Nahát, eddig nem jelent meg a hozzászólásom, most mindjárt duplán! :)
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Szia Ronicic! Hajrá! Ez a biztatás :)
Én is kínlódom, én az Alk. joggal.
Az általad felvetettekre az én megoldásom: TBre minimumot fogok tanulni, azt ami véleményem szerint a 2-hez elég, azt remélhetőleg hiánytalanul (de nagyon minimumban). A fórumon az eddig javaslatok azok voltak, hogy nem kell elveszni a részletekben. Hát, én nem is fogok.
EU: szintén: boldog leszek ha a jogesetből a ratio decidendi eszembe jut:), melyik elvet támasztja alá vagy fúrja meg. Esetleg egy mondatban, hogy pl brit zászló alá belopakodott spanyol halászok, akik elorozzák a kvótát. De ezt csak azért, hogy én tudjam valamihez kötni, mert ebből eszembe juthat az is mire való.
Kicsit én is elkeseredtem, már jöttem volna panaszkodni, de olyan nagy itt a csend! Mindenki csak kidolgozott anyagokat akar! (énisénisénis!!!)
Véleményem szerint EU ból annyi mindent lehet még kérdezni, mert akkora anyag, hogy így is a jóindulaton fog múlni, na meg azon, mennyire veszi komolyan magát és tárgyát a vizsgáztató.
Vica
Szia Ronicic! Hajrá! Ez a biztatás :)
Én is kínlódom, én az Alk. joggal.
Az általad felvetettekre az én megoldásom: TBre minimumot fogok tanulni, azt ami véleményem szerint a 2-hez elég, azt remélhetőleg hiánytalanul (de nagyon minimumban). A fórumon az eddig javaslatok azok voltak, hogy nem kell elveszni a részletekben. Hát, én nem is fogok.
EU: szintén: boldog leszek ha a jogesetből a ratio decidendi eszembe jut:), melyik elvet támasztja alá vagy fúrja meg. Esetleg egy mondatban, hogy pl brit zászló alá belopakodott spanyol halászok, akik elorozzák a kvótát. De ezt csak azért, hogy én tudjam valamihez kötni, mert ebből eszembe juthat az is mire való.
Kicsit én is elkeseredtem, már jöttem volna panaszkodni, de olyan nagy itt a csend! Mindenki csak kidolgozott anyagokat akar! (énisénisénis!!!)
Véleményem szerint EU ból annyi mindent lehet még kérdezni, mert akkora anyag, hogy így is a jóindulaton fog múlni, na meg azon, mennyire veszi komolyan magát és tárgyát a vizsgáztató.
Vica
Sziasztok!
A kérdésem elsősorban azokhoz szól, akik már túlélték ezt a részt. Éppen a tb.-vel szenvedek, és felmerült bennem, hogy a tapasztalatok alapján mennyire mennek bele a részletszabályokba (pl. a nyugdíj számításának részletszabályai számomra felfoghatatlanok)? A másik kérdésem, hogy az EU-s eseteket szintén mennyire részletesen kérdezik, elég nekik, ha elmakogjuk azt a 2-3 mondatnyi lényeget, amire a Bír. jutott vagy kell nekik hozzá az egész történet (tényállás) is? Tudom, hogy vizsgáztató függő minden, de azért kérlek titeket, írjatok valamit (valami biztatót)! :)
Szia Petee!
Én is a C résszel szeretném majd kezdeni valamikor talán március környékén. Sikerült már valamit beszerezned? Hogyan is induljak neki, tudnál nekem ebben segíteni?köszi előre is
Az email-em: jogiszakvizsga@freemail.hu
Köszi
Sziasztok! Van valakinek jó munkajog és új alkotmány jegyzete? Ha igen megtennétek, hogy a privát email-emre átküldenétek?
Köszi
A lentebb felsoroltakért én is :) Ha megkapjátok, küldjétek :)
Valakinek megvan a 11. tétel második része érthetően és röviden kidolgozva (AB határozatok az eu-s jog érvényesülésével kapcsolatban)? Nagyon hálás lennék érte!!!!
Sziasztok!
Én most szeretném elkezdeni a felkészülést, de azt sem tudom hol kezdjem. Annyi biztos, hogy a C- résszel fogom kezdeni. Van esetleg valakinek már a 2012-es változásokat is tartalmazó kidolgozott tételsora? Ha lenne, azt nagyon megköszönném, mert sajnos nagyon kevés az időm keresgélni, a munkahelyem egyenesen ellenzi a szakvizsgára való készülést, így lényegében titokban készülök.
Persze nem azt akarom, hogy helyettem dolgozzon valaki, én is gyűjtöm ahogy tudom az anyagokat, de ha lenne valakinek kész kidolgozása azt nagyon megköszönném!
Eladó könyv:
Várnay Ernő - Papp Mónika: Az Európai Unió Joga
Complex Kiadó, 2010
sziasztok!
Én február 13-án megyek írásbelizni, ill. 16-án szóbeli közigből.
Most alkotmány résszel próbálkozom....háááát elég lassan haladok.
Kérdés aki már vizsgázott: AB határozatokat mennyire kell nézni általában? Érdemes? Kérdeztek már valaha valakitől ezzel kapcsolatban dolgot? Így alkotmány-Alaptörvény változás miatt érdekes olvasni ezeket a határozatokat...
Steve: gratulálok! Kicsit most irigy vagyok mindannyiótokra, de remélem nem sokáig, és csatlakozom a boldog táborhoz.
Mi lesz a sorsa azoknak a pereknek amit előtte indítottak és zártak le? és mi lesz azzal amit elindítottak, az AB döntése jött, és még nem zártak le?
Na remélem, majd én is képben leszek, mert most az érkelődés szintjén vagyok :)))
Sziasztok!
Ma voltam, nagyon rendes bizottságot fogtam ki a Kúrián.
Közigből írtam, az írásbeli beszéltük át jó hosszan (KE kinevezési jogköre), és ebből kiindulva a köztársasági elnök jó sok aspektusból, nagyon mélyen. Kitért a hölgy minden azzal összefüggő problémára, a legutolsó kérdése az volt, hogy ki képviseli a vádat a KE elleni megfosztási eljárásban...
Munkajogból az MT fegyelmi eljárásáról kérdezetek (nincs benne ilyen), aztán a Ktv fegyelmi felelősség, hol alkalmazható a közszférában külfödi, de Mo-on végzettséget szerzett személy. Aztán arról beszéltünk, hogy a közszolgálatban kell-e indokolni a felmondást, illetve mi lesz a sorsuk azoknak a pereknek, amelyeket indoklás nélküli felmondás miatt indítottak és zártak le az AB döntése előtt.
Volt jó sok TB, kérdezte az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt szerzett járandóságoknál milyen változás volt 2012.-ben (tudtam hogy átnevezték őket, de nem tudtam melyiknek mi a pontos neve), de mondta, hogy ez még nagyon új (ezért nem vette figyelembe), és kérdezte még az árvaellátást.
EU jogból kérdezték a Maastrichti szerződést, az Euro csatlakozásához szükséges maastrichti kritériumokat (ez nem része a tananyagnak, de illik tudni), másodlagos jogforrások, szubszidiaritás.
Igen, írásbelin két dossziéból vették a kérdéseket, és egyszerre nem tették ki mindet. Volt olyan ismerősöm, akinek tgyás-sal kapcsolatban kellett határozatot hoznia. A jogiszaki.hu-n vannak fent munkajogi iratminták, de nem frissek...
Még eszembe jutott, hogy beszélgettünk az ombudsmanról is közigből.
gabigyo! Igen, én például tb-ből írtam. :)
gratula tomi!!!! :)))))) Ügyes vagy:)
gabigyo: igen, hallottam: állítólag tb-ből összesen 5 tétel van írásbeli(olyan mondta aki ebből írt), DE együtt van a munkajoggal. Volt olyan aki valahogy szétválasztatta (könyörgéssel és egyéb ráhatással) de ez az itt és most vonzereje volt, erre építeni....
Elfelejtettem a lényeget!
Munkajogból lenne szükségem iratmintákra!
Olyat hallottatok már hogy valaki Tb-s részből írt volna?
Sziasztok!
Gratulálok mindenkinek aki túl van rajta!
Én csak márciusban megyek, még most kezdem tanulni!
Abban kérném a segítségeteket, hogy iratmintákat honnan szereztetek be?
Sziasztok!
Nekem is sikerült!!!
A kérdések:
munkajogban nyilatkozat érvényessége - szóban v. írásban, mikor, ki mit tehet...
átirányítás - helyettesítés - az egész tv.
betegszabadság - táppénz, az egész elég részletesen, de a hosszabb felsorolásnál elég volt párat mondani
köztársasági elnök: az Alaptörvényből és a törvényből; de főleg választás, megfosztás
Ket.: jogorvoslatok: ezen belül a b. felülvizsgálat és a fellebbezés részletesen
EU: áruk szabad áramlása, letelepedés szabadsága, szolgáltatásnyújtás. Kellettek a jogesetek, de csak a lényeg.
Nagyon rendesek voltak: 5-4-4 lett.
Tomi
Macyca gratulálok, nagyon örülök neki! Jöhet a pihenés :)
Többiek? Sikerült? Mik voltak a kérdések?
jogos22, gondolom neked is sikerült, ugye?
Sziasztok!
Megjöttem, és SIKERÜLT!!!
Nagyon rendes bizottság volt (a Legfőbb Ügyészségen volt a szóbeli).
Munkajogból gyakorlatilag csak jogeseteket kellett megoldani (az írásbeli megbeszélése után), a tb-s kérdés az árvaellátás volt.
Alkotmány-közig-ből kérdezte a polgármester, alpolgármester, bizottságok jogállását, valamint az újrafelvételt.
Az Unió ment a leggyengébben, az 1. kérdéssel kezdtük, a polgári ügyekben való együttműködéssel próbálkoztunk (ez nem nagyon ment), majd a ne bis in idem volt az utolsó kérdés, erre azért tudtam válaszolni.
Eltűnnek a hozzászólásaim, bár érdemben nem tudtam segíteni a feladatokhoz, de mára egy kalappal!
Sziasztok!
Munkajogból írtam, a jogeset a következő volt: Nagy Ilona munkavállalót munkáltatója (Vas Kft.) 2006. július 1-jétől osztott munkaidőben kívánja foglalkoztatni. A munkavállaló közli, hogy terhes, hoz terhesgondozóból orvosi igazolást, és jelzi, hogy nem szeretne osztott munkaidőben dolgozni. A munkáltató ezt a munka megtagadásaként értékelte, ezért a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntette. Nagy Ilona keresettel élt a felmondás ellen, és kérte, hogy eredeti munkakörében továbbdolgozhasson. Elsőfokú ítéletet kellett írni.
Én azt írtam, hogy koll. szerz., vagy a felek megállapodása alapján lehet a munkavállaló számára osztott munkaidőt előírni, terhesség megállapításától a gyermek egyéves koráig osztott munkaidőben történő munkavégzés csak a munkavállaló hozzájárulásával rendelhető el. Erre, valamint arra, hogy a felek nem állapodtak meg osztott munkaidőben történő munkavégzésben, leírtam, hogy a rendkívüli felmondás jogellenes, és a munkavállalót eredeti munkakörébe visszahelyeztem. Az elmaradt munkabér megtérítésére is köteleztem a munkáltatót.
Szerintetek?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02