Panninéni! Holnapra egy kalappal! Majd írd meg mit húztál! Az első feladat szerintem is egy felmondás, a másodikhoz lövésem sincs...Én szarul állok, arra sem emlékszem, amit tegnap megtanultam...
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Goodwitch, Pannie köszi a választ. szereztem újat.
Pannie én mindkét esetben ugyanazt mondanám, amit írtál. te mikor írsz?
Külkereskedelmi cég által meghirdetett állásra jelentkezett üzletkötő. Sikeres interjú alapján kedden szóban megállapodtak, hogy Bécsben kell dolgozni, 6 hónapig, az anyagi juttatások is kedvezőek és a hazalátogatásra havonta egyszer lesz lehetőség.
A munka sürgős, ezért a szerződéskötés napjaként csütörtököt jelölik meg úgy, hogy következő hétfőn délelőtt 10kor kell Bécsben kezdeni.
Csütörtök 8kor megjelenik az ember aláírni a munkaszerződést. Közlik vele, hogy a szóbeli megbeszéléshez képest annyi változás van, hogy nem Bécsben, hanem Tuniszban (Tunézia) kell jelentkeznie. Így nem írja alá az ember a szerződést.
Egy hét múlva ajánlott levelet kap, amelyben 200.000,– Ft megfizetésére hívják fel (ennyi kára származott a cégnek abból, hogy nem írta alá).
A feladat az ügyvezetőnek szóló válaszlevél megírása.
Itt annyi, hogy nem is jött létre munkasz,jóhiszemüség és tisztesség hiánya, de ennyi?
Sz. Lajos munkavállaló, 58 éves, 9 éve dolgozik szerszámkészítő munkakörben M. debreceni munkáltatónál.Összes, összeszámított munkaviszonyban töltött ideje 30 év. A megrendelések csökkenése miatt M. munkáltatónál a foglalkoztatási lehetőség beszűkült. A korábbi, 5 főből álló szerszámkészítői létszámot 2 főre kell csökkentenie.
Az 5 szerszámkészítő mindegyike betöltötte az 58.-59. életévét, eddig mindannyian kifogástalanul látták el feladataikat.
A munkavállaló június 1-vel Sz. Lajost érintően is intézkedésre kényszerült.
Szövegezze meg a szükségessé vált intézkedést!
Ennek mi a megoldása???
ìrjak egy egyszerü felmondást, végkielégítéssel, a plusz 3 havi átlagkeresettel? vagy még bele kell írni, hogy öregségi nyugdíjra jogosult? Meg jól megindokolom, mert nem nyugdíjas??
Panninéni: én is kinyomtattam újra
panninéni, múlt héten jártam bent a bizottság titkárságán, ahol azt mondták, hogy kihúzva, aláhúzva, egy-két szó beleírva lehet, de a kommentár, vagy a bh-k NEM.
Én vinnék kommentár nélkülit a helyedben.
Goodwitch
Pöszke és Kiszi, nagyon szépen köszönöm az információkat! :)
Pöszke!
Én holnap írok és holnapután fogok szóbelizni, de csak most jöttem rá, hogy itt van ez a fórum :D. mondjuk jobb későn, mint soha. Hát hogy állok? totál kész vagyok, fáradtan, ismétlek, és természetesen nem tudok semmi :S, de már szeretnék túl lenni rajta.Holnap beszámolok a tapasztalataimról.
Te hogy haladsz? mennyi időd van rá? Én három hetet tanultam, és mondjuk elég lenne, ha bír valaki naponta 10 órát tanulni három héten keresztül (én nem annyira)
Panninéni! Az ellenőröktől függ, hogy használhatod-e. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Szerencse kérdése. Mikor írsz? És mikor szóbelizel? Én 12-én írok, 15. szóbeli. Hogy állsz?
Sziasztok!
Most megyek C részből vizsgázni én is, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek be lehet vinni olyan Mt. jogszabály szöveget, amiben a kommentár is benne van? Én így nyomtattam ki a könnyebb tanulás miatt, és nem tudom, hogy bevihetem-e, vagy újból nyomtassam ki. Köszi a segítséget.
drkriszti, Textilhal! Köszönöm, időközben odaértem a tanulásban és rájöttem :)
Ronicic!
Csatlakozom Pöszkéhez, csak annyival kiegészíteném, hogy ha szorít az idő és szereted a kidolgozottakat, akkor EU-ból ajánlom a "Szegedi kéthasábost" (ez helyenként hatálytalan, de jól lehet tanulni), illetve a legendás "76 oldalast". Ez utóbbiban már benne vannak a Lisszaboni szerz. miatti változások is. Én ezekből tanultam és 5-ös lett! :) Na jó, mákom is volt, de tk.-et a kezembe se vettem. (Nem lett volna rá időm.)
Persze ahol változás volt, ott a 76 oldalas az irányadó. Végül a jogesetekhez a 30 oldalas "EU jogeset zanzát". Mindhármat megtalálod a jogiszakin. Írja is, hogy a 76 oldalasban nincs benne minden, de azok meg jók a szegediben.
TB-ből neki ne állj a 300 oldalas könyvet végigolvasni! :)
Közigből baromi jó volt a Novissimás könyv, az összes tk.-höz képest a legjobban, leggyorsabban olvasható, tök jó magyarázatokkal világítja meg a jszab.szöveget. Benne van a Ket. is és az önkorm.-os rész is, a kettő együtt kb. 270 oldal.
Ha jól emlékszem, az MK 112. is erről szól és ott szépen le van írva a lényeg... (ha nem ide passzol, bocsi, "régen" volt október:-) )
Pöszke!
A szakaszos elévülést a bírói gyakorlat alakította ki, és azt jelenti, hogy ugyanazon károkozásból származó egyes önálló kártérítési igények elévülési ideje egymástól elkülönül. (Mt. 186. §)
Tudja valaki mi az a szakaszos elévülés a munkajogban?
Pannie! Valaki írta, hogy szélére jegyzetelt, kihúzott törvényeket vitt be, és megengedték. Én már úgy vagyok vele, hogy kinyomtatom még egy példányban, nehogy azon múljon már, hogy az ellenőrnek milyen kedve van éppen...de szerintem jó a kihúzott, én azért viszek szüzet is, mert amiből tanultam abban a BH-k is benne vannak (nem mintha elolvastam volna őket..)
Ronicic! Gratulálok az A-hoz, nekem az a legszörnyűbb, utálom :) Eu-ból jó nagyon a Dialógos könyv, lényegretörő, de még így is rohadt sok. Mt, Ket: törvény, tb: kidolgozott (jogiszaki.hu), alkotmány: Dialógos könyv, az alapjogoknál jól jöhet!
Sziasztok!
Én most térek át az "A" fórumból ide. Egy ideje már olvaslak titeket, és szeretnék gratulálni Diandrának; átéreztem a történetedet, nekem is bedurrant a fogam az "A" részre készülés közben, az utolsó 2 hetet a törvényekkel és a fogorvossal töltöttem. :)
Február végén/március elején szeretnék elmenni erre a csodás vizsgára, tehát nekem nehezített pálya lesz a mostani nagy jogalkotási hullám miatt. Kb. hány hetet érdemes rászánni erre a részre? (Tudom, a végtelenségig lehet tanulni ezt is.) Milyen könyveket tudtok ajánlani? Azt hallottam, hogy EU-ból van Dialogos könyv, ami jó (?) vagy legalábbis hatályos. Mt.-t, tb.-t, Ket.-et gondolom csak jogszabályból, ugye? Alkotmányból van valami használható könyv vagy ha van is, felejtsem el, mert úgyis megváltozik egy csomó minden január 1-jétől?
Tudom, már rengetegszer ismételt kérdéseket teszek fel, de nincs energiám visszaolvasni a régi hozzászólásokat. Köszönöm előre is a segítségeteket! :)
Mennyire nézik át a törvényeket írásbelin? Nem írtam bele semmi pluszt, csak mondjuk az Mt (ami elég színes) visszautaló §-aihoz odaírtam, hogy mi az, hogy ne kelljen mindig visszalapozni, tanulás közben sokat segített. Vagy a margóra odaírtam címszavakat, ami ott volt bent a tv-ben, de ha belelapoz, csak azt látja, hogy van írás. Vagy a tb-s jogszabokba kipingáltam százalékokkal. De az egészet még egyszer kinyomtatni....
Diandra, Cimó! Nagy gratula! :) Jó kérdések :)
Diandra!
Istencsászárnő vagy!!! Gratulálok!:-)
Az a bizonyos érzés, amit említettél, SEMMIHEZ sem fogható. Én a páromnak utána egy bizonyos dologhoz hasonlítottam, hogy még ANNÁL is jobb...nem vette jó néven, de azért velem örült.:-)))
De most komolyan...a fogaddal mi a helyzet???
Jó pihenést!
Pöszke,
köszi. Tudom, hogy észosztásnak tűnik, de muszáj még ezt a kis időt átvészelned, nem lesz semmi gond mert tanulsz!
Diandra,
gratulálok!! Tegnap este nem tudtam fenntmaradni megvárni az eredményt, de ébredés után azonnal nyúltam a laptopért. Nem mintha bármi kétségem lett volna a vizsgád sikerességét illetően :)))
Jobbulást kívánok!
Cimo! Neked is gratulálok! De lennék a helyedben :)
Diandra! És a fogad? :D Hatalmas gratuláció! Ügyes voltál! Gyerek mellett ez még nagyobb teljesítmény! De jóóóóó neked!!! Pihenj és gyógyulj! E-mailben jelentkezem!
Gratulálok, nem semmi csaj vagy!!! :) Irány a jól megérdemelt pihenés, (gyógyulás), gyerektől kérd vissza a fényképed, mert most már eredetiben élvezhet :)
Az anyagokért emilben jelentkezem :)
sziasztok!
cimo gratulálok!!!
túl vagyok mindenen :-) sikerrel :-D aki még előtte van és főleg aki először megy annak mondom, mert a többiek már tudják akiknek volt már sikeres szakvizsgájuk: az az érzés ami utána van, na azért megéri :-) komolyan ezer béklyó, kőhalom meg minden szakad le az emberről és csak a nagy rohadt öröm marad. annyira jó túl lenni rajta és az se érdekel, hogy kettő még hátra van, mert szerintem ez a legrosszabb. textilhal eszembe is jutottál, mert te is írtál hasonló érzésekről :-D
na de a lényeg:
oitban három pasasnál vizsgáztam, azt mondták a végén, hogy részükről élmény volt. részemről is :-) egyedül a munkajogos pasi nem tetszett annyira, totál ki volt akadva mert hiába volt helyes az írásbelim megoldása ugye nem bírósági határozat formában írtam meg...végül is kidumáltam és 4est kaptam rá a formai hiba miatt...de ennél nagyobb baja senkinek ne legyen :-)
kérdések (nem emlékszem mindenre, egyszerűen nem tudom felidézni...)
munka: munkaviszony megszűnése, megszüntetése, közalkalmazottak fegyelmi felelősségre és erről minden (ez jóóóóó gááááz volt, mert el se olvastam, de elég jól eltaláltam viszonylag) volt még vmi de nem tudom már mi
eu: elsődleges,másodlagos jogforrások, előzetes döntéshozatal, ennek a magyar vonala pp és be alapján, a bíróságról minden és részletesen a szervezete, melyiknek mi a konkrét feladata az összes általam ismert eljárás szerint
alk.közig: házasság védelme erről minden amit tudok ab hatikkal, önrendelkezési jog, jogforrások, közjogi szervezetszabályozó eszközök, abszolút többség a parlamentben és az önkormányzatoknál.
ja és mindez nem volt 30 perc :-)
az alkotmányos meg az eus pasi nagyon szuper volt, jó fejek voltak, beszélgetős hangulatban telt, egyszer rá is szóltam véletlen az elnökre, hogy nem hagy szóhoz jutni :-D mindenkinek ilyen bizottságot kívánok, sok sikert. én mostantól ezévben könyvet nem veszek a kezembe, a folytatáson majd jövőre gondolkozom.
akinek kell vmi anyag szívesen megküldöm, írjatok emailt!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02