szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

in medias res # 2011.11.30. 23:13

Köszönöm szépen Pöszke! Igen, ahogy követem az eseményeket, bizony elég kaotikus a helyzet, nagy a fluktuáció a törvényszövegekben. :)

Textilhal # 2011.11.30. 18:35

Okés, akkor azért szurkolok, hogy javuljon a helyzet legalább annyira, hogy a doki áldását adja a pénteki vizsgára!

Egyébként az írásbelisek mindig megelőzik a csak szóbelizőket, szóval ennek alapján (hacsak nem mindenki írásbelizett a te csoportodban) tuti, hogy az elsők között leszel egyébként is, a körülmények alapján pedig biztosan a legelső! Készítsd elő a terepet a többiek között először, aztán amikor kijönnek névsort olvasni, add elő a tényállást a hölgynek.

Antibiotikum és Cataflam együtt lórúgás, de le fogja húzni a gyulladást, ez tuti. A műtéttől ne félj, olyan megkönnyebbülés lesz, hogy ihaj, megszabadulsz a kis szemét keresztbenövő "dögtől"! A szájsebészeti érzéstelenítés pedig olyan erős, hogy észre sem fogsz venni semmit!

A vizsgától se félj szerintem, mert - remélem, nem veszed ezt gúnyolódásnak, nem annak szánom és eszem ágában sincs elviccelni a fájdalmadat - ilyen harcias bölcsességfoggal iszonyat BÖLCS leszel majd!

Hajrá, nagyon szorítok neked, vizsgára/műtétre egyaránt!

drkriszti # 2011.11.30. 17:54

Diandra, sajnálom, hogy ilyen lehetetlen helyzetbe kerültél, de remélem sikerül kihozni a szituból a legjobbat! ;)

Nálunk a vizsgán nem volt kötött a sorrend, ott kint beszéltük meg, hogy milyen sorrendben megyünk be, úgyhogy már az elején jelezd, hogy gondod van, és tuti senki nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy te menj be elsőként. Mondjuk a jegyzőkönyvvezetőnek, aki olvassa a névsort, - Textilhallal egyetértve - mindenképp szólj!

Drukkolok! Minden rendben lesz!

Diandra # 2011.11.30. 17:25

köszi textilhal és igazad van tudom. attól függ mi lesz, hogy holnap mit mond a doki, nem szeretném a fórumot fogorvosi fórumba átvinni, így nem ragoznám, de a lényeg, hogy szedem az antibiotikumot tegnap este óta, meg a fájdalomcsillapítót ha már nagyon fáj és éppen elvagyok, na meg mintha nem lenne annyira bedagadva, de ezzel lehet csak a családom vigasztal. viszont a gondolattól, hogy nem megyek vizsgázni attól teljesen kész vagyok, a dokim szerint ha nem lázasodok akkor nyugi van, nem annyira gáz, mint amennyire fáj...már pesten leszerveztem mindent barátnőm azonnal ugrik értem ha bármi gond van, a dokim meg péntek este 7re vár és kiszedi a kis aranyost, keresztbe nő az a baj és nyomja fel az innyemet ami ettől begyulladt frankón, nem kívánom senkinek...viszont egy jó dolog van az egészben: annyira parázok a szájsebészeti műtéttől, hogy eszembe se jut a vizsgától félni, csak ismétlek mint egy gép... köszi az infót beszélek majd ott a titkárnővel vagy kivel és remélem a többiek se lincselnek meg...bár az is lehet én leszek alapból az első és akkor ez rendben is lesz, már kinéztem a vonatot amivel haza is érek 7re azaz nem haza hanem egyenesen a fogdokihoz, na ez a morbid basszus :-(

Textilhal # 2011.11.30. 16:52

Ja és ha mégis a péntek mellett döntesz (remélem nem), az BIZTOS, hogy a meghatározott sorrend ellenére (mert az van a szóbelin), te lehetsz majd az első vizsgázó, ha ezt kéred. Ne a többiekkel egyeztesd ezt, hanem a jegyzőkönyvvezetőt támadd be vele azonnal, amint kijön névsort olvasni. Mellesleg nyilván a többiek is belemennek majd, nagyon meglepődnék, ha nem.

Textilhal # 2011.11.30. 16:48

Diandra!

Teljesen igaz, hogy baromi sok munkád van benne és őrült bosszantó lenne most "visszalépni" a finis előtt...de szerintem ne kockáztass. Bármit, MINDENT megelőz rangsorban az egészséged és hidd el, nem ijesztgetni akarlak, de ebből simán lehet akár egy vérmérgezés is, NEM ÉRI MEG!!! Gondolj bele, ha korábban nem is lázasodsz be, de ott a vizsga előtt a stressz miatt bizonyosan, 4 óra távolságban az otthonodtól, családtól, ismerős orvostól...NEM SZABAD!!!

Kérj egy igazolást a dokitól, biztos vagyok benne, hogy az állapotod alapján számíthatsz az Oktatási Osztály méltányosságára. Írj nekik egy kérelmet, orvosi igazolást csatold, fax vagy e-mail, mindegy csak jusson el időben, még a vizsga előtt és kérd, hogy a decemberi utolsó vizsganapok valamelyikére, a lehető legkésőbbi időpontra toljanak be! A műtét után azért nyilván kell minimum 2-3 nap, míg tudsz majd artikulálni és kihevered, szóval ezért mondom, hogy a lehető legkésőbbit kérd.

Vegyük a legrosszabb esetet: nem kapsz új időpontot, csak januárra. Nyilván ezer érv van, ami ez ellen szól (munkahely, szabadság, pénz, energia, ideg), de egyik sem olyan nyomós, mint az egészséged! Nem lenne jobb úgy lezavarni ezt a vizsgát, hogy nincs fájdalmad és túl vagy ezen a beavatkozáson? Dehogynem (szerintem).

Abban pedig biztos vagyok, hogy ha bemutatod nekik az orvosi igazolást, akkor a szabályok ellenére nem fogod elbukni az írásbelit, ez 100%!

Remélem érted/érzed, hogy nem a frászt akarom hozni rád azzal, amit írtam és nem is okoskodni akarok, csak segíteni szeretnék és mivel eléggé kétségbeesettnek tűnsz, próbálok egy objektív megközelítést adni a döntéshez.

Jobbulást, vigyázz magadra és hallgass rám!

Pöszke # 2011.11.30. 14:48

Diandra! Volt egy olyan érzésem, hogy a fogad miatt van...Ó te szegény. Figyi, ha nem tudsz elmenni, akkor hívd fel őket. Azt tuti lehet kérni, hogy elsőként menj be, ismerősöm is kérte egyszer, megkérdezték ott a szóbeli előtt a többieket, hogy mit szólnak hozzá, mindenki beleegyezett.

Dodia! Én is 12-én megyek írásbelire, de nem hívtak. Én viszek olyat is, amiben benne van a BH meg olyat is ami szűz. Aztán majd meglátjuk. 15-én megyek szóbelizni és te? Hogy állsz? Szenvedjünk együtt :) Én nagyon szarul állok, hétfőn kezdtem tanulni..ennyi időm van rá, nincs több.

Diandra # 2011.11.30. 13:10

műteni kell a bölcsességfogamat, max 2-3 napon belül...ha el is tudok menni gyógyszeres tamponnal a számban csak, mert az innyemre is átment a gyulladás és a kettő közé beteszik ezt a vackot :-( no comment. de péntek este tuti kiszedi a doki a fogam, ha nem lázasodom be hamarabb...lehet olyat kérni szerintetek, hogy legelsőnek bemehessek, hogy még hazaérjek időben a műtétre (4 óra nekem az út pestre..)...mi dönti el, hogy mi a sorrend? vagy hogy van ez? csak ezen agyalok...na meg 3-4 cataflamnál többet nem vehetek be egy nap, szóval jó lenne úgy vizsgázni, hogy ne fájjon ennyire közben, egyébként úgy tudok beszélni a tamponnal a számban mint akinek szájzára van :-(

dodia # 2011.11.30. 12:51

Sziasztok! Még új vagyok a fórumon, de már egy ideje olvasgatom a hozzászólásokat. :) Sokat segít a felkészülésben.
Most kezdem a C résszel a szakvizsgát. Dec. 13-án írásbelizek munkából (eredetileg 12-e lett volna, de most hívtak hogy áttették egy nappal későbbre).
Azt szeretném kérdezni, hogy az írásbelire bevihetek olyan kinyomtatott törvényt, amiből tanultam...ki van húzva meg mellé van jegyzetelve egy kicsit. És olyan törvényt, amibe a BH-k is bele vannak nyomva? Azt hallottam hogy nagy szabadság volt régen, de mostanában elég nagy a fegyelem.
A másik dolog pedig, hogy ha jól tudom már nem választható szét az írásbelin a munka a tb-tól. Ez igaz? És milyen tb-s jogesetek fordulhatnak elő? Valaki húzott ilyet?
Előre is köszi a válaszokat!

Pöszke # 2011.11.30. 12:29

Diandra! Személyes tapasztalat alapján mondom: ne halassz, ha már ennyit tanultál, legyen is mögötte bármilyen ok!! Nincs annál rohadtabb érzés, mint amikor újra elő kell venni azt amit már egyszer megtanultál. Hidd el most én így tanulok, nem is haladok vele szinte semennyire...13-16 óráig várhat az az objektív ok! Ha mégsem, hívd fel őket, amikor veszélyeztetett terhes voltam, egy konkrét napra kértem a halasztást és betuszkoltak (más kérdés, hogy nem mentem el és emiatt most elévült az is amit (a C részt) addig megcsináltam...)

vicaszabo # 2011.11.30. 10:03

Jaj, akkor még jobban szorítok, hogy el tudj menni.

Diandra # 2011.11.30. 09:45

szia vicaszabo köszi az infót. nem arról van szó, hogy bepánikoltam és nem akarok menni, egy csomó munkám van már benne, hülye lennék nem meg próbálni, az írásbelim is jól sikerült, hanem lehet nem tudok elmenni, emiatt vagyok tiszta ideg :-( de még reménykedem...

vicaszabo # 2011.11.30. 09:31

Szia Diandra,

Idemásolom a tájékoztató szövegét, még olvasom, hátha találok neked kiskaput.
Szerintem menj el... mert lehet szerencséd! Ez természetes, hogy most így érzel, az vigasztaljon, már csak 2 napig kell ebben az őrült állapotban leledzened...

Ha a jelölt az írásbeli feladatot elkészítette, a szóbeli vizsgán azonban nem jelenik meg, új írásbeli vizsgára kell jelentkeznie, így újabb írásbeli feladatot kell megoldania. Több tárgy sikertelensége esetén az írásbeli vizsga megismétlendő. Megismétlendő az írásbeli vizsga akkor is, ha a jelöltet abból a tárgyból utasítják pótvizsgára, amelyből írásbeli vizsgát is tett. A szóbeli vizsga a megoldott feladat megbeszélésével kezdődik, - ennek eredményeként dönthet a vizsgabizottság pl. arról, hogy az írásbeli vizsga sikertelensége ellenére szóbeli vizsgára bocsátja a jelöltet, - tehát az írásbeli vizsga szorosan kötődik a szóbelihez.

Ha találok még valamit felteszem. Te csak tanulj. Vagy lazíts, és utána tanulj:)Vagy vágj földhöz pár dolgot, és utána...

Vica

Diandra # 2011.11.30. 08:20

sziasztok!

ha esetleg nem tudok elmenni objektív ok miatt (szétvet az ideg) a pénteki szóbelire akkor az írásbelim is elvész vagy mi van tud erről vki? hogy lehet minél hamarabbi soron kívüli időpontot szerezni még az idénre, egyáltalán lehet?

köszi

Diandra # 2011.11.29. 14:12

kedves vicaversa!

én sem ítéletet írtam, csak leírtam, hogy mi a döntésem, mint bíróság, mivel indokolnám és mire térnék ki a határozatban. szerintem ez teljesen jó így.

te is ma írtál?

pannie a szóbelim eleve péntek volt igen.

Vicaversa27 # 2011.11.29. 11:30

Kedves Mindenki !

A médiatörvénnyel kapcsolatos jogesetet kaptam a környezetszennyező tevékenységről. A kérdés az volt Hogyan dönt a Médiatanács? Alakszerű határozatot nem hoztam csak megindokoltam a döntést. Szerintetek ezt így elfogadják? Előre is köszönöm

Pannie # 2011.11.29. 11:13

Diandra:
ugye, hogy jót húztál :)
A szóbelid idejét nem módosították, eredetileg is péntek volt?

Diandra # 2011.11.29. 11:06

sziasztok!

az oitban fogok vizsgázni pénteken.

a jogesetem:

x.y. 2000 január 1 óta áll munkviszonyban jogelőd kft-nél amely jogutódlással megszűnik 2007 január 1el joutódja a jogutód kft lesz, aki 2010. május 01 napjával csoportos létszámleépítés keretében rendes felmondással megszünteti emberünk munkaviszonyát. a jogutódnál töltött munkviszony idejére számoltak neki felmondási időt és végkielégítést, ezzel nem ért egyet bírósághoz fordul írjak ítéletet.

Pöszke # 2011.11.29. 08:38

Diandra! Majd gyere és számolj be az írásbeliről! Nyugellátásnál úgy tudom van méltányosság: kivételes nyugellátás (ö.nyugdíjkorhatárt elérőnek, rokkantnak, árvának), kivételes nyugellátás-emelés, kivételes rehab járadék, illetve a tartozás elengedés, mérséklés, fizetési könnyítés esetén.

Diandra # 2011.11.28. 21:50

vki erősítsen meg, hogy nyugellátásoknál nincs újrafelvételre lehetőség és méltányosság sincs???!!!

köszi

cimó # 2011.11.28. 15:05

Diandra és jót fogsz húzni!! :)

cimó # 2011.11.28. 15:04

kicsit sokáig tartott megírni, ott csak úgy röpül az idő...
ma már nem visz rá a lélek a tanulásra, végigértem az ismétléssel, 2 nap alatt még átpörgetem.
Tudom, hogy annyira nem lehet erre alapozni, de az LÜ-ről tudtok vmit?

Diandra # 2011.11.28. 15:01

cimo ez jó kérdés jöhet nekem holnap :-) hogy állsz?

cimó # 2011.11.28. 14:43

Pöszke,

az lb.hu-n van fent az 1/2009-es KJE ha rákeresel, kiderül a lényeg.
Bemásolom:

http://www.lb.hu/…/jk0109.html

cimó # 2011.11.28. 14:12

Sziasztok ma voltam munkajogból, vasfegyelem és ültetés volt...
A feladatom:
X munkavállaló futárként dolgozik a Villám Bt-nél, saját gépkocsijával.
2010. szeptember 20-án egy rendezvényszervező cégnek kell eljuttatni egy szállítmányt, kristálypoharakat 10 órára.
Útközben hívja a munkáltató, hogy szólt a megrendelő hogy oda kellene érni fél 10-re, mert különben nem lesz kész a rendezvény előkészítésével a megrendelő. Utasítja a munkavállalót h siessen. Munkavállaló azt mondja h ha siet lehet h megbírságolják gyorshajtásért sőt még a rossz utak miatt lehet hogy össze is törik a szállítmány, ez a munkáltatót nem érdekli. A szállítmánnyal oda is ér fél 10-re.

Ezek után kap egy levelet, amiben 200.000 Ft-ra megbüntették gyorshajtásért.

Szól a munkáltatónak h térítse meg neki a 200.000 ft-ot, amire nem hajlandó, sőt mivel néhány pohár összetört felszólítja, hogy ezeknek az árát fizesse meg.

2010. szeptember 23-án az eset ugyanígy megismétlődik azzal, hogy a munkáltató utasítása ellenére nem siet, de meg se büntetik és a szállítmányban se lesz kár de nem ér oda időben.
Munkáltató azonnali hatállyal elbocsátja.
Munkavállaló ügyvédhez fordul, írjon keresetet.

Kértem, hogy állapítsa meg a munkaviszony jogellenes megszüntetését, kértem az eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatását, ill. a 200.000 ft és az elmaradt munkabér megfizetését.

Csütörtökön a Legfőbb Ügyészségre megyek.