Babszi GRATULÁLOK! Nagyon ügyes voltál!
Utólag is gratula dr. Juci, Gevi, Gajuma, Lokker!!!
dr. KTK ne törődj a tételsorral. Úgyse azt kérdezik. Nekem annyiban segített, hogy annak mentén tanultam, bár a C-n, EU-ból a tételsor nem tudom milyen logika alapján készült, mert ugrált össze-vissza. :-)
szakvizsga - "B" rész (büntető)
A tételsor kapcsán nekem már vizsgázott barátok,kollégák mondták, hogy ők még tavaly is kaptak az első behívó mellé egy A-B-C-re vonatkozó rózsaszín színű tételsort, de az itteni vélemények és az egyik barátnőm májusi tapasztalata alapján már most nem jár...
Sziasztok!
Múlt csütörtökön voltam a Fővárosi Ítélőtáblán, és nagyon pozitív tapasztalatokkal távoztam.
Kérdések(már ami eszembe jut):
anyagi:
tettes-társtettes-közvetett tettes, részesek, jogeseteken keresztül, bántalmazás hivatalos személy eljárása során, szintén jogesettel, tevékeny megbánás.
BE:
magánféllel kapcsolatban minden, megalapozatlanság, hatályon kívül helyezés esetei
BV:
bv bíró feladatai, evsz, jutalmazás, fenyítések, fokozatváltás
Mivel 6-an voltunk(én voltam az utolsó), eléggé pörgették a dolgot, csak kb.30 perc/fő volt. A kérdések alapvetően záporoztak, rövid válaszokat vártak, lényegretörően, semmi kifejtősdi. De nagyon rendesek voltak, segítőkészek, és jó jegyek is születtek. Egy ember bukott, de ő saját bevallása szerint is csak próbálkozni jött, mert nem tudott készülni. Mivel utolsó voltam, én is tiszta ideg lettem a várakozástól, és volt ami nem ment túl jól, de végül 5-5-5 lett (én 4-4-4-et adtam volna magamnak). Más is mondta, hogy szerinte is felülértékelték. Nekem a vegyesnél is ez volt a tapasztalatom, amiből azt vonom le, hogy tényleg azt várják az embertől, hogy átlássa a lényeget, ha nem tud az ember minden apróságot, az nem a világ vége. Persze kell egy alap hozzá, ami tanulás nélkül nem megy. De végre jó tapasztalni, hogy arra kíváncsiak, mit tud az ember, és nem arra, hogy mit nem! A készülés sokkal rosszabb, mint maga a vizsga! Sőt, utóbbi szinte egy jó beszélgetés, ahogy itt valaki már előttem is írta. Persze előtte még én is remegtem, hogy meg fognak enni...
Egyébként szerintem is érdemes hozzáolvasni az általános részhez mindenképp, én a többit kizárólag jogszabályból tanultam.
Lepti, te is aznap voltál, nem? Tapasztalat?
Thetys, dr. Juci, nektek utólag is gratula és kösz a jótanácsokat, hasznosak voltak!
Mindenkinek kitartást a készüléshez, én most átpályázok az "A" fórumra, becélozva a februárt!
Még sokára. Szept. 1. voltam büntiből, dec. közepére kértem a polgárt. Elkezdem azért gyűjtögetni az anyagokat, mert nem sok szabit kapunk, így muszáj előre készülgetni. Néztem otthon van ptk általános részem, meg dologi jog (tuti, hogy volt kötelmi, de szerintem vknek odaadtam, az meg nem adta vissza), többi azt hiszem kölcsön volt. Pp. vm kék könyv. Gazdaságiból nem volt könyvünk, mert akkor változott a tv.
Igazából attól félek, hogy megint utsó ember leszek, addigra meg már felfordulok az idegtől, és nemhogy az anyagot, de még a nevemet se tudom.
Kedves Thetys!
Hát PJ nagyon nem csak törvényt tanultam:)
Ptk: volt néhány egyetemi jegyzet (főleg szavatosság, kártérítés meg a macerásabb részekből)+néztem az egyetmi könyveket hozzá.
PP: az egész általános részhez néztem a már nagyon hatálytalan de egyébként nagyon jó Németh János féle fehér könyvet.
Gt: na ehhez nem néztem semmit csak trvt...
Az a tapasztaltom, hogy az általános részhez kell más is, mert muszáj megérteni, valamint elhatárolni a jogintézményeket. Persze elvileg elég a trv, ha jól vág az agyad, de mondjuk az ászf kb. 5 helyen van a törvényben azt összerakni...
Mikor mész?
Bojtarlany polgárból csak törvényt tanultál? Szerinted melyik részhez érdemes könyvet nézni (vagy valamilyen bővebb anyagot?)
Mielőtt még leugat itt vm "kedves, frusztrált" fórumtárs: www.jog.webatu.com , nem kell jelszó, meg ilyesmi. Régebben volt egy gmailes postafiók, de valami barom állat egyszer csak törölte a tartalmát...
Büntiből szerintem nem olyan jó a feltöltés, én a 105 oldalas bv+szab.sért. használtam abból, ami fenn van.
dr. KTK milyen tételsor? Most hallom először, hogy behívó mellé tételsort mellékelnének... Ilyen nincs. A jelenleg elérhető 2009-es változatból kell okosodni.
Sziasztok!
Jön valaki okt 18án? Ti kaptatok tételsort a behívó mellé?
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni: büntiből miből érdemes tanulni? Most voltam polgáriból és ott megfogadtam, hogy legalább az általános részéhez olvasok valamit:)
A fórum elején olvastam, hogy van egy közös lev lista ahonnét le lehet tölteni anyagot, tudja valaki, hogy ennek mi a címe (meg persze jelszó).
Köszönöm előre is!
A bünti tételt nem kell. Nálam volt elemzés (a zaklatást kellett boncolnom), de nem tudom, hogy ez általános-e.
Köszi kondidori! Nem bírtam megfejteni...
Sziasztok!
Sorstársak, a kérdésem az lenne, hogy az egyes tényállásoknál a büntetési tételeket is kell tudni (mondjuk érdekes lenne...), illetve hogy elemezni is tudni kell őket?
Köszi,
J.
TIGY-TASZ: Titkos információgyűjtés- titkos adatszerzés
A TIGY-TASZ mit is takar pontosan? Valaki???
Én is gratulálok Nektek dr. Juci, Gevi, gajuma és lokker6!
Én most kezdek majd ismételni, közeledik a vizsgám, kész ideg vagyok...
Jó olvasni, hogy jók a tapasztalataitok a vizsgával kapcsolatban!
Dr. Attika, köszi a gratulációt, és nyugalom, tényleg bizottságfüggő, jó szerencse mindig kell...
Kondidori, a jogeset hivatalos megoldása a BH 2005.4., I.r. szándékos emberölés, II. r. sts + minősített (emberöléssel kapcsolatban elkövetett) bűnpártolás halmazatban , ahogy írtam is, szóbelin azt kellett boncolgatni a pszichikai bűnsegéd kapcsán, hogy a II. r. itt miért nem volt az - megbeszéltük a cenzorral, hogy ezt szépen kifejtettem az ítéletben -, és mikor lehetett volna az.
Sziasztok!
Ma voltam LÜ-n, a bizottság nagyon korrekt volt.Kérdések:Btk.: büntethetőséget megszüntető okok, tevékeny megbánás részletesen, pártfogó mikor kell, közérdekű üzem.Be.:tanúvédelem, Bv.:fegyelmi fenyítések, szabálysértésnél bíróság hatásköre és illetékessége. Írásbelin adócsalás-számvitel rendjének megsértése kapcsán kellett másodfokot írnom (erre van egy BH). Sok sikert mindenkinek!
Szia Juci!
Gratulálok. Én most "nyomatom" a büntit. Megynugtató a tapasztalatod.
Gratula dr. Juci! És mi volt az írásbeli jogeseted jó megoldása?
Sziasztok!
Ma voltam OIT-ban, nagyon rendes bizottságnál, kérdések:
anyagi jogból az írásbeli jogeset kapcsán emberölés minősített esetei - nem kellett mindet felsorolnom, jogesettel a több emberen elkövetett verzió (anyuka különböző időben megöl és elás 3 újszülöttet - egy eljárásban kell elbírálni perújítással, mert törvényi egység) pszichikai bűnsegély, közvetett tettesség
eljárásjog - nyomozás határideje, TIGY-TASZ - ez utóbbiakat gondolom, azért mert látták, honnan jövök, de nem kellett nagyon részletesen
bv - feltételes szabadságra bocsátás, megszüntetése magatartási szabályszegés esetén, fenyítések elítélttel szemben, szabálysértést meg elfelejtett kérdezni a néni, vagy nem is akart :)
Minden 5 lett, következő tervem az A-rész lehetőleg még idén. Hajrá mindenki, és az írásbelihez kapcsolódó témaköröket nézzétek át szóbeli előtt, elég gyakori ugyanis, hogy innen indul a "beszélgetés"!
Sziasztok!
Én a múlt héten voltam "B" részből szakvizsgázni. Jogszabályból tanultam + BK-t elolvastam.
BV-ből írtam: Birói határozatot kellett hozni, pénzbüntetés engedélyezése tárgyában. Az elítélt a részletfizetést a pénzbüntetés szabadságvesztésre történő átváltoztatást követően kérte.
Sziasztok!
Egy kis tanácsra lenne szükségem. Valamikor novemberben megyek vizsgázni és megvettem tegnap az általános részhez és a BE-hoz a könyvet. Szerintetek elég a könyv vagy nyomtassak ki minden BK-t stb..?
Egyébként bármilyen tipp jól jönne, hogy miből és milyen sorrendben tanuljak!
Előre is köszi a válaszokat!
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy bv. írásbelire miből tudok felkészülni, ill. hogy milyen feladatok szoktak előfordulni? Bv-ből csak különböző végzések meghozatala lehetséges feladatként? Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv. Hurrányár
Kérdéseim 2010. szept. LÜ
Btk.
erőszak, fenyegetés fogalma
fegyveresen, felfegyverkezve
közveszélyokozás törvényi tényállása
közüzem fogalma
erőszakos többszörös visszaeső
még jó, hogy bemagoltam (újból)a Btk-t, mert egyáltalán nem gyakorlatias kérdések voltak
Be.
alapelvek
tanúzási akadályok ( abszolút, relatív)
jogegységi eljárás célja
felülvizsgálati okok, határidő
mikor hatályos Be-t használjuk? Az elbíráláskorit, de ha pl titkos információgyűjtés korábban szabályosan történt, most már nem lenne az akkor a titkos infogy. adatai felhasználhatók
perújítási okok határidő
tevékeny megbánás
BV
szabálysértési eljárásban résztvevők
befogadás, szabadítás menete címszavakban
elévülési határidő a Szabs tv-ben
szabálysértési hatóságok
Kedves ates 66, Gevi és dr. Katus!
Megtennétek, hogy átkülditek nekem is a büntető anyagi jog írásbeliken szerepelt jogesetek gyűjteményét,a BH-kat, amik eddig előfordultak és a Complex e-tananyagát!
Leköteleznétek vele!
E-mail: drmokk@gmail.com
Előre is köszönöm! Ha bármiben segíthetek csak szóljatok!
Meg van már az időpontotok, hogy mikor mentek az írásbelire, időben mennyit szántok a felkészülésre?
Üdv:
Babszis
Köszi, így már érthető. :) Nagyon szorítok a szóbelidre is!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02