szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Cézé85 # 2012.05.06. 18:47

Sziasztok,
Kedd óta tanulok, a munkás résszel kezdtem, pontosabban a TB-vel, de, nem gondoltam, hogy ki fogok ejteni valaha ilyet a számon, ez rosszabb, mint a polgári volt :) ami nem kis dolog.
Az Mt. még csak-csak, de már a közalkalmazottas törvényben is vannak olyan 30§-30/Z.§-ok, tizenhat soros bekezdésekkel, hogy fel se tudom fogni. Nem még megtanulni...
Más is szelektál, ugye, a jogszabályokban???

Jelentkezés. Én írásban jelentkeztem, küldtem egyúttal a csekket is, aztán valakitől hallottam, belső berkekből, hogy nem a megadott számot kell hívni, hanem közvetlenül az ügyintézőt, mely szám 1889-re végződik az interneten megadottakkal ellentétben. Azonnal fel is vették, kedves hölggyel beszéltem, mondtam, hogy mely napra akarok jelentkezni, megmondtam, mely napon fizettem be, azonnal megnézte, mondta, igen-igen, látja a befizetést, és le is foglalta-véglegesítette nekem a jelentkezésemet, egy perc volt az egész, rögvest megjelent a neten is a "jelentkezve" szó. És még sűrűn elnézést is kért, mert hogy komoly emberhiánnyal küzdenek:)

Castor3 # 2012.05.06. 18:53

Hazo: köszi a választ!

Soulfly: ne mááár, tényleg lett valami változás a tételsorban?
Még az elején járok, de már szétfáradtam a Kttv, Tbj., Tny., Ebtv. stb. szabályaitól...úgy érzem még 15x kell mindenen átrágni magam hogy meg is maradjon valami :( biztos elfáradtak az agysejtjeim...

Cézé85 # 2012.05.06. 18:56

Castor, én is épp ezeket tanulom, hajam égnek áll :)
Megnéztem a változott tételsort, ezen részben nincs változás.

Castor3 # 2012.05.06. 19:02

Cézé85!
Szerintem is rosszabb mint a polgári...egyszer legyek túl rajta! Ma egész nap a TB-vel szenvedtem, naná hogy szelektálok, lesz amihez 5 mondatot tanulok meg és kész...a nagyon lényeget. Fel se fog az agyam ennyi részletszabályt meg mi értelme van?!

Cézé85 # 2012.05.06. 19:09

Te mennyi időt fogsz erre tanulni?

Castor3 # 2012.05.06. 19:20

Nekem holnaptól sajnos dolgoznom kell, úgyhogy csak esténként tud újra égnek állni a hajam a munka-tb résztől...de 12-13-án már EU-t szeretnék(?) tanulni...
Összesen mennyi időm lesz?
EU-ra 4 nap, Közig-Alk-ra max.9 napom lesz, elmúlt 4-5 napban meg Mt-TB volt (de még nem tudom...) Nekem a hétvégék lesznek tanulásra+vizsga előtt pár nap (de akkor már jó lenne ismételni...)

Cézé85 # 2012.05.06. 19:23

én már itthon vagyok e héttől, egészen június 6-ig, a vizsgáig, de az A és a B rész után már kínlódás az egész.

Castor3 # 2012.05.06. 19:39

Sajnos nekem nincs rá ennyi szabim(főnököm dobna egy hátast :) ),most vettem ki 3 napot+ vizsga előtt tudok 4-et, a többit munka után+hétvégén kell betennem az agyamba :( jún.7-én mentem volna, de ahogy kiakadtam a TB-n meg társain, átiratkoztam 21-re...

Klotűr # 2012.05.10. 18:21

Ma vizsgáztam a Legfőbb Ügyészségen és a következő kérdéseim voltak:
közig,alk:emberi méltósághoz való jog, abortusz, eutanázia,önkormányzat alapelvek hatáskör, köztársasági elnök feladatai.
munka:alapelvek,munkavállaló felelőssége jó részletesen, tb szerencsére kimaradt.
eu:közvetlen hatály, van gend & loos ügy, eus jog elsődlegessége,diplomák kölcsönös elismerése.
Egyéb tapasztalatok:azt kérdezték amit tudtam, és nem azt akarták tudni, hogy mit nem tudok. Nagyon rendes bizottság volt, mindenkinek legalább ilyen jót.
Sok szerencsét és erőt a felkészülést mindenkinek.

Klotűr # 2012.05.10. 18:21

Ma vizsgáztam a Legfőbb Ügyészségen és a következő kérdéseim voltak:
közig,alk:emberi méltósághoz való jog, abortusz, eutanázia,önkormányzat alapelvek hatáskör, köztársasági elnök feladatai.
munka:alapelvek,munkavállaló felelőssége jó részletesen, tb szerencsére kimaradt.
eu:közvetlen hatály, van gend & loos ügy, eus jog elsődlegessége,diplomák kölcsönös elismerése.
Egyéb tapasztalatok:azt kérdezték amit tudtam, és nem azt akarták tudni, hogy mit nem tudok. Nagyon rendes bizottság volt, mindenkinek legalább ilyen jót.
Sok szerencsét és erőt a felkészülést mindenkinek.

Castor3 # 2012.05.11. 10:26

Klotűr! Gratulálok!!! :) megkérdezhetem hogy mennyi időd volt tanulni?

Steeve # 2012.05.13. 19:33

Gratula a sikeresen vizsgázóknak!

Annyi kérdésem lenne, hogy - mivel megint belenyúltak a tételsorba - nem tudna valaki Tb kidolgozott tételeket küldeni, vagy megírni, hogy hol találok ilyet. A jogiszakit néztem, de sajna kicsit régebbiek, mint kéne.

Köszi!

Steeve7632@gmail.com az emailem, ha van bármi anyagotok, azt megköszönöm!!

Klotűr # 2012.05.14. 06:20

Castor3!
Ami a tanulást illeti, két és fél hét,annyi kell rá. Én az alkotmányt tanultam először, és mivel nem volt tapasztalatom így az elég sok időt elvett. A felkészülés legelején még mindent meg akartam tanulni, aztán kb a 2.tárgynál rájöttem nem kell minden csak a lényeg(munka tv, ket. kivétel persze), de az legyen meg rendesen. Ezzel sok időt spóroltam. Nem akartam mindent tudni, csak azt ami a lényeg. Egy idő után már kezded látni mi a fontos és mi kevésbé. Ja és fontos, ha nagyon nem megy vmelyik téma tanulása át kell ugrani, nem szabad leragadni, megállni, pörgetni kell.
Kitartást!

Klotűr # 2012.05.18. 17:33

http://www.jogiforum.hu/forum/13/15065?…

Vizsgázóknak kötelező! Nyomokban tb-t, Alaptörvényt alkalmazhat..

Castor3 # 2012.05.23. 21:20

Kivettem pár nap szabit, hogy át tudjam venni a Közig-Alk.részt, 8 óra olvasás után az agyam...Már 'csak' 150-180(?) oldal tv.van hátra...szelektálni kell, mert ez így elképesztő :(( rekordot dönthetnénk egy helyben ülés kategóriában...

Aki megy mostanában vizsgázni, írja meg a kérdéseit itt kérem szépen!

Pandicao # 2012.05.26. 07:17

Sziasztok!
05. 24-én voltam a Kúrián, nagyon kedves, normális, segítőkész bizottságunk volt, elnök asszonnyal és két férfi vizsgáztatóval.
Alkotmányjog:

• információs alapjogok (személyes adatok, közérdekű, közérdekből nyilvános, nemzeti minősített adat, Hatóság, stb.)
  • nemzetiségek jogai - hogyan említi őket az Alaptv. ? (nemzetalkotó tényezők!)
  • országgyűlési képviselők választása (új tv. szeri nt!)

Közig jog:

• Ket-ből: joghatóság, hatáskör, illetékesség (negatív hatásköri összeütközéskor mi van?)

Munkajog:

• jogeset, ami rendkívüli felmondással volt kapcsolatos, benne még: táppénz alatt lehet-e munkát végezni egy másik cégnél, illetve versenytilalmi megállapodás és tájékoztatási kötelezettség elmulasztása
  • munkaszerződés kötelező elemei, illetve még miket kell rögzíteni egy kinevezési okiratban
  • felmondási idő hossza mitől függ, mennyi lehet max., felmentési idő
  • tanulmányi szerződés, illetve ezzel kapcsolatos jogeset

Tb jog:

• melyik szerv rögzíti, állapítja meg a szolgálati időt, mi van akkor, ha nem akarják megállapítani, nincs hozzá adatuk?

Eu jog:

• bel – és igazságügyi együttműködés
  • milyen rendőri és bűnügyi szervek vannak? (Europol, Eurojust, CEPOL, OLAF), illetve beszéltünk még a VIS-ről és a SIS-ről
  • Europol szervei
  • európai adatvédelmi biztos (tudtam a nevét is, ami tetszett a vizsgázatónak)
  • uniós polgárok jogai

Kb. ennyi volt, Eu-ból gondolom, hogy azért kaptam ilyen kérdéseket, mert bűnügyi területen dolgozom. Összességében : 4,4,5, és hatalmas megkönnyebbülés, mert ez volt az utolsó!! 5-en vizsgáztunk, mindenkinek sikerült, és hárman be is fejeztük! Kitartás a többieknek, menni fog!!!

Lucita # 2012.05.28. 15:18

Sziasztok!
Szerintetek a 288/2010 Korm. Rendeletet mennyire kérdezik? Csak mert a tételsorban sincs benne tételként, meg a GYIK-ba sem szerepel (csak a tételsor végére van odabiggyesztve, hogy ez is az elvárt anyag része). Kérlek válaszoljatok gyorsan, mert hamarosan vizsgázom, és az agyam nem nagyon akarja bevenni ezt az elég hosszú jogszabályt!
Előre is köszönöm a segítséget!!!

Lucita # 2012.05.29. 07:05

Bocs, a 212/2010-re gondoltam! Szerintetek az mennyire kell?

Textilhal # 2012.05.29. 07:28

Kedves Lucita!

Az egy olyan jogszabály, amit nem megtanulásra teremtettek, Isten őrizz, hogy ezt megkíséreld. Tapasztalataim szerint nem is kérdezik (elég aljas is lenne ebből kérdezni).

Én annak idején azt csináltam, hogy az egyes miniszterek felelősségi területeit jegyeztem csak meg, ami mindig az adott miniszter részletezésének első felsorolása a jogszabályban.

Szerintem ennél többet ne tegyél az ügy érdekében, egyfelől mert nem szükséges, másfelől mert lehetetlen...

Kitartást és sok sikert! HAJRÁ!

bandeeraz # 2012.05.29. 09:46

Mostanában alkotmányjogot miből érdemes tanulni? Az alapjogok könyv gondolom még mindig használható, emellett a régi könyvek történelmi...stb. részei is. Van ezeken kívül még valami, amit érdemes bújni, vagy így kell összeollóznia mindenkinek a tananyagot?

Textilhal # 2012.05.31. 18:51

Hahó Mindenki!

Most kaptam (miért csak most???) e-mail értesítést, engem már nem érint, de sokaknak fontos lehet, hogy a Ronni-nál május 03-tól június 03-ig 20% kedvezménnyel vannak a Novissima Kiadó szakvizsga könyvei!

A hatályosságukat nem tudom, a honlapról nyilván kiderül:

www.ronniszakkonyv.hu

Innen tudtok rendelni is, személyesen is van átvételi lehetőség a PKKB-n!

soulfly # 2012.06.01. 19:05

Sziasztok!

Ma voltam a KIM-ben, korrekt volt a bizottság, ami igazán jó érzés volt.

Kb. ezek voltak a kérdések, de sajnos nem mindenre emlékszem.

Alkotmány-közig: állampolgárság, országgyűlés elnöke, képviselő-testület döntései, át nem ruházható jogkörök.

Munkajog: Munkaviszony keletkezésről, megszűnésről minden teljes részletességgel( összes mód részletezve, felmondási idő, csoportos létszámcsökkentéssel együtt stb..) és szó szerint.

Eu: Bíróság, előről-hátra, különös tekintettel a törvényszékre, eu jog forrásai, közvetlen/közvetett hatály, tőke szabad mozgása, jogesettel együtt.

Többiektől kérdezték a köztársasági elnököt, terület szervezési eljárást, Bizottságot, munkából munkaszerződést,tb-ből meg özvegyi jogot.

Remélem, tudtam segíteni. Mindenkinek sok sikert a jövőben! Én szerencsére végeztem.

Kitartást!

kikk # 2012.06.03. 12:01

Sziasztok!

Ősszel mennék a C részből vizsgázni, és erősen azon gondolkodom, hogy első körben csak az EU-t és a munka-tb-t csinálnám meg, mert nincs sok szabim. Érdeklődnék azoktól (Textilhal :)), akik már levizsgáztak, hogy ez a két rész kb. mennyi idő alatt tanulható? másfél-2 hét elég rá?
Eu-ból könyvet tanulnék,de munka-tb-ből elég a törvény? köszi

Castor3 # 2012.06.03. 18:59

Szerintem 2 hét alatt bevehető a munka+EU, ha szabin vagy...illetve attól is függ mennyire tanulsz gyorsan.

Én kezdek szétcsúszni, rájöttem hogy munka mellett kész öngyilkosság készülni...munka után, este 7-8tól hajnal 2ig olvasni-másnap dolgozni és így végigvinni a hetet....2 hete 4-5 órákat alszom :(( Erősen elgondolkodtam h őszre halasztom, pedig annyira szeretnék túljutni rajta, utolsó szenvedésem...
Elnézést a panaszért!

Leevi # 2012.06.06. 20:47

@klikk:

Munkából, tb-ből is bőven elég a törvény, de ezekből is a lényegre koncentrálj. Amit mostanában szeretnek kérdezni az a Kttv.

Összességében nem vészes, meg lehet tanulni :)