sziasztok,
szeretnék segítséget kérni, szükségem lenne egy könyvre, mégpedig az Európai Unió Joga c. kiadványra,aminek többek között szalayné is szerzője és 2011.októberében zárták le.
Akinek nincs szüksége rá szívesen megvenném.Most szembesültem azzal,hogy égen földon nem lehet kapni,csak előjegyzés vehető fel.
ez az egy könyv,amit meg akartam venni, hát nem lemaradtam róla.
köszönöm a segítséget előre is.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
Tegnap voltam a Kúrián, nagyon hosszú, kínkeserves tanulás után.
A bizottság korrekt volt, kedves, alap dolgokat kérdeztek, nem mentek bele mélyen semmibe. 5, 5, 4, ezen jegyek születtek.
Mt: érvénytelenség, megszüntetés eseteit szigorúan csak felsorolni, nyugdíjjárulék mértéke, határozott idejű jogviszony felszámolása, érvénytelenség jogkövetkezménye, csoportos létszámleépítés.
Eu: áruk szabad mozgása, bíróság összetétele, nagyon vázlatosan, Cassis jogeset.
Alkotmány: Mely szerveknek, személyeknek van szerepe területszervezésénél, Ket-ből kézbesítési vélelem megdöntése, egyszerűsített határozat, hogyan lehet és mikor személyesen közölni a döntést, hatóság hallgatása, illetve belföldi jogsegély (ezt nem tudtam, nem tanultam meg, ezért lett négyes). Talán ezen utóbbi részt kérdezte a vizsgáztató úr részletesebben, a másik kettő, főleg az eu, nagyon felületesen kellett.
Gratulálok Cézé, nagyon szép eredmény!
Azt megkérdezhetem, hogy mennyi időt tanultál rá, és mit miből tanultál?
Hat hetet voltam otthon, és kizárólag jogszabályból tanultam, eu-t pedig Várnay Ernő könyvéből, illetve letöltöttem az eu oldaláról Szerződéseket, bíróság esetében a bíróságról szóló jegyzőkönyvet, jogeseteket.
Gratulálok minden sikeres vizsgázónak! Hősök vagytok!
Munkajogból írásbelizek, de - ahogy többen írták - alig találok a neten feladatot, esetleg megoldást hozzá. Ha van valakinek egy kisebb gyűjteménye megteszi, hogy elküldi nekem (edina.m.dr@gmail.com) vagy megírja hol találom meg, ha a netről letölthető? Egyáltalán "mit kell ott csinálni"? Olvastam, hogy határozat vagy beadvány, de technikailag kitalálok neveket, esetleg értékeket, ügyszámokat vagy hogy kell ezt elképzelni? Vagy teljesen konkrét esetet kapok. Egyáltalán nem ezen a területen dolgozom, a „klasszikus” jogi szakmával (ítélet, keresetlevél, fellebbezés …etc.) nem találkozom, ezért is izgulok jobban.
EU-nál jól látom, hogy már nem kellenek a szerződések? A tételsor csak az intézményektől indul. A vizsgán a kérdés gyűjteményből is törölték vagy az alap, hogy a történeti részt tudni kell és ne ringassam magam olyanba, hogy az nem kell, mert eltűnt a tételsorból?
Ha nincs a tételsorban akkor nem kell:)
Én sem tanultam már meg, bár az év elején meg benne volt a sorban a történeti rész. Szóval mostanában változott meg.
@ m.edina
A jogiszaki.hu-n találsz jónéhány jogesetet munkajogból, nincsenek teljesen kidolgozva, csak a megoldáshoz szükséges jogszabályhely van feltüntetve.
Az írásbelin a választott tárgyból húzol egy tételt, ami egy tényállást fog tartalmazni, ez alapján kell ítéletet/beadványt/véleményt/keresetet/felmondást stb. írnod.
Javaslom, hogy pl. nézd át a kereset kötelező tartalmi elemit, ha esetleg ilyen tételt húznál (bár elsősorban a tartalom, a megoldási javaslatod fog számítani).
Nem kell tőle félni, nem lesz vészes, szóbelin is meg fogják még kérdezni, hogy fenntartod-e, esetleg módosítasz-e az írásbeliden.
Leevi, köszönöm. Majd nézegetem a Pp-t.
Szia Kitti,
ma vizsgáztunk együtt a C. részből. Nekem is sikerült 4-eseket kaptam. Nagyon örülök neki, nem kérdeztek nehezet, jeleztem, hogy GYED-en vagyok, igy természetesen azt is kérdezték. Szuper, hogy beszéltünk róla előtte. November közepe-végén megyek büntetőből.
Most már rosszalkodhat Dalma (szeptemberig).
További sok sikert Neked, és Dalmádnak is.
Eszter
Szia Eszter!
Gratulálok! Nagyon örülök, hogy neked is sikerült :):) Jó pihenést, szép nyarat és sok-sok felhőtlen percet Dalmival. És úgy készülj a novemberi vizsgára, hogy addigra Dalma már járni kezd. Nem lesz könnyű :):)!!!
Puszi,
Kitti
Tegnap voltam pótvizsgán (közigből kellett). Azoknak akiknek még hátra van a vizsga, kérdéseim:
köztársasági elnök
választójog
közjogi szervezetszabályozó eszközök
önálló szabályozó szervek (csak felsorolás - kettő van)
ügyintézési határidő
jogforrások
(más is volt, de csak ezek jutnak eszembe)
Kitartást mindenkinek. És bár én sem hittem el a fórumozóknak, de tényleg nagyon rendesek, kedvesek voltak. Tényleg az érdekli őket, hogy mit tudunk. Ne vesszetek el a részletekben (én sajnos elvesztem és nem kellett volna)!!!
Sikeres vizsgákat és hasonlóan jó bizottságot mindenkinek!
Sziasztok!
Csütörtökön megyek C-ből, tehát "elvileg" túl vagyok nagyjából a felkészülésen, gyakorlatilag az ilyenkor szokásos "meg fogok bukni, nem tudok semmit" érzés uralkodik rajtam. Ennél a résznél fokozottan éreztem az "ennyi mindent lehetetlen megtanulni" problémát. Az anyag nagyon szerteágazó, az alkotmányhoz próbáltam átnézni a rengeteg külön törvényt, de nem tudom, emlékszem-e majd bármire ezekből... Igyekszem az alapvető törvényeket (Alaptv, Ket, Mt) még egyszer átrágni a vizsgáig, amennyire lehet és bízom egy jóindulatú bizottságban, ez lenne az utolsó, csak átkecmergek valahogy. TB-ből SEMMI, pedig elolvastam a törvényeket, de én ezt KÉPTELEN vagyok megtanulni. A kérdésem, hogy az ABh-kat mennyire firtatják? Ezeket nem tudtam átnézni rendesen, nem tud valaki valamilyen elérhető, zanzásított verzióról? Az ABh-kkal az a bajom, hogy a lényegük pár mondatban összefoglalható, de egyszerűen nem volt időm arra, hogy az esetenként 30-50 stb. oldalas határozatokat átböngésszem, a lényeget kiszűrendő. S.O.S. Please!
Sziasztok!
Csütörtökön megyek C-ből, tehát elvileg túl vagyok a felkészülés nagyján, gyakorlatilag persze a "semmit sem tudok, meg fogok bukni" állapot uralkodik rajtam. Igyekszem még a kis maradék időmben átfutni az alapvető törvényeket (Alaptv., Ket., Mt.)
Kérdésem az lenne, hogy az alkotmány részhez tartozó rengeteg külön törvényt és az ABh-kat mennyire firtatják? Előbbieket elolvastam, kérdés, mennyi maradt meg, de ABh mazsolázásra sajna nem volt időm. Az a baj, hogy egy ABh lényege gyakorlatilag pár mondatban összefoglalható, ahhoz viszont, hogy ezt a pár mondatot kiszűrje az ember, végig kell rágni az esetenként 30-50 stb. oldalas határozatokat... Nincs valakinek esetleg zanzásított verziója, neten vagy e-mail-en továbbítható formában? S.O.S.
Sziasztok!
Csütörtökön megyek C-ből, tehát elvileg túl vagyok a felkészülés nagyján, gyakorlatilag persze a "semmit sem tudok, meg fogok bukni" állapot uralkodik rajtam. Igyekszem még a kis maradék időmben átfutni az alapvető törvényeket (Alaptv., Ket., Mt.)
Kérdésem az lenne, hogy az alkotmány részhez tartozó rengeteg külön törvényt és az ABh-kat mennyire firtatják? Előbbieket elolvastam, kérdés, mennyi maradt meg, de ABh mazsolázásra sajna nem volt időm. Az a baj, hogy egy ABh lényege gyakorlatilag pár mondatban összefoglalható, ahhoz viszont, hogy ezt a pár mondatot kiszűrje az ember, végig kell rágni az esetenként 30-50 stb. oldalas határozatokat... Nincs valakinek esetleg zanzásított verziója, neten vagy e-mail-en továbbítható formában? S.O.S.
Nem tette ki egyből a hozzászólásomat a rendszer, ezért sikeredett háromszor ugyanazt feltenni, bocs.
Kismancsi! én a Dialog Campus-os szakvizsga segédkönyvet használtam alkotmányból, jogszabályilag sajnos nem hatályos, de nekem is az ABH-kra kellett és arra tökéletesen megfelelt. igaz, nem mindig 5 mondatban foglalja össze, van, h kicsit hosszabban, de ismétlődnek is és minden témakör elején van egy címszavas összefoglaló - melyik ABh miről szól.ha van még időd és hozzáférsz, akkor ezt a megoldást ajánlom. ettől jobbat és rövidebbet nem leltem hosszas kutakodás után sem...kitartás és hajrá!
Köszi AgotaM! Az a könyv sajnos nincs meg, és már beszerezni sincs lehetőségem. Így bízom benne, hogy nem feszegetik nagyon az ABh-kat, ha mégis, majd valamit improvizálok a szükségességről és arányosságról... Azért a legfontosabb (pl. halálbüntetést eltörlő) határozatokat nagyjából ismerem, az Emberi Jogok c. könyv megvan, abban is van néhány használható mondat, de az sajna 2003-as kiadás, így a frissebbeket nem tartalmazza. Nagy segítség lenne valamilyen kivonatolt összefoglaló, de ha nincs, hát nincs. Ha visszatapsolnak, talán elkészítem én és ez esetben természetesen mindenki számára hozzáférhetővé teszem. Jaj de jó lenne túl lenni már rajta, akárhogy is! Ebben a hőségben még kevésbé tudok koncentrálni, mint egyébként...no, megyek vissza az Alaptörvényhez, mindenkinek kitartás és nagy-nagy kalappal a vizsgára!
Nem fognak ABH-t kérdezni, esetleg az ötösért. Szóval szerintem e miatt ne idegeskedj. :)
Kösz Leevi! Nos, nem az ötösért megyek :-)))...rohadtul boldog lennék három darab inci-finci ketteskével is, minden maximalizmusom elszállt már akkor, mikor először átfutottam a tételsorokat. Egyébként épp a teljes összeomlás határán állok, bár mondogatom magamnak, hogy "ember, küzdj és bízva bízzál"...nagyon jó lenne átvenni azt az A4-es lapot csütörtökön!
Sziasztok!
Tudom, hogy "ez már volt", de csak a feladatot találtam meg, a választ nem.
Arra hivatkoztam, hogy a munkavégzés helye lényeges körülmény, az írásbeli munkaszerződést nem írták alá, így a munkaszerződés nem jött létre, ami kifejezetten a munkáltató magatartása miatt hiúsult meg. Nem fizet semmit.
Tudtok abban segíteni, hogy ki kellene-e egészítenem vagy módosítanom a szóbelin? Pénteken megyek.
Köszönöm, ha foglakoztok vele.
"Külkereskedelmi cég által meghirdetett állásra jelentkezett üzletkötő C. V. Sikeres interjú alapján kedden szóban megállapodtak, hogy Bécsben kell dolgozni, 6 hónapig, az anyagi juttatások is kedvezőek és a hazalátogatásra havonta egyszer lesz lehetőség. A munka sürgős, ezért a szerződéskötés napjaként csütörtököt jelölik meg úgy, hogy következő hétfőn délelőtt 10-kor kell Bécsben kezdeni. Csütörtök 8-kor megjelenik C.V. aláírni a munkaszerződést. Közlik vele, hogy a szóbeli megbeszéléshez képest annyi változás van, hogy nem Bécsben, hanem Tuniszban (Tunézia) kell jelentkeznie. Így nem írja alá az C. V. a szerződést. Egy hét múlva ajánlott levelet kap, amelyben 200.000,– Ft megfizetésére hívják fel (ennyi kára származott a cégnek abból, hogy nem írta alá).
A feladat az ügyvezetőnek szóló válaszlevél megírása."
Szakvizsga C rész munkajog írásbeli feladatom az utókornak: pillekönnyű, de jó látni h. ilyen is van.
Tanulmányi szerződést kötött mv. és mt.,a képzés megszerzését követő 4 év munkaviszony fenntartási kötelezettséggel. A mv.a képzésben részt vett, és sikeresen levizsgázott.
Másfél év képzés utáni munkavégzést követően Mt.-ó a megrendeléseinek csökkenésére hivatkozással rendes felmondást közölt Mv.-val, és egyúttal felszólította őt a tanulmányi szerződés alapján részére fizetett költségek visszatérítésére.
Mire hivatkozik a Mv.?
Válasz: Mt. 113.§ (1), mv. mentesült a szerződéses kötelezettségei alól, és ráadásul a megszüntetésre nem munkaviszonnyal kapcs.mv.-i magatartásra hivatkozással került sor, mv.-ó nem követett el szerződésszegést, így vele szemben ezek a következmények nem alkalmazhatók.
Sziasztok!
Sikerült :-))) Kiszabadítottam magam a könyvbörtönből...
A bizottság nagyon korrekt volt, mindenki átment, igaz, csak 4-en voltunk. Inkább arra voltak kíváncsiak, mit tud az ember, mint arra, mit nem. Nemhogy ABh-t, alaptörvényt se kérdeztek tőlem, közig viszont volt bőven, gyakorlatias kérdésekkel, munkából rendkívüli munkavégzésről minden, TB - táppénz szabályai részletesen, no ez nem nagyon ment. EU: uniós polgárság, ombudsman, jogeset szerencsére nem kellett. Teljesen ki voltam készülve már és a hőség is rátett egy lapáttal, ez a vizsga sikerült a leggyatrábban, zöldségeket is beszéltem, ezzel együtt lebegve jöttem ki a Markó 16-ból :-)
m.edina, sajnos nem a munka volt a kedvenc szakterületem, nagyon nem, így a jogesetedre nem tudom a megoldást, a jogszaki.hu-n viszont elég sok írásbelis jogeset fent van, hátha a tied is.
Mindenkinek kitartást és sok sikert a továbbiakban, a már végzetteknek gratula, mind hősök vagytok!
Szóbeli kérdésem munkajogból, egy jogeset, mely a Kúria előtt van jelenleg is.
Mv. egy üvegtetőket gyártó társaságnál dolgozik, a megrendelések dandárja nyári időszakra esik, ez általánosan elfogadott és köztudomású tény.
Kérdéses évben egy hetet szeretne eltölteni a Mv. nyáron a 3 gyerekkel, és ezt már idejekorán, februárban hivatalosan jelzi Mt.-nak. Mv. két héttel a szabadság előtt ismét hivatkozik a februári kérelmére, ekkor Mt.- beint neki, "nem mehetsz sehova, hogy képzeled, itt a nyakunkon a sok megrendelés!" - ilyen mt.-i hozzáállásról szó nem volt februárban bezzeg...
Munkavállaló elmegy nyaralni, mire visszajön, rendkívülivel felmondanak neki.
Nem kell megoldani, csak ki mire hivatkozik.
Továbbá: a Mv. a felmondás alatt keresőképtelen volt, majd álláskeresési támogatásban részesült, majd ezután elhelyezkedett jóval magasabb személyi alapbérrel, mint amennyi az előző munkahelyén őt megillette. Melyik időszakban mi illeti meg a munkavállalót?
Megoldáshoz kellett: a rendes szabadság szabályai, (egynegyeddel rendelkezés, engedélyeztetés, mt.jogosultsága a döntés során, visszahívás lehetősége.) Rk-i felmondás két formája, Mt. 96.§.
Kártalanítás, káron szerzés tilalma (mit kell levonni), mikor szűnik meg a munkaviszony?
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy C./ részből csak októberig vannak vizsgák? A másik két részből decemberig vannak fent időpontok.
Sikerült!
Tényleg teljesen más volt, mint az egyetemen; segítőkészek voltak, ha kellett rávezettek.
Csak megerősíteni tudom, hogy inkább mindenhez egy picit kell megtanulni, mint az elejét nagyon részletesen, utána meg valami teljesen kimarad.
@kismancsi
Fenntartottam, elfogadták.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02