szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

JogiBear # 2012.06.30. 06:04

Sziasztok! A büntis és polgári jogi részen túlesve úgy döntöttem, hogy nekigyürkőzöm ennek a vizsgának is ősszel, és kérdezném, hogy szerintetek milyen könyvet érdemes megvenni a felkészüléshez? Nézegettem könyveket, de a legjobbak is, amiket találtam, ilyen 2011. januári lezárásúak, de van, amiből még olyat sem. Kiadót, szerzőt is írjatok légyszi, ha tudtok! Köszi!

Poncelet # 2012.07.02. 06:28

Szerintem azért nem jött eddig válasz erre a kérdésre, merthogy C részt illetően könyvekkel már ugye eleve nem nagyon voltunk eleresztve tekintve, hogy mostanság minden változik... szóval mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja, kreatívan.
És így aztán a 2011-es januári zárású könyveket is meg kell szerintem becsülni, mert - szigorúan hozzánézve a tételes hatályos jsz.-kat!-, azért azok is segíthetnek a rendszerezésben és az anyag feldolgozásában. Persze a munkajog miatt tegnaptól csak még rosszabb lett a helyzet...
Amiből tanultam, csak egy verzió a sok lehetséges közül:
EURÓPAI KÖZÖSSÉGI JOG - Novissima (2 667 Ft),
MUNKAJOG - Novissima 2 667 Ft, Horváth Istvántól - ez nagyon jó, még ha 2007-es zárású is, csak hozzánéztem sűrűn a változásokat; bár neked ez most az új Mt.-vel nem sok vigasz...
TB 2012 - dr. Futó Gábor írta (Penta Unió Zrt. 3480,-Ft), számomra ez segített a legtöbbet, mert ez valóban friss, ropogós TB jsz.-kat, értelmes magyarázatokat tartalmaz, ápp ezért a tételes jsz-kat én már egyáltalán nem is néztem hozzá csak 3 tételnél, a Mulasztás és késedelemnél, és még a 2 uniós vonatkozásúnál...
KÖZIGAZGATÁSI JOG - Novissima 2011. januári zárású,
Alkotmányjog közig.jog I. Dialóg Campus 2011.januári zárású (4030,-Ft akciósan)

• a jogszabályok.
bandeeraz # 2012.07.02. 07:32

Trócsányi-Schanda: Bevezetés az alkotmányjogba (2012) - teljesen aktuális, a hatályos jogszabályokat dolgozza fel.

Május végén vettem, kétszer olvastam el szakvizsgához, úgyhogy szinte még érintetlen példány, 3.000,- magyar pengőért átruházom.

dzsuzsanna # 2012.07.08. 09:02

Sziasztok!

Ősszel megpróbálkozom a C-vel, és érdekelne, hogy hogy zajlik az írásbeli, és hogy a szóbeli. Munka-Tb-ből szeretnék írásbelizni, tudok-e választani a kettő közül vagy mindkettőből kapok feladatokat? Mire készüljek?

Előre is köszönöm!

Kiszi # 2012.07.11. 19:25

Sajna nem lehet, legfeljebb néha, egy-egy nagyon jóindulatú bizottságnál. Régen még az volt a gyakorlat, hogy simán választhattál, de persze ez is csak rosszabb lesz, mint minden ebben az országban... :(

dzsuzsanna # 2012.07.14. 11:31

Köszi Kiszi!

Több órás az írásbeli, érdekelne, hogy csak feladatok vannak vagy elméleti kérdésekre is kell válaszolni, esetleg tételt kell húzni? Segíts kérlek? Nem tudom mire készüljek!!!
Előre is köszönöm!!! :)))

Diveman # 2012.07.19. 09:28

Sziasztok!
Új belépő vagyok!

Zavart okoz, hogy az AB döntések már olyan joganyagra vonatkoznak, amelyek régen nincsenek hatályban.
Ennek ellenére kellhetnek vagy hanyagoljam őket. Néha segítenek megérteni "miérteket", de ennek túl sok relevanciája nincs, hiszen már más a szabályozás.

Előre is köszi a segítséget.

LAci

hunfrakk # 2012.07.19. 15:00

feladatot kell húzni írásbelinél - egy jogesetet kell megoldani

pl. írni kell egy I. fokú ítéletet
vagy kell írni egy fellebbezést

Berényi Miki # 2012.07.22. 18:33

Sziasztok! Közeleg nekem is... Munkajog-TB írásbelin mekkora a megoszlás a két rész között, mert azért egyáltalán nem mindegy.... munkajogi feladatnak nagyon örülnék, de a TB-nek már kevésbé, ha rizikós lehet, inkább polgárból mennék. Na mondjuk ott se mindegy hogy családi jog-e vagy olyan, amivel gyakran találkoztam.

Úgy általában, érdemes Munka-TB-ből írásbelizni vagy az elég nagy hülyeség?

Diveman # 2012.07.23. 06:07

Ezen töprengek magam is! A munka és a tb. viszonylag behatárolt terület. A közigben nagyon bele lehet húzni egy-egy témába.
Írt valaki TB-t, illetve Munkajogot?
Laci

Pippa # 2012.07.23. 19:32

Szia Miki!

Én munka-tb-ből írtam és tb feladatot kaptam. Munkajogot szerettem volna, de a tb is könnyű volt. Ha valamelyik területtel foglalkozol a munkád során, írj abból, ha nem akkor abból amit jobban szeretsz (vagy kevésbé utálsz :)

Berényi Miki # 2012.07.24. 18:36

Értem... nincs az a pénz, amiért én a TB írásbelit berizikózom, szóval akkor marad az A rész írásbeli....

fágica # 2012.07.27. 08:47

Nem tudjátok véletlenül, elkészült-e már a munkajogból az új tételsor? Ha igen, hol lehet elérni?

Pippa # 2012.07.30. 11:24

Sziasztok!

Az alábbi linken elérhető a jogi szakvizsga rendelet módosításának tervezete, holnapig még véleményezni is lehet. Aki a jövőben megy, annak érdemes átnéznie (és ezek szerint az új szakvizsga rendszer helyett marad a régi):

http://www.kormany.hu/hu/dok?…!DocumentBrowse

Kiszi # 2012.07.30. 15:40

Dzsuzsanna!

Pontosan úgy van, ahogy hunfarkk cimbora írja:
Kizárólag 1 db. gyakorlati jogeset, semmi elmélet. Csak üres tv. szöveget vihetsz be, BH-k -és a legújabb szigor szerint- jogegységik se lehetnek mellette, így gyakorlatilag a Novissimás könyvek is kihullanak.

Tehát kapsz egy jogesetet és az alapján írsz vagy egy keresetlevelet, vagy ítéletet, fellebbezést stb. A jogeset viszont gyakorlatilag tételhúzásos alapon történik: zárt borítékok vannak, mindegyikben 1-1 jogeset és ezek közül húzol egyet.

A munka-TB azét necces, mert nem választhatsz, hogy melyikből akarsz húzni. Én legalábbis rettegnék a TB-től. :)

hunfrakk # 2012.07.30. 17:06

2010 őszén még lehetett választani
hogy munkajog vagy tb
hogy most lehet-e nem tudom
de meg tudják mondani szv.bizottságnál

Kiszi # 2012.08.01. 00:36

Meg lehet próbálni, de most van rá egy kocka söröm, hogy azt mondják nem lehet.
Netán óriási mákkal ott a vizsgán kifoghatsz egy olyan felügyelőt, aki enged választani, de erre semmiképp sem lehet építeni, mert az utóbbi időben inkább az ellenkezőjét hallom.

Tubi5 # 2012.08.07. 13:14

Én "most" voltam C-ből (februárban), és mondták többen is , hogy munka, vagy TB-t akarnak...

Tubi5 # 2012.08.07. 13:15
    • tehát a lényeg, hogy lehetett választani, lehetett mondani, hogy munka, vagy TB jogesetet akarnak- most már, remélem egyértelmű voltam, bocsi!
virág222 # 2012.08.08. 12:28

Sziasztok!

SOS szeretnék venni használt Novissimá-s alkotmányjog szakvizsga könyvet (dr. Csink Lóránt).

Kérlek jelezzétek, akinek van!

Köszi!
fort19una@gmail.com

mamhaaa # 2012.08.09. 06:47

Én is munkából írtam. Lehet választani, hogy miből szeretnél.

mamhaaa # 2012.08.09. 06:49

A jogesetek egyszerűek... az alap dolgokra mennek rá, hogy ismered -e az oda vonatkozó részt.
A munka kommentárt tudom ajánlani. Abban minden lényeg benne van. Sőt.. a munkajog szóbelihez is bőven elég.

papamaci # 2012.08.12. 10:42

Sziasztok!

Szept 19-én megyek az utolsó - remélhetőleg utolsó - fordulóra. "C" rész. Kérdezném azokat akik már túl vannak rajta, és azokat is, akik még nem teljesítették eme nemes feladatot, hogy miből készülnek? Mihez elég a törvény, mihez kellene tankönyv? AB határozatokkal mi a helyzet? Legyetek szívesek nagyvonalakban infót szolgáltatni, mert segítene!!! Hajrá mindenkinek.

Ardyenn # 2012.08.13. 12:38

helló Mindenkinek!

Mit gondoltok, a novissimás vagy a campus dialógos könyvek a jobbak? Gondolok itt az eu-ra és az alkotmányjogra. Eu mindkettő 2011-es, alkotmányjog zárása novissima 2010, campus dialóg 2011. január.. utóbbi már az Alaptörvényt tartalmazza? novissima még "Alkotmányos". Közig, Mt, TB - maradnak a törvények..

Ardyenn # 2012.08.13. 12:51

jahahajjjj, de butaságot kérdeztem! :D már 2012-t írunk... így persze hogy a campusos is az Alkotmányra épít.. :/ :( ettől függetlenül a kérdés még mindig kérdés, hogy novissima vagy campus dialóg?