Én ettől tartottam a soha életbe nem lépett Ptk.-val kapcsolatba. :) Hogy tudni illik, "hogyan rendelkezett volna"?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Textilhal, köszönöm az infót. Ha már ez a bevett megoldási forma, akkor felhívtam őket, de naná, hogy a akármikor próbálom a megadott telefonos ügyfélfogadási időn belül, az automata elmondja a mondókát és szétkapcsol. Hát, valami majd csak lesz.
Leevit pedig úgy tűnik már leköröztem, már csak 3 nap. :) A vizsgád remélem jól sikerült.
Hazo:
Az írásbelin a 100-as tételt húztam (fiatal munkavállaló-rendkívüli munka), ezzel nem volt gond, az izgalmasabb része most fog jönni :)
Egyébként a bevitt jogszabályokat nem nézték át, senkire nem szóltak rá (legalábbis amíg én benn voltam), mondjuk összesen 1 felügyelő volt benn.
Találkoztam egy tanulnivalót érintő problémával, amin még első tanuláskor felül tudtam emelkedni, de most már kicsit zavar. A hatályos bírósági szervezetről, ill. ügyészi szervezetről szóló törvények következetesen járásbíróságokról és járási ügyészségekről regélnek. Én valahogy nem úgy emlékeztem, hogy ez az átnevezés mostanában esedékes, pedig a törvényszövegben már ez van. Mi itt a megoldás? Járás nincs, de a járásbíróság visszavág?
Közben megvan a megoldás az átmeneti rendelkezések között. Ezek khm...
Igen, ezt korábban, más törvényekben is eljátszották néhányszor. "A hatályos normaszövegbe beiktatom, de rendelkezem róla, hogy mégsem hatályos". Túl azon, hogy ez fából vaskarika, nagyon zavaró. Csókoltatom a kodifikációs főosztályt.
Leevi,hol fogsz vizsgázni?én a KIM-ben,de már teljes a pánik...az írásbelim nekem is oké volt,de kb úgy érzem most,hogy a saját nevemet se tudom,ha megkérdezik:-((
Sziasztok! Én csak most léptem be először erre az oldalra, tehát eléggé tájékozatlan vagyok.
A munkajogi részből megyek júniusban az első szakvizsgára, és én úgy tudom, hogy lehet választani ott a helyszínen, hogy Munka,-vagy TB. jogból akarsz írni. Nem tudom, hogy így van-e?
Ráadásul valamelyikőtök irta,- bocsánat, már nem emlékszem a névre-, hogy munkajogból az írásbelin a 100-as tételt húzta. Lehet, hogy én értem félre, de akkor ezek szerint létezik egy külön az írásbelire vonatkozó tételsor is? És ha igen, meg tudja mondani valaki, hogy hol lelhető fel ez a tételsor?
Segítségeteket köszönöm, és minden hasznos infót várok. A mostanság vizsgázóknak szurkolok! Kéz,-és lábtörést! lilas
Kúrián leszek, nagyon kíváncsi leszek milyen lesz, mindenestre tanulni már nem is bírtam ma :) lesz ami lesz :)
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy hol találom meg azt, hogy az írásbelire milyen kérdések lehetnek? A jogiszaki-t néztem, de ott csak kb 20 db írásbeli témát találtam összesen. Akinek esetleg meg van kérek a jogiszakvizsga@freemail.hu-ra küldje el
Köszi
Hát,én még délelőtt próbálkoztam,aztán már csak az olvasgatás maradt:-)kalappal neked holnapra!
Köszi :) Neked is! ;)
aki közigből már toppon van, meg tudja nekem mondani, hogy a tételsorban (34.tétel)miért az található, hogy önkormányzati hivatal (korábban képviselő testület hivatala) amikor az Ötv.általam nézett mai hatályos állapotban még képviselő testület hivatala van (ld.: 38.§)???
Kedves Pipe,
csak, hogy még fokozzam, a Ket-ben is képviselő-testület hivatala van, 12§ (3) d pontban, mint közig.hatóság...
Dragunov,mehet az üzlet az EU-könyv kapcsán:-)ha szükséged van rá,Mt kommentárt (nem a nagy,gyakorlati,hanem a Közlönykiadós,de azért pár dolog miatt az se haszontalan)is fel tudok kínálni.
A vizsga abszolút pozitív tapasztalat volt, az érdekelte őket , hogy mit tudok,nem az,hogy mit nem!respect:-)
Kedves Mindenki!
Érdeklődni szeretnék hogy a http://jogiszaki.hu/ oldalon lévő anyagok mennyire hatályosak. Azt láttam, hogy sok minden fent van régebbről.
Az egyértelmű, hogy a törvények hatályos állapotát kell alapul venni, de tájékozódás jellegen túl is hasznosak a fent lévő anyagok?Nem nagyon értek hozzá, csak segíteni szeretnék egy ismerősömnek anyaggyűjtésben.
Ha a jogszakin nem akkor hol érdemes kutakodni, melyik könyvet ajánljátok?
Köszi a segítséget előre is.
Nah, túl vok rajta én is, Kúrián voltam, alapjában véve rendesek voltak.
Munkajogból a Kttv-t kérdezték + egy kis mt is volt azért, euból parlament + uniós állampolg., alkotmány-közig: ovb, eljárás választással összefüggő jogszabálysértés esetén + önkormányzat rendelete, határozata
Amúgy tényleg rendesek voltak!
gavotte: :):) nos, valóban fokoztad :):)
leevi: millió gratula neked!!! pihenj, lazulj és szabadulj meg a jegyzeteidtől:):):)!!!!
Lilas,már nem választhatsz,hogy munka vagy TB,megszűnt az a rendszer.Bár én nem tudom,hogy hétfőn nálunk húzott-e valaki Tb-t...
valakinek van arról infója, hogy kérdezik-e a Ket.-ből az utolsó részt (egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos). ez egy új rész (gondolom), viszont nem része a tételsornak. ti tanuljátok?
Pipe, a Ket. tételsorban nem szerepel tényleg, de az alapjogoknál, a diszkrimináció -tilalomnál megjelölték sajnos! azt nem tudom, mennyire kérdezik.
Sziasztok!
Június 6-án megyek vizsgázni, jövő héten kezdem a felkészülést. Az önkormányzatos résznél komolyan gondolják, hogy kell mind az új, mind a régi törvény?
Ti melyiket tanuljátok, melyiket érdemes?
Bár lehet kicsit elhamarkodott volt a kérdés, mert most, ahogy alaposabban megnéztem, az új még nem is teljesen hatályos...
Kell mind a kettő, mert párhuzamosan hatályosak
Kedves vizsgázók!!! Van új Ogy. törvény és Házszabály, a Magyar Közlöny 47. számában jelent meg múlt héten, még friss és ropogós.
Mit mondjak nagyon örülök ennek az aktivitásnak vizsga előtt!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02