szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

moneszka # 2012.02.05. 16:27

Sziasztok, elkezdtem az alapvető jogokat, hát... elért az első nagy kiakadás: Információs alapjogok. Tényleg komolyan gondolják, hogy két jogszabályt (na és milyet) meg lehet tanulni??

Ti, mit tanultatok meg ebből?
Móni

astra105 # 2012.02.03. 16:49

Vica, Neked is meglesz, kitartás :)

Országgy?lés módosítja a Sajtótörvényt oly módon, hogy tilos a szexuális fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása. Az ü

vicaszabo # 2012.02.03. 06:53

Astra, úgy de úgy irigyellek! :) én is szívesebben foglalkoznék már a büntetőjoggal :))))
Monesz, tanuljunk, majd írj hogy vagy, segít ha más is szenved :)bár leeht neked ez csuklógyakorlat.:)

astra105 # 2012.02.02. 21:22

Köszönöm Vica. A most hatályos Ötv-ből mondtam (ill próbáltam)a kötelező feladatokat, ennyi elég volt. Közig jogból a privilégizált eljárásoknál elég volt egyet-kettőt mondani. Azt tudom mondani, h nem a részletszabályok a fontosak. Persze ez bizottságfüggő.
További jó tanulást! Következik a büntetőjog. :)

Országgy?lés módosítja a Sajtótörvényt oly módon, hogy tilos a szexuális fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása. Az ü

vicaszabo # 2012.02.02. 21:11

Monesz: welcome :) Én sehol sem tartok:) Komolyan, én nem dolgoztam, de annyi más dolgom volt, hogy erősen csúszásban vagyok magamhoz képest (ami egyébként rám egyáltalán nem jellemző).
Aztán nézegetem itt a kérdéseket: hát, egyiket se tudnám... mondjuk még nem is most kell! :)

Astra, gratulálok:) És mit mondtál az ök ra az új jogszabály tükrében? :) én még a régit se tudom, tudok vmit egyáltalán?! :)

Textilhal # 2012.02.02. 21:01

Nagy-nagy gratuláció minden sikeres vizsgázóknak, ügyesek vagytok!:-)

moneszka # 2012.02.02. 19:00

sziasztok :-) Gratula a felszabadultaknak!!

szia vicaszabó :-)Dolgoznom kellett, csak két napja kezdtem el tanulni... Nekem az EU tuti passz, a maradékra is alig marad időm. A munkajog rész még nem is annyira gáz, gondoltam a Tb tételeken legyek túl hamar, azzal kezdtem. Enyhén szólva kicsit leszűkítettem a tételekhez előírt anyagot, csak azt próbáltam "bemagolni" de tényleg, amiről azt gondoltam fontos. Hol tartasz? Közig? :-) az is jó :-)

M.

astra105 # 2012.02.02. 18:55

sziasztok!

sikeresen túljutottam a c vizsgán: a bizottság rendes volt. A kérdések: Ket hatálya, önkormányzati jogok és feladatok az új jogszabály tükrében, munkaszerződés elemei, mikor kötelező a munkáltatónak módosítani a munkaszerződést, határozatlan idejű munkaszerződés megszűnése, tb jog alapelvei, eu integráció állomásai, elsődleges és másodlagos jogforrások.

Mindenkinek jó tanulást és bízzatok magatokban!

vicaszabo # 2012.02.02. 08:59

emeses, ügyes vagy, igen nagyon sokat számít mit tud az ember ott kihozni abból, amit bevésett... vagy idő hiányában nem annyira..

Astra? ???

Énnekem meg semmi nem megy az agyamba. Hiába ülök fölötte, csak ülök:(

Ronicic # 2012.02.02. 08:49

Emeses, köszi a beszámolót, olyan jó ilyen történeteket olvasni, egy kicsit lelki lendületet is adnak a tanuláshoz. :)

emeses # 2012.02.01. 21:24

Sziasztok!
Jan. 16. írtam 18-án szóbeliztem.
A legfontosabb, hogy munkaj-ból írtam és amikor kihívtak minket az asztalhoz, láttuk, hogy két külön borítékból veszik ki a tételeket. Feltételeztem, hogy az első (több) a mj és miközben keverték nagyon koncentráltam egyre és jól gondoltam, az volt a mj:)
A Kúrián szóbeliztem, nagyon kedves bizottságnál. 12 napot tanultam, de az hozzátartozik, hogy mj-i szakjogász vagyok ezért az relatíve gyorsa ment és az is, hogy volt amit egyáltalán nem tudtam elolvasni sem idő hiányában, továbbá, hogy az utolsó 3 nap max 4 órákat aludtam...
Munkaügyi bíró kérdezett, csak törvényt, pörgősen: Külföldön történő munkavállalás esetén eltérés a munkaszerződésben, vezető elérő szabályait soroljam, munkabér védelme. Ez egy jó alaphangot a folytatáshoz, amire szükségem volt...
Alk: AB-ról amit tudok. (többször alkotmányt mondtam az alaptv. helyett, de csak mosolyogtak) Egy idő után azt kérdezte, hogy miben változott a jogköre jan. 1-től. Aztán Ket: tartalmi vizsgálat nélküli elutasítás (a triviálisak jutottak eszembe: illetékesség, hatáskör, nem jogosult adta be, nyilvánvalóan lehetetlen cél, nem közig ügy), hogyan dönt ebben a hatóság (végzés), jogorvoslat(fellebbezés,felülvizsgálat).
Szakhatóság szerepe, és az ötösért: mi van, ha nem kérték ki az állásfoglalását? (perbe hívható, de ezt nem tudtam, azt mondta, ez nagyon speciális)
EU: Itt a jogesetekből csak a jogiszakis 30 oldalas-t tudtam megnézni, de nem jutottam a végére... Viszont az elejéhez a közig szakvizsga feltett anyagát tanultam (5. modul), amit folyamatosan hatályosítanak és nagyon érthető volt! (a bíróságnál az Elte-s jegyzetet is hozzá kellett nézni) Itt fura kérdéseket kaptunk (az előttem lévő pl: 2.pillér?!) Én a Központi Bankot és olyan kérdést amit nem is értettem. Taktika: kulcsszavakra koncentráltam és arról elkezdtem darálni amit tudok. Mondta is, hogy amit mondok nagyon jó, csak nem ezt kérdezte... De bejött, végül: 5-5-4-4 :))))
Hajrá mindenkinek!

astra105 # 2012.01.31. 10:38

sziasztok!

Akik a napokban vizsgáztak, kérem írják meg a kérdéseket, hátha segítenek. Vica, kösz a hozzászólásod. Jó készülést, nekem még van 2 napom.

vicaszabo # 2012.01.31. 10:06

Ne izgulj astra, tartsd fönt amit írtál, és egészítsd ki az AB határozattal. Amit írtál az csak kiindulás, szóbelin bármilyen irányban el lehet vinni, csak ügyesen, talpraesetten, a véleményedet alátámasztva fejtsd ki, mert arra kíváncsiak, nem az egzakt jó megoldásra.

Mondd azt hogy a sajtószabadságot ugyan nem korlátozza (véleményed szerint amit már kifejtettél írásban, ha ez a véleményed most is)de a véleménynyilvánítást igen, mert az olyan alapjog hogy az AB határozataiban többször rámutatott arra hogy.... és mondd el mire mutatott rá, mikor hogy lehet korlátozni és most véleményed szerint ez a korlátozás alá esik e vagy sem.
Ennek fényében javaslod a KE-nek hogy forduljon az AB hoz (itt az ő jogköreit is csillogtathatod) vagy sem, ha igen miért, ha nem miért.

Az a lényeg, hogy meg tudd védeni és alátámasztani az álláspontodat, nem az hogy mi az álláspontod (na jó, a nyilvánvalóan szarvasokat kivéve:))

astra105 # 2012.01.31. 09:36

azt írtan h sztem a módosítás nem korlátozza a sajtószabadságot, kiskorúak és a közerkölcs védelme érdekében megengedett a tilalom, az ügyész nem kobozhatja el a sajtóterméket, azt csak a bír mondhatja ki ítéletében mert a tulajdon végleges elvonását jelenti az elkobzás, az ügyész csak lefoglalhatja a dolgot. de már nem vagyok biztos benne h jó, mert ab hat alapján a közerkölcs védelme érdekében csak szűk körben korlátozható a sajtó szabadság, azon keresztül a véleménynyilvánítás szabadsága. szóbeli csütörtökön, ha van vkinek tapasztalata kérem írja meg

Ronicic # 2012.01.31. 08:56

Sziasztok!

Vica, még az önkorm.-i képviselők választásáról szóló tv.-ben is közgyűlést említ, egyszerűen szerintem elfelejtették a nagy kapkodásban hozzáigazítani az összes jogszabály részletet az Alaptv.-hez, van még ez így jó pár dologgal kapcsolatban. Ha valaki ezen fog kekeckedni, hogy közgyűlést mondunk, ahhoz egyrészt nagyon szemétnek kell lennie, másrészt akkor majd levezetjük neki, hogy miben mi van...

vicaszabo # 2012.01.31. 07:18

Gondolom az alapjogokon kell elindulni, véleménnyilvánítás szabadsága mennyire és hogyan korlátozható, plusz sajtószabadság, van erre AB hat is szerintem. Igazából szerintem ezt a témakört kell boncolgatni, pro kontra és az AB határozatok alapján kialakítani egy álláspontot, én legalábbis ezt tenném. Mit írtál?

astra105 # 2012.01.30. 16:54

Országgyűlés módosítja a Sajtótörvényt oly módon, hogy tilos a szexuális fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása. Az ügyész az ilyen sajtótermékeket elkobozhatja.

Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnöknek a törvény alkotmányossági vonatkozásairól.

Tudtok erre helyes megoldást:) Köszönöm előre is...

vicaszabo # 2012.01.28. 12:26

segítsen valaki.
Az Alaptv szerint a megyének képviselő testülete van (2012. január 1-től), az átmeneti rendelkezések azt mondja hogy a megyei képviselőtestület a megyei közgyűlés utódja. És van az új Ötv, aminek a január 1.-ei hatályos állapota szerint a megyei önkormányzat képviselő testülete a közgyűlés. (27§), és a még nem hatáylos részben is közgyűlásre meg annak elnőkére hivatkozik miközben citálja az Alaptv. 33. cikk (2) bek.
Mit nem értek? Vagy mit félre?

vicaszabo # 2012.01.26. 09:33

Febr. 15-n megyek, szóval erősen a finishben vagyok. A problémám nekem is többrétű: mit és hogyan tanuljakon kívül (megpróbálom minél többet a jogszabályt, ha nem értem keresek jegyzetet), a másik hogy szerintem 3 hét a maximum amikor ezt a felfokozott idegállapotot és napi 8-10 óra tanulást el lehet viselni. Ebbe kell beleférnie mindennek, és hát én nem vagyok az a szivacs típus:)

Megpróbálok minél többet átvenni, minél többre emlékezni, pozitívan gondolkodni a vizsgáztatókról (mert igenis vannak nagyon nagyon aranyosak és jófejek, és megőrzik ennek ellenére a komolyságát és a rangját a szakvizsgának.

Köziget egyszer fogom átnézni, aztán meg a fórumból a kérdések alapján ismételni. Remélhetőleg nem közig szakember fog vizsgáztatni, aki keni vágja:)

De mindenből lehet még részletesebben és mégtöbbet.

Nekem az A vizsgán, bár jól sikerült és nagyon nagyon aranyos bizottságom van, így utólag visszagondolva hajmeresztő mennyire részletesen kérdeztek egy egy dolgot (pl polgárjognál, családjog, azon belül házasság-apasági megállapítás: az életben előforduló összes esetet kérdezték, mert mindegyikre van egy LB döntés, vagy PP ből, mikor a jogintézményt el kellett sorolni a-e bekezdésig, egyetlen szakasza a pp nek, meg a kivétel kivételét kereseti kérelem módosításnál a perújításnál) szóval ezeket nem biztos hogy tudnám itt prezentálni:) az legalább világos, valamennyire követhető volt, de ez a C tőlem nagyon távol áll! Először össze kell barátkoznunk, hogy valamiféle kapcsolat kialakulhasson, nemhogy készség szint! :)
Na, ez volt a napi depi, sipirc tanulni :))))

Ronicic # 2012.01.26. 09:11

Szia Vica! Sziasztok!

Vica, te mikor és mész pontosan? Én szerintem még jócskán utánad megyek, febr. legvégén, szóval még sunshine-happiness hangulatban vagyok, bár valószínűleg ez nem sokáig fog tartani, és gyanítom az alk.jog féle káosznál fog végképp eltűnni. Tényleg, ti az alkjog-köziggel mit csináltatok? Mert összeszámoltam és összesen az a rész 770 oldalnyi (hahaha) jogszabály, szóval esélytelen még úgyis, ha az embernek több hete van az egészre, mint 3. Én arra gondoltam, hogy az alapjogoknál fogok erőteljesen szortírozni, mert úgy tűnik a beszámolókból, hogy főként az intézményekre mennek rá meg még talán a Ket.-re....Szerintetek? :)

vicaszabo # 2012.01.26. 08:23

Eddig megúsztam az idegességet, ezt msot már nem mondhatom el! Elkezdtem aggódni, mi van ha mégsem lesz meg a kis 2-es... hihetetlen azért is mennyit kell tanulni!!! Ronicic hogy állsz? Mikor mész? Moneszka? Nagyon eltűntél...

Ronicic # 2012.01.25. 20:56

Köszönöm a válaszokat! Textilhal: Hát igen, valahogy mindig az a végkonklúzió, hogy a sors vagy akármi kezében vagyunk. :) Ennek megfelelően tengernyi szerencsét neked a büntihez! :)

Textilhal # 2012.01.25. 20:10

Ronicic: sajnos ez is vizsgabizottság-függő. Én pl. kifogtam munkajogból egy TB-jogos hölgyet, aki nagyon erre ment rá, részletesen és nem csak az alapokkal (az aznapi 7/5 bukási arány nagyrészt ennek volt köszönhető...). Tudom, nem jó hír, csak azért írom, hogy erre is fel kell készülni sajnos.:-(

Petee: azt is vedd számításba, hogy ha munkajog, akkor abban lehet TB is az írásbelin, mert 10-ből 9x nem hajlandók szétválasztani e két témakört, hanem vegyítve van.

Hajrá!

petee # 2012.01.25. 19:26

Szia szandrus!
Sajnos kidolgozásokat nem sikerült szerezni, mármint újakat, így marad a saját erő. Hacsak valaki meg nem szán minket. :)
Kicsit elkeseredtem az itt elhangzottak miatt, én igazság szerint azt hittem az eu-s jogesetek nem annyira fontosak. Ezek nélkül is elég sok de tanulható az anyag, ezzel együtt viszont húzós lesz.

Az írásbelit közig jogból szándékozom írni, a munka miatt az áll legközelebb hozzám, de még nem biztos. Gondolkodom a munka jogon is. Ebből van talán a legteljesebb tételsorom.

macyca # 2012.01.25. 18:36

Sziasztok!

Amikor én vizsgáztam, minden vizsgázó kapott kérdést a TB-ből, de csak a lényegére voltak kíváncsiak. Én pl. az árvaellátást kaptam, az érdekelte, hogy ki kaphatja, és mi alapján állapítják meg az összegét (ez utóbbit nem teljesen találtam el).

EU-ból a jogeseteket kérdezték - esetemben a ne bis in idem elvéhez kapcsolódóan kellett mesélnem, de szerencsére nem kellett nevekhez kötni.

Kitartást mindenkinek!!!