szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

cimó # 2011.11.19. 16:24

drkriszti, nyugi, menni fog!
kitartás! (annyit gondolok Rád, jövő héten ilyenkor már nálam is para lesz)

drkriszti # 2011.11.19. 16:09

Gratulálok Roni04, és K.dr.!! :))

Nálam pánik van a köbön...:/ A mai alkotmány ismétlés kikészített, már azt se tudom, ami tegnap még ment, kétségbe vagyok esve. Segítséééég. :(

K.dr. # 2011.11.19. 15:47

Köszönöm a gratukat,

Diandra,

igen, mentek a bíróságos kérdések :)))

A jogesettel nem akartam félelmet kelteni, gyakorlati alkalmazást értek rajta: azt kérdezte a biztos, hogy ő egy munkáltató és tan.szerződést köt a titkárnőként dolgozó munkavállalójával, arra, hogy elvégezze a jogi egyetemet - majd pedig nem tudja őt jelöltként foglalkoztatni... tulajdonképpen arról beszélgettünk, hogy fontos a szerződés is, hogy pontosan mit kötnek ki benne + hogy mikor követelheti vissza a tanulmányokra adott pénzt, ha a munkavállaló mégsem marad ott nála a tanulmányok után...

További válasz: én ügyvédjelöltként dolgoztam kb két és fél évig, jelenleg cégjoggal,munkajoggal foglalkozom, nem közigből, bíróságról vagyok.. ez utóbbi vizsga anyaga jóóó távol állt tőlem :))

Megnyugtatásképpen (bár tudom ez lehetetlen!): én is és szerintem mindenki, úgy érzetem magam a vizsga előtt, hogy semmi de semmi nem jut eszembe és mit olvastam az én az előző hetekben?? De ott eszetekbe fog jutni!

Tényleg nagy kalappal, drukkolok Nektek!

Textilhal # 2011.11.19. 14:29

Nagy gratuláció az újabb két sikeres vizsgázónak, ügyesek voltatok!:-)

Drkriszti, neked is hajrá jövőhétre, menni fog!

cimó # 2011.11.19. 13:54

Én is gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok!
Jó pihenést :)

Diandra # 2011.11.19. 13:53

még annyit kérdeznék, hogy roni és kdr ti hol dolgoztok, honnan mentetek szakvizsgázni, közig, bíróság stb?

Diandra # 2011.11.19. 13:35

gratulálok roni és kdr, ügyesek vagytok.

rájöttem én senkinek nem szeretném a kérdését, basszus keddtől ismétlek, de ahogy olvasom a kérdéseiteket csak fekete köd van...tudom ez a normális (legalábbis remélem) de elég ijesztő :-(

tanulmányi szerződés jogesettel? erre kérnék választ, a többit elvileg már megtanultam...

kdr gondolom tudtad, hogy hol milyen eljárás van a bíróság előtt :-D tök jó. sok boldogságot a babához!

K.dr. # 2011.11.19. 09:18

Sziasztok!

Én is Roni04-el vizsgáztam egy napon,de nekem is kellett egy kis pihenő, hogy magamhoz térjek...

A felkészülés alatt olvasgattam én is a fórumot, utólag is köszönet a beszámolókért és minden egyes bejegyzésért, sokat segített (még ha nem is szóltam sokszor hozzá..) így megosztom Veletek én is a tapasztalataimat:

Roni04 után voltam, ugyanannál a bizottságnál. Valóban az elnök a Heves Megyei Bíróságról volt, nagyon kedves nő, munkából..., az úr is kedves volt, bár nála valóban nem tudtam eldönteni, hogy mire gondol közben...Eu pedig Gyeney Laura egyetemi adjunktus (Pázmány).

Kérdéseim (amennyire emlékszem):

Munka-tb: tanulmányi szerződés elméletben + jogesetettel, tb rendszere (eü + nyugdíj), munkáltatói kártérítés - mikor, mentesülés, kártérítés miből áll össze, hozzátartozónak.

Alkotmány-közig: vallásszabadság odavissza, egyházak (alapítás, gazdálkodás, felépítés), önkormányzatok - hol milyen felépítés (pl. lélekszám.., megyei j. város - megye kapcsolata...stb), KET határidők (mikor mennyi,mi van ha túllépik) fellebbezés.

EU: jogesetek a székhelyre vonatkozóan, EU Bíróság összetétele felépítése, hol milyen eljárás, vámokkal azonos hatású díjak.

Összességében azt tudom elmondani, hogy sokat kérdeztek, de kedvesek voltak. Tapasztalat: szerintem ha a szakvizsga könyvből tanultok illetve törvényből, akkor az elég, én nem jöttem zavarba a kérdésektől, pedig nagyon izgultam. Utolsó vizsgám volt, így megkaptam a végbizonyítványt, végre..

ui, akinek nem inge,ne vegye magára: de szerintem ne szóljátok le a kismamákat, lehet, hogy előfordult, hogy valaki 5 perc alatt levizsgázott, de nem hinném, hogy ez az általános... Nem azért vállal valaki gyereket, hogy a vizsgán ezzel előnyt szerezzen. Magam részéről: 7 hónapos pocaklakóval tanultam és vizsgáztam. Azt hittem mire ő jön, túl leszek a vizsgákon, de az élet nem így hozta, és nem volt egyszerű egy rugdalózós kismanóval a pocakban tanulni (pláne nem aludni!). Hasonlóan a többiekhez majd 50 percig voltam bent és mint láthatjátok, nem keveset kérdeztek..
Úgyhogy minden tiszteletem a pocaklakós mamiké és főként azoké az anyukáké, akik a tanulást kisgyerek mellett oldják meg...

További sok sikert kívánok mindenkinek a tanuláshoz! Hajrá :))

Roni04 # 2011.11.19. 08:51

Sziasztok! Bocsika, de talán most kezdek helyrejönni, nagyon elfáradtam. Én csütörtökön voltam vizsgázni, rögtön a másodikként mentem be. A Heves Megyei Bíróság elnöke volt ha jól emlékszem a vizsgabizottság elnöke, ő munka és tb jogból vizsgáztatott. Nagyon szimpi volt, és jóindulatú. Alkotmányból azt hiszem NEFIMből jött egy úr, ő kevésbé szimpi, de ő is végülis joinudlatú volt. Az EU-s a PÁZMÁNYról jött valamilyen Laura.....Írásbelim nagyon jó lett, így azzal nem is foglalkoztak. Munkából az elévülést kérdezték, (különös eseteit főleg) illetve a munkavállaló kárfelelősségét. HOgyan van szabályozva, mik a különbségek. Tb-jog: hozzátartozói nyugellátások felsorolása, özvegyi nyugdíjra ki jogosult, és mi van ha többen jogosultak rá?
Alkotmány: AB hatáskörei, de példával kezdetett, arra volt kiváncsi, hogy ki fordulhat az AB-hez, milyen döntéseket hozhat.
Önkormányzat: kik a tisztviselők, mi a bizottság,feladatai, melyik bizottságot kötelező létrehozni, mikor nem. A polgármester milyen megbizatásban láthatja el feladatát. Alpolgármester ki lehet.
Ket: újrafelvételi kérelem.
EU: tartózkodási jog, EP parlament
A végére már nagyon elfáradtam, 3/4-ed órát biztos benn voltam. De SIKERÜLT. Mindenkinek sikeres vizsgát kívánok.

Vicaversa27 # 2011.11.18. 23:07
  1. Országgyűlés módosítja a Sajtótörvényt oly módon, hogy tilos a szexuális fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása. Az ügyész az ilyen sajtótermékeket elkobozhatja.

Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnöknek a törvény alkotmányossági vonatkozásairól.

Tudtok erre helyes megoldást:) Köszönöm előre is...

Textilhal # 2011.11.18. 19:57

HAJRÁ-HAJRÁ Mindenki!:-)

Hová tűntek a tegnap és ma vizsgázók...???

(Remélem buliznak.)

drkriszti # 2011.11.18. 18:26

Cimó!

Igen, hétfőn írok, szerdán meg szóbelizek...atyagatya, még leírni is szörnyű. :/

Hogy állok? Alig-alig, illetve egyik pillanatban így, másikban meg úgy. Az ismétlésnek vasárnap délelőtt érek a végére, de úgy érzem, hogy amit pár napja ismételtem, pl. munkajog, az már nincs sehol. :/

Diandra # 2011.11.18. 09:40

a jogiszakin van aminek van megoldása is fenn, de olyan igazi nincs, meg egy jó párnak megoldása sincs. eszembe jutott az is, hogy egyet-egyet megírok ide, akik együtt készülünk hozzunk össze együtt gyors megoldást, mit szóltok?

bogarock # 2011.11.18. 09:28

Akkor olyan feladatok mujból nincsenek, amiknek megoldásuk is van, ugye...jaj így csak ideges leszek tőlük:)))

cimó # 2011.11.18. 05:46

szia drkriszti, Te hétfőn mész ugye? hogy állsz?

drkriszti # 2011.11.18. 05:44

Én is várom Roni04 beszámolóját, és persze a ma vizsgázóékét is!! :)

Diandra # 2011.11.17. 20:58

akik már voltak vagy van infójuk: mekkora mélységig kérdeznek egy adott témát?

Diandra # 2011.11.17. 19:13

hol vagy roni?

Diandra # 2011.11.17. 17:07

pannie én is így gondolom. akkor ennyi.

Pannie # 2011.11.17. 15:53

Szerintem a tv alapján, ha visszahelyezik a munkakörébe nem jár végkielégítés, mert a munkaviszonya nem szünt meg.
Ha nem kéri a visszahelyezést akkor a munkaviszonya a jogellenességet megállapító határozat jogeröre emelkedésével szünik meg, ekkor jár végkielégítés.

Visszahelyezik -
  • > van munkaviszony---> nincs végkielégítés
Gondolom én.
Diandra # 2011.11.17. 14:56

valaki!

kicsit bekavarodtam és nem tökölnék a bogozással, hátha vkinek fejből megy:

mviszony jogellenes megszüntetésénél mi jár a mvónak?

1. ha visszahelyezik a munkakörébe
  2. ha nem kéri, vagy bíróság mellőzi a visszahelyezést akkor mi jár

a tv egymás után sorolja és pl abban nekem nincs logika (bár ez kevés érv), hogy ha nem rendes felmondással lett jogellenesen megszüntetve akkor jár neki végkielégítés és felmentési időre átlagkereset akkor is ha visszahelyezték vagy ez csak akkor (sztem) ha nem helyezik vissza???

na meg jár a 2-12 havi ha nem helyezik vissza ez egyértelmű. de mi jár ha visszahelyezik sztem az elmaradt bér, meg a kár mindkét esetben jár, de ez a végkielégítés amit fentebb írtam csak ha nem helyezik vissza, de ez a tvből nem derül ki (számomra) vagy már kész vagyok.

na örülnék ha erre a katyvaszra reagálna vki.

Roni04 # 2011.11.16. 19:46

Köszönöm!!!

drkriszti # 2011.11.16. 18:26

Roni04! Kéz és lábtörést holnapra! Ügyes leszel! Várunk a hírekkel! :)

Diandra # 2011.11.16. 18:18

sok sikert roni és gyere ha túl vagy rajta, jó híreket hozzál!!!

Roni04 # 2011.11.16. 17:21

Diandra, jelenleg olyan állapotban vagyok, amit már ezerszer megnéztem, megtanultam, most olvasom, és csak nézek ki a fejemből......remélem holnap nem lesz ennyire üres a fejem :) Én is ebben bízom, hogy jó kérdéseket kapok. Ha nem és nem tudom, így jártam. Kell még hozzá egy normális vizsgabizottság is.....