szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

dzsuzsanna # 2012.09.23. 20:42

Sziasztok!

A jogiszaki@freemail címre elküldtem pár írásbeli feladatot és anyagot amit még a jogiszakiról szedtem le nyár elején.

A munkajogi feladatokról tudok nyilatkozni, azokból próbálok én is felkészülni, a többit szinte el sem olvastam.

Eu-ból is feltettem néhány anyagot, de az ott található 76 oldalas jegyzet nagyon jó!!!

Remélem tudjátok hasznosítani!

... és még valami új Alkotmány közig. szakvizsga könyv jelent meg a Novissimától!!!

Kérdés: ti miből tanuljátok a munkát és a tb-t? Én jogszabályból és a hvg különszámokból próbálok felkészülni. Nagyon érdekelne Ti miből készültök/készültetek.

Kitartás mindenkinek!

Üdv: Zsuzsi

DDD. # 2012.09.24. 08:22

Lehet kérdésem? Hátha valaki... :-)
Alkotmány - Kormány:
A bizalmatlansági indítványnak az a lényege, hogy a benyújtók egyben új ME-t is jelölnek, tehát a ME-vel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazásával új ME-t választanak. Ez garanciális, mert így nem lesz ME nélküli állapot.
Az új Alaptv szerint ME maga ellen is kérhet bizalmi szavazást, de ebben nyilván nem jelöl maga helyett alternatív személyt.
Az ME megbízatásának megszűnésénél pedig szerepel, hogy ha ilyenkor az OGY nem szavaz neki bizalmat, akor megbízatása megszűnik. Ilyenkor ME helyettese jár el korlátozott hatáskörrel, ügyvezető ME-ként az új ME megválasztásáig.
De így elveszik egy fontos garancia. Vagy ez nem gond senkinek? :-)
Elnézést, ha csak én akadok fenn ilyen kérdéseken...

:-)

KÍN (törölt felhasználó) # 2012.09.24. 09:36

Sziasztok!

Bár új fórumozó vagyok, de egyből a lényegre térnék :-)

Napokban kezdeném a felkészülést a C vizsgára, de semmi anyagom nincs hozzá. Amire nagyon nagy szükségem volna az a EU-s tételek! Ha valakinek rendelkezésére áll jól tanulható, hatályos EU-s tételkidolgozás azt kérem legyen oly kedves :-) küldje el a látható e-mail címemre.

Üdv.: Attila

DDD. # 2012.09.24. 10:00

Bocsi az új kérdésért: a bírákról és az ügyészerkről szóló részt mennyire részletesen tanuljátok? Mert általában egy tétel nekem 8-10 oldalra jött ki, de ha itt mindent megnézek, akkor háromszor annyi... kell ez ilyen részletesen?
(főleg azoknak szól a kérdés, akik a héten vagy jövő héten mennek és már tartanak itt) :-)

Kiszi # 2012.09.24. 11:35

KÍN/Attila!

Nem látható, írj nekem és kapsz valamit! :)
okb.szuhoj@gmail.com

tabula # 2012.09.24. 14:34

Sziasztok!

Október végén megyek (c rész) szakvizsgázni, ha valakinek van kidolgozott tétele bármiből, de különös tekintettel az EU-ra és a TB-re kérem, hogy a következő mail-ra üldje el.
Előre is köszönet.

kado63@citromail.hu

D.

DDD. # 2012.09.24. 19:57

Volt ma vki írásbelizni?
Nem tudjátok, hová vannak beosztva, akik szerdán mennek szóbelizni?

Zsófika84 # 2012.09.25. 09:50

Sziasztok!

Kérlek segítsetek! Akinek van kidolgozott tétele a "C" vizsgához (akár jogiszaki.hu-ról korábban letöltött) kérem küldje át nekem az alábbi címre: irodajusticia@gmail.com.

Valaki tudja esetleg, hogy az új alkotmányjog (novissima) könyvet érdemes megvenni?

Előre is köszönöm a segítséget!

jegesmedve81 # 2012.09.25. 10:58

DDD:
én is gondolkodtam a ME-ös kérdéseden, szerintem a válasz a következő lehet, de nem vagyok benne biztos: a ME megbízásának megszűnésével ugye a Kormány megbízása is megszűnik. És a köztársasági elnöknél van egy olyan szabály, hogy feloszlathatja az Ogy.-t, ha a Kormány megbízásának megszűnése esetén a közt.eln. által ME-nek javasolt személyt az Ogy. az első személyi javaslat megtételének napjától számított 40 napon belül nem választja meg. Magyarán egy ilyen bizalmi szavazásba kvázi az egész Ogy. belebukhat...
Közben ismerős a beceneved, nem Veled cseréltünk jegyzetet korábban? Ha igen, tudtad használni?
Meg én voltam tegnap írásbelin is, engem a KIM-be osztottak be szerdára. Ha valakinek még ez segít, K betűs vagyok:)

jegesmedve81 # 2012.09.25. 11:06

Elfelejtettem, hátha valakinek segít, C rész írásbeli kérdés munkajogból:
Egy ruházati cég szünidős középiskolás diákokat szeretne foglalkoztatni a nyári szünet idejére. Nyitvatartási ideje 10-22 óráig, a betöltendő munkakör pedig eladó és raktáros. A cég jogtanácsosaként kellett írásbeli véleményt készíteni a lehetőségekről.
Ja és több helyen olvastam már, hogy lehet-e választani TB és munkajog között: igen, külön csomagból kellett húzni.

DDD. # 2012.09.25. 14:26

jegesmedve: a KE ilyen hatásköre a hatályosban benne van?? mert most igencsak szűkültek a lehetőségei. ahogy még egy rakás szervnek (ld AB).
"(4) A miniszterelnök megválasztásához szükséges feltételek hiányának megállapításáról és az összeférhetetlenség kimondásáról az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával határoz."

egyébként hogy állsz? gondolom a munkával nem lesz gond, ha abból már írtál.
én igencsak kétségbe vagyok esve. ma eu-t ismételek, de még mindig találkozom újdonságokkal. este és holnap pedig még átolvasgatom az alk és mt jegyzeteimet, rákoncentrálva a felsorolásokra és leggyakoribb kérdésekre.
én tényleg abban bízom, hogy arra lesznek kiváncsiak, amit tudok...

jegesmedve81 # 2012.09.25. 14:53

DDD:
Igen, benne van, még egyszer megnéztem.
Hát, én sem állok túl rózsásan, nekem az EU jogesetek jelentik a legnagyobb problémát, meg maga az EU jog számomra emészthetetlen. Alkotmányból meg az alapjogok elég homályosak. De mindenképpen elmegyek, mert már ha csak 2 sikerülne és 1-ből kellene pótvizsgázni, akkor is beljebb lennék:)
Szerintem akkor holnap személyesen is találkozunk:)

dzsuzsanna # 2012.09.26. 06:13

Zsófika84:

Én megvettem az alkotmányjog jegyzet, egyrészt azért, mert nincs időm a töménytelen AB hat-ból és jogszabályból összeollózni az anyagot.

Szerintem használható, bár egyes tételeknél csak beszúrták a jogszabály szövegét kerettel, ilyen pl. az EP-i választási tétel. De az egyes jogokról szóló tételek jól kidolgozottak, és tanulhatók.

További jó felkészülést!

Zsuzsi

Zsófika84 # 2012.09.26. 08:37

Kedves Dzsuzsanna!

Köszi a segítséget! Közigből is könyvből készülsz? Vagy ott elegendő a törvény?

Esetleg van valamelyik részből jó jegyzet?

Üdv

dzsuzsanna # 2012.09.26. 11:09

Kedves Zsófika84!

Igen közigból csak a jogszabályokból készülök, az alkotmány jegyzet a 27. tételig fedi le az anyagot, az önkormányzati és ket-es részt én inkább a törvényből tanulom, bár van korábbi szakvizsga könyvem, de azt a jsz-változások miatt legfeljebb csak hozzá olvasom.

Használható jegyzetem még nincs.

Adj meg e-mail címet, és ha van valami használható átküldöm.

Üdv: Zsuzsi

Marcs # 2012.09.26. 11:44

Sziasztok!
Én is most csatlakozom a szakvizsgázók klubjához. Október végén kezdek egy munkajog írásbelivel. Munkajogból én is a törvény+kommentár+HVG különszámot terveztem tanulni, de nem tudom, az írásbelire mi kellene még... Valakinek van ötlete, hogy mik azok a BH-k amiket érdemes átnézni?
TB-ből még korábban találtam egy összefoglaló anyagot, ami elég jónak tűnik, bár még nem volt időm a hatályosságáról meggyőződni. Mindenesetre ha kéri valaki, szívesen átküldöm.

DDD. # 2012.09.26. 14:43

Sziasztok!!

Ma voltam, és egy nagyon kedves és pozitív bizottságnál sikeres vizsgát tettem. Azok kedvéért, akik a helyszínből próbálnak következtetni: KIM, de munkát egy nyugalmazott bírónő kérdezte, eut egy ügyvéd, alkot pedig egy ügyésznő.
Kérdeztél mivel foglalkozom és kapcsolódó dolgokat kérdeztek. Egyébként munka nagyon alap dolgokat kérdezett, de azokat nagyon ponotsan. A másik kettő inkább beszélgetősebb volt.

Kérdések:

1. munkaviszony keletkezése, msz tartalmi elemei, érvénytelenség jogkövetkezményei, eljárás, munkaviszony megszünésének esetei (utóbbit csak felsorolni)
tb biztosítottak kicsodák (ide vmi definíció kellett és 3 példa), tb fedezete (felsorolás, én tudtam a %-okat is, de az nem kellett)
közszolgálatból gyakorlatilag csak azt kérdezte, melyik tv hatálya alatt állnak (korm tisztviselő, kt, ka)
2. alk: emberi élet és méltóság, végig, sok-sok abh-val, melyikben mit mondott ki az AB, abortusz, eutanázia; ötv: ki a jegyző, mit csinál, mindent róla; közig: eljárási határidők; szervek közül az ÁSZ (itt elmondtam, h a ktsgvetés ellenőrzése most került ki, illetve nagyjából belőttem a közjogi pozícióját és ennyi elég is volt)
3. elsődleges jogforrások, ezen belül az általános jogelvek bővebben, hogy lehet rájuk hivatkozi, van-e precedensjog, hol vannak ezek a jogelvek; mondjak pár ilyen jogelvet példának; aztán a polgári iü együttműködés, a vh együttműködésre lett volna kiváncsi részletesebben, de sajnos ebben nem mélyedtem el eléggé; mi van, ha olasz adósom tartozásáról magyar bíróság már végrehajtható határozatot adott ki, hová megyek vele, ha az adós Olaszországban van (olasz bíróságnál benyújtani); diszkrimináció tilalma, mi van, ha nem vesznek fel francia miniszternek, mert magyar vagyok (nem tilalom, mert állami alk), titkárnőnek felvehetnek? (igen - itt arra volt kiváncsi, hogy a közhatalom gyakorlása tesz különbséget közöttük).

Hát ennyire emlékszem. Végigmentek a tételsoron elég alaposan, de ez szerintem nagyon jó, mert tényleg azt keresték, hogy mit tudsz.
Az eredmény 544, szóval nagyon örülök.

Várom a többiek beszámolóját, mert én hamar eljöttem, de csak a mi csoportunkban hatan voltunk.

Jó tanulást a többieknek!

gépszabadság # 2012.09.26. 19:16

Kedves Fórumozók!
Megosztom tapasztalataimat:

1. munka írásbeli: a jogeset az azonnali hatályú felmondást járta körbe, a munkavállalót keresőképtelensége alatt azonnali hatállyal kivágták, mert egy érvényben lévő igazgatói utasítás alapján nem jelentette be 2 napon belül a távollétét. Mvállaló keresetet nyújtott be, ítéletet kellett hozni.
  2. szóbeli: helyszín: Kossuth tér 4. KIM. Bizottság: 2 férfi egy hölgy.

Kérdések:

1. Munka: átbeszéltük azt írásbelit, majd jognyilatkozatok, arról minden. TB: kik a biztosítottak? A szövetkezeti tagsági viszony mikor teremt biztosítási jogviszonyt, jár e társadalombiztosítás az álláskeresési támogatásban részesülőknek? A kérdező hölgy rendes volt.
  2. Alkotmány és közig.: abortusz, arról minden (jogszabály + AB határozatok), KET hatálya(i), fellebbezés, mikor gyakorol hatósági hatáskört a köztestület, polgármester jogállása és egy érdekes kérdés, mik a szervező elvei a járási hivatalok létrehozásának (!!!!!, nem vicc) én itt csak pislogtam mint hal a szatyorban. Nos a kérdező (egyben a bizottság elnöke) nem volt túl segítőkész és nem volt gyakorlatias, abszolút dogmatikusan közelített minden kérdéshez és a szó szerinti jogszabályszöveghez ragaszkodott, nem volt elég ha valahol csak körülírtam a lényeget (ez volt az a pontja a vizsgának, ahol azt gondoltam, hogy kivágnak)...
  3. EU: kérdező fiatalabb Úr, rendes volt, kérdések:

EU jogforrásai, EU külkapcsolatai, az Európai Közösség külkapcsolatai hogyan alakultak korábban, Ombudsman. Ennyi volt, alapvetően rendesek (én azt gondoltam közigből leverem a lécet és mégsem), eredmény
alkotmány és közig 3,
munka és tb 4, EU 5. Hihetetlen. Mindenkinek jó tanulást és kitartást!

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2012.09.26. 19:43

Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólóhoz :) Ugyanaz a bizottság a KIM-ben (én 4. voltam a 6ból és magamig tudom, hogy mindenkinek jó eredményekkel meg is lett). Tényleg egy nagyon rendes bizottság volt (nekem gyakorlatilag az eddigi legjobb, a sors biztosan a végére tartogatta őket jutalmul)

Kérdések: jellemzően mindhárman beszélgetősek voltak 25-50 perces vizsgákkal per fő.
Munka: munkaviszony létrejötte, munkakör, rendes szabadság (Mt. és Kt, Ka), szolgálati idő (mi az és hogyan bizonyítja az ember), azonnali felmondás okai, csoportos létszámcsökkentés oka, (mit vizsgálhat ezeknél a bíróság) - ennyire emlékszem
Közig-Alk: élet és emberi méltóság ABh-i (kiemelve a passzív eutanáziát és a halálbüntetés), gyülekezési jog (mikor korlátozható, hogyan), AB döntéshozatala, Ketből igazolási kérelem, hiánypótlás, eljárás indítás
Ötv: önkormányzati társulások, önkormányzati választott tisztviselők
EU: előzetes döntéshozatal (választott bíróság kérheti e), áruforgalom szabadsága (vámunió, Cassis-formula, közrendi klauzula, nemzeti elbánás elve illetve kölcsönösség) illetve ennek kapcsán rövid aktualitásként a csehek szeszpancsolása (bár ennek kapcsán az elnök megjegyezte, hogy nem baj ha nem tudom, mert nyilván tanultam és nem tv-t néztem :)...)

Sok sikert minden további versenyzőnek!!!

Zsófika84 # 2012.09.27. 08:30

Szia Dzsuzsanna!

Az e-mail címem: irodajusticia@gmail.com. Ha bármi használható jegyzeted van, várom! :)

Köszi a segítséget.

További jó készülést!

Zsofika84

Lattila # 2012.09.27. 08:37

Sziasztok!

Én is a KIM-ben voltam.

Jó Bizottságot kaptunk DDD.-vel és dr. KTK-val, nagyon rendesek, segítőkészek voltak.

Kérdések:
Munkajog: Munkszerződés kötelező tartalmi elemei, Munkavállaló kártérítési felelőssége a sima és a megőrzési, TB-ből a visszafizetési kötelezettség
Alkotmány: Alapjogok korlátozása, Ombudsman, Szakhatóság, Újrafelvételi eljárás, Önkormányzat bevételei
Eu: Eui Tanács, Tőke szabad áramlása, Letelepedési szabadság vállalkozások esetében jogesetekkel.

végül 4-5-5 lett, jó hangulatú vizsga volt.

A másik bizottságról sajnos nem hallottam ilyen jókat, azt nem értem, hogy elméletileg azért van a szakvizsga, hogy beszámoljunk arról képesek vagyunk-e önállóan használni a jogot a gyakorlatban, és nem azért, hogy egy újabb diplomát szerezzünk, így Ket-ből és az Önkrományzatokból!!!, hogy lehet elméleti kérdéséket feltenni, azt mégis melyik jogszabályból lehet kiolvasni??? Azt meg, hogy parasztul viselkednek vizsga alatt kiejezetten felháborító.

Berényi Miki # 2012.09.27. 08:48

Sziasztok!

Ki hogy tanulta, illetve szedte össze az alkotmányjog anyagot? Elég macerásnak, nehezen átláthatónak és soknak tűnik, ha egyrészt összeszedek minden jogszabályt és ABH-t a külön tételekhez - tudom nem tételek szerint kérdeznek de ugye az anyagot mégis át kell venni -, illetve a tételsor végén megjelölt jogszabályokhoz, ABH-khoz.

Esetleg valamelyik Novissima könyv jól átadja - hatályosan - a tételeknél felsorolt anyagot?

gépszabadság # 2012.09.27. 10:59

Egyetértek Veled Lattila, a jogszabály is azt mondja, hogy "A jogi szakvizsga célja, hogy a jelölt - a joggyakorlati idő eltelte után - számot adjon gyakorlati szaktudásáról és
jogalkalmazási készségéről." Ehhez képest közigből úgy érzetem magam, mintha egy KET szigorlaton lennék... De végül is mindegy, sikerült...

DDD. # 2012.09.27. 11:44

Sajnálom azokat, akik nem jó bizottságot kaptak és többszörösen gratulálok, hogy így is sikerült.
Én jutalomnak gondoltam ezt a bizottságot, mert az első kettőről nem voltam túl jó véleménnyel.

Miki:

1. van olyan, amiből semmilyen segédanyagot nem érdemes venni, mert a jsz kell részletesen és kész.
ilyen az Mt, a Ket, az Ötv. itt nagyon kevés a kiegészítő anyag, azokat hozzá lehet keresni egy pers alatt (azt hiszem kb 5 KK van, és az vagy 10 MK, nem vészes, egy-egy mondatban a tv-be is befér)
2. Én TB-ből csináltam jegyzetet a tvek alapján, mert ott nem kell minden. Tételek szerint kijegyzeteltem, és azt tanultam.
3. Alkotmányból alapjogokat régi jegyzetből tanultam és hozzánéztem az új Alaptv-t. Ez elég macerás volt. A szervekből kaptam egy jó jegyzetet, de az 2012. januári, viszont tök jól benne volt, hogy az új Alaptv miket változtatott az Alkhoz képest. De szerintem ez az egész felesleges, mert a Novissimából most jött ki az új alk könyv, azt tuti lefedi ezt a részt és biztosan hatályos. A Csink könyvről egyébként is jókat hallottam.
4. EUból és megvettem a könyvet, de kaptam netes jegyzeteket is... hát, ebből nem érzem úgy, hogy sikerült az optimumot megtalálnom. A könyv az biztos, hogy túl részletes és ilyesztően hosszú is. Inkább keress neteset szerintem. Illetőleg akkor jó a könyv, ha a jegyzetből valami teljesen érthetetlen - sajnos van ilyen.

Remélem tudtam segíteni. Ha van még kérdésed írhatsz mailt is nyugodtan.

Berényi Miki # 2012.09.27. 12:18

Azt hiszem a teljes munka-tb jogszabályból megy majd, valamint alk-közigből a közig és az alkotmány önkormányzatokra vonatkozó része is. Az alkotmány többi részére beszerzem a könyvet - köszi a tippet! - az EU-t pedig majd most szedem össze, meglátjuk!