szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

DDD. # 2012.09.05. 07:52

Sziasztok!
EU-ból nincsenek tételcímként a szerződések a tételsorban, de kérdezik. Legalábbis a barátnőm áprilisban volt, és tőle ezt kérdezték. Mivel A betűs a neve, tőle mindig a tételsor elejét kérdezték, és EUból ez számított "alapkérdésnek".
Arról nem is beszélve, ha megnézitek a "gyakori kérdéseket", akkor is kb 20 kérdést találtok ezekről.

Sorolja fel az alapszerződéseket és emelje ki jelentőségüket!

Alapjogi Charta felépítése, jelenlegi jogi helyzete és kapcsolata az Alkotmánnyal

Foglalja össze a Merger Treaty lényegét!
Az amszterdami szerződés előzménye és szabályozása.

Mely szerződés tartalmazta a konvergencia kritériumokat?
Mi az önkéntes távolmaradás?
Integrációs folyamat, alapszerződések nagy vonalakban.

Maastrichti Szerződés jelentősége, újításai
EU Charta emberi méltóság fejezete milyen alcímeket tartalmaz - 1-2 példa?

Én ezeket elkezdtem kidolgozni könyv alapján. De ha valakinek esetleg van már ilyenből kész anyaga, azért hálás lennék. Nem hiszem, hogy nagyon részletesen kell, de szerintem nem hagyhatók ki a szerződések.

Alapjogokból mit tanultok? Ott it figyelni kell a könyvre, mert abban még pl benne van az adatvédelmi ombudsman, az OIT, talán még az ORTT is.

e-mail: ddebook@freemail.hu

Jó tanulást!

nabalazs # 2012.09.05. 11:13

Kedves DDD.!

A GYIK-ben azért lehetnek szerződésekkel kapcsolatos kérdések, mert régebben még benne voltak a tételsorban. Áprilisban, mikor a barátnőd volt, nem tudom, hogy melyik tételsor volt, a régi vagy ez, a mostani. Én nem azt mondom, hogy tuti nem kérdezik, de nincs benne a tételsorban. Felesleges plusz anyaggal nem akarom terhelni az agyamat, úgyhogy én szerintem kihagyom és csak intézményektől tanulom.
Vélemények?
Várjuk beszámolókat frissen vizsgázottainktól!

Laudee # 2012.09.05. 12:11

Kedves DDD!

Az EU-s tételek elején a bevezető szöveg szerint " Az EU-ról szóló szerződés és az EU működéséről szóló szerződés hatályos, vonatkozó rendelkezéseinek ismerete szükséges az egyes tételek esetében"
Így egyetértek nabalazs hozzászólásával!
A GYIK már rég elavult - főleg, ha azt vesszük hogy kb. a C részhez megtanulandó jogszabályok nagy része 2010 utáni vagy jelentősen módosult, így több olyan kérdést találtam én is, ami a hatáylos jogszabályok alapján már nincs is!!
Ahogy már korábban írtam, ezért én csak hatályos jogszabályokat tanulok, könyvek + jegyzetek nagy része sajnos már nem használható!
Ráadásul az EU-s tételsor tényleg változott - szerencsére. Én nagyon örülök, hogy nem kell még több felesleges dolgot megtanulni... bőven elég a többi is.

Csilli83 # 2012.09.06. 08:25

Kedves Salty!

Én is hasonló cipőben járok, mint Te, nem ellenőrizték még le az adataimat. Próbáltam hívni őket, nem veszik fel. Ma írtam levelet a megadott címre...

Amint megtudok valamit, írok! Légyszi Te is szólj, ha tudsz valamit! :)

Köszi!

Csilli

capisca # 2012.09.06. 12:12

Kedves Csilli és Salty!

SZerintem jobb, ha személyesen mentek be, már ha tudtok, úgy gyorsabban megy a regisztrálás.

Csak két nap lehet telefonon elérni Őket. Keddenként 13-16 óráig Csütörtökönként 10-12 óráig

Telefonos elérhetőségek részvizsgánként:

a./ részvizsga: 06 (1) 795-1891

b./ részvizsga: 06 (1) 795-1892

c./ részvizsga: 06 (1) 795-1889

Sajnos a malmok lassan őrölnek, de előbb utóbb regisztrálnak titeket.

Üdv
capisca

linn # 2012.09.06. 13:19

Kedves sorstársak!

Sajnos továbbra sem elérhető a jogiszaki, és sürgősen szükségem lenne alkotmányjog, közig és EU jog jegyzetekre.. .el sem mondom, hány napom van a készülésre.

Ha valakinek van jegyzete, kérhetném, hogy küldje át email-ben? A legfontosabb a közig és az EU jog lenne.

Előre is köszönöm a segítséget, örök hála!

Salty # 2012.09.06. 18:56

Kedves Csilli83!

Aznap amikor ide írtam, küldtem egy e-mailt az okatas@kim.gov.hu-ra, amiben leírtam pontosan a problémámat. Másnap reggel már válaszoltak is rá, le is ellenőrizték az adataimat, így sikerült jelentkeznem. A telefont nekem sem vették fel, szerintem az emilre válaszolni fognak, aki nekem válaszolt hölgy, az nagyon kedves volt.

Köszi, és sok sikert!

Neked is köszönöm, Capisca!

noemi12 # 2012.09.09. 07:48

Sziasztok! Aki volt olyan szemfüles, és lementette a jogiszaki-ról a "C" anyagokat, legyen szíves átküldeni nekem az e-mail címemre!előre is köszönöm!!

Laudee # 2012.09.09. 12:36

Sziasztok!

Csütörtökön a Legfőbb Ügyszéségen szóbeliztem - és SIKERÜLT :)
Megosztanám a tapasztalataimat. Mivel munkajoggal foglalkozom és ebből is írtam, így ezzel kezdtük. Nagyon jól sikerült az írásbelim, mert előre mondta a kérdező, hogy ötösre értékelte :) Ezután kb. 10 percig beszélgettünk - semmi TB csak Mt. A szabadság szabályait beszéltük át - mivel ez változik és kérdezte az aktuális + a 13. januártól hatályos szabályokat - de szóról szóra. Ötöst kaptam.
Ezután jött 40 perc halál, mert én úgy éreztem, mindenre felkészültem, de nem így volt.. Alk. öziget egy főosztaályvezető úr kérdezte - AB határozatoktól kezdve minden volt ott - sőt a legtöbb kérdést jogeset formájában kellett megoldani + az egész tételsoron végigmentünk! Ráadásul alap dolgokat nem kérdezett, hanem részletszabályokat minden témából - pl.: mentelmi jog szabályai hol találhatóak - ogy képviselőké hol, hol volt régebben, akkor kérdezte az önkormányzatok gazdálkodását és egy adófajtát bővebben (arra ment ki a kérdés, hogy a súlyadót ki szedte régen és ki most). Aztán a Ket-ből is volt 2 kérdés - itt tudtam a választ, de közölte, hogy én csak 6 okot mondtam az érdemi vizsgálat eltasításánál és ott 7 van.
Na ezt túléltem, jött a rémálom EU. A kérdező hölgy olyan részletesen kérdezte a dolgokat, amikre nem nagyon számítottam. Kérdezte a Bizottságot - tagok választása nagyon részletesen, akkor a fő feladatai - amiből áttértünk a kötelezettségszegészi eljárásokra - folyamat részei, határidők minden nagyon részletesen.
Ezután a szolgáltatások szabad áramlása jött - jogesettel - ezt szerencsére tudtam. Kérdezte a közvetett hatály fogalmát - mondtam, amit a könyvből tanultam, mire mondta, hogy nem azt jelenti és kérdezett mást... elég fura volt.
A végén kérdezett egy jogesetet az áruk szabad áramlása témakörben, ami az adókkal kapcsolatos, amit persze nem tudtam, mert örültem ha a jogesetek nagy részsét megjegyeztem.. úgyhogy ennyiben is maradtunk.
Az alk.-ra meg az EU-ra 3-3-t kaptam - bevallom, nagyon örültem neki, mert a lényeg, hogy SOHA többet nem kell ezt elővennem :):):):)

Minden sorstársamnak sok sikert és 2 jó tanács:

• minden témát legalább nagyjából tanuljatok meg, hogy mindenhez hozzá tudjatok szólni - a semminél az is sokkal jobb
  • ha nem tudjátok a választ, akkor is mondjatok valamit, nekem is így sikerült elterelni a beszélgetést abba az irányba, amit jól tudtam.

Februárig várok az A résszel ... ha ebbe nem haltam bele, na majd abba biztosan :)

Csilli83 # 2012.09.10. 11:50

Kedves Salty & Capisca!

Köszönöm a segítségeteket! Közben nekem is válaszoltak, hogy leellenőrizték az adataimat, és tudok jelentkezni. :)

Jó tanulást Mindenkinek és szép napot!

nabalazs # 2012.09.10. 12:09

Grat Laudee, köszi a beszámolót.

Csilli83 # 2012.09.11. 11:28

Sziasztok!

Milyen módon kell bemutatni eredetben a diplomát és a gyakorlatot igazoló dokumentumot?

Vajon elég a vizsga napján bemutatni vagy külön ezért fel kellene utaznom Pestre? :(

Ezer köszönet a segítségért!

Csilli

nabalazs # 2012.09.12. 11:26

Elég, ha az írásbeli vizsga napján bemutatod, ezért nem kell máskor felutazni.

Csilli83 # 2012.09.13. 08:39

Köszönöm Balázs! :)

gépszabadság # 2012.09.13. 09:13

Nekem is ezt írta e-mailben tegnap a KIM, annyival egészítették ki, hogy azért erősen javasolják, hogy az eredeti diplomát és a joggyakorlatról szóló igazolást (amennyiben nem mutattad be, én mondjuk ezt megküldtem nekik postán) ajánlatos még a vizsga napját megelőzően bemutatni, mert csak így tudják garantálni, hogy ha bármi probléma adódik, azt a vizsga megkezdésééig orvosolni is tudják. Szóval dönthetsz, mész vagy maradsz... :) De mondjuk én sem megyek fel csak ezért Pestre, főleg mert már eléggé szorít az idő és nem engedhetek meg egy nap kiesést vizsga előtt. :)

szultan8484 # 2012.09.14. 22:08

Sziasztok!
Én ma voltam a Legfőbb Ügyészségen C részből és sikerült, ezzel letudtam az összes szakvizsgámat, összességében "jó" eredménnyel.
A vizsgabizottság korrekt volt, az elnök asszony egy ügyésznő volt, ő kérdezte a legalaposabban a dolgokat.
Munkajog: milyen munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokat ismerek (pl. vállalkozás, megbízás jellegű, továbbá pl. ügyészségi, közszolgálati, stb.), próbaidő kikötése, felsorolni az Mt. újításait (pl. új az iskolaszövetkezetes rész, a bedolgozói jogviszony, stb.), a munkavállaló kártérítési felelőssége végig, mi van, ha többen okoznak kárt, kár mértéke, stb., valamint a fizetési meghagyást mikor bocsáthat ki egy hatóság.
Eu: nemzetközi szerződések megkötése a közösségeknek, Eu Bizottsága, történeti résztől kezdődően napjainkig végigvezetni, Keck jogeset, vámok lebontása.
Alk-közig: egyesülési jog szabályozása alaptörvényben, és az alacsonyabb jogszabályokban, civil szervezetek, példával együtt, a Köztársasági Elnök megválasztásának folyamata, valamint Ket-ből az újrafelvételi eljárás, és egy kicsit belementünk a semmisségi okokba is.
Kitartást és jó felkészülést, valamint sok sikert nektek!

katah # 2012.09.15. 19:31

Jogiszaki híján itt van egy e-mail, ahova bárki beléphet.

jogiszaki@freemail.hu
jelszó: vizsga3

Ha valaki egyszer elküldené az anyagokat, az nagy segítség lenne. Különösen az írásbeli és szóbeli GYIK...Köszi!

Lamel7 # 2012.09.17. 07:49

Én kaptam vizsga előtt kb 2 héttel levelet, amiben megírták, hogy a diplomát vagy személyesen (akár meghatalmazott útján) vagy postán közjegyző által hitelesítve kell bemutatni/megküldeni. Természetesen a joggyakorlat igazolásával együtt.
Mivel én is kaptam -a hozzászólásokat olvasgatva - némi segítséget, gondoltam megosztom a tapasztalatomat: munkajogból írtam, nagyon egyszerű, könnyen megoldható feladat volt: keresetlevelet kellett írni szabadság kiadásával kapcsolatban (ajánlom a kommentár nélküli joganyagot). Szóbelin mindenből kicsit: munkavállaló felelőssége, érvénytelenség, megtámadhatóság, munkaviszony megszüntetés, hozzátartozói nyugellátás, közig-alk: fellebbezési határidők, mely szervhez kell benyújtani, felfüggesztési okok, Eu-ból jogeseteket is kérdeztek. Mindenkinek egy kapallal!

Kiszi # 2012.09.18. 22:03

Emil ment a freemailre.
GYIK pedig imitten és a facebookon:
http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml

gépszabadság # 2012.09.19. 05:47

Köszi Kiszi! Életmentő volt az EU :)

DDD. # 2012.09.19. 09:31

Sziasztok!
Én most hajrázok, jövő szerdán megyek. Most 3 nap munkajog, 1 nap közszolgálat és társai, 1 nap TB és társai. Aztán hétfőn Alkotmány komplett tételsor ismétlés, kedden komplett EU ismétlés. Szerdán pedig buzgón imádkozni :-)
Ti hogy álltok a felkészüléssel? Én elég kétségbeesett vagyok...
D

adrienn.dr # 2012.09.21. 10:40

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket:

Tavaly, amikor a 'B' vizsgához gyűjtöttem be az anyagot, létezett egy oldal, ahol össze voltak gyűjtve a kidolgozott tételek, BH-k, stb. Decemberben mennék a 'C'-re, de egyszerűen nem találom azt az oldalt, pedig többek közt az 'alapjogok' nagyon kellene onnan...

Nekem a 'webatu' megnevezés rémlik.

Ha valaki meg tudná írni, hogy mi is ennek az oldalnak a pontos címe (esetleg egy másikat, ha van), azt nagyon megköszönném!

Üdv: adrienn.dr

boriska83 # 2012.09.21. 17:21

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy aki túl van már rajta miből tanult, aki benne van, miből tanul?
Érdemes könyvet venni valamiből?

dzsuzsanna # 2012.09.22. 07:38

Sziasztok!

Három hét múlva írásbelizek munkajogból.
Tudna valaki keresetmintát és ítéletmintát küldeni?

e-mail címem: dzsuzsanna.sz@gmail.com

Előre is köszönöm!

Kitartás mindenkinek!

Kiszi # 2012.09.22. 18:54

Én csak a www.jogiszaki.hu -t tudom, szinte mindenki arról töltögetett le, de sajna megszűnt. Vagy nem fizették tovább a tárhelyet, vagy ingyenes gagyin lehetett. Mindenesetre jó volt, amig volt. :)
EU-ból tudok küldeni cumót, mert azt lementegettem.
Ha kell, ide írjatok: okb.szuhoj@gmail.com