szakvizsga - "B" rész (büntető)

atesz2 # 2015.05.04. 08:12

Sziasztok!

Eladnám az alábbi szakvizsga felkészítő segédkönyvet (aláhúzásokkal de jó állapotban):

Balogh Ágnes: Büntetőjog I. /Általános rész/
Hatodik, jelentősen átdolgozott kiadás (A kézirat lezárva: 2015.02.09.) (Dialóg Campus)

Az ára: 3500,- Ft

Érd.: gyorfya@gmail.com

Attila

copacabana1 # 2015.05.07. 20:52

Sziasztok!
A héten voltam vizsgázni, nagyon rendes, jóindulatú bizottságnál. A kérdések, amikre emlékszem:

• Anyagi: egy jogesetet mondott (hivatali visszaélés volt, mikor többrendbeli, mikor folytatólagos?), beszéljek a próbára bocsátásról;
  • Be.: mikor törvényes a vád, hivatalból eljárás+eljárás akadályai, bj.-i felelősség önálló elbírálása, ki a magánfél, itt áttért a magánvádas eljárásra: ügyész mikor vesz részt rajta+mikor van bizonyítás. Ha ismeretlen személy ellen indul, meddig lehet kezdeményezni (elévülési időn belül, aminek a határideje a tudomásszerzés napjától indul -mint kiderült, legalábbis én nem tudtam). Vád módosítása mit jelent, mikor lehetséges (az 1. fokú tárgyaláson). Tárgyalás mellőzése esetén jogorvoslat (tárgyalás tartását lehet kérni). Mondjak ügydöntő határozatokat: ítélet, eljárást megszüntető végzés, tárgyalás mellőzésével hozott végzés;
  • Bv.: kényszerítőeszközök felsorolása, lőfegyverhasználat szabályai, elkülönítés;
  • Szabs.: kik az eljárás alanyai, mik a szabálysértési hatóságok.

Sok sikert mindenkinek!

mamhaaa # 2015.05.08. 06:03

Szia! Én most megyek 22-én. Nem foglalkozok büntetőjoggal, de szerintem a kommentárok a legjobbak a könyv mellett. :)

mamhaaa # 2015.05.12. 09:47

szia!

A Dialóg Campus könyvekből, de a Be. szerintem nem olyan jó annak, aki nem járatos a témában. Azt inkább a kommentárból. Mindenhez van egy csomó példa és Bh. Szerintem nagyon jól tanulható és érthető.

mamhaaa # 2015.05.12. 09:57

Sziasztok!
Nincsenek valakinek összeszedett gyakran ismételt kérdései?

mamhaaa # 2015.05.12. 10:36

Eddig mindig kigyűjtöttem a kérdéseket innen és máshonnan is, de most 2 pici gyerek mellett nem volt időm. :( Az egyik még csak 3 hónapos. :) De már benne van a büntetőjogban . :)

mamhaaa # 2015.05.12. 13:47

Hát lehet, hogy az jobb. Sajnos szerintem ez a másik Be. nem annyira. A régebbi kiadás jobb volt. Még a gyakori kérdések is benne voltak témánként. Sajnálom, hogy azt korábban odaadtam másnak. :(

mosómedve84 # 2015.05.13. 21:37

Sziasztok! Én is a Dialógosakat vettem meg, Btk I. és II. valamint a Bv. A Be-t is meg akartam, de épp kifogyott.

mamhaaa # 2015.05.14. 14:58

:)

Bűn bizony :) Nellikém állandóan beszél. Lehet a jogi tananyag miatt. :) Csak 3 hónapos de be nem áll a szája.

mamhaaa # 2015.05.14. 14:59

A Be. könyvben egyébként nagyon jók az iratminták. Én azzal együtt tanulok, így sokkal érthetőbb..

L.Anikó # 2015.05.19. 10:42

Sziasztok!Én most megyek az első szakvizsgámra. Szeretném megkérdezni, hogy szerencsés volt-e a bv.-t választani írásbelizni? Köszi!!

mamhaaa # 2015.05.19. 12:54

Szia Julcsi!

Hát 1 hónapja tanulok, de 2 gyerek mellett édes kevés volt az idő..pedig igyekeztem.Könyv és kommentár, de a kommentár a legjobb. A btk. különös rész jó nagyon a könyvből. Sok benne a jogeset és a magyarázat. Már nagyon izgulok. Csak lenne meg, ez az utolsó vizsgám.

Dr.Attika # 2015.05.19. 13:05

Meglesz. Szurkolunk Neked.

mamhaaa # 2015.05.21. 09:31

:) köszi Dr.Attika

mamhaaa # 2015.05.21. 09:31

köszi Julcsi! Kitartás mindenkinek:) Kell is hozzá :)

mamhaaa # 2015.05.26. 12:13

sziasztok!

Én május 22-én voltam. Egyik se sikerült.
A bvjogot megértem. Arra nem is tanultam igazán és olyat is kérdeztek, amit nem tudtam. A másik kettőnél nem volt elég, hogy szó szerint mondtam a jogszabályt.
A Btk-t, Be-t szó szerint kérdezték. A jogegységi határozatoknál pedig szintén úgy, hogy na akkor itt és itt milyen számú és tartalmú jogegységi határozat van.Na persze, hogy ilyet nem tanul meg az ember a jó pár száz oldal mellett.
Szerintem jó kérdéseim voltak és csak abból kérdeztek, amit megtanultam, a Bv-t kivéve persze, és így is 1-es. :(

Büntetőjog:

• a büntető törvény időbeli hatálya
  • időbeli hatályhoz milyen jogegységi határozatot kell tudni, száma, tartalma
  • Az elkövetők ( szó szerint,)
  • Részesek, tettesek - minden, elhatárolásokkal, példákkal
  • garázdaság
  • lopásról minden
  • közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása

Eljárásjog:

• szakértő, szaktanácsadó
  • bizonyítási eszközök felsorolása, jellemzői
  • poligráfos vizsgálat
  • nyomozásról minden - határidők ..stb
  • feljelentés
  • egyszerű gyanú, megalapozott gyanú fogalma, elhatárolása
  • feljelentés kiegészítés
  • jogorvoslatok a nyomozás során, panasz részletesen

Bv.:

• büntetések elévülése
  • büntetések végrehajtása
  • javítóintézeti nevelés
  • büntetés-végrehajtás szervezete

Több, mint 1 órát voltam bent a vizsgán. Na de ez már mind1 is. Kitartás mindenkinek. Remélem volt akinek sikerült a vizsga utánam. Sajnos a második ember is megbukott, őt már nem kínozták annyit, mint engem. A többiekről semmit nem tudok.

Dr.Attika # 2015.05.26. 14:49

Szia!
Sajnálom, hogy nem sikerült. Az időbeli hatályhoz illik tudni az 1/1999. BJE határozatot és annak tartalmát is. Ez alap minden olyan bűncselekmény esetében ahol az igazgatási jogszabályok ( keretdiszpozíció alk.) un. büntethetősége változott.
A többi kérdés sem volt annyira nehezen megválaszolható.
Remélem majd legközelebb sikerül. Egyébként szerintem a felkészülési módszered nem jó. próbáld csak a magyarázatokat átolvasni a tételes joganyag nélkül először, a tételest meg külön.

Mircuri # 2015.05.26. 15:02

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni a tananyaggal kapcsolatban. Ok, hogy mindegyik részhez (anyagi jog, eljárásjog és végrehajtás)kellenek a jogszabályok, de ezen felül mennyire érdemes tankönyveket is tanulni? Vagy jobban jár az ember a puszta tankönyv tanulással? Én az előző vizsgámra (C rész) tanultam kommentárt, könyvet és jogszabályt is, de rengeteg volt és úgy érzem kevesebből is megoldható lett volna, csak a kérdés, hogy melyiket válasszam - könyv, jogszabály avagy kommentár.

Továbbá a tételsorban lehet olvasni a Polt Péter féle új Btk. kommentárról, mint ajánlott anyagról, illetve több helyen szerepel a bejegyzésekben is a kommentár (ez melyik kommentár?). Mennyire célszerű ezt tanulni a tankönyv helyett?

Mi a tapasztalatotok?

Dr.Attika # 2015.05.26. 16:53

Új törvény esetén is először a törvényjavaslathoz fűzött miniszteri indoklást célszerű elolvasni, majd ezt követően a törvényt.

mamhaaa # 2015.05.27. 21:47

A kérdések könnyűek voltak. És szó szerint tudom a válaszokat is a jogszabályból. Ez azonban nem volt elég a ketteshez.

ZoraMira # 2015.05.28. 17:26

Eladó könyveket keresek a B szakvizsgához.
kovacsagneta[kukac]gmail.com

vnikydr # 2015.06.01. 17:49

MEGOLDÁST KERESEK az alábbi jogesetre S.O.S!!

2015.január 5.napján közúti járműellenőrzés során az intézkedő rendőr a vezetői engedélye átadására szólította fel N.T-t,aki közölte h azt a hatóságnak 2014.májusában leadta.
Elmondása szerint a kötelező után képzésen még nem vett részt.
Az intézkedő rendőr megállapítja a nyilvántartásből,hogy NTvel szemben a szabshatóság a 2014.április 8.-án jogerőre emelkedett határozatával ittas vezetés szabálysértése miatt 50 000ft pénzbírság és 8 hónapos jármúvezetéstől eltiltotta.

A rendőr a jármúvezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértés miatt feljelentést tett.

KÉRDÉS:
Elkövette-e NT a cselekményt? hozzon döntést!

Egyáltalán ki hozza a döntést róla

Adam83 # 2015.06.02. 15:41

Sziasztok,

BV jogból ha van valakinek kidolgozott tételsora szívesen veszem ha elküldené! Jövőhéten megyek és nagyon el vagyok csúszva!
Nagyon köszönöm előre is!

Ide várom:
molnardavid145@gmail.com

mosómedve84 # 2015.06.28. 12:17

Segítsetek!

Nálam hozzáértőbbektől kérdezném, sehogy sem értem, hogy stimmel-e a linken levő táblázat a hatályos törvényhez?

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Miért 14-18 év közt jelölik meg az elkövetőket, mikor a hatályos tv. szerint 12 az fiatalkor alsó határa?

2014. március 15. lezárású Balogh Ágnes Szakvizsga könyv, tehát a hatályosnak kell, hogy bent legyen.

Magyarázza el valaki!
Tanul még más is most ezen könyvből mert még egy kérdésem lenne?

mosómedve84 # 2015.06.28. 12:35

Ez a táblázat az öngyilkossággal rábírással elkövetett emberölés elemzése után van és az öngyilkosságban való közreműködés előtt...

Ha az utóbbihoz tartozik, akkor talán értem és tárgytalan a kérdésem... Mivel az nem is az emberöléshez tartozik...

De a táblázatokat nem az elejére szokták tenni, hanem közbeszúrják,vagy a végére...