szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Bogi21 # 2013.02.12. 13:34

Sziasztok!

Tudna nekem valaki küldeni kidolgozott alkotmány közig kérdéseket írásbeli feladatokhoz, vagy kidolgozott gyik-et.
email címem : banne@freemail.hu

Köszönöm: Bogi

jogijogi # 2013.02.12. 15:24

Bocsi :)

Mókusok # 2013.02.12. 15:25

Az eu-ban a 36. oldalon a csatlakozási évszámok szerintem nem jók...nehogy megtévesszen valakit

Mókusok # 2013.02.12. 15:28

ja és vannak még hiányzó részek, legalábbis tétel szerint haladva, azokat valaki már megnézte, ezzel továbbra is magasztalom az anyag szerzőjét, csupán hátha azt is kérdezik:)

Fru22 # 2013.02.12. 17:42

mai aktuális, ha kérdeznék:

"Az AB beintett a közterületek einstandolásának"
Forrás: Index

2013. 02. 12 16:10:00 |

Címkék
alkotmánybíróság, gyülekezési jog, közterület-használat

Ma kihirdetett határozatában az Alkotmánybíróság kimondja, hogy a gyülekezési jog gyakorlását akadályozó közterület-foglalások ügyében a panaszokkal az illetékes bíróság köteles érdemben foglalkozni.

Az AB-hez az LMP fordult, miután 2012. március 15-én a Hősök terén megemlékezést kívánt tartani „az 1848/1849-es szabadságharcról”. A bejelentését vizsgáló BRFK a hatáskörének hiányára hivatkozva nem tudott eljárni a döntésben: aznap a helyszínt a Főpolgármesteri Hivatal közterület-használati megállapodás alapján használhatta. A Hősök tere ezért magánterületnek minősült, és a BRFK-nak nem volt hatásköre eljárni.

Az LMP bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy nincs lehetősége a kérdés érdemi elbírálására, ezért az ügyet fellebbezésként áttette az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. A panaszos a Fővárosi Törvényszék döntésével szemben, majd az ORFK végzését felülvizsgáló bírói döntéssel szemben alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Az AB megállapította, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése sérti az Alaptörvény által biztosított gyülekezési jogot, ezért a végzést megsemmisíti. A testület azt is kimondta, hogy a rendőrségnek a rendezvény bejelentéséről hozott, hatáskör hiányát megállapító határozatával szemben bírói felülvizsgálatnak van helye. Ilyen esetekben 48 órán belül bírósághoz kell fordulni, mely a beadványt sürgősséggel, érdemben elbírálja.

A fővárosi önkormányzat összesen tíz budapesti közterületet (ideértve a Hősök terének teljes területét) adott a főpolgármesteri hivatal használatába „az 1848-as forradalom emlékére rendezett nemzeti ünnep rendezvényeinek lebonyolítása céljából” 2012. március 15-én. Tarlósék a Hősök tere, az Andrássy út és a Blaha Lujza tér használatáról utóbb lemondtak. A 2010-es kormányváltás óta március 15-én és október 23-án rendre megismétlődik, hogy az ellenzéki utcai rendezvények megtartása hasonló adminisztratív akadályokba ütközik. Az idei ünnepre készülve ugyanez történt.

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.12. 17:48

Mókusok!

Ne tévesszen meg a csatlakozási szerződés megkötése, és az adott állam, államok csatlakozása.
pl.: Dánia 1972-ben írt alá csatlakozási szerződést és 1973 jan 1-én csatlakozott.Jogforrás a szerződés nem pedig a csatlakozás megtörténése! :-)szerintem ez zavart meg téged.
De ez igaz Mo-ra is: szd 2003, csatlakozás 2004!!!

Bocsi

Üdv: Attila (Ates)

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.12. 17:53

Mókusok!

A kidolgozás 2013 január 14-e előtt készült :-), kértem, hogy valaki dolgozza ki a 40-41-42-es tételeket, de sokan úgy gondolják, hogy 'SZORI...', és talán nekik van igazuk, így én is átlépek rajtuk.

Attila (Ates)

Mókusok # 2013.02.13. 10:53

Kín:köszi az évszámos dolgot, igen így értem:)
és nem az eu 40-42re gondoltam, hanem a többiből is van ami nincs meg, én csak most kezdtem a szabit és most tudok belenézni meg belemélyedni jobban.
Szóval ami nekem hiányos: {(az eu-n kívül)Én a 40-42 höz kb. azokat mondnám el amit egy korábbi hozzászólásba bemásoltam, Danina megfejtésével kiegészítve:)}
Munka: 13. hat.atlan és hat.ott mviszony felmondással megszüntetése
22.munka és pihenőidő nyilvántartása
40. szakszervezet
44. kormányzati szolgálati jogviszony alanyai, jellege
47. hivatásetikai alapelvek és a ma.korm.tisztviselői kar jogköre
50. közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó fontosabb eltérő rendelkezések.
TB:
56. késedelem, mulasztás következményei
57. szoc. biztonsági rendszerek koordinálásáról uniós rendeletek
59. öregségi nyugdíj összege
65. eg. bizt hatály alapelve, fogalmak
66.??
70. foglalkozási megbetegedés fogalmai
Alk: 37. AB és Kúria önk. okkal kapcs.os fa-és hatáskörei
56. ideiglenes biztosítási intézkedés
59. Elektronikus közig......
Ha valaki ezekhez tud valamit az mailen vagy bárhogy tudathatja, köszi előre is a dolgozók nevében akik a lehetetlennel küzdenek:) Legalábbis néha ezt érzem, bár egész tűrhetően haladok, és a jegyzet amúgy szupi:)

Mókusok # 2013.02.13. 13:11

Ezek alapján a tételsorban lévő kérdésekre a válaszaim:
Mi a versenyjog funkciója? A közös piac, majd a belső piac célkitűzése a versenykorlátok lebontása és az ilyen magatartások háttérbe szorítása annak érdekében, h a 4 szabadság elve maradéktalanul megvalósulhasson.
Milyen jogforráson alapul? EuMSZ. 101-109. cikkei rendelkeznek a versenyjogról, a belső piac működéséhez szükséges mértékben a versenyszabályok az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak.
Mi a Bizottság szerepe a versenyjogban? Nem csak jogalkotás előkészítése, hanem hatósági funkciót is betölt. Ezt a hatáskörét a Versenypolitikai Főigazgatóságon keresztül gyakorolja.
Milyen eljárást folytat a versenyszabályok megsértésekor? http://ec.europa.eu/…neral_hu.pdf (a fent emlegetett összefoglaló)

ezek voltak Danina válaszai, ha valaki nem emlékezne rájuk:) gondoltam ismétlek...

dzsuzsanna # 2013.02.13. 14:18

Kedves Sorstársak!
Eu 13-ak tételhez a következőt találtam, és tanultam meg.
Határolja el a nemzetközi jogos és az uniós jogot?

Az Európai Unió olyan új jogrendszert hozott létre, amely különbözik mind a nemzetközi jogtól, mint a tagállaomok belső jogrendjétől.

A nemzetközi jogtól 2 fontos dologban tér el:

1. A nemzet.jog nemzetközi szerződéseken alapul

amíg az uniós jog forrásai között a Szerződések mellett fontos súlya van az EU saját jogi aktusainak és az eu-s intézmények által alkotott másodlagos jogszabályoknak.

1. A nemz. jog az államközi viszonyokat szabályozza, jogalanyai az államok. Az uniós jog a tagállamokra, vmint a magán-,és jogi személyekre egyaránt vonatkozó jogok és kötelezettségek összessége.

Összességében elmondható, hogy az uniós jog (a nemzetközi jogban szokatlanul) a tagállamok jogrendjének integráns részévé vált, amelyet a tagállamok bíróságai is alkalmazni kötelesek.

A két versenyjogi tétel kidolgozott verzióját technikai okok miatt csak jövő héten, vizsga után tudom közkinccsé tenni.
De az anyagot ahhonnan mazsoláztam felrakom a freemailes jogi szakira, de akinek kell jelezze felém e-mailben.

Kitartás mindenkinek! Zsuzsi

jogijogi # 2013.02.14. 11:15

innen a fórumról jön esetleg valaki holnap vizsgázni?

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.14. 11:19

Jogojogi

Úgy gondolom, hogy te biztosan! :-)
Hogy érzed, felkészültél?

Attila (Ates)

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.14. 11:20

Jogijogi

Úgy gondolom, hogy te biztosan! :-)
Hogy érzed, felkészültél?

Attila (Ates)

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.14. 11:22

Mókusok!

A privát e-mail eljutott hozzád, megnyugodtál :-) ?

Attila (Ates)

Mókusok # 2013.02.14. 12:28

Kín:igen, eljutott és válaszoltam is rá:) Hát a nyugodtság meg én nem vagyunk manapság összeillő páros, de azért próbálkozom. Bár ma megnéztem a gyik-eket és hát nem megy még olyan folyékonyan mint szeretném:) de rajta vagyok az ügyön, csak valami vírus meg rajtam és így nehézkes a dolog. De jó lenne, már túlesni rajta...
hajrá Jogijogi, várjuk a beszámolódat majd, h mi volt, jaj én holnap még nem akarnék menni, de azért te biztos ügyi leszel:)

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.14. 14:05

Mókusok!

Melyik GYIK-eket nézed? Eu-st csináltam, de a többihez nem volt erőm, no meg már kedvem se... :-((

NINCS VALAKINEK, hatályos GYIK alkotmány- és munkajogból???

Akinek van, kérem jelezze!!!

Attila (Ates)

Mókusok # 2013.02.14. 14:52

én nem tudom, hogy hatályos-e , csak kikerestem (alk. 67 oldalas gyik) meg egy eu, -s amit nem tőled kaptam és vannak benne régi dolgok azt már tisztán látom, de most fennakadtam közben a nyugdíjaknál

a teljes öregséginél a szolgálati idő 20 év, aztán akkor az 55 oldalon a középső tömör szövegben hogy jön 32 év?

jogijogi # 2013.02.14. 14:54

hogy felkészültem-e? tökéletesen :) arra, hogy ebből repeta lesz :)
gyerek, munka és egy frissen műtött, mozgásképtelen férj mellett gyakorlatilag csak a jogi alapműveltség alsó szintjét sikerült elérnem... de persze a remény hal meg utoljára!
Mindenesetre drukkoljatok, holnap beszámolok!
Amúgy a minisztériumba kell menni, és ott mondják meg hogy merre tovább, ugye?

Mókusok # 2013.02.14. 15:22

Kín:küldtem mailt, nézd meg:)
A szalay u. 16.ba kell menned volt OIT és ott mondják meg az aulában majd, h merre tovább:)
sok cseresznyét!!

dzsuzsanna # 2013.02.14. 16:35

Jogijogi!

Csak ügyesen!
Nagy kalappal holnapra! :)))

jogijogi # 2013.02.14. 16:40

mikorra kell mennem? még így nem voltam, az előző vizsgán a büntin az írásbelin mondták, hogy hol lesz a szóbeli. mások kaptak e-mailben tájékoztatást, de én nem kaptam semmit...
elég vacak ez az elektronikus rendszer, mert azon meg nem látszik semmi, csak a már meglévő vizsga eredménye... (arról nem is beszélve, hogy azért megyek a c-ből, mert az elktronikus jelentkezésemet elrontották, és a szépen kiválasztott, feljelentkezett novemberi polgár időpontom helyett ugyanakkorra, csak vegyesre aktiváltak, és persze annyit sem mondtak, hogy bocsi, csak megkérdezte a néni a telefonban két héttel a vizsga előtt, amikor ez kiderült, hogy hát mit pánikolok, akkor menjek el a vegyesre...)
szóval megírná valaki, hogy hányra kell ott lennem? előre is köszi!

dzsuzsanna # 2013.02.14. 16:47

jogijogi

ha 13-kor kezdődik a szóbeli, akkor 12-re kell a minisztériumban lenned, én így tudom...

miami # 2013.02.14. 17:43

Egy hatalmas HAJRÁ a holnap vizsgázóknak!!!
Jogijogi, Ates kitartás, és holnap várjuk az örömteli beszámolókat!!!!

agines3 # 2013.02.14. 18:53

sok sikert mindenkinek, ahogy olvasom a fórumot, én is elkezdtem izgulni, mintha én vizsgáznék holnap...:)

Mókusok # 2013.02.14. 21:53

12 re kell menned és majd ott megmondják, hogy hol lesz 13 kor a vizsgád:) Ates nem holnap megy, a hozzászólásom 2 embernek szólt, csak valaki összemosta:)
hajrá holnap, és a jövő hetieknek is kitartás.