Sziasztok! Asszem én tettem véletlenül a kukába az uj bv cuccot,mikor elküldtem magamnak....,h.h.csináltam nem tudom...,valszeg a napi 16 óra tanulás már az agyamra ment. Mindenkitől elnézést!!!:-D :-D Kitartást mindenkinek!!
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Visszaszámlálás beindult...megint olyan érzésem van, mint mikor az egyetemista a decemberi vizsgaidőszak elején azt mondja, egyet alszom és itt a karàcsony!
Visszaszámlálás beindult...megint olyan érzésem van, mint mikor az egyetemista a decemberi vizsgaidőszak elején azt mondja, egyet alszom és itt a karàcsony!
Legyünk már tul rajta!!!!:-D :-D :-D :-D
Hali Soska!Stresszfaktor?Hogy bírod?:-D :-D
Ez kemény nap lesz, hajnalban keltem fel, hogy a Btk át tudjam nézni, de már esek össze, hányinger és remegés meg miegyéb is már jelen van ;) az a lényeg pénteken ilyenkor még aludni fogok!!! Nálad mi a helyzet? Hogy vagy?
Nagyjából tartom magam. De nálam bmikor bekövetkezhet az összeomlás:-) Ma délelőtt még egy két kimaradt fontosabb részt átnézek,du pedig mindhárom rész átlapozom...,tényleg csak átlapozom,mert sem energiám sem időm rá,h.ujra átnézzem. Én ugy vagyok vele minden tőlem telhetőt megtettem,ha elég lesz a tudomány akkor okés,ha meg nem,akkor ez van. De mindenképpen pozitívan álljunk hozzá!! Kitartást!
Köszi, neked is ès holnapra egy óriási nagy kalappal!
Nagyon várjuk azok beszámolóját akik túl vannak már rajta. A szabadság persze magával ragadja az embert, de szánjatok ránk, akik még küzdünk 10 percet.
sziasztok!
Csatlakozom drWolfyhoz! Várjuk a beszámolót, azoktól akik tegnap voltak szóbelizni.
Sziasztok
Sikerült,Markó u. 16.-ban a Kurián vizsgáztam, a vizsgabizottság nagyon-nagyon pozitív hozzáállásáról tudok beszámolni. Külön megnyugtató volt a jegyzőkönyvvezető,aki a vizsga előtt kijött és mindenkit megnyugtatott,hogy nem kell izgulni.
Nem voltam a legjobb idegállapotban, ezért sajnos nem minden kérdésre emlékszem.
Kérdéseim:
Anyagi jog: Kísérletről minden(alkalmatlan kísérlet, befejezett, befejezetlen,maradék bcs miatti felelősség)mulasztás esetén, folytatólagos bcs esetén stb.,volt egy jogeset, ha valakit szíven szurok, de aztán mentőt hívok, hogy minősítem: szándékos emberöléstől való önkéntes elállás, maradék bcs miatti felelősség miatt életveszélyt okozó testi sértés, jóvátételi munka, próbára bocsátás, büntethetőség elévülése, különös rész:rablás tényállása, rágalmazás,becsületsértés, valóság bizonyítása.
Eljárási jog:törvényes vád, vádirat, jogerő
Bv jog: Bv bíró feladatai a feltételes szabra bocsátás esetén, átmeneti csoport, Szabstv-ben szabályozott kényszerintézkedések, csak fel kellett sorolni.
Az anyagi jogból kérdeztek a legtöbbet, azt jobbnak gondoltam mint a másik két részt,mivel a be nagyon gyatrán ment, bv meg ugy ahogy. Jegyek:2-3-3. Azt kell, hogy mondjam, hogy tényleg jo bizottság volt, segítőkészek voltak.
dfrm gratulálok és nagyon köszönjük a beszámolót. Jó pihenést, megérdemelten :)
Gratulálok a sikeres vizsgázóknak! Bár csak már én is itt tartanék....
Csütörtökön jön innen vki vizsgázni? Hogy vagytok, hol tartotok? Bírjátok még? Kitartás mindenkinek!
Sziasztok!
nem tudok belépni a gmail fiókba, mert kéri, hogy telefonszám alapján azonosítsam magam. :( Van valakinek ötlete, hogy ezt hogy lehetne kiküszöbölni? (lehet én bénázok el valamit :) )
Előre is köszönöm, és Mindenkinek jó tanulást kívánok!
Kedves Szakvizsgázók!
Sok hasznos információt olvastam itt, így most igyekszem viszonozni:
Tegnap voltam büntető anyagi jogból írásbelizni, a jogesetem a 2383/2011. számú büntető elvi határozat volt.
Sok sikert Mindenkinek!
Sziasztok!
Hétfői Bv feladatom
630-as
2011. decemberében B.Gy-t jogerősen 1 év 6 hó szabadságvesztésre (börtön fokozatban) ítélik. 2012 februárban kellene bevonulnia Bv csoport megküldi neki a felhívást a bevonulásra (átveszi) de nem vonul be, ezért elfogató parancsot bocsátanak ki vele szemben elfogatóval behozzák és a meghallgatáson elmondja, hogy azért nem vonul be mert a családjának anyagi problémái vannak és ő a családfenntartó.
Bv bíró kizárja a feltételes szabadságból, mert önhibájából nem vonult be.
elítélt fellebbezésben elmondja, hogy a családfenntartó és hogy neki senki nem mondta ha nem vonul be akkor kizárják a kedvezményből
feladat: készítsen másodfokú határozatot
írásbeli 5ös lett !!!!bár elvileg nem a vizsgáztatónál lévő megoldókulcs szerint csináltam!!!
szóval elvileg itt az a megoldás, hogy nem lehet kizárni mert ha a felhívás nem tartalmazta a figyelmeztetés és ezért meg kell változtatni a végzést
én úgy oldottam meg
helyben hagytam a végzéssel törvényszék másodfokú tanácsaként tanács ülésen (79. évi bv tvr. 6.§. (6)) a fellebbezést elutasítottam , hogy nem alapos. indokolásban leírtam, hogy beszereztem az iratokat és megvizsgáltam a felhívást amely tartalmazta a figyelmeztetést és hogy a elítélt azt a kifogását csak a fellebbezésben adta elő, hogy senki nem szólt neki arról, hogy kizárják a kedvezményből ha önhibájából nem vonul be. (79. évi bv tvr 7/D § és 9/2002 im rendelet 23. § (3) )
a vizsgáztató mondta, hogy a megoldásban az van hogy a figyelmeztetés nem volt a felhívásban (de ez elvileg nem egyértelmű a példából) szóval így jó hogy megvizsgáltam és meggyőződtem arról, hogy tartalmazta és ezért helyes a megoldás egy egyébként a 82. BK vélemény szól erről
kb ennyi
Sziasztok!
Hétfői Bv feladatom
630-as
2011. decemberében B.Gy-t jogerősen 1 év 6 hó szabadságvesztésre (börtön fokozatban) ítélik. 2012 februárban kellene bevonulnia Bv csoport megküldi neki a felhívást a bevonulásra (átveszi) de nem vonul be, ezért elfogató parancsot bocsátanak ki vele szemben elfogatóval behozzák és a meghallgatáson elmondja, hogy azért nem vonul be mert a családjának anyagi problémái vannak és ő a családfenntartó.
Bv bíró kizárja a feltételes szabadságból, mert önhibájából nem vonult be.
elítélt fellebbezésben elmondja, hogy a családfenntartó és hogy neki senki nem mondta ha nem vonul be akkor kizárják a kedvezményből
feladat: készítsen másodfokú határozatot
írásbeli 5ös lett !!!!bár elvileg nem a vizsgáztatónál lévő megoldókulcs szerint csináltam!!!
szóval elvileg itt az a megoldás, hogy nem lehet kizárni mert ha a felhívás nem tartalmazta a figyelmeztetés és ezért meg kell változtatni a végzést
én úgy oldottam meg
helyben hagytam a végzéssel törvényszék másodfokú tanácsaként tanács ülésen (79. évi bv tvr. 6.§. (6)) a fellebbezést elutasítottam , hogy nem alapos. indokolásban leírtam, hogy beszereztem az iratokat és megvizsgáltam a felhívást amely tartalmazta a figyelmeztetést és hogy a elítélt azt a kifogását csak a fellebbezésben adta elő, hogy senki nem szólt neki arról, hogy kizárják a kedvezményből ha önhibájából nem vonul be. (79. évi bv tvr 7/D § és 9/2002 im rendelet 23. § (3) )
a vizsgáztató mondta, hogy a megoldásban az van hogy a figyelmeztetés nem volt a felhívásban (de ez elvileg nem egyértelmű a példából) szóval így jó hogy megvizsgáltam és meggyőződtem arról, hogy tartalmazta és ezért helyes a megoldás egy egyébként a 82. BK vélemény szól erről
kb ennyi
Kedves Szakvizsgázók!
A héten szóbeliztem a Fővárosi Törvényszéken egy nagyon jóindulatú bizottságnál. Sajnos "túl izgultam magam" és ezért nem voltam elég összeszedett, ezért haragszom is magamra... De a lényeg, hogy sikerült! :)
A kérdések:
Anyagi jog - időbeli hatály és a keretdiszpozíció szabályai, a pénzbüntetés napi tételek számával és összegével, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a minősített esetei (példákkal segítettek), valóság bizonyításáról mindent.
Eljárásjog - feljelentés (kinek kötelező, mi lesz vele, hová kerül, ügyész szerepe), nyomozó hatóságok és közös EU-s nyomozó csoport létrehozás (LÜ engedélye kell hozzá), viszontvádról minden.
BV - pénzbüntetés végrehajtása, gyorsított eljárás jellemzői, e-adat végrehajtása, szabálysértési őrizet.
Sok apró kérdés volt az egyes témakörökkel kapcsolatban. Nálunk nem kérdezték, hogy ki milyen területről jött, a tudásra voltak kíváncsiak.
A következő...? :)
Mindenkinek jó tanulást és sikeres vizsgát kívánok!
Sziasztok!
Csütörtökön vizsgáztam a Kúrián, sikerrel. Segítőkészek voltak, nem kérdeztek bonyolult dolgokat, inkább alapokat, viszont azt kellett tudni.
Az én kérdéseim (amire emlékszem):
Btk:
kísérlet, előkészület, tevékeny megbánás -FK-nál is, mentesítés (tv-i, bírói /előzetes, utólagos), hűtlen kezelés, hanyag kezelés, ennek kapcsán a vagyon fogalma, szab.sértési értékhatárok.
Be:
terhelt vallomása, terhelt jogai, helyzete a vallomástétel megtagadása után hogyan alakul,mit tehet; elj.cselekmények határidő, határnap, időköz szabályai, példák.; FK.ra vonatkozó eljárás specialitásai; igazolási kérelem szabályai,tartalma
Bv:
elítélt kötelezettségei, jogorvoslati lehetőségek; befogadáskor az elkülönítés szempontjai, bv.bíró eljárása,
szab.s: szab.sértési elzárás és rendes elzárás szabályai, tettenérés; szab.s. kapcsán a bírósági eljárás szabályai
Sok kis kérdés volt, pörgették, nem ragadtak le ha vmi nem ment, segítettek.
Kitartás mindenkinek, menni fog!
Szia Zsuzsa, én is veled vizsgáztam a Kúrián, én voltam az utolsó :) Gratulálok itt is!
Még annyit írnék, hogy mindenki tanuljon könyvet az általános részhez, mert voltak csak tankönyv alapján megválaszolható kérdések pl kísérletnél, előkészületnél, tévedés, büntethetőséget kizáró okok rendszere. Ha ment a válasz, akkor pörgették, viszont a felsorolásokat számolták és a tényállást tudni kellett, nem szó szerint, de amíg nem mondtam el minden tényállási elemet, addig nem mentünk tovább (de segítettek).
Bünti: magánindítványról minden, érintve a közvád-magánvád, pártfogó felügyelet szabályai, segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás, fk javítóintézeti nevelés.
Be: rendbírság szabályai, példákkal, van-e jogorvoslat ellene, összege, stb., ügydöntő határozatok, ítélet rendelkező része mit tartalmaz, itt visszakanyarodtunk a Btk-ra is a szabadságvesztésre és a feltételesre, indokolás mit tartalmaz. Ítélet kihirdetése, kézbesítése. Még volt valami, de apróbb kérdés, nem is emlékszem.
Bv: magánelzárás fenyítés elleni fellebb, ki bírálja el, mi alapján, hány nap alatt, stb., elítéltek jogai oda-vissza.
Szabs: szabs. elzárásról szinte minden, bíróság eljárása (nem hagyta végig mondani), kivel szemben nem lehet kiszabni.
Sok sikert mindenkinek!
Sziasztok!
A felkészüléshez tudtok ajánlani valamilyen könyvet? A Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Btk. Kommentárt van értelme megrendelni, vagy van jobb, esetleg elég a kidolgozott?
Köszi előre is.
A könyves kérdésre válaszolva. A be szerintem jogszabályból kiválóan tanulható, még sok is :). BV részhez van 1 új novissima könyv, a jelenlegi tételsor szerint megy, nem kicsi, de a jogszabály se kevesebb és amit láttam kidolgozottat, az sem (nem is sejtettem, hogy ez a BV ennyire masszív). Az anyagi joghoz meg szerintem elengedhetetlen a könyv (általános részhez), a különöshöz meg akkor, ha valaki nem ezzel foglalkozik. Mert lássuk be az emberölés tényállását nem egy nagy kaland megtanulni, de aligha ennyi kell belőle a vizsgán. Én dialóg campusos könyveket vettem. Általános része 2013-as, különös része 2014-es zárású és nem a 78-as btk.-t elemezgeti, ami lássuk be nem hátrány :)
Helló Evri Bódi Guszti!
27-én megyek, és még vannak sötét foltok. Szerintetek van még remény? Tudtok valami bíztatót azon kívül, hogy "hajrá Kovács néni"?
Ajró Özsén
Szia Eugen!
Én 25-én megyek..., nem sok reménnyel de próbálkozom. Ez az utolsó de nagyon gyatrán haladok. Talán ma vagy holnap sikerül befejeznem a Btk részt és kb 1 hét be. meg 4 nap bv+szab. Majd ismétlés de mint mindig ez csak terv, eddig sosem jött össze :-((((.
Te hogy haladsz? Miből tanulsz? Ha már csak sötét foltok vannak akkor az jót jelent :-))) mert vannak már világos részek :-)))))))
Vannak világos részek, de az ismétlés során gyakran kiderül, hogy pár dolog nem is annyira világos, mint amilyennek hittem. :-(
Ajró Özsén

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02