szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

cimó # 2011.11.21. 12:13

Nagyon jó, drkriszti!

És köszi az infót az írásbeliről.

Kalappal szerdára!

drkriszti # 2011.11.21. 11:52

Megvolt ma az írásbeli. :)
Ezt húztam:

"Az oktatási miniszter előterjesztést tesz a köztársasági elnök felé, hogy Professzor Edét az államfő nevezze ki egyetemi tanárrá. Professzor Ede megfelelt a felsőoktatási törvényben meghatározott feltételeknek, ám a köztársasági elnök szerint nem rendelkezik azzal az erkölcsi integritással, amely elengedhetetlen egy egyetemi tanár esetében.

Megtagadhatja-e a kinevezést? Indokolja meg!"

Hajnalban néztem át ezt a feladatot, jegyzeteltem is pár szót hozzá a törvénybe, szóval tök friss volt az élmény, így simán le tudtam írni a vonatkozó AB határozatokat is. Nem is ültem sokat rajta, fél 11 körül beadtam. :)

Egyébként az írásbelin "hering-party" volt, nagyon sokan voltunk, szorosan egymás mellett ültünk, alig lehetett a törvényeket forgatni. Nem nézték át a bevitt cuccost, simán lehetett használni mindent! ;)

Szerdán 13 órától a KIM-ben szóbelizek.:/

Diandra # 2011.11.21. 01:14

orsi köszi a jótanácsokat, de jó neked! én egy jó bizottságot kértem a télapótól. kb ez is a lényeg, mert tanulni meg tanulok, ennyi.

drkriszti átérzem a helyzeted, időben éppen egy héttel vagyok mögötted, (na meg a tbvel és az ismétléssel :-) már a hideg ráz a tanulástól...

sok sikert a holnapiaknak, jó hírt hozzatok!

Diandra # 2011.11.21. 01:07

cimo köszi a választ én annyival egészítettem ki, hogfy lehet férfi (apa) is a mvállaló és akkor mi van (uaz, csak telik a lap :-).

mai együttgondolkozós:

M.I. dolgozó 46 éves, 15 éve dolgozik a vállalatnál segédmunkásként. Összes munkaviszonya 19 év. Havi bruttó átlagkeresete 60 000 Ft. Átszervezés a munkáltatónál, megszüntetik azt a részleget, ahol M. I. dolgozik, ezért munkaviszonyát február 1. napjával felmondják.
Nem vett még ki idén szabit.

Írjam meg a felmondást.

drkriszti # 2011.11.20. 17:35

Köszönöm a válaszokat! :)

Papírok bekészítve, törvények úgyszintén. Ki van nyomtatva az összes törvény, ami alk-közigből a tételsoron fel van tüntetve. Vajon bevihetem mindet? :/

Technikailag tehát készen állok, agyilag meg...azt inkább hagyjuk...:p

Bogarock, te hogy vagy?

Roni04 # 2011.11.20. 13:18

Sziasztok!

Köszi szépen mindenkinek.

K.dr, örülük, hogy neked is sikerült, gratulálok!Most már élvezd ki a pocakosságod minden percét, és boldog babavárást kívánok, ha esetleg még olvasod.

Bogarock, az írásbeli megkezdése előtt megmondják ki hol vizsgázik. Amúgy szerintem abból a részből annyira nem fognak kérdezni, maximum azzal összefüggésben valami gyakorlati kérdés lehet.

drkriszti, akik neten jelentkeztek, mint ahogy én is, a az írásbeli vizsga megkezdése előtt a teremben ellenőrizték az eredeti igazolásokat. Úgyhogy amennyiben eredeti nem volt bemutatva, úgy szerintem mindenképpen vidd a diplomádat és az eredeti igazolásodat.
Holnapra mindenkinek egy kalappal!!!

bogarock # 2011.11.20. 11:10

Lenne egy tök technikai és buta kérdésem: azt hogy hol szóbelizem, azt aznap tudom meg? És honnan? 1kor kezdődnek a szóbelik, ugye?

bogarock # 2011.11.20. 10:42

drkriszti: én elvinném a papírokat a biztonság kedvéért. én neten jelentkeztem, be is mutattam, de gy is elviszem magammal, mert pl hetek óta nem tudok bejelentkezni rendesen a netes felületre, elvileg minden ok a jelentkezésemmel, de az ördög sosem alszik. estére én is már csak az írásbeli kérdések átnézését tervezem.

Diandra jogesetére sztem is cimó válasza az ok!

drkriszti # 2011.11.20. 09:44

Szép jó napot Mindenkinek! Remélem vannak olyanok, akiknek tényleg szép a napjuk, mert az enyém...pfff...:/
Reggel keltem megint 6-kor, nekifeküdtem az elmaradt alkotmány tételeknek, eddig bírtam. Kikészítenek.:(
Ma még annyit fogok csinálni, hogy este, miután felértem Pestre, bevackoltam magam a szállásra, átnézem az írásbeli feladatokat, és azokat próbálom elemezgetni, aztán szevasz.

Gyakorlati kérdés: ha neten jelentkeztem a vizsgára, de a biztonság kedvéért papír alapon is beküldtem a jelentkezést, meg az iratokat, de végül aztán neten igazolták vissza a jelentkezésemet, akkor holnap be kell nyújtanom az eredeti papírjaimat a vizsga előtt? És ha igen, akkor ezt hol kell megtennem, vagy majd kérik feladathúzáskor?

Köszönöm a választ!

Orsi V.É.G.E!!!! # 2011.11.20. 08:16

Sziasztok!

November elején sikerült az utolsó szakvizsgarész is, szóval túl vagyok rajta!
Még a felkészülés alatt "szent fogadalmat" tettem, hogy ha meglesz, leírom Nektek milyen kérdések voltak, miből tanultam, meg írok némi biztatót, hátha segít valakinek... (Ennek egyébként csak azért van jelentősége, mert soha életemben nem írtam be egy fórumba se... )

Szóval, az utolsó vizsgám C részből volt, Szalay street (ennek azért örültem). Annak már nem örültem, hogy utolsó előtti voltam, már láttam magam előtt, hogy megint zombiként megyek be a vizsgabizottsághoz, úgy mint nyáron polgárból, 16:30-kor... igaz, akkorra már azt se tudtam merre vagyok arccal, uh halál nyugodt voltam. Nem is volt gond, szerencsére...
Szóval délután felé ott üldögéltem sorstársaimmal és azon gondolkodtam, vajon mi is lenne az a kérdés, amire legalább egy kettest össze tudnék hozni. Hát, nem nagyon tudtam sorolni... Ez azért elég ijesztő volt 3 hét reggeltől-éjszakáig tartó tanulás után, emlékszem, el is kezdtem kínomban röhögni.
A lényeg: a bizottság rendes volt, teljesen fogható kérdéseket tettek fel.
Amire emlékszem, mert egyébként filmszakadás:

munka: pihenőidőre jogeset: sofőr éjjel 22:00-re viszi haza a főnökét, aki másnap 5:00-re kér fuvart a reptérre. A sofőr tiltakozik, nem akar menni, mondván, fáradt. A főnöke emiatt lekési a repülőt. Kérdés: követelhet-e a munkavállalótól kártérítést? (nem) Kérdezte még a vezető állású munkavállalót, arról mindent A-Z-ig.
tb: Árvaellátás

Közig, alkotmány: mely eljárások nem tartoznak a ket. hatálya alá. innen áttértünk az állampolgársági eljárásra, annak a Ket.-tel "közös metszete", lehet-e fellebbezni a köztársasági elnök döntése ellen? (nem) bírósági felülvizsgálat, honosítás

EU: milyen bíróságok vannak, milyen eljárásokkal, elsődleges-másodlagos jogforrások, közvetlen alkalmazhatóság.

Nekem a C résznél elég nagy fejtörést okozott eleinte, hogy miből tanuljak, leírom mit néztem, hátha segít:
munka: csak tv
tb: tb-minimum, + hozzá néztem a tv-t, de elég a 17 oldal.
alkotmány: azt hiszem complexes tételsor volt + Chronowsi Nóra féle szakvizsga könyv
közig: tv
EU: 70 oldalas kidolgozott + ahol kevésnek éreztem ott a Blutman féle EU könyv

A tanulással kapcsolatban mindenkivel egyetértek abban, hogy állati nehéz, ráadásul én ezekkel a jogágakkal még csak érintőlegesen sem dolgozom. Hányszor éltem át a felkészülés során az "újdonság varázsát" vagyis hogy én ezt soha az életemben nem olvastam!!! Így a három szakvizsga után a tapasztalataim: Tényleg a lényeget kell tanulni. Ha rendes a bizottság, alapvető kérdéseket tesznek fel és ha elakad az ember, segítenek. Ha nem rendes, akkor akármennyit tanulsz, teljesen mindegy. :(
A másik, hogy beszélni kell, terelni a szót arra, amit tudsz. 1. látják, milyen penge vagy, 2. Telik az idő :) És végül a "ráolvasás" :) ha valamit egyszerűen nem képtelen vagy megtanulni (vagy nincs már rá idő) nagyon határozottan azt kell mondani: "Ezt nem fogják kérdezni". Nekem minden szakvizsgánál volt 1-2 tétel aminél ide jutottam. Egyszer sem kérdezték. Hehe :)

Mindeninek sok sikert kívánok, kitartás, kitartás, kitartás!

cimó # 2011.11.20. 06:42

Diandra:

XY munkavállaló adott évben a számára utasított 200 óra rendkívüli munkából már 120 órát ledolgozott. 2006. június 9-től egyedül neveli a 9 hónapos gyerekét, erről tud a munkáltató. A főnök utasítja, hogy a hátralévő 80 óra rendkívüli munkát aug-szept-okt hónapokban kellene ledolgozni. Mit ír XY a főnöknek?

Diandra,
én azt írnám, hogy mint ahogy arról tudomása van a munkáltatónak, 2005. októberében született gyermekem, aki jelenleg ugye 9 hónapos, őt egyedül nevelem. Az Mt. 127. § (6) a) pontja szerint rendkívüli munkára nem vehető igénybe a nő terhessége megállapításától a gyermek egy éves koráig. Aug-szept-okt hónapokban a gyerek még nem tölti be az egyet, vagyis október 9-én lesz egy éves, így addig nem végezhetek rendkívüli munkát. Beleírnám, csak hogy lássa mennyire jó munkaerő vagyok és hosszú távon számíthat rám, hogy viszont már most jelzem, hogy október 10-e után rendkívüli munkára igénybe vehet az említett szakasz (7) bekezdése alapján, mert meg tudom oldani hogy pl. a nagymama addig vigyázzon a gyerekre.

Sztem ez a megoldás, de valóban minden szót gyanúsnak véltem miközben gondolkodtam. :))

Kiszi # 2011.11.19. 23:00

36/1994 ABh. (nem csekkoltam le, de a Sári János féle könyvben ez a szám van) lényege: a politikusoknak, közszereplőknek többet el kell tűrniük, mint egy "átlagembernek", a krtitka megengedhetőségének határai tágabbak, stb.

Vicaversa27 # 2011.11.19. 20:42

Az Ogy. módosítja az 1959. évi IV. törvényt. A módosítás lényege: az országgyűlési képviselőkről és az Ogy. és a köztársasági elnök által választott/megbízott személyekről készített karikatúrákat előzetesen be kell mutatni az ábrázolt személynek, aki ha tiltakozik, nem lehet azt közölni.

Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnök részére a törvény alkotmányossági vonatkozásáról
Valaki tud nekem erre a kérdésre valamit szép választ adni?:D

Diandra # 2011.11.19. 19:18

minden este felteszek a jogiszakiról egy megoldás nélküli munkajog írásbeli kérdést elég sokan megyünk most egy-két héten belül munkából dobjuk már össze a megoldást légyszi, köszi annak aki benne van!

1.
XY munkavállaló adott évben a számára utasított 200 óra rendkívüli munkából már 120 órát ledolgozott. 2006. június 9-től egyedül neveli a 9 hónapos gyerekét, erről tud a munkáltató. A főnök utasítja, hogy a hátralévő 80 óra rendkívüli munkát aug-szept-okt hónapokban kellene ledolgozni. Mit ír XY a főnöknek?

drkriszti # 2011.11.19. 18:06

Bogarock, közben rájöttem, hogy munkajogból.

drkriszti # 2011.11.19. 17:43

Egy sorstárs, bogarock személyében. :) Az ominózus rész számomra is ködös, szintén csak az alapdolgok mennek. :/

A hétfői írásbelin jó lenne összeülni. :) Te miből írsz egyébként?

Diandra # 2011.11.19. 17:25

bogarock basszus uaezekért én átvenni se tudom, alap szinten oké, de csak tényleg főszabályszinten aztán utánam a vízözön. a pihenőidő fajtáit képes voltam megjegyezni, ha a kérdésben benne lesz a pihenőidő szó én azt kezdem el mondani :-)

bogarock # 2011.11.19. 17:18

Én hétfőn írok, csütörtökön szóbelizek. Ma volt a sírógörcsös kiborulásom a munkabér-munkaidő-pihenőidő résznél. Képtelen vagyok megtanulni és szerintem ez nem is azért van. Szerintetek ezekből a részekből a nagyon alapokon kívül kérdeznek (így összevont, úgy összevont pihenőidő, pótlékszázalékok meg ilyen borzalmak...)??
Ja, és igen, mintha sosem láttam volna előtte...

Diandra # 2011.11.19. 17:16

drkriszti belépek és a 10. oldalon az alábbi szöveget dobta rögtön fel, gondoltam beteszem neked is, ez mrsbean néhány szava, remélem ismerős és ugye milyen jól vizsgázott, na erről beszélek és erre támaszkodom:-).

"Elkezdtem ismetelni es totalis panik lett urra rajtam. Sokan mondtak, hogy ugy fogom erezni, semmit nem tudok, de ez nagyon para. Mondjatok vmi megnyugtatot! Olyan, mintha az elmult 3 het (meg az elotte levo egy honap munka utan) total felesleges lett volna :S"

Diandra # 2011.11.19. 17:04

cimo látod nem csak az anyagra nem emlékszem, hanem az emailekre sem...

Diandra # 2011.11.19. 17:03

cimo igen találkozunk én is 28án írok és dec 2án szóbelizek, kár, hogy nem egy nap megyünk.

cimo te már ismételsz? én azt várom már szerdán kezdek neki, ennyi időm lesz nincs több. de már nem is baj, mert már a gyerek is úton útfélen mondja mindenfele, hogy "jön a téjapó és anya nem taul akkoj amikoj a téjapo jön" most nagyon bánom, hogy nem a bébi előtt csináltam meg :-(

drkriszti # 2011.11.19. 16:44

Oké, nyugi, de hogy?! Mindenesetre próbálkozom. Mára könyv becsuk, tétel elrak, gyik kérdések szintén. Nem megy több. :/

cimó # 2011.11.19. 16:35

e-mailben...

cimó # 2011.11.19. 16:35

diandra,
28-a és 1-je.
Már kérdeztem e-mailbe, hogy az írásbelin találkozunk-e.
Én abból a részből elég erősen szelektáltam...

Diandra # 2011.11.19. 16:30

kdr így már oké a jogeset. ez nálam a gyakorlati példa. jogeset csak a nyomorult eu jogesetek azért kaptam fel a fejem, hogy neeee már, hogy itt is és én nem is tudtam :-)

drkriszti nyugi. bár ez nem túl hihető tudom a számból. de mindenki azt mondja, hogy ott minden (nekem elég ha majdnem minden) eszünkbe fog jutni, szóval erre gondolj.

cimo te mikor is mész pontosan?

én még mindig a munkajoggal szenvedek, azt hittem ez fog a leggyorsabban menni...és nem. a pihenőidő-munkaidő blablabla tételnek ma 3. alkalommal álltam neki és kész feladom képtelen vagyok megjegyezni, sőt nem is akarom megjegyezni. szóval ezt nem kérdezhetik tőlem ez van. nincs valakinek valami 30 mondatos (!) saját értelmes kidolgozása erről. ami kiverte a biztosítékot az a polgári repülésben hajózó. na itt kész lettem. ennyi.