szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Diandra # 2011.11.24. 10:56

pöszke úgy kérdezte a vizsgáztató, hogy mondta a jogeset nevét és mondja a kollegám, hogy mi az, mit tud hozzá kapcsolni.

pannie most olvasom még egyszer, akkor a baleseti tpés jogesetet...szóval a mvó fizesse vissza a tpét, ő kapta akkor neki kell vissza fizetni az eb felé, de a mtatónak meg akkor megtérítési kötelezettsége van a mvállaló felé ugye így gondoltad? a feladat, hogy az fmh sorsa mi legyen, tehát akkor az fmh jogos a mvállaló fizessen és perelje a mtatót a megtérítésért? vagy az fmh elleni kifogás miatti perbe be lehet vonni a munkáltatót és már ezen a peren belül meg lehet állapítani a megtérítési kötelezettségét? ráadásul ugye már a polgári per megvolt kármegosztással....nekem ez még mindig zavaros, hogy konkrétan melyek a megoldás lépései...

Pöszke # 2011.11.24. 07:35

drkriszti! Gratulálok, nagyon ügyes voltál! Igaza van Diandrának, rengeteg kérdést kaptál!

Diandra! A jogeseteket úgy kérdezték a kollégádtól, hogy na akkor mondja a Daily Mail ügyet, vagy úgy hogy az adott témához vannak jogesetek, említsen egyet (nem név szerint, hanem tartalmilag). Én képtelen vagyok név alapján beazonosítani, hogy melyik melyik. A két jogesethez én sem tudok többet hozzáfűzni, mint Pannie.

Bogarock! Millió kalappal neked!

Pannie # 2011.11.24. 07:14

DrKriszti, gratulálok!

Diandra
Szerintem is ennyi a vezetöre vonatkozó feladat.

Az üzemi baleset szerintem meg azért következett be, mert a munkáltató nem tartotta be a munkavédelmi elöírásokat, azaz meg kell térítenie az egbizt ellátást.

Diandra # 2011.11.23. 22:02

nekem van egy 48 oldalas, de oda süllyedtem, hogy a 24 oldalast tanulom (ami mindenhol fenn van és tb minimum néven fut), csak megnézem a 48ban, hogy van-e változás (van!). ha kell dobj rám egy mailt és elküldöm szívesen a 48 oldalast.

Vicaversa27 # 2011.11.23. 21:45

Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy valakinek társadalombiztosítási jogból nincsen e véletlenül valamilyen rövidített összefoglaló anyaga, ami persze hatályos:D
Előre is köszönöm.

Diandra # 2011.11.23. 20:47

ez pedig a mai:

Rt. közgyűlése a vezérigazgató munkaviszonyát a munkaszerződésben rögzített háromhavi felmondási idővel megszünteti arra hivatkozva, hogy a szomszéd város egyik kft-jével – amely az Rt-hez hasonló kereskedelmi tevékenységet folytat – saját nevében és hasznára mintegy 3 millió Ft összegű olyan ügyletet kötött, amely az Rt. tevékenységi körébe tartozik, s ezzel az Rt-t megkárosította. Emiatt a bizalomrendülésen túlmenően az Rt. igazgatótanácsa azt követeli a vezérigazgatótól, hogy a saját részére kötött ügyletet engedje át az Rt-nek.
A vezérigazgató az ügylet létrehozását nem tagadja, vitatja azonban, hogy az ügyletkötés az Rt. jogos gazdasági érdekeit sértené, így szerinte az Rt. ilyen követeléssel nem léphet fel ellene. Ezen kívül sérelmezi a vezérigazgató a felmondási idő mértékét, mert az Rt-re érvényes kollektív szerződés a felmondási időt 6 hónapban állapítja meg. Jogellenesnek tartja továbbá a felmondást, mert annak kézhezvételekor már keresőképtelen betegállományban volt. Ez pedig közismerten felmondási tilalmat jelent. Az Igazgatótanács a vezérigazgató védekezésével szemben tanácstalan. Ezért az Rt. állandó jogi képviselőjétől részletes felvilágosítást kér, többek között arra is, hogy meddig és miként lehet az esetleges igényt érvényesíteni.

ezt a vezetőkre vonatkozó eltérő szabályok (rá a kollektív szerződés nem vonatkozik, se a védelem és igen át kell adja az ügyletet és mehet a fenébe is egyúttal) alapján annyi amennyit a zárójelbe írtam. tud vki mellé tenni még vmit?

Diandra # 2011.11.23. 20:29

cimo és további sorstársak, erre van megoldása vkinek?

munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.

sztem jár neki a baleseti tp mivel ami történt az üzemi balesetnek minősül, ha pedig az akkor jár és kész. tehát mehet a fmh hatályon kívül helyezése. valaki látja ezt másképpen?

Textilhal # 2011.11.23. 19:31

DrKriszti, csúcsszupersztár vagy, gratulálok! Megmondtam, vagy megmondtam...?:-)))

Bogarock, tudom ez pokoli érzés, amikor olvasod itt a vigyori fejeket és neked még a megváltásig X óra hosszú szenvedés van hátra...de nyugtasson meg az, hogy holnap TE jössz ide mosolyogva beszámolni.

Hajrá!:-)

Diandra # 2011.11.23. 18:33

drkriszti gratulálok!!! de jó neked :-) bogarock holnap ilyenkor meg már neked is :-D

igen csak euból buktak.

drkriszti jó sok kérdést kaptál azért basszus, meddig voltál benn?

cimó # 2011.11.23. 18:05

drkriszti, gratulálok!!!
bogarock hajrá! :)

drkriszti # 2011.11.23. 18:01

Bogarock, az örömöm éppen akkora, amekkora a Tiéd lesz holnap! :)
Egyébként pedig köszi! :D

bogarock # 2011.11.23. 17:51

Éljen drkriszti!
Nagyon gratulálok, el sem tudom képzelni, micsoda örömöd lehet most!
Gratula!

drkriszti # 2011.11.23. 17:27

Szép jó estét! :)

Hírek a mai KIM-ben tartott vizsgáról.

A bizottságban 1 ügyvéd, és 2 alkotmánybíróságon dolgozó személy volt. Az ügyvéd alk-köziget, az egyik bíróságos, aki nő volt munka-tb-t, a másik bíróságos, aki férfi volt (orosz származású, nagyon kellett figyelni, hogy mit kérdez), eu-t kérdezett.

Én voltam a második, az előttem lévő fiút meghúzták kettőből is, szóval neki onemoretime...

Az írásbelimet fenntartottam, a választ elfogadták. :)

Alk-közig:

• az írásbeli feladatomhoz kapcsolódóan: mi van akkor, ha a köztársasági elnök megtagadja a kinevezést + hogyan kapcsolódik az országgyűléshez, a kormányhoz, a törvényalkotáshoz, megbízatásának visszavonása
  • közig. hatósági eljárás felfüggesztése
  • bírósági felülvizsgálat hatása a határozat végrehajtására
  • körjegyzőség

Munka-tb:

• munkaviszonyra vonatkozó szabály mit jelent az Mt-ben
  • esélyegyenlőségi terv
  • üzemi tanács, hol, mikor, mennyi időre, hogy választják, ki lehet tag, ki nem
  • köztisztviselők fegyelmi felelőssége
  • saját jogú és hozzátartozói nyugellátások felsorolása

Eu:

• rendelet, irányelv fogalma, tagállami kötelezettségszegések ezek átvételével kapcsolatban
  • hatáskörmegosztás
  • Vajnai-ügy

Ja, és a vizsgám sikerült!!!! :)

Kitartást azoknak, akik még küzdenek!! ;)

bogarock # 2011.11.23. 17:02

eset

bogarock # 2011.11.23. 17:01

nem csodálom, h buktak euból. de csak euból? mert az még a jobbik este, h nem buktatták meg másból őket, h lehetőleg az egészet meg kelljen ismételni...

Diandra # 2011.11.23. 15:45

daily

Diandra # 2011.11.23. 15:42

ma volt a kollegám, sikerült neki (és ez volt az utolsó is egyben neki :-) kérdései:

eu: polgári jogi együttműködésünk hogy néz ki az euval, előzetes döntéshozatal magyar viszonylatban, indirekt adós jogeset, marleasing ügy, daly mail ügy.

mástól kérdezték euból: csatlakozási klauzula alkotmánybírósági határozatokon keresztül (vááá) ne bis in idem elvről minden

alk-közig: egyesülési jog, adatok zárt kezelése, bizottságok az önkormányzatoknál

munka: átirányítás, kirendelés, kiküldetés, munkáltató kártérítési felelőssége, árvaellátás

4en voltak, 2 bukott euból, az oitban vizsgázott.

Diandra # 2011.11.23. 11:56

nem.

mondtam remélem azért hívnak mert megajánlott jegyet kínálnak:-) de nem.

cimó # 2011.11.23. 11:39

Szerintem én nem is adtam meg telefonszámot...

cimó # 2011.11.23. 11:25

nem hívtak, mondták h miért?

Diandra # 2011.11.23. 10:38

most hívtak, hogy az írásbelimet áttették 28ról 29re...jön akkor valaki? cimo téged nem hívtak?

tsmarcsi # 2011.11.23. 06:51

Dr.Kriszti!

A feladatodhoz leírnád a megoldást is? Köszi!

Diandra # 2011.11.22. 22:25

mai munkás, bár ez tb:

munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.

na ez vagy rosszul van leírva, vagy direkt ilyen sz.r vagy velem van baj. tbből alig van elérhető jogeset...

Diandra # 2011.11.22. 19:51

én épp tegnap botlottam bele (nem véletlen:-) és még ma is azon agyaltam, hogy mi a fene a munkáltató szakszervezet?

cimó # 2011.11.22. 19:50

Bogarock, nem vagyok fennt fb-on, annyira rossz?