szakvizsga - "B" rész (büntető)

joglaw82 # 2010.12.01. 16:43

Sziasztok,

ma voltam az FB-n.
Kérdések:
Anyagi: büntetési rendszer, egy büntetési nemet elemezni, fiatalkorúaknál próbára bocsátás, jogeset-sikkasztás, társas elkövetési alakzatok
Be: bíróság elé állítás, szaktanácsadó, megrovás elleni jogorvoslat
Bv: szabs-ban kényszerintézkedések-felsorolni, pénzbüntetés végrehajtása.

Sziasztok,

ma voltam az FB-n.
Kérdések:
Anyagi: büntetési rendszer, egy büntetési nemet elemezni, fiatalkorúaknál próbára bocsátás, jogeset-sikkasztás, társas elkövetési alakzatok

Sziasztok,

ma voltam az FB-n.
Kérdések:

Babszis # 2010.11.30. 15:10

Sziasztok!

A Fővárosi Ítélőtáblára osztottak be szóbelire.
Ha bárki a tapasztalatait meg tudná velem osztani azt szívesen venném!

Dr.Attika # 2010.11.30. 13:39

Elgondolkodtató. A szakvizsga mégis csak a gyakorlat vizsgája. A gyakorlatban ilyen sok lenne a közérdekű üzem megzavarása és az áru hamis megjelölése? Lehet.

Naina # 2010.11.29. 21:02

gregsmith, a kérdés nálam ott fogalmazódik meg, hogy az olyan hogy tudott lediplomázni, nem a szakvizsgára való felkészültség vagy rátermettség

gregsmith # 2010.11.29. 13:04

Szerintem ennek prózai okai lehetnek, aki a közérdekű üzem ill. az áru hamis megjelölése tényállását érdemesnek találta arra, hogy megtanulja vagy egyáltalán megnézze, az egyértelmű hogy szorgalmasan felkészült és tudja pl. az emberölés minősített eseteit meg a lopás, csalás, sikkasztást is.
A szándékosság, gondatlanság esetén tőlem a fogalmakat kérte a vizsgáztató, meg a végén a luxuria, negligentia latin kifejezéseket. Sterintem ha valaki ezt nem tudja - mármint a két fogalmat -, ott komoly gondok vannak a felkészüléssel vagy a rátermettséggel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.29. 12:15

GRatula, greg.
a közérdekű üzem felmerül szinte minden bizottságnál. Mi lehet az oka?

Nyilván az, hogy olyan szép, egyszerű tényállása van. Mint az áru hamis megjelölésének...

Dr.Attika # 2010.11.29. 10:05

Szia Gregsmith!
Én is gratulálok. Szép teljesítmény . Érdekes, hogy a közérdekű üzem felmerül szinte minden bizottságnál. Mi lehet az oka? Szándékosság, gondatlanság feszegetése is elgondolkoztat. Nem tudják a vizsgázók vagy esetleg a négyes fokozatról a hármasra akar áttérni a jogalkotó?

dr.csilla # 2010.11.29. 09:50

Szia Gregsmith!
Gratulálok a vizsgádhoz! Nagyon szépek lettek az eredményeid! Nekem még van két hetem... köszönjük a tapasztalataidat.

gregsmith # 2010.11.29. 08:51

Tisztelt fórumozók!

Bár ritkán írok, de mind a 3 vizsgám előtt rendszeresen tapadtam a fórumra.
Pénteken én is túlestem az utolsó és egyben a legkönnyebb vizsgámon. Gyakorlatilag csak jogszabályt tanultam (persze a 9/2002. IM rendelet nélkül...), meg a Bkv-kba belenéztem. Az OIT-ban volt mindkét bizottság, a másikban Helmeczi doktort véltem felfedezni, a miénkből senkit nem ismertem, de nagyon rendes kis csapat volt. 13-kor kezdődött, én 3. emberként 14 óra előtt pár perccel már kint voltam.

Btk.: szándékosság-gondatlanság, közérdekű üzem, orgazdaság
Be.: mulasztás igazolása, és ugyanez szakértőnél, kötelező ügyészi részvétel (jövőre elvileg mindenhol ott kell lennie), szakértőn hogy lehet behajtani a rendbírságot (átváltoztatás szab.vesztre)
Bv.: feltételes szabadság részletesen (anyagi jogi része is), szabálysértési kényszerintézkedések (csak felsorolás)

Eredmény: 5-5-5

Azért remélem a következő generációk szakvizsgázói egy kicsit szebb oklevelet kapnak majd... De azért kedves a szívemnek így is.
Mindenkinek jó tanulást, kitartást és egy csipetnyi szerencsét kívánok!

gregsmith

Dr.Attika # 2010.11.26. 21:08

Van beavatás jellege ez bizonyos. Viszont elgondolkoztató az értékelés rendszere. Az egyetemen mind a négy kollokviumon négyest kaptam. A záróvizsgán kettest. Most meg mind a három részből ötöst. Egy felfelé menő oztályzási tendenciát még értenék, de ez a hullámzás már az értékelés rendszerének hiányosságát veti fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.26. 16:35

de most látom, hogy szükséges.

Van némi beavatásjellege.

Dr.Attika # 2010.11.26. 14:19

Köszönjük a gratulát. Ifjak vagyunk, de 40 és 50 egyre megy . Gratulálok Béla. Remélem az utolsó.
A szakvizsga tényleg arról szól, hogy gyakorlatban milyen "hatásfokkal alkalmazod" az elméletet. Én eddig feleslegesnek gondoltam a szakvizsgát, de most látom, hogy szükséges. Szükséges, de nem ebben a rendszerben.
Ez már az utánnam következő generációk gondja.

dr.csilla # 2010.11.26. 14:02

Mindenkinek gratula fiúk, akár ifi akár nem ! :))

dr.beata.beres # 2010.11.26. 09:58

nagyon szépen köszi

kondidori # 2010.11.26. 09:53

Hát addigra azért kész lesz. Majd fölrakjuk a webatu-ra.

dr.beata.beres # 2010.11.26. 09:35

Hát annak nagyon örülnék.

Én csak február elejére kértem. Szóval még van 2 hónap addig.

kondidori # 2010.11.26. 09:08

Bea! Mikor mész vizsgázni? Mert készülget - baromi lassan - egy jegyzet, csak nem tudom mikorra lesz kész vele az illető.

dr.beata.beres # 2010.11.26. 08:34

Jó végre pozitív tapasztalatokat is olvasni a bünti vizsgáról.
Csak meg lehet azt is csinálni....

Nincs valakinek a B/1 rész általános részéhez hatályos jegyzete amit email-en át tudna nekem küldeni?

Cserébe polgáriból tudnék küldeni egy-két iratatmintát

Beáta

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.26. 07:55

Köszönöm! Különösen az "ifiurat".

kondidori # 2010.11.25. 21:26

Gratula mind a két ifiúrnak! :))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.25. 19:16

Nem olyan szép, mint a kolléga úré, de nekem is megvan.
LÜ 399/C szoba. Öten voltunk, egy ismétlővizsga 1 tárgyból, a többieknek sikeres. Azzal a kiegészítéssel, hogy az egyik sikeres vizsgázó BV-ből saját bevallása szerint is gyakorlatilag bukott, de ez volt az utolsó részvizsgája, és amúgy is közigazgatásban dolgozik, így arra is beírtak neki egy kettest.

Egyébként:

• anyagi jog: életkor értékelése a nemi erkölcs elleni bűncselekményeknél; áru hamis megjelölése (úgy látszik, ezt valamiért szeretik); adminisztratív csődbűntett; mentő kérdésként a jogos védelem, hangsúllyal az új szabályokra, tehát a kitérési kötelezettség megszűnésére és a megelőző intézkedésre. (Tehát itt ellentétes a tapasztalatom a DrAttikáéval.)
  • Eljárásjog: pótmagánvádló, pótmagánvád, vádindítvány és vádirat különbsége, jogi személy magánvádló képviselete
  • Bv.: a feles szabály alkalmazása gyakorlati példán. (Ma vonul be két évi börtönbüntetésre, mikor szabadulhat leghamarabb.); Országos BV Parancsnok hatásköre egyedi ügyben (végrehajtás félbeszakítása); Ezzel kapcsolatosan: kinek van még hatásköre a félbeszakításra; példák Bv.-bíró hatáskörére
Dr.Attika # 2010.11.25. 08:16

Sziasztok!
Köszönöm a gratulációt. Két bizottság volt a Szalay utcában. A másik "húzós" volt. Györgyi Kálmány (volt LÜ) Bökönyi István ( volt BVOP Pk.)
Ahova én kerültem nem voltak ismert nevek. Egy buki volt az első kolléganő. Saját bevallása szerint 8 napot fordított a dologra.
Az új két 2009-es novella szóba sem került. Anyagi: bűnösség , gondatlanság , levéltitok, közérdekű üzem, arú hamis megj. , közvetítői elj.
Eljárás: előzetes letartóztatás okai , meddigtarthat, itt kérdezték az új szabályokat, Mikor lehet 4 év? perujítás okai, ki dönt a megengedhetőségben és van-e jogorvoslat?
BV: közérdekű munka végrehajtása, napok vagy órák ( új szabályok szerint órák) milyen büntetés végrehajtását lehet elhalasztani?
Szabs: milyen szankciók vannak, mikor lehet őrizetbe venni szabs eljárásban? Mi a kifogás? ( Szabs. jogorvoslat rendszere)

Ha a törvényeket átolvassátok többször, akkor nem lehet gond.
Sok sikert mindenkinek a továbbiakban

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.25. 07:12

Gratulálok! (Tripla ötös.)