13:25

Tisztelt Jogi Fórum!

Gyermektartásdíjjal kapcsolatban lenne speciális kérdésem:

2002-ben váltam el, van egy 19 éves lányom, most érettségizik, meg egy majd 15 éves fiam, ő 8.-ból fog ballagni.
A 19 éves lányom semmilyen kapcsolatot nem óhajt velem tartani, hiába próbálkozom. Szeretném az Ő részére a tartásdíj megszüntetését kezdeményezni "tartásra érdemtelen " jogcímen. Az érettségi megszerzése után egyetemen fog továbbtanulni, de lehetséges hogy külföldön, Németországban.
Kérhetem-e a fentiek alapján a tartásdíj megszüntetését vagy csökkentését? Ha nincs mód a teljes megszüntetésre, akkor mint nagykorú kaphatja-e a saját számlájára?
Ha uniós tagországban tanul tovább, kell-e ott is gyerektartást fizetnem a továbbtanulás miatt?
Lehet-e a tartásdíjra vonatkozó pert a gyerekek nem állandó lakhelye szerinti bíróságon is kérni, mert a lakhely szerinti bíró folyamatosan elfogult volt! Úgy tiltatta le a gyt.-t, mintha elmaradtam volna vele vagy nem fizettem volna megfelelően.

A fiam, most nyolcadikos, de tavaly május óta az anyja nem engedi a kéthetenkénti láthatásra. Kérhetem-e, kötelezhetem-e a láthatásra? Az indok a focizás, ami sokszor esik hétvégére. Előtte ezt mindig megoldottuk.

Az átlagfizetésem a gyt. levonása után 54-55.000,- Ft/hó, jelenleg 20-20%-ot fizetek a 2 gyerekre. Kérhetem-e ennek mérséklését és a letiltás megváltoztatását?

Várom mielőbbi válaszát.

Köszönettel

Oláh Attila

ObudaFan # 2014.05.03. 12:09

Kérnie kell. Általában rákérdeznek erre a bírók, pedig szerintem nem kellene.

oktondi/oktAndi # 2014.05.03. 11:54

De azt kérnie kell ugye? Vagy esetleg fel is világosítja a bíró,hogy kérje ám? Lassan a végéhez közelítünk,de egyre jobban úgy érzem,hogy felé húz a bíróság.Eddig nem kérte,akkor nem automatikus jól értem? Csak azon kell drukkoljak,hogy senkitől ne kapja meg ezt még tippként? Azzal nem lehet előhozakodni,hogy ha eddig meg volt enélkül az összeg nélkül,akkor most se hiányozzon?

ObudaFan # 2014.05.03. 11:46

Az a gyakorlat, hogy a perben még pontosíthatja úgy a keresetét, hogy a hat hónap hátralékot is kéri.

oktondi/oktAndi # 2014.05.03. 11:43

Megítélve egyenlőre 0 Ft van,én adok,mert tudom,hogy el kell tartani a gyerekeket a bíróság döntése előtt is,de azt is tudom,hogy kb.mennyiből lehet ezt megtenni...

oktondi/oktAndi # 2014.05.03. 11:40

Azt gondolom,hogy ha esetleg úgy döntenek,hogy többet kell fizetnem,mint amennyit most adok,akkor a kérvénye beadásának a napjáig (ahol elkezdtünk hadakozni a dolgon) addig meg kell fizetnem,a kérdésem arra vonatkozott,hogy ha akkor nem jelezte külön,hogy visszamenőleg kéri még az előttre is a 6 hónapot,akkor utólag dönthet-e így?

monalisa1 # 2014.05.03. 11:25

Javítva: Ha nem annyit fizetsz mint amennyit megítéltek...

monalisa1 # 2014.05.03. 11:16

Ha nem annyit fizetsz mint amennyit kellene, az elmaradást egálig meg kell fizetni, kamatával együtt.

monalisa1 # 2014.05.03. 11:11

Ha felemelik a t.díjat, a különbözet visszamenőlegesen legfeljebb 6 hónapra kérhető.

oktondi/oktAndi # 2014.05.03. 10:26

Új kérdésem volna!
Ha az eredeti válóperes iratban ugyan benne van,hogy gyerektartást kérnek tőlem,de az nincs,hogy visszamenőlegesen is,akkor ugye utólag már nem is juthat eszébe az asszonynak,hogy előadja ilyen igényét? Fizetek folyamatosan mint azt írtam,csak nem annyit amennyit Ő akar.Most esetleg még azt is kitalálhatja naccsága,hogy a beadástól még visszamenőlegesen kéri,ha esetleg megítélnének egy magasabb összeget,vagy ezt előbb kellett volna kitalálja?! Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2014.04.30. 12:28

Néhány fontos dologról nem írtál semmit, na mindegy.

Próbálj megállapodni vele, hogy egy még általa teljesíthető összeggel emelje a t.díjat. Még egy "nem túl jól sikerülő" kompromisszum is jobb mint évekig pereskedni, miközben megromlik a kapcsolat...

Annyit támpontul, hogy egy járadékot időszakonként karban kell tartani: növöget a gyermek - szerencsére, továbbá emelkednek az árak, a költségek, a szolgáltatások stb., ergo nem dughatja homokba a fejét.

----
  • laikus hozzászóló