bt megszuntetes


Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 08:43

A felszámolást maga a fizetésképtelen adós társaság is kezdeményezheti. De attól a tartozás meég megmarad, csak a cég törlése után már a beltagot terheli, az pedig te vagy.
Ha csak az a cél, hogy a járuléktartozás ne nőjön tovább, akkor lépj ki a társaságból. Ezt a maradó taghoz címzette írásbeli nyilatkozattal megteheted. Más kérdés, hogy ezzel kellemetlen helyzetbe hozod, hiszen 1% részesedésű kültagként neki kell intézkednie a változás cégbírósági bejelentése, bejegyeztetése iránt; ráadásul a cégnek pénze sincs rá.

ObudaFan # 2010.01.07. 11:21

Ebből így mindenképpen felszámolás lesz előbb-utóbb.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.01.11. 17:58

Sziasztok Fórumozok.

Segitséget szeretnék kérni. Kft ben ketten vagyunk tagok a férjemmel .A férjem volt az ügyvezető ,de 2005-ben lejárt a ügyvezetői mandutuma és azóta nem APEH felé több millió tartozással. A férjemmel vállófélben vagyunk ,és nem tesz semmit annak érdekében,hogy a cég et megszüntesse ,én viszont szeretném megszüntetni mivel csak a bírságokat fizetjük. Az lenne a kérésem hogy hogy lehet megszüntetni a kft-t? Én mint tag kezdeményezhetem és milyen formában? Ilyen esetben mi lessz a APEH felé való tartózással? Kinek kell fizetni ha a kft -nek nincs vagyona sem pénze?Igaz e hogy ha a férjem nem ügyvezető akkor neki nemkötelesége az cég ügyeit intézni mikot eddig csak Ó intézte.

Köszönöm a válaszokat
Zsuzsa

ObudaFan # 2010.01.11. 18:11

2005 óta azért már nevezhettetek volna ki új ügyvezetőt. Egyedül nem fogod tudni elhatározni a végelszámolást, de ebben a helyzetben csak az lesz a kérdés, hogy az APEH indít előbb felszámolási eljárást, vagy a cégbíróság törli előbb a működésképtelen céget. Viszont annak megbecsüléséhez, hogy itt lesz-e valaki személyes vagyonával felelős az APEH-tartozásért, pontosan tudni kellene, hogy hogyan vált a cég fizetésképtelenné.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.01.12. 16:43

ObudaFan.
Köszönön a gyors választ.Azt én is szeretném tudni,hogy miért nem lett új ügyvezető kinevezve. Igaz én is tagja vagyok a kft-nek ,de csak tagja,mindent a férjem intézett én nem is értek a cég ügyeihez. MIndent akkor tudtam meg mikor bejelentettem hogy válni szeretnék .Akkor derült ki számomra hogy van 3 mill adóság a za peh felé, és már 2008 febr végrehajtást rendelt el az apeh. 2009 dec kaptunk halasztást a befizetésre,de ez sem történt meg. Tehát számomra derült égből villámcsapás volt ez az adóság. Ez a kft egy helyi TV súgárzás igy fogyóeszközök sincsenek s kft túlajdonában amit az apeh eltud venni és pénz csincs a kft bankszámláján. Talán ha nem válunk még most sem tudom meg. Azt nem értem hogy ha a férjem nem űgyvezető akkor hogy tud eljárni a kft ügyeiben pld a felszámolóknál,hogy halasztást kérjen. Mit tanácsolsz mit tegyek. Eladni nem tudjuk már 3 hónapja hirdeti a férjem. Hogy tudnék kiszálni. ? Köszi Zsuzsa

ObudaFan # 2010.01.12. 17:09

Hát hogy ő mit hogyan és miért tud intézni, ahhoz látni kellene a cég iratait. Amíg a cég nem szűnik meg, addig szabadulni tőle csak úgy tud, ha talál valakit, aki az üzletrészt hajlandó átvenni.

Nagy Gabi # 2010.01.12. 18:18

Tisztelt Obudafan és Kovács Béla Sándor!

Köszönöm mindkettőjüknek a 7-én adott válaszukat. A felszámolás miatt felkerestem egy ügyvédet, aki rögtön az anyagi részére tért ki, (50.000,-Ft illeték, 25.000,-Ft közzétételi díj, a felszámoló díja és az övé) amire nincs pénzem.
Más lehetőség nincs? pl.: A bt-t nem lehet szüneteltetni?
Köszönöm: Nagy Gabriella

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.13. 08:45

Nem, azt nem lehet. Ahogy írtam, kiléphetsz, akkor legalább a járuléktartozás nem nő tovább. Az eddigieket meg úgysem lehet megúszni felszámolással se, hiszen ez bt, nem kft.

csimcsike # 2010.01.13. 13:20

A következőben szeretném segítségét kérni egy ebben kompetens személynek, mert ezidáig már 3 különböző dolgot hallottam cégbíróságtól, illetve ügyvédektől.
Adott egy 2003 óta működő családi vállakozás (bt), amely két beltaggal és egy kültaggal jött létre és azóta is működik. Időközben kivált az egyik beltag. Miután a tagsági viszony 2003-ban határozott időre volt csak köthető (ezt már megtudtam) ennek eredményeképpen az egyetlen beltag tagsági viszonya lejárt 2008 decemberében, ami most derült ki egy szerződéskötés kapcsán, tehát sajnos csak most vettük észre. Tekintettel arra, hogy a cég azóta is jól működik, tartozásmentes, alkalmazottat is foglalkoztat és a cégbírósg sem szüntette meg, és természetesen mi sem szeretnénk a kérdés, hogy mi a teendő azügyben, hogy ismét beltagként vissza legyek jelentve?
Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:04

Rosszul tudtad meg. De ha valamit módosítani kell a cégen, mindenképpen ügyvédhez kell fordulni, hiszen a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. És ez nem is árt, mert itt a válaszhoz azért látni kellene a társasági szerződést.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:05

Rosszul tudtad meg. De ha valamit módosítani kell a cégen, mindenképpen ügyvédhez kell fordulni, hiszen a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. És ez nem is árt, mert itt a válaszhoz azért látni kellene a társasági szerződést.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:05

Rosszul tudtad meg. De ha valamit módosítani kell a cégen, mindenképpen ügyvédhez kell fordulni, hiszen a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. És ez nem is árt, mert itt a válaszhoz azért látni kellene a társasági szerződést.

kültag (törölt felhasználó) # 2010.01.17. 16:56

Tisztelt Fórumozók!

Egy kissé komplikált ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Egy Bt-ben vagyok kültag. A volt beltag 3 és fél hónapja rendkívüli felmondással azonnali hatállyal kilépett a társaságból. Az ok mondvacsinált volt, az igazság az (nemrég derült ki) hogy jelentős összeget sikkasztott el, az alkalmazottak nem voltak bejelentve, a könyvelés a felét nem érte el a valós bevételnek és ezért az APEH elkezdett vizsgálódni. Ezen felül a kiválásánál nem számolt el (azóta sem), az üzlet kulcsait sem adta át és pár héttel a kiválás után az üzlet teljes berendezését eltulajdonította, így jelenleg csupán a BT neve van meg, amúgy egy golyóstoll nincs a társaság tulajdonában, igazából nem is üzemel, nincs mivel. Ezen tények mellett nem tudok beltagot beléptetni és így nem sokára felszámolás lesz a társaság ellen. A kérdésem az, ilyen esetben is kaphatok jelentős büntetést a társaság nem megfelelő működése miatt ( csak kültag van) vagy valahogy a volt beltagra lehet hárítani a büntetés egy részét, hiszen ő okozta az egészet, szerintem jogtalan lépésekkel. Természetesen rendőrségi feljelentés is van ellene.

Előre is köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.18. 09:56

Nem kell hárítani, ő a felelős. Te csak azért felelsz, ha azt követően, hogy egyedül maradtál tagként, nem a jogszabályok szerint jártál el.

Loorena # 2010.01.20. 14:55

Bt beltagja vagyok,van APEH tartozás,de több mint egy éve nem dolgozik a cég és semmiféle bevétele nincs.Ilyen esetben hogyan szüntethetem meg a céget,mert így csak nő a tartozás.

ObudaFan # 2010.01.20. 19:20

Elsősorban ki kellene fizetni a tartozást, és utána egyszerűsített végelszámolással meg lehet szüntetni.

Loorena # 2010.01.20. 22:21

De nem tudom kifizetni...

aztaaa # 2010.01.21. 10:16

Tisztelt Fórumozók.
Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől.
Bt-ben beltag vagyok. Nappali tagozatos hallgatóként tanultam és a jérulékokkal eddig nem nagyon kellett foglalkoznom. Azonban kb. 1 éve befejeztem az iskolát. Nem jelentettünk be még azóta sem azt, hogy én azt befejeztem és a bt-ben lennék főállású munkaviszonyban xy összeggel. Ez ugye nem a legjobb megoldás? (gondolok itt az járulékfizetési kötelezettségekre)
Sajnos a Bt. kb 1 éve 0-a bevétellel rendelkezik. Ha mondjuk most meg akarom szüntetni akkor utánanéznek, hogy mikor jártam suliba és mikor nem? Vagy h működik ez? Lesz büntetés vagy elég lesz a megszüntetéshez szükséges pénzt összeszedni?
Köszönöm

aztaaa # 2010.01.21. 10:22

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől.
Bt-ben vagyok beltag. Tavaly januárig nappali tagozatos hallgató voltam, tehát a járulékokkal nem nagyon kellett törődnöm. A gondom az h azóta nincs bevétele a bt-nek, de nem is jelentettem be sehova, hogy befejeztem a sulit és a bt főállású dolgozója lennék xy fizetéssel. Ha meg akarom szüntetni a bt-t akkor ennek utánanéznek, hogy mikor tanultam és mikor nem? (gondolok itt a járulékfizetési kötelezettségre)
Számíthatok büntetésre vagy elég lesz a felszámolási költségek összeszedése?
köszönöm

ObudaFan # 2010.01.21. 10:27

Loorena

Pedig ez így tényleg csak nőni fog. Akkor talán a legjobb lenne egy felszámolási eljárás.

ObudaFan # 2010.01.21. 10:33

aztaaa

Lehet belőle adóellenőrzés, és akkor fizetheted bírságostul.

regeltem # 2010.02.21. 06:29

"Loorena

Pedig ez így tényleg csak nőni fog. Akkor talán a legjobb lenne egy felszámolási eljárás."

Kedves Fórumozók,
hasonló helyzetben van az édesapám is, és szeretném megtudni, hogy mi a menete a felszámolási eljárásnak. Hol tudok utánanézni pontosan, lépésről lépésre a teendőknek illetve milyen kiadásokkal járhat egy ilyen tortúra? Bármiféle tapasztalat, jó tanács érdekelne! Köszönet!

ObudaFan # 2010.02.21. 09:38

A cég székhelye szerinti megyei bíróságon kérheti a cég vezető tisztségviselője a felszámolási eljárás megindítását. Csatolni kell a legfőbb szerv erről azóló határozatát. Le kell róni jogi személyiségi cég esetén 50e Ft, jogi személyiség nélküli cég esetén 25e Ft illetéket. Igazolni kell 25e Ft közzétételi költségtérítés megfizetését.

Marusja # 2010.03.01. 15:07

A Bt-nek én vagyok az ügyvezetője, de a férjem intézett minden üzleti dolgot. Kereskedelemmel foglalkoztunk, és egyre rosszabb helyzetbe kerültünk, a cégek ahol beszállítók voltunk nem fizettek, és így nekünk is fizetési nehézségeink lettek, és sajnos az APEH felé.
2006.ban a férjem nagyon-nagy beteg lett, és úgy gondoltuk, hogy a felszámolás lesz a legjobb megoldás.
A férjem 2007. márciusban felkeresett egy felszámoló céget. A felszámoló végelszámolást kezdeményezett, ami a mai napig tart. Az APEH tavaly júliusban végrehajtást kezdeményezett és az indok a mögöttes felelőségem volt.
A férjem mindig kérdezte a felszámolót, hogy mikor lesz a cég felszámolva, és mindig azt a válasz kapta, hogy bízzon, benne Ő tudja, mit kell csinálni. A férjem nagy betegen minden előjel és iratok nélkül 2008.december végén elment itthonról, és az óta nem tudunk róla semmit. Ebben a történetben nagyon sok érthetetlen dolog van, többek között felfoghatatlan számomra, hogy a felszámoló tudta a helyzetünket és azt, hogy APEH-nak nem tudunk fizetni és evvel együtt milliókkal növelte az adóságot.A felszámolóval felvettem a kapcsolatot,és nagyon szemtelenül viselkedett, azt mondta nagyon megbánta, hogy elvállalta ezt az ügyet és Ő fizesse ki a tartozást, és ne fárasszuk egymást. Kérdeztem mikor lesz a felszámolás azt a választ kaptam, mikor majd a bíróság elrendeli. Egyedül maradtam munka és pénz nélkül, mivel nincs, lezárva a Bt nem mehetek munkanélküli segélyre sem, köztartozásom van, ez által semmilyen segélyben nem részesülhetek, és munkát sem találok. Mi lenne a megoldás.
Tisztelettel: Mária

ObudaFan # 2010.03.01. 20:35

Tehát akkor kit bíztatok meg mivel? Mert itt keveredik a felszámolás, végelszámolás, és nem tudjuk, hogy bármi megkezdődött-e már. Az APEH-hel mindenesetre le kell ülni egyezkedni.