Lefoglalt gépjármű felszabadítása

Szomorú örökös # 2026.02.25. 04:33

Csaladapa47

Az ügyemben még 2018-ban bírósági végrehajtó foglalta le a járművet, de az nálam maradt, tovább használhattam. A lefoglalt járműre terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztetett be az illetékes kormányhivatalnál. Aztán 2020-ban a végrehajtást a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága vette át.....elegendő esetleg a jogerős, végrehajtható bírósági határozatot (a végrehajtási eljárás megszűnéséről) benyújtanom az illetékes Kormányhivatalnál, és kérni a terhelési és elidegenítési tilalom törlését?

Ha az adósságot kifizetted, akkor elviekben a NAV hivatalból kéri a végrehajtási jog törlését a járműről.
De gyanítom, hogy jelen esetben nem azért szűnt meg az eljárás, mert rendezted az adósságodat.
Ahhoz ugyanis nem igazán volna szükség a bíróságra, csak egy átutalásra vagy készpénzes fizetésre.

Ehhez igazolást kell kérnem a NAV VH osztályától, hogy megszűnt a végrehajtás?
Lehet tőlük személyesen kérni, az lehet gyorsabb és biztosabb megoldás, de nem automatikus a dolog, a kormányhivatalba már neked kell bemenni és szerintem nem ingyé fogják törölni róla. Mindezt laikusként írom, hasonló cípőben jártam, bár én azért mentem be személyesen kérni, mert egyrészt kifizettem egyben az adósságomat is, illetve nem akartam a végrehajtási jog törlésével heteket várni és hát nekem ingatlanra volt bejegyezve hasonló.

Csaladapa47 # 2026.02.24. 23:20

...elegendő esetleg a jogerős, végrehajtható bírósági határozatot (a végrehajtási eljárás megszűnéséről) benyújtanom az illetékes Kormányhivatalnál, és kérni a terhelési és elidegenítési tilalom törlését?

Csaladapa47 # 2026.02.24. 23:07

Tisztelt Jogászok, Fórumozók,

Végrehajtási eljárásban lefoglalt gépjármű hogyan szabadítható fel a VH eljárás megszűnése után?

Az ügyemben még 2018-ban bírósági végrehajtó foglalta le a járművet, de az nálam maradt, tovább használhattam.
A lefoglalt járműre terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztetett be az illetékes kormányhivatalnál.
Aztán 2020-ban a végrehajtást a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága vette át.

Szeretném eladni a járművet, de ehhez nyilván töröltetnem kell a terhelési és elidegenítési tilalmat.
Ehhez igazolást kell kérnem a NAV VH osztályától, hogy megszűnt a végrehajtás? És ezt átadni a Kormányhivatalnak? Vagy hogyan működik ez? Kitől, mit kell hozzá kérnem? Hogyan tudok intézkedni, hová forduljak, hogy az autót mentesítsem?

Előre is nagyon köszönöm!