Az enyémben nem volt elkövetési idő, és jó régi bh-k is szoktak lenni, a felügyelő nénik külön kérték, hogy utaljunk arra, ha jogszabályváltozás miatt döntöttünk úgy, ahogy, tehát szerintem megítélheted pl. a jogos védelem túllépését a jelenleg hatályos Btk. alapján, mivel elkövetési idő hiányában nem segít az időgépes jogtár sem... Szóbeli után mindenképp jövök ilyen-olyan állapotban ;)
szakvizsga - "B" rész (büntető)
dr.Juci!
Köszi, hogy megírtad az írásbeli tapasztalatodat! Amúgy a példában írnak elkövetési időt? (Csak az alkalmazandó Btk. miatt kérdezem.)
Kalappal a szóbelihez! Várjuk majd a beszámolódat!
Kedves Mindenki!
A mai írásbeli feladatom a webatus gyűjtemények egyikében utolsó helyen található jogeset volt, de a webatura feltöltött cuccban van egy hiba, erre szeretném felhívni a figyelmet. BH 2005.4., a story lényege az, hogy hárman italoznak a hétvégi házban, szóváltás, I. és II. r. lelökdösi a sértettet az ágyra, aztán az I. r. úgy tartja lenyomva, hogy belefullad a párnába, a két vádlott elmegy a házból, majd visszajönnek és az I. r. kitalálja, hogy akasszák fel a terasz korlátjára a sértettet, mintha öngyilkos lett volna, ezt kettecskén meg is teszik. A webatun annyi a hiba, hogy a II. r. a bántalmazás során kts-t okoz a sértettnek, a feladatban ez valójában sts, úgyhogy emiatt és a minősített bűnpártolás miatt a II. rendűnek halmazati büntetés jár.
Csak úgy kérdezem: a Complex felhasználási szerződésében véletlenül nem kötötték ki, hogy tilos a továbbadás. Ha nem is kötötték ki kifejezetten, nem fűződnek hozzá szerzői és szomszédos jogok?
Ha már büntetőjog. [Btk. 329/A. §]
Szia ates66!
Kérlek küldd át nekem is, ha teheted a Complex e-tananyagát, mert én is azt hallottam, hogy jó és mivel október közepén megyek:(! még esetleg időm is lesz belenézni.
Természetesen a tanulást még nem kezdtem el, de egyelőre azt sem sikerült eldöntenem, hogy törvényen kívül mit nézzek:(
E-mail címem: buntetoszakvizsga@gmail.com
Kitartást mindenkinek!
Az anyagot előre is köszönöm!
Szia ates66!
Köszi a felajánlást, de büntetőjogból megvettem a HVG ORAC Kiadó könyvét mind az általános, mind a különös részhez. Ezekből készülök, most már inkább nem akarom keverni. De ha bármi anyagot kapsz esetleg még az írásbelihez (feladatok, jogesetek stb) azt örömmel veszem, ha továbbítod. Köszi! Jó felkészülést!
Szia dr.Katus!
Nagyon köszönöm az elküldött anyagot, Gevi-nek már tovább is küldtem.
Bj-ből van kidolgozott tételeim, a Complex e-tananyagát rendeltem meg. Véleményem szerint nagyon jó. Most mentem le, ha szükséged van rá kérlek jelezz és küldöm 1-2 napon belül.
Üdv:Ates66
Üdv. mindenkinek :-)
Ates66
Sziasztok!Az anyagi jogos írásbeli anyagot én is elkérhetném mailben? evi-83@freemail.hu
20-án írok, jön még valaki akkor?
Szia ates66!
Átküldtem Neked az e-mail címedre, ami nekem a rendelkezésemre áll.
Mikor lesz az írásbelid?
Hátha tud valaki segíteni… Csiripelik a madarak, hogy közkézen forog az eddigi büntető anyagi jog írásbeliken szerepelt jogesetek gyűjteménye, vagyis a BH-k, amik eddig előfordultak, és az írásbeliken szerepelt feladatok bj-ből. Nincs esetleg meg valamelyikőtöknek???????
Nagy segítség volna és megköszönném, ha valaki elküldené e-mail címemre: osziattila@intelekom.hu
Akik a közeljövőben mennek vizsgázni azoknak sok sok sikert!
Tovább: http://www.jogiforum.hu/…064.31.0.1.1#…
Üdv. mindenkinek :-)
Ates66
Babszi09,
Én is 23-án megyek éééés... a zombi kifejezés rám is nagyon találó! A bv-t én is a webatusból vettem át, kijavítgatva a változásokat a memorizálásra 2 napot szánok. Most még a be-t gyűröm! Az a baj, hogy a különös részi tényállások már ki estek, pedig múlt héten néztem! Katasztrófa!!
Thetys, köszi szépen a megerősítést...Úgy láttam én is, hogy a 105 oldalas kidolgozás bv-s része korrekt. A szabálysértéssel nincs problémám tv-ből.
Nagyon nehéz tanulni ezt a B részt, irigylem aki túl van rajta:) Gyakorlat nélkül VÉRT IZZADOK.
A tapasztalatok alapján két bizottság van, aki várja a magolást, meg aki a magolást alkalmazva a gyakorlatban kéri. Na melyik a jobb?? :)
Dr. Juci, az időpont 09.29. Jó az a kidolgozott, végülis -talán- 2008-as, csak nem változott oly rengeteget.
Egy kívánség részemről -ha a vizsgabiztos nézegeti az irkafirkát-elítélek jogai és kötelességei:) KÖSZI
Örülök ha megbírok majd szólalni a bünti+be után...
Hajrá mindenkinek és nagyon gratulálok akik már véghezvitték...
Sziasztok!
Édrien, csatlakozom, most nyomom a bv-t, 2 nap elég(kell, hogy legyen). Én is csak jogszabályból tanulok, a Bv.tvr-t, a Bv.szabályzatot egészben, bv. szervezetből a fontosabbakat. Igaz, a szabsértre egy külön napot szánok, az a 3.nap. Én is első olvasásra összeolvasgattam tételsor szerint, ahogy az egyes szakaszszámok meg voltak jelölve, de most, hogy tanulom, látom, semmi értelme. Előlről a végéig át kell nézni ezt a kettőt+lapozz bele a bv szervezet-be is, csak az alapok miatt. Remélem, javítóintézetet és pártfogó felügyeletet nem kérdeznek olyan alaposan, hogy a külön erről szóló jogszabályok is kellenének.A 9/2002 Im rendelet pedig felejtős(Kondidori rád hallgattam + úgysem lehet/érdemes befogadni, ha valaki már látta, érti)
Én 23-án megyek. Jön még valaki akkor?
Kitartást mindenkinek! Én már alig bírom ezt a zombizást.
Csatlakozom a bv-re 2 napot szánók táborához, egyszerűen nem ér többet, ha valami kretén részletszabályra kíváncsiak, legfeljebb így jártunk, de ahogy itt olvasgattam, inkább fontos/alapvető dolgokat szoktak kérdezni. A tételsorról szimplán az a véleményem, hogy vasvillával hajigálták össze, és hát az alapjául szolgáló joganyag sem egy matyóhímzés, próbáljuk valahogy megemészteni. Édrien, mikor vizsgázol? Ja, és én is jogszabályból tanulom a bv-t, semmi könyv meg kidolgozás, nincsen cérnám nézegetni, hogy mi változott, mi nem.
Édrien, nekem is 2 napom volt Bv-re, és a vizsgán bőven elegendő volt a webatus-s 105 oldalas kidolgozás. Szabsért. részhez nézd hozzá a törvényt, mert aug. 19-el ugye változott pár dolog. Tőlem keveset kérdeztek, de valószínű azért, mert Polt Péter a Btk-n kívül belement Be-be, meg Bv-be is.
Másik, hogy hiába van kiemelve, hogy CSAK a hatályos joganyag kell, tőlem megkérdezte a kényszergyógykezelésnél, hogy milyen szabályozás volt május 1. előtt (és vajon miért volt szükség a módosításra).... Ha nektek is novissimás 2010. januári BTK-ok van van, akkor ott érdemes nemcsak a máj. 1 utáni szöveget, hanem az előtte lévőt is átfutni.
Hát pedig 2 nap alatt csak a jogszabályt tudod átvenni, de nálunk bőven elég volt mindenkinek a Bvtvr, a Bvszabályzat meg a Szabsért tv..
Hú,4-5 nap az nincs bv-re...
2 nap max. reális arra a 23 tételre, ezért kellene vmi egységes, jó kidolgozás. 3 tételt már néztem jogszabályból, az nehezen haladós:(
Azért köszi a tippet hunfrakk!
Más ötlet???
hány napod van rá?
én a Vókó György által írott BV tankönyvre szavazok
(ha van legalább 4-5 napod BV-re, az nagyon jó)
Sziasztok!
Valaki segítsen már abban légyszíves, hogy a bv-s részt, azt az első 23-at honnan érdemes tanulni?
Összevágtam tételenként a jogszabályokat, de erre itt nincs idő...:)
A jogbyethos-os bv-s,utolsó kidolgozás jó vagy van vmi rövidebb?
Köszi,Édrien
Dr.Juci,
Köszi szépen.
Szia Lepti!
Júl. 1-től változott a Be-nek ez a része, felnőttkorúaknál 1, 2, 3 ill. 4 év a max. a büntetési tétel függvényében kivéve az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott előzetes, a harmadfokú eljárás és a megismételt eljárás esetét, fk-ra pedig értelemszerűen vonatkozik a 132. § (3) a) - vagyis max. 1 év, ha 3 évnél nem súlyosabban büntetendő a cselekmény, efölött pedig továbbra is max. 2 év.
Az elfelejtettem írni, hogy az előzetes letartóztatás megszűnésésre gondoltam, időtartamára.köszi
Sziasztok,
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy az előzetes letartóztatásnál a maximális 3 év még minig hatályos, vagy most már a szabadságvesztés tartamához igazodik.(a törvényben jelöli a változást, de a könyv a 3 évet írja).
köszi
Kedves Macii, nagyon klassz, hogy túl vagy, gratulálok! :o) És a beszámolód is köszön/jük, köszönöm.
Kondidori: - szerintem senkit nem bántottál meg! Én pl. jót nevettem az egészen, és igaz, tanulni kell, nem a postást lesni! :o) Szóval aranyos volt, ahogy először irtad, hogy "tanuljatok"... tényleg jó volt, mert ezt csak mi tudjuk, hogy milyen, ....
Nem akartam senkit megbántani, tudom hogy mindenki tanul. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ne várjatok a behívóra, mert pl. nekem soha sem tartották a 4 hetet. (3-2,5 héttel előtte szokott megjönni) Mindig telefonon sírtam ki az időpontot.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02