gyerekek, egy valamit ne csináljatok, a facebookon a novissima oldalán ki vannak posztolva az idei gyikokat, ne nézzétek meg őket, én kínomban hisztérikus röhögőgörcsöt kaptam....
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Bogarock! Nincs ilyen tétel, nem kell!!! ;)
az alkotmány gyíkok között olvasok menekült, menedékes fogalma meg jogaik meg ilyesmi...ez kell, honnan? (én szakvizsga könyvből tanulok, de ilyen nem volt benne....)
Gondoltam bogarock, hogy nálad sem annyira egyszerű a helyzet, mint ahogy azt írod. Az lenne a nem normális, ha nem így lennénk. ;)
Én most az eu-t bogarászom, a munkát délelőtt letudtam. Elképedek azon, hogy mennyire nem emlékszek arra sem, amit pár napja már egyszer átvettem. :(
KITARTÁS E HETI ÁLDOZATOK!!! azért jó nektek, hogy már a héten átmentek a vizsgán :-) és utána lazulás jön.
nekem tegnap este óta fáj a bölcsességfogam, hangosan ki se merem mondani, remélem nem robban be, mert akkor én meg felrobbanok :-(
amúgy bár nem értem a tb végére de elkezdtem ismételni párhuzamosan. mit nem mondjak vannak részek amelyek olyanok mintha japán szakirodalmat olvasnék. ja és csak a gyik szerint ismétlek, azt szeretném kétszer átvenni és ámen. örülök ha ennyi belefér.
drkriszti: áh, nehogy azt hidd, h én nyugodt vagyok, csak ezeket szoktam mondogatni magamnak. Dehogynem tanulok, ma meg holnap még az egész alk-köziget át kéne néznem, de már annyira nem megy...
Bogarock, adhatnál a nyugalmadból...;) Akkor Te már nem is "tanulsz"?
Hajrá fiúk, lányok! Sokat gondolok rátok, nekem még, már csak 2 hét...
Diandra:
szerintem arról van szó, pl, amikor anyuka bemegy gyerekért az oviba munkából hazafelé menet, és megcsúszik a jégen. Alapesetben ez sima baleset, de üzemi balasetnek minösül.
drkriszti: nyugtató teakeverék :) Csak nyugi, én azzal nyugtatom magam, h nem múlik rajta az életem és ez csak egy vizsga, mikor mekkora problémák vannak az életben. Mi ez azokhoz képest.. Tudom, h bullshit, de néha bejön:)
Ja és egy a fontos, Te mindent megtettél, és tiszta a lelkiismereted.
Jó lenne 1 nappal idősebbnek lenni...így, vagy úgy, de szeretnék már túl lenni ezen a rohadt szóbelin...
Még próbálom nézegetni a tételeket, de ez már olyan, mint halottnak a csók. :/ Tanács az utolsó napra, órákra? :s
köszi a válaszokat!
erre mondjon vki példát, hogy ez mi a fenét takar:
egyes társadalombiztosítási ellátások igénylése soráni baleset üzemi balesetnek minősül...
Diandra: én itt valami olyasmit hámoztam ki, h nem zárja ki az EuBíróság, h lehessen fellebbezni, de ez nem járhat azzal, h elvonja az érdemi döntést hozó tagállami bíróság lehetőségét az előzetes döntéshozatali elj. igénybevételétől. merthogy ez neki joga.
ezért módosították a pp-t is, h a végzés ellen, illetve a végzés iránti kérelem elutasítása ellen nem lehet fellebbezni, ezt a bíróság saját maga dönthesse el.
sztem.
A másiknál szerintem csak az érdekli őket, hogy tudunk-e felmondást írni.
Diandra,
ehhez elvileg van megoldás és az sztem jó.
Az a megoldás, hogy a munkáltatónak nyilatkozat formájában vissza kell vonni a munkaügyi előadó korábbi nyilatkozatát. Viszont ez a feladat több dátummal fut, szerintem amit bemásoltál az rossz. A feladat lényege szerintem az, hogy a felmentési idő alatt létesít munkaviszonyt a munkavállaló amit megtud a jogi előadó és követel, de az utolsó mondat miatt azt nem tehetné. Szerintem.
Mt 6. §-át kell alkalmazni (jognyilatkozatok) ill. a 93. § (3) és (4) vagyis (utolsó mondat a lényeg)
(3) A munkavégzés alóli felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. Nem illeti meg átlagkereset a munkavállalót arra az időre, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult.
(4) Ha a munkavállalót a felmondási idő letelte előtt a munkavégzés alól végleg felmentették és a munkabér fizetését kizáró körülmény a munkavállalónak a munkavégzés alóli felmentése után következett be, a már kifizetett munkabért visszakövetelni nem lehet. A felmentés tartamára kifizetett átlagkereset akkor sem követelhető vissza, ha a munkavállaló a felmentési idő alatt munkavégzéssel járó jogviszonyt létesít.
ezt felfogni nem tudom...akkor most lehet fellebbezni vagy sem, ha igen akkor mi vaaaan? (cartesio ügy kommentje egyébként)
Az előzetes döntéshozatali eljáráshoz kapcsolódó kérdésekre vonatkozóan a Bíróság kimondja, megengedhető, hogy a tagállamokban a nemzeti bíróságoknak az előzetes döntéshozatal iránti kérelem Bíróság elé terjesztésére vonatkozó határozatával szemben a nemzeti jogban előírt rendes jogorvoslattal lehessen élni. A jelen esetben az előzetes döntéshozatalra utaló végzéssel szembeni fellebbezésre vonatkozó nemzeti szabályokat az jellemzi, hogy az alapügy egésze továbbra is a kérdést előterjesztő bíróság előtt marad folyamatban, és a fellebbezés kizárólag az előzetes döntéshozatalra utaló végzést érinti. Ilyen nemzeti szabályok fennállása esetén a kérdést előterjesztő bíróság feladata, hogy levonja a következtetéseket az előzetes döntéshozatalra utaló határozattal szembeni fellebbezés alapján hozott határozatból.
Ebből következik, hogy a Bíróságnak a kiszámíthatóság és a jogbiztonság érdekében is tartania kell magát az előzetes döntéshozatalra utaló végzéshez, amelynek mindaddig ki kell fejtenie joghatásait, amíg azt az előterjesztő bíróság vissza nem vonja vagy meg nem változtatja, mivel kizárólag e bíróság határozhat a visszavonásról vagy megváltoztatásról.
Következésképpen a Bíróság előtti előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére vonatkozó, minden nemzeti bíróság számára biztosított hatáskört kérdőjelezné meg az olyan szabályok alkalmazása, amelyek lehetővé teszik a fellebbviteli bíróság számára, hogy az előzetes döntéshozatal iránti kérelem visszavonására és a felfüggesztett nemzeti eljárás folytatására utasítsa az alacsonyabb szintű bíróságot.
a mai munka rovat:
Munkáltató N. Sándornak rendes felmondással az Mt. 89.§ (1) bekezdése alapján elmondott, 1999. augusztus 1-től kezdődő 50 napos felmondási idővel 1999. szeptember 19-re.
Munkáltató a felmondási idő felére felmentette a munkavégzés alól Mv-t, az utolsó munkában töltött napja 1999. aug. 25. volt. Akkor kifizették neki a járandóságait, így a felmentés idejére járó átlagkeresetét is.
A Mt. munkaügyi előadója 1999. szeptemberében szerzett arról tudomást, hogy N. Sándor 1999.szeptember 26. napján más Mt-nál létesített jogviszonyt. Jogorvoslati kioktatást nem tartalmazó írásbeli felszólítással kötelezte Mv-t a 25 napi felmentési időre felvett átlagkereset 15 napon belüli visszafizetésére.
N. Sándor írásban sérelmezte azt, hogy vissza kellene fizetnie, arra hivatkozott, hogy olyan ajánlatot kapott, amit nem szalaszthatott el, úgy érzi méltánytalan a követelés, hiszen az megilleti őt.
A munkaügyi előadó a beadványt továbbította a munkaügyi jogvitát megelőző -kolleltív szerződésben kikötött – fórumhoz. A fórom 1999. szeptember 30-i keltezésű levelével álláspontjának közlésére hívta fel a munkáltatót.
sztem jobb ha nem pattog a munkáltató. valaki?
drKriszti!
A KIM tök jó hely.
Én c-ből és B-ből is a KIM-ben vizsgáztam. És mind a kétszer nagyon emberséges bizottságokat kaptam, helyettes államtitkárokkal az élen... :-)
Szóval hajrá!!!
Mindenkinek egy jó nagy kalappal, aki még előtte van.
Bogarock...közvetlen tapasztalatom nincs, de amit másoktól hallottam, aszerint az LB ultrakirály!
Hajrá!
bogarock én se értem, hogy mi a trükk a kérdésben valszeg nincs :-) cimo? gondolom a szabadságra, végkielégítésre, felmondási időre, a felmentési időre kell kitérni a felmondásban, na meg indokolni megfelelően. én se olvasok ki belőle mást... valaki gondolja másképpen?
bogarock akarom a kérdésedet :-) a megoldás helyes, azaz én is ezt írtam volna, nagyon jó kis kérdés.
az lbről nem tudok semmit mivel tapasztalatom nincs, de csak jó lehet :-) sok sikert!
Diandra:
a mai jogesetet én is láttam jogiszakin és nem tudok vele mit kezdeni, létezik, h csak egy rendes felmondást kell megszövegezni, vagy csak én nem vettem benne észre vmit?
AMEN ;-)
Bogarock! Mivel munkajogból nem vagyok nagy szaki, így a jogesetedről nem tudok/akarok nyilatkozni. :/
Az LB jóóó hely, ha ezt eddig nem tudtad, akkor majd a vizsgád után megtudod. ;) Menni fog, mert megérdemled/megérdemeljük!!! :)
Ja és csütörtökön a Legfelsőbbre megyek....Légyszi' csak jót írjatok róla, nem érdekel az őszinte véleményetek (szemben a jogesettel kapcsolatos véleményetekkel :o) )
Nekem is megvolt az írásbelim, itt a feladat:
MINDENES ABC-ben félévente leltároznak, az ucsó 2010.01.15-én volt.
Y munkavállalót 2010. 01.05-től foglalkoztatják részlegvezetőként, X-et bolti eladóként 2010. 05.31-től. X felvételekor nem kérték ki Y hozzájárulását.
Y-nal kötnek leltárfelelősségi megállapodást, de a készletet X is kezeli, akivel viszont nem kötnek. Az ABC hanyagsága miatt nem szokott szabályszerűen menni a készlet átadás-átvétele, ez a mvállalók között köztudomású.
2010. július 15-én a leltározási rend szerinti leltárkor kiderül, h 200.000 Ft-os hiány mutatkozik, amit a munkáltató egyetemlegesen Y-nal és X-szel akar megtéríttetni. Ők nem akarnak fizetni, így a bíróságon keresetet nyújt be ellenük az ABC 2010. szept. 20-án.
Feladat a mvállalók jogi képviselőjeként írjak ellenkérelmet.
Én leírtam, h egyikükkel szemben sem érvényesíthető a felelősség, X-szel szemben azért nem, mert nem kötöttek vele megállapodást, Y-nal szemben azért nem, mert
- nem volt szabályszerű az átadás-átvétel
- nem kérték ki az előzetes hozzájárulást x foglalkoztatásakor, így nem áll fenn a felelőssége.
És egyetemlegesen egyébként sem lehet követelni még csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetében sem.
Kértem a felperes keresetének elutasítását.
Szerintetek?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02