Nincs senki, aki ma vizsgázott C részből?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Az EU honlapján is az van, hogy az Európa Tanács használta elöször a zászlót.
K.dr és Pöszke köszönöm szépen :-)
mindig rájövök, hogy bazi sok mindent nem tudok, pedig azt hittem igen...
nincs más választásom mint jó kérdéseket kapni.
És a zászló :) Szintén netről...
Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és egész Európa jelképének tartották, nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak.
A zászló csillagainak száma változatlan, és nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával. 1953-ban az Európa Tanácsnak 15 tagja volt, ekkor felmerült, hogy a zászlót megváltoztatják, és minden tagot egy csillag képvisel, a jövőben pedig nem változtatnak ezen. Ezt az NSZK ellenezte, mivel az egyik tag a vitatott jogállású Saar-vidék volt, és ha külön csillagot kap, az azt sugallta volna, hogy független állam. Franciaország ugyanerre az alapra helyezte ellenvetését a tizennégy csillagos zászló ellen, ami azt jelentette volna, hogy a Saar-vidék az NSZK része. A tizenhármat hagyományosan szerencsétlen számnak tekintették, ezenkívül az Egyesült Államok legkorábbi zászlóján is tizenhárom csillag volt. Végül a tizenkettőt fogadták el, mint minden politikai jelentéstől független számot.
Diandra! Köszi, hogy írtad a jogiszakit, már ki is nyomtattam a mintákat! :) Kérdésedre: A csillagok száma és a tagállamok száma között nincs összefüggés. Azért szerepel 12 csillag a zászlón, mert a 12-es szám ősidők óta a tökéletesség, a teljesség és az egység jelképe. Éppen ezért az Unió bővítéseitől függetlenül a zászló nem változik (netről szedtem)
Diandra!
Remélem segít:
Bíróság:
• Az előzetes döntéshozatali eljárás
• A tagállami kötelezettségszegés megállapítására irányuló kereset
• A megsemmisítés iránti kereset
• Az intézményi mulasztás megállapítása iránti kereset
• A fellebbezés
• A felülvizsgálat
Törvényszék:
• a természetes és jogi személyek által benyújtott közvetlen keresetek, amelyek az Európai Unió intézményeinek, szerveinek és hivatalainak határozatai ellen, illetve rendeleti jellegű jogi aktusok ellen irányulnak, valamint amelyek tárgya valamelyik intézmény, szerv vagy hivatal mulasztása;
• a tagállamok által a Bizottság ellen benyújtott keresetek;
• a tagállamok által a Tanács ellen benyújtott, az állami támogatások, a kereskedelemkorlátozó intézkedések területét érintő keresetek, valamint azon intézkedések ellen benyújtott keresetek, amelyeket a Tanács végrehajtási jogkörében eljárva hozott;
• az Európai Unió intézményei vagy azok alkalmazottai által okozott kár megtérítésére irányuló keresetek;
• az Európai Unió által kötött, kifejezetten a Törvényszék hatáskörét kikötő szerződésre vonatkozó jogviták;
• a közösségi védjegyekkel kapcsolatos keresetek;
• az Európai Unió Közszolgálati Törvényszéke által hozott határozatok ellen benyújtott fellebbezések.
• a Közösségi Növényfajta-hivatal, illetve az Európai Vegyianyag-ügynökség által hozott határozatok ellen benyújtott keresetek.
Közszolgálati Törvényszék
• Európai Uniós közszolgálattal kapcsolatos jogviták,
• Elsőfokon az Európai Unió és alkalmazottai között felmerülő jogvitákban,
• És hatáskörrel rendelkezik valamennyi olyan szerv vagy hivatal (például az Europol, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) vagy az Európai Beruházási Bank) és azok alkalmazottai között felmerülő jogviták vonatkozásában is, amelyekkel kapcsolatban az Európai Unió Bírósága rendelkezik hatáskörrel.
az eu eljárásoknál melyik milyen bíróság előtt folyik? erre a válaszra én nem leltem rá, viszont nemrég kérdezték valakitől. ha vki ezt összefoglalná nagyon megköszönném.
miért 12 csillag van a zászlón? nem mintha nem lenne jobb dolgom, mint ezen agyalni...
Múlt héten hétfőn írásbeliztem alkotmány-közigből, akkor is kérdezték a többiek, hogy "nem-e-lehetne-e" szétszedni a munkát és a tb-t. Azt mondta a csajszi, hogy nem lehet, pedig eléggé jóindulatú volt amúgy.
Eu-ból nem arra gondoltak, hogy lehetett fellebbezni az előzetes döntéshozatalra utalással szemben (Cartesio-ügy)? Később ugye módosították a törvényt, és már nem lehet.
pöszke minek iratminta ha úgysem vihetem be? nézegetni? nem nézegetek semmit :-) amúgy a jogiszakiról szedtem le párat, ott össze vannak gyűjtve.
én még mindig reménykedem, hogy az ismert munks/tb kérdésekre kapok kidolgozott választ!!! valaki!!!
bár lehet azért nincs, mert mindenki úgy áll hozzá ahogy én, sültgalambvárós módszerrel :-)
Roni04! Nagy kalappal neked holnapra! Majd gyere és mondd el, mi volt!
Diandra! A kérdésedre én sem tudom a választ. Munka és tb iratmintákat te honnan bányászol elő? Én netről töltögettem, de elég gyatrák...Jó ötlet ez a kispárna elhelyezés :)
dr.kriszti, én csütörtökön szóbelizek.....
Aki a héten volt alk-közig. írásbelin jelentkezzen, légyszi!! És persze azok is, akik a héten szóbeliznek!!
Kösszzi!!
Diandra, én elektronikus úton jelentkeztem, nekem eleve így volt megadva, hogy munkajog és tb jog. Sajnos tényleg nem lehetett választani, össze volt keverve, fel sem ajánlották, hogy melyikből szeretnél......
Eu-s kérdés, passz, pedig pont most ismétlem ezt a részt, de semmi erre vonatkozót nem találtam......
diandra:
én sem értem a kérdést, legfeljebb ha tagállami bíróság oldaláról nézzük, teszem azt már tisztázott vagy nem releváns kérdést tesz fel, és az elötte folyó eljárást meg felfüggeszti. Úgy hogy nem tudom mire gondolhatott a "költö", amikor a kérdést feltette....
akik már voltak és munkából írtak:
az értesítőn, hogy szerepelt az írásbeli témája? nekem ma jött meg és az van benne, hogy munkajog és társadalombiztosítás.
eu gyikből erre kérnék választ:
eb előzetes döntéshozatali eljárása során milyen fékek, lassítási lehetőségek találhatóak? én nem találtam erre semmit...
roni ez volt a napokban is köszi az infót. most már komolyan ezt szeretném húzni :-) mi az, hogy nem választhatok munka-tb közül??? .... ájjájj.
Kedves Szakvizsgázók!
A mai napon C részből azon belül munka és tb jogból írásbeliztem. Megosztom veletek tapasztalataimat.
Szerintem eléggé szigorúak voltak, és amin többen meglepődtünk, nem választhattál munka és tb jog között.
Írásbeli témám a következő volt:
X villanyszerelőnek egy múzeum épületében kellett munkát végeznie. A munka megkezdése előtt megivott egy kupica pálinkát. A létra, amire felmászott rossz állapotban volt, és letört az egyik lépcsőfoka, ami miatt súlyos balesetet szenvedett. Kérte a Tb szervtől az üzemi baleset megállapítását, amely elutasította ezirányú kérelmét, mivel az orvosi igazolás alapján ittas állapotban volt. X bírósághoz fordul.
Feladat: Keresetlevelet kellett írni. Mindenkinek sikeres vizsgát kívánok. Csütörtökön megyek szóbelizni.
drkriszti:
Ne parázz. Ha már ennyire ismételsz, nem lesz semmi baj. Ha kijössz a vizsgáról majd meglátod, hogy 1.: nem volt érdemes ennyire parázni, 2.: felét is elég lett volna tudni. :-)
Kedves parazseszter!
Köszönöm a választ. A Főv.Bír.-ról egyéb forrásból is rosszakat halottam :(
Az OIT-ról meg a két végletet:vagy nagyon rendesek, vagy szétszívatnak. Köztes nuku.
Üdv: B.
Kedves Diandra!
Én csak szemléltettem, hogy nem minden bizottság szőrös szívű és nem buktat kismamákat. Nyilván tudott az általam említett kolléganő, de nem fél órát volt bent, mint én. Kispárna ötlet nem rossz. Egyébként egyetemi vizsgán is volt velem együtt egy kismama, nagyon gyorsan levizsgáztatták. Igy is van rendjén.
uraim, senki nem volt benn ugye, hogy mit tudtak a kismamák? másrészt egyszerűbb felkészülni ha vki már a terhesség miatt táppénzen van eleve, szóval nem feltétlen az esetleges jogosulatlan előnyszerzés az oka a terhesenszakvizsgázok dolognak. bár a fiúknak max az fájhat, hogy ők ilyet nem szerezhetnek. nos rám rám férne némi jogosulatlan előny, lehet beteszek egy kispárnát basszus :-) amúgy engem marhára nem érdekel ki hogyan megy át a vizsgán. csak én is kapjak egy kettest. ámen.
Dr. Attika!
Most ebben nagyon egyetértek!!!Tisztelve az állapotos nőket, de ennyit, egyrakáson, ekkora hassal még életemben együtt nem láttam, főleg oly rövid idő alatt levizsgázni. (Jól kiszámolták a vizsgaidőszakot!)Ettől függetlenül még lehet, hogy nagyon tudtak és nagyon gyorsan(...)
Kedves Eszter!
Neked ez a tapasztalatod, hogy három nő megbuktat egy kismamát. Nekem meg az, hogy előttem büntetőjogból egy nagyon nagy pocakos, láthatóan álldott állapotát nehezen viselő kismamát kb. 5 perc alatt átengedték. Utolsó vizsgája volt, így a szakvizsga bizonyítványt is kezébe adták cca. ennyi idő alatt.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02