Közszolgálati jog


Legislator # 2004.02.15. 08:15

Igazad van.


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.14. 19:51

Viszont munkajog címszó alatt nem tanítják a szolgálati jogviszonyokat: bírósági, ügyészségi, katonák jogállása, stb.

Azt végképp nem értem, hogy miért kell három hónap leforgása alatt vagy legalább 5x módosítani az Mt., a szeptemberben beszerzett Mt.-m, mire elmentem február elején vizsgázni, addigra jó néhány helyen módosult, és valahányszor módosítják mindig jogharmonizációra hivatkoznak, nem lehetne ezt egyszerre megcsinálni miért kell mindig minden apróság miatt egyenként jogszabályt módosítani?


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.14. 19:04

A tudományos részre azért nem kívánok reagálni, mert ez most nagyon messzire vezetne, az biztos, hogy a rendszer úgy rossz, ahogy van (ti. MUJ vs. közszolgálati jog), erről csak annyit, hogy a ma "munkajog" néven tanított diszciplína önellentmondó, mivel egyszerűen kisajátították az önálló közszolgálati jogot. Tudományos topikot én nem akarok indítani jelenleg a témáról, majd később.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.02.14. 16:56

Itt éppen nem az a cél, hogy a jogtudomány beosztását alkalmazzuk, hanem hogy segíteni tudjunk a laikusoknak. Õk pedig a munkájukkal kapcsolatos jogi kérdéseket úgyis a munkajog fórumban teszik fel, mivel ez kézenfekvő nekik.

Egyébjént pedig a közszolgálati jog a munkajoghoz képest lex specialis, így annak része, a közszolgálati jogviszonyok szabályai a munkajogi gyökerűek, azokkal gyakran analógok, csak más elnevezéssel, és persze van egy rakat speciális szabály ami felfogható úgy is, mint egy kvázi generális munkaszerződés, amely a munkatörvénykönyvétől eltérő szabályokat tartalmazza minden ilyen jogviszonyban lévőre nézve.

Ez a "külön tanítják", meg "elkülönült jogág", sőt "külön tudományág" megnyilatkozások nagyon emlékeztetnek engem a magukat és szakterületüket mellékesnek mellőzöttnek érző volt oktatóim kétségbeesett erőfeszítéseire annak bizonyítására, hogy amivel ők foglakoznak az leglább annyit ér mint amivel mások. Miközben a gyakolrat oldaláról ez irreleváns, kicsinyes egyetemi belterjesség.

Szerintem fölösleges a segítségkérés fórumot osztani, hiszen a segítségkérőket egyáltalán nem érdekli a tudományos beosztás. Valójában nem egyszer nekünk kell lenyomozni, hogy akérdező vajon miylen jogviszonyban is van, mert explicite nincs tudatában.

Az új fórumbeosztás legüdvözítőbb részének pont azt találtam másokkal együtt, hogy végre nem a jogtudomány felosztását alkalmazza, hanem a gyakorlatban előforduló problémacsoportokhoz igazodik. Így pl. a polgári jogi témákra több fórum is van, vannak jogágakon átívelő fórumok és vannak amelyek több jogágat is magukba foglalnak.

A szakmai vitára ott szakmai fórum, lehet róla vitát nyitni, lehet bizonygatni, kinek, mi a tudomány, bár ennek az egyetmi hierarchián kívül nincs semmi jelentősége. Egyébként nem hiszem, hogy bárki is megkérdőjelezné, hogy önálló közszolgálati jog létezik, de azt is oktalanság megkérdőjelezni, hogy mindez része a foglalkoztatási jognak, melynek alapkódexe az Mt.

Legislator # 2004.02.14. 15:02

Prugberger könyvében kevésbé érzem én a közszolgálati, mint a munkajogi jelleget. A Fazekas-Ficzerében Szamel Lajos sajnálatos halála miatt az átdolgozást Ivancsics Imre végezte el. A cél túlzó, van más, jobb út is, bár a mai környezetben aggályosnak vélek bármiféle nagymérvű változást, érleljük ki a dolgot, gondoljuk át a koncepciót.


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.14. 08:37

Nálunk közigazgatási jogból és munkajogból is tanítják, de külön közszolgálati jog nincsen. De pl. Prugberger összehasonlító munkajog vagy Ficzere közigazgatás általáno rész tankönyve azt szeretné ha lenne egy egységes foglalkoztatási kódex, amibe benne lenne: munkavállalótól kezdve a közalkalmazott, közttiszviselő stb.

Ami mondjuk tagadhatatlan, hogy könnyebb lenne a közalkalmazottaknak, mert szegények nem mindig tudnak eligazodni az Mt. és a Kjt. között, de olyan nagyok az eltérések pl. a gazdasági magánjog és a köztiszviselők joga között, hogy csak na. Amúgy is nekem olyan "múltrendszerbelinek" tűnne egy ilyen egységes fogalkozatási kódex, meg egyáltalán az, hogy van Mt. ez is csak annak köszönhető, hogy volt azelőtt is már 2 munka törvénykönyve.


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.14. 07:18

Legyen külön közszolgálati jog fórum, ha gondolja, kedves Szerkesztő Úr, én szívesen létrehozom, feltéve, hogy az eddigi, ilyen jellegű korábbi hozzászólásokat a munkajogról leválasztjuk. Én nem hiszek abban, hogy a munkajog és a közszolgálati jog közé egyenlőségjelet kéne tenni, annál is inkább nem, mivel a BKÁE Államigazgatási Karon és a Károli Gáspár Református Egyetem Jog-és Államtudományi Karán is külön tantárgy a közszolgáléati jog.


Sunshine after the rain.