szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Diandra # 2011.11.28. 13:49

akik a héten jönnek írjanak már, hogy mikor. cimo ma ír, én holnap, valaki még? valaki írt még tudom ezügyben, de sajna nem emlékszem....bocs.

Kiszi # 2011.11.28. 10:44

Maradt a KIM-ben mind a két "C" részből vizsgázó banda.
Egyébként szerintem az ég világon semmi jelentősége nincs a helyszínnek, ugyan azok a vizsgáztatók itt is-ott is feltűnhetnek. Büntiseknek pl. a Zamecsnik volt pár ajtóval odébb.

Jó kérdéseket fogtok kapni, tuti! :) Nálunk nem másztak bele az ABh-kba. Drukkolok!

39/1997-es ABh-t én nem találtam a tételsorban, csak 39/2007-est. Nem arra gondoltál? A kötelező védőoltásos móka.

Diandra # 2011.11.28. 10:32

pöszke köszi.

én egyiket se tanultam annak amit írtál:-) lehet ezen nem kéne mosolyogjak...

amúgy a 39/1997es ab melyik tételhez van besorolva? mert ez sem rémlik, pedig ennek kéne...nyomorultul vagyok elég jól berobbant a bölcsesség fogam, meg kell(ene) műteni :-( na meg ezek az utolsó napok a legpocsékabbak...még eu, munka ismétlés van hátra, meg pár alkotmány tétel...ELEGEM VAN.

Pöszke # 2011.11.28. 07:40

Kiszi! Gratulálok! Hol vizsgáztál? Én is ezeket a kérdéseket akarom!!!!

Légyszi segítsen aki tud! Plíz! Elolvastam de nem tudom kihámozni a lényegét a 39/1997. AB határozatnak (diszkrecionális hatósági hatáskör). Valaki összefoglalná pár mondatban?

A KK 31 és 34 már nem alkalmazható, helyette tudni kell az 1 és 2/2011 KKv-t? A 3/2006 KJE helyett van valami más? (Nem mintha ez lenne a legfőbb gondom, még ma kezdek tanulni...)

Diandra! Holnapi írásbelihez drukkolok!

Kiszi # 2011.11.27. 17:53

Sziasztok!

Pénteken voltam és gondoltam írok egy beszámolót bátorításnak!

Mindhárom 5-ös lett, pedig tényleg nem voltam annyira penge! :) Egy igazi "cukoraranytüncibogár" :) bizottságnál voltam: Túri Aranka munkajogos ügyvédnő volt az elnök, a másik két tag aláírását nem tudtam kibetűzni. :)
A mellettünk lévő másik bizottságot is dicsérték az oda bemenők. (Volt egy csaj, aki már csak EU-ból volt és megvágták, de ahogy kijött, ő is azt mondta, hogy olyan rossz volt a felelete, mint az előző vizsgán. Illetve volt egy másik, aki azt mondta a vizsgáztatónak, hogy ő az EU-t nem is tanulta és azt tőle ne is kérdezzék. Ennek ellenére megpróbálta belőle kihúzni a kettest a vizsgáztató, de sajna nem sikerült... Kettejükön kívül mindenki átment addig, amíg én ott voltam.)

Tényleg én is csak azt tudom mondani, hogy nem szabad elveszni a részletekben, ahogy látni fogjátok általános témaköröket kérdeztek és miután elmondtad magadtól amit akartál, utána tettek föl hozzá kapcsolódó kérdéseket, de azok se voltak egyáltalán szívatósak.

Munkajog:

• Rendkívüli felmondás
  • Felmentési idő
  • Betegszabi, távolléti díj (Elszúrtam, mert aszontam, hogy ez az átl.ker. 80%-a és kiderült, hogy már csak 70. Csak nevettek rajta, hogy hát igen, biztos régi jegyzetből tanultam és itt már mindent lecsökkentenek...)
  • Elévülés (megszakadás, nyugvás, stb.)
  • Keresetindítási határidő, milyen esetekben van ez a 30 nap (kapásból itt csak kettő ugrott be), mikor van általános 3 éves elévülési hat.idő, mikortól kezdődik, stb.

Kjt.-t, Ktv.-t, TB-t (!) tőlem egyáltalán nem kérdeztek! :)

Alk, közig:

• Gyülekezési jog (Ezt elég jól elmondtam, viszont utána rákérdezett a Bukta esetre, amiről gőzöm se volt. Végül elmesélte a tényállást, rávezetett a megoldásra, stb.)
  • Országgyűlési választások
  • Önkormányzat képviselőtestülete milyen döntéseket (!) hozhat: rendelet (jszab.), határozat (egyedi ügyben). Kire-mire ruházhatja át e jogköreit? Rendeletalkotást ugyebár senkire, határozatot amúgy részönkorm.-ra, polg. mest.-re, képv. test. biz.-ára, stb.

EU

• Bizottság
  • EU jog elsőbbsége a tá.-i joggal szemben

(Jogesetet mondtam példaként a válaszomban, de a jogesetek nevét nem tudtam, nem is mondtam. Az angoloknál az alkotmányos válság az ideiglenes intézkedés miatt, illetve a németeknél a kukoricagrízlisztes ügy, miszerint az EU jog a nemzeti alkotmányok fölött áll.)

• Dassonville formula (Itt se ugrott be egyből névről, de aztán "megpendendítette" és beugrott.)

Volt még egy-két kérdés, de hirtelen ennyi ugrott be.

Egy kalappal mindenkinek!

Diandra # 2011.11.26. 20:45

köszi pannie! tényleg :-)

Pannie # 2011.11.26. 17:05

Diandra:
én még a mviszony jogellenes megszüntetésére vonatkozva kérném a továbbfoglalkoztatásomat, (szerintem jó állás lehet :) ), de amennyiben a T. Bíróság a munkáltató kérelmére ettöl eltekint, akkor a 12 havi átlagkeresetem, a károm, elmaradt munkabérem, és a végkielégítésem kérném.
Én a hangpostás részt kihagynám, mert ha szabin van a mvállaló, akkor sztem logikus, hogy nem postát ír neki, hanem a legrövidebb úton felkeresi. Max azt írnám, hogy a mszerzödésben nem volt kikötve a szabadság alatti telefon kötelezö üzemeltetése.

Diandra # 2011.11.26. 16:34

köszi cimó, de ezt nem húzzuk.

ez a mai:

CC. munkavállalónak az alapszabadsága mértéke 28 nap. Munkáltatójának még 2006. márciusában bejelentette, hogy 2006. június 1-11-ig külföldön nyaraláson szeretne részt venni. Az Rt. a szabadságot kiadta. Június 6-án mobiltelefonon azt üzente az Rt, hogy fontos külföldi üzletfelével június 8-án, csütörtökön 11 órakor megbeszélést tart, azon jelenjen meg. Számítanak kitűnő nyelvtudására. CC munkára június 12-én, hétfőn reggel jelentkezett. Ekkor munkáltatója rendkívüli felmondással munkaviszonyát megszüntette. Az indoklás lényege, a munka megtagadása volt. Szerkessze meg a keresetlevelet!

itt a pontos hivatkozás az lehet, hogy szabadságról csak milyen esetben lehet behívni a dolgozót és azt kell vizsgálni az fennállt-e, továbbá az "azt üzente" az max hangposta lehetett és ez azért elég kevés, ha olyan nagyon fontos ügyről volt szó, hiszen nem köteles szabadság ideje alatt a telefonját lesni a dolgozó. na erre gondolok dióhéjban és persze sokkal szebben fogom megfogalmazni:-) vki tenne még hozzá?

cimó # 2011.11.26. 05:55

Diandra,
hát ez tényleg fúj, én csak leírnám ide a tv. vonatkozó rendelkezéseit úgymint: (hétfőtől szerdáig) állásidő, éjszakai pótlék (22-24 óráig), pihenőnapon végzett munka (szombat), napi munkaidőt meghaladóan végzett munka. Mivel a munkáltató késedelembe esett, így a ptk szerinti kamattal növelten követelheti a munkáltató. Javasolnám neki, hogy előtte szólítsa fel írásban a munkáltatót a kifizetésre és ha nem kap érdemi választ akkor döntsön, hogy fmh-t indít(közjegyző) vagy munkaügyi jogvitát kezdeményez.

Diandra # 2011.11.25. 21:12

napi munka:
Egy cég dolgozói hétfőtől szerdáig nem végeztek munkát mert nem volt hozzá anyag, ezt nem fizette ki a munkáltató nekik. Emellett csütörtökön és pénteken túlóráztak, szombaton pedig 14 órától 24 óráig dolgoztak. A munkáltató ezt rendes munkaidőben végzett munkaként számfejtette nekik. A munkavállalóknak kellett jogi tanácsot adni, hogy hova fordulhatnak, illetve hogyan kellett volna ezt a hetet nekik számfejteni.

fúúúúúúúúúúúúúúúúúúj (ez nem a feladat része).

Diandra # 2011.11.25. 20:55

pöszke elküldtem a tébéééééét :-)

úgy tanulok a gyerek mellett, hogy anyukámék reggel 10 körül elviszik és este 5 körül megyünk érte, amikor hazaér a férjem vagy most mivel nincs itthon a férjem 8ra mentem érte :-( legkésőbb 10kor alszik aztán ha birok még tanulok és ennyi...de ez csak most van amióta egy hete szabin vagyok előtte 10 után tanultam este amikor már aludt, csak bazira nem haladtam a napi 3-4 óra tanulással, meg nagyon elfáradtam, mert reggel meg mentem ugyebár dolgozni. agy most jó és már egy hét múlva végre túl leszek rajta én is :-)

Pancsimix # 2011.11.25. 15:57

Sziasztok!

Láttam, hogy több személynek áttették a 28-i írásbelijét 29-re. Az enyémet is. Hívtak, kaptam e-mailt.
Ma pedig kaptam egy levelet a KIM-ból, hogy a vizsgám időpontja nov. 28.

A levél keltezése 23-i, mint ahogy az email is ezen a napon érkezett, tehát ez nem segít sokat.

Kapott valaki még ilyen levelet? Esetleg tudtatok beszélni a szervezőkkel erről? Én sajnos csak most vettem ki a levelet a postaládából.

Köszi

drkriszti # 2011.11.25. 09:38

Ezaz bogarock, így kell ezt csinálni!!! :) Mondtam én, hogy jóóóóó hely az LB!! ;)

Pöszke # 2011.11.25. 07:41

Diandra! A címem lemaradt: reggelek773377@gmail.com Köszönöm szépen és kitartást!

Pöszke # 2011.11.25. 07:38

Bogarock! ÓÓÓ de irigy vagyok :) Gratulálok! Nagyon jó kérdéseket kaptál, én is ilyeneket szeretnék :) Jó pihenést!

Diandra! Hát én is így vagyok ezzel az AB határozattal. Nagyjából tudom miről szól, de a tétellel való kapcsolatával hagyjanak békén. Elküldenéd nekem is a 48 oldalas tb-t? Tapasztalati tanácsot is kérnék tőled: te hogy tudsz gyerkőc mellett tanulni? Nekem nem megy, otthon leszek két hetet a jövő héttől, nekem ennyi lesz, amíg oviban van addig tanulok. Ha elég rá, ha nem, evvan.

In medias res! Ha 2012-ben tervezed a vizsgát, akkor nem sok értelme van a mostani anyagokat megszerezni, szerintem. Minden változni fog. Kivéve az EU-t, a Dialóg Kiadó könyvét tudom ajánlani.

cimó # 2011.11.25. 05:25

Gratulálok bogarock!!!

in medias res # 2011.11.24. 22:16

Sziasztok! A fórumon új vagyok. Még a C szakvizsgám van hátra, és egy kissé kijöttem a gyakorlatból, mert 2 éve itthon vagyok a Kisfiammal gyed-en. A kérdésem, hogy van-e olyan köztetek, akinek lenne ehhez a szakvizsgarészhez eladó könyve vagy bármi, ami kell hozzá (nyomtatott bh-k, stb.)?

Diandra # 2011.11.24. 21:47

gratulálok bogarock!!! jó kérdések és tetszik az idő ameddig benn voltál egy ilyet bevállalnék én is :-) de jóóóóóóóóóóóóó neked, te ma már jót alszol :-)

ki következik?

bogarock # 2011.11.24. 21:40

Sziasztok!!

Megvan, túl vagyok, sikerült! :)

Az LB-n voltam az elnökünk egy bírónő volt, a köziges hölgyet nem tudtuk, az eu-s pedig a versenyhivataltól volt állítólag.

Kérdéseim:

MUJ-TB: gyakorlati példákat kérdezett még leltárfelelősségből (ebből írtam), rendes felmondás (mik az indokok, kell-e indokolni, korm.tisztviselőknél kell-e), rendkívüli felmondással kapcsolatban (mik a jogkövetkezmények), tanulmányi szerződés, élettárs kaphat-e özvegyi nyugdíjat, mi minősül üzemi balesetnek.

KÖZIG-ALK: diszkrimináció, alkotmánybíróság és az önkormányzatok kapcsolata, Ket: kizárás

EU: alapjogi charta "kialakulása" EJEE-vel való kapcsolata, diszkriminatív adóztatás tilalma (itt kérte a magyar példát a regisztrációs adóról, h azt miért kaszálta el az EuB)

Ezek jutottak az eszembe. Kb 25 percig voltam benn, és nagyon jóindulatúak voltak, segítettek, meg rávezettek, ha rögtön nem jött valami v nem értettem, mire gondolnak ( Eunál sok ilyen volt...:) ). 4-en voltunk, mindenki átment.

Nagyon nagy kalappal a még ezután jövőknek, kitartás, menni fog, én vagyok az élő példa!! :D

Vicaversa27 # 2011.11.24. 16:06

Párt gyűlésén kizárják XY-t, vele rögtön közlik is a döntés. XY jó két hónappal később keresetet ad be, arra hivatkozik, hogy 3–4 hétig külföldön volt, és nem tudott a jogi képviselőjével konzultálni, így nem ismerte fel a kizárás jogtalan voltát.
Hogy dönt a bíróság?
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek jó e erre az a válasz, hogy a keresetlevelet idézés kibocsátáa nélkül elutastják, illetve hogy forma szerinti bírósági végzés kell e írni.
Mert kb egy mondatot találtam hozzá, ami elég kevésnek tűnik.

Diandra # 2011.11.24. 13:45

pöszke egyszerűen én sem jöttem rá anno...ez a taxis ab ugye? én azt a drszöszi stílust vetem be ha ez szóba jön, hogy tudom mi a munkaerő kölcsönzés, meg azt is mi van ebben az ab-ban de a kettő közötti összefüggés témáját hanyagolnám :-)

vicaversa mindjárt küldöm az anyagot!

ki jön szóbelizni a jövő héten és ki mikor, írjatok!

boarock már lehet túl is van rajta :-) remélem jön ma beszámolni.

cimó # 2011.11.24. 13:31

Pöszke, szerintem az véletlenül maradt benne úgy mint a jogalkotásról szóló 1987. évi tv. az alkotmány tételsorban. :) Legalábbis remélem!!!

Vicaversa27 # 2011.11.24. 13:26

Kedves Diandra!
Ha a TB kidolgozást a vicaversa@freemail.hu email címre ha elküldenéd nagyon megköszönném. És előre is köszönöm a segítséged.

Anita Rozi # 2011.11.24. 13:13

Szia Diandra!

én is 29-én megyek munkából írásbelizni 9-re. Engem is felhívtak, meg emailt is küldtek.

Pöszke # 2011.11.24. 12:25

Diandra! Köszi, hát ez frankó...A jogeset se semmi, remélem tőlem okosabbak majd megmondják a jó megoldást :)

Valaki leírná, hogy mi a lényege a munkaerő-kölcsönzés tételnél a 21/1994 AB határozatnak? És egyáltalán mi köze van a munkaerő-kölcsönzéshez?? Köszi!