szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vicaszabo # 2011.12.02. 20:43

Nagyon szeretném ha neked lenne igazad:) Biztosat nem tudok, figyelem az összes fórumot, mert engem érinteni fog, ha változik. De lehet hogy én tudni fogom, a cenzor meg nem:) már, hogy változott:)

Textilhal # 2011.12.02. 20:19

Szerintem meg az van (legalábbis remélem...), hogy ami idén január 15-től volt tételsor, azt még 2010-ben tették közzé, s mivel idén nem volt új, ezért marad a jelenlegi 2012. januárra is.

Eléggé meglepődnék és zokon is venném, ha mostanság betolnának egy új tételsort januárra...

Hm?

vicaszabo # 2011.12.02. 19:23

Én úgy értelmeztem, hogy jan. 15- től jön új tételsor. Ami 2011. jan 15-től van, az alapján folyik jelenleg a vizsgáztatás, azzal hogy azért vannak már abban is elavult dolgok, és mindig a hatályost kell tudni. Az új meg jön 2012 jan. 15-től, csak előttem az rejtély mikor és hol lehet ezt majd megtalálni.

És én is, azoknak akikről tudunk, gratulálok!

drkriszti # 2011.12.02. 18:37

Én is GRATULÁLOK a héten sikeresen vizsgázóknak!! :)

cimó # 2011.12.02. 18:20

Textilhal, köszi! Sok erőt merítettem az általad leírtakból is! :)

Textilhal # 2011.12.02. 18:20

Helyesbítek: április 30-ig teszik közzé és a következő év január 15. napjától kezdődő vizsgaidőszakban képezi a vizsga anyagát:

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Vagy rosszul értelmezem szerintetek?

Textilhal # 2011.12.02. 18:13

Cimó és Mindenki, aki sikeres volt a napokban: GRATULÁLOK! Ügyesek vagytok.

Simi99:

A jelenleg hatályos szakvizsga rendelet 5. § (4) bekezdése szerint:

"A Szakvizsga Bizottság minden év április 30. napjáig a részvizsgákon számon kérhető joganyagról és a részvizsgatárgyak tételeiről ismertetőt ad ki, melyet a minisztérium honlapján is közzé kell tenni. Az ismertető évenkénti felülvizsgálatáról az igazságügyért felelős miniszter gondoskodik."

Így volt ez idén is és az új tételsort a szeptemberi (nyári szünet utáni) vizsgán kérték csak számon először.

Üdv!

cimó # 2011.12.02. 17:50

Sziasztok,
tegnap voltam vizsgázni, Diandrának még reggel írtam, remélem valamelyest sikerült megnyugtatnom.
Sikerült a vizsgám, a Legfőbb Ügyészségen voltam, nagyon korrektek voltak.
Munkajog: határozott idejű szerződés megszüntetése, üzemi baleset, rendkívüli munkavégzés, ügyelet, készenlét, Tb-ből nem volt kérdés.
Alkotmány: választási rendszer, mentelmi jog
Közig: önk-i határozat, rendelet, közjogi szerv.szab eszköz
EU: tőke szabad mozgása, polgári együttműködés, sürgősség az előzetes döntéshozatali eljárásban

Mindenkinek egy kalappal továbbra is! Kitartás!

simi99 # 2011.12.02. 17:29

Sziasztok!

Ugye nem lesz január 1-től új tételsor???

Erről tud valaki biztos információt ???
Ha jól tudom, tavaly is január 1-től változott meg a tételsor, ezt csak ezért kérdezném.

köszi, ha tudna valaki erről biztos választ adni.

Textilhal # 2011.12.02. 13:46

Diandra...

Azt hiszem sokan gondolunk itt ma rád, jelenleg már bizonyára túl vagy a (sikeres!) vizsgán.

Estére nyugi a fogorvoshoz, minden rendben lesz! Némi kellemetlenség és megszabadulsz a baj okozójától, utána csak a megkönnyebbülés vár rád!

Én úgy gondolom, az előzmények alapján kijelenthető, hogy széles e világon neked lesz holnap a LEGNYUGODTABB és egyben LEGMEGÉRDEMELTEBB szombati pihinapod!:-)

Pöszke # 2011.12.02. 11:41

A hozzászólásokból ítélve tényleg az ellenőrökön múlik, hogy mit vihetsz be és mit nem. Én úgy oldom meg, hogy viszek kihúzott-tanult-BH-val telit, meg viszek szüzet, amiben egy firka sincs. Aztán majd meglátjuk.

Diandra! Drukkolok, már mindjárt kezded! (Majd ha olvasol: küldd el légyszi a kidolgozott eu tételeidet, korábban kérdezted, hogy kéri-e valaki. Jelentkezem! Köszi!)

vicaszabo # 2011.12.02. 10:51

Én úgy látom a hozzászólásokból és a saját tapasztalatból, hogy teljesen random: van hogy semmit nem vihetsz be és semmit nem használhatsz a tiszta jogszabályon kívül, van hogy kisbőrönddel, okostelefonnal felvértezve írod a feladatot. És a kettő között tetszőlegesen, mert én nem látom át éppen mitől függ (nyilván az ellenőrzéstől, de hogy mikor mit azt nem lehet előre tudni)
Ez most gondolom jó sokat segített.

Pippa # 2011.12.02. 10:32

vialli

Igen, bevihető. Én bevittem, át is lapozták az összes jogszabályt, amik ki voltak dekorálva.

vialli # 2011.12.02. 10:04

Sziasztok!
Megismételnék egy kérdést, mert olyan jó lenne tudni.
Bevihető szerintetek, kiemelt, aláhúzott jogszabály.(azaz amiből tanultam)
Hálás köszönet mindenkinek a hasznos, újdonságokra figyelmet felhívó hozzászólásokért.
Vali

Diandra # 2011.12.01. 21:23

cimooooooooooooooooooooooooooo? itt izgulok és semmi hír...

mehetek holnap, jelenleg a vizsga miatt rosszabbul nézek ki, mint a fogam miatt :-) textilhal mindenki ezen poénkodik, hogy tuti mindenből 5öst kapok ha már a bölcsességfogam is berobbant mindent tudnom kell... szeretnék egy nagyon kedves, jószívű bizottságot, én amit tudtam megtanultam, még a fogam is rámegy...amúgy én is szoktam vizsgáztatni és mindig nagyon rendes vagyok (tényleg) remélem visszakapom most. na megyek ismételni. az újakat olvasva majd ájultan esek össze, istenem csak a hatályost tanuljátok, elég az is, minden szempontból. az ab törvény szeptemberben hatályos itt írta vki nekem. remélem nagyon jó lesz nekem holnap ilyenkor, be vagyok tojva...

Pöszke # 2011.12.01. 14:48

Dodia!
Hát részvétem, én is az alkotmánnyal szenvedek, de nagyon. Alkotmány és munka felét tudom (tudom???), turbó módban tanulok, de nem elég rá az idő. Én már arra sem emlékszem, amit tegnap tanultam...ismétlésre két napom lesz az írásbeli meg a szóbeli között. Változott még a médiatörvény, az ogy képv. választásánál az 1. fordulóban valami (még nem tartok ott), alkotmány az önkormányzati vagyon tekintetében, új ÁSZ, új Jat, esetleg kérdezheti, hogy 2012-től milyen új szabályok vannak bíróságra, ügyészségre, Ab-ra, stb...

vicaszabo # 2011.12.01. 13:01

Új jsz: amit meg pl én tudok, az az ügyészségről: most fogadta el az OGY, de nem tudom a hatálybalépését.
Meg a tételsorhoz képest új Abtv van, ami ugyan csak januártól hatályos, de ezt nem árt megemlíteni, hogy ez is átalakulóban van. Szerintem. Ha már ilyen szerencsétlen időpontokban vannak a vizsgáink.

dodia # 2011.12.01. 12:45

Pöszke! Én 14-én szóbelizek. Hogy hogy állok? Hát a munkát átvettem, a TB-t nagyjából, most az alkotmánnyal szenvedek... De hogy hogy fogok én emlékezni arra, amit megtanultam?! Jó lenne folyamatosan ismételni, de lehetetlen! Az az EU kidolgozás nekem is jó lenne, nem tudom hogy miből fogok tanulni, könyvre nem lesz idő.

Textilhal! Köszi a hatályos jogszabályokat, ha nem olvasom, akkor hatálytalant tanultam volna...régi jegyzetből. Ha van még vmi ami eszetekbe jut, légy szí szóljatok. 2010-es Novissima-s könyvből tanulom az alkotmányt, próbálom követni a változásokat, de nem mindig sikerül. :( Annyi idő elmegy a keresgéléssel.

Diandra! Egy nagy kalappal holnapra! Nekem is szedte már ki szájsebész a bölcsességfogamat begyulladt állapotban :(...de utána egy pár nap alatt begyógyul és el is felejted hogy valaha volt bölcsességfogad :)

vicaszabo # 2011.12.01. 12:20

Ó, és az Alaptörvényben is megtaláltam bonyolult volt, mert rögtön az elején van, T cikk. Csak ha valaki hasonló problémákkal küzdene.

Textilhal # 2011.12.01. 12:18

Ami most még így hirtelen eszembe jut:

Számvevőszékről is teljesen új törvény van, a 2011. évi LXVI. törvény.

Az OÉT megszűnt, helyette NGTT van (Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács), nem vesz részt a minimálbér megállapításában, azt már csak a Kormány, rendeletben, NGTT nélkül határozza meg.

Sok sikert!

vicaszabo # 2011.12.01. 12:08

Köszönöm! :)Valószínű lesznek még ilyen elakadásaim, mert én jövőre megyek, a tételsor idei, a jogszabályok változóban. Szeretném legalább összegyűjteni mi mire változott, mert januárban már nem lesz annyi időm.

Textilhal # 2011.12.01. 11:54

Vicaszabo: 2010. évi CXXX. törvény (új)

Pöszke # 2011.12.01. 11:53

Diadra! Hogy vagy? Holnapra Kína összes termését kívánom neked! Írtad korábban, hogy van kidolgozott 2011-es eu jegyezted. A könyvre nem lesz időm...Elküldenéd nekem? Nagyon köszönöm! Jobbulást!!!

vicaszabo # 2011.12.01. 11:51

Elakadtam. A jogforrásokat most mi szabályozza? A 87. évi XI.tv hat. kívül, az új Alaptörvényben nem találtam ilyesmit (vagy csak rosszul keresek már megint?!). Valaki valamit erről?
Köszönöm

Kiszi # 2011.12.01. 06:44

Diandra!

A jogi szakvizsga rendelet is lehetőséget ad ilyenkor az igazolásra, ha nem mész el. Szóval no para! :) Ha elmondod nekik a helyzeted, ez alapján a § alapján biztos kapsz egy új időpontot, hacsak egy minimális empátia is van bennük, betuszkolnak még idénre. Jobbulást!

13. §:
...
(3) A jelentkezés elfogadásáról szóló értesítést követően a vizsga elhalasztását a vizsga időpontját megelőző napig a minisztériumnál lehet kérni. Halasztási kérelem hiányában, ha a jelölt a vizsgán nem jelent meg, rendkívüli esetben, méltányolható indokból a vizsga időpontjától számított 2 munkanapon belül igazolásnak van helye. Ha a jelölt a jelentkezés elfogadásáról szóló értesítést követően a megjelölt vizsgaidőpont elhalasztását kéri és az eljárásért 10 000 Ft halasztási díjat befizetett, vagy a vizsgán nem jelent meg, de távolmaradását a megadott határidőn belül kimentette és 10 000 Ft halasztási díjat befizetett, újabb vizsgaidőpontra jelentkezhet a vizsgadíj ismételt megfizetésének kötelezettsége nélkül. Ha a jelölt halasztást nem kért és távolmaradását sem menti ki, vagy a 10 000 Ft díjat nem fizeti be, a már befizetett vizsgadíjat elveszíti.

(4) A jelölt a (3) bekezdés szerinti halasztást – a korábban letett részvizsgák megismétlésének kötelezettsége nélkül – részvizsgánként legfeljebb három alkalommal kérheti.

(5) Ha a jelölt a távolmaradását a (3) bekezdésben megjelölt időpontig kimenti, de újabb vizsgaidőpontra nem jelentkezik, kérelmére a vizsgadíjat – a halasztási eljárásért befizetett díj levonásával – vissza kell utalni.