Sziasztok!
Tudna nekem valaki küldeni kidolgozott alkotmány közig kérdéseket írásbeli feladatokhoz, vagy kidolgozott gyik-et.
email címem : banne@freemail.hu
Köszönöm: Bogi
Sziasztok!
Tudna nekem valaki küldeni kidolgozott alkotmány közig kérdéseket írásbeli feladatokhoz, vagy kidolgozott gyik-et.
email címem : banne@freemail.hu
Köszönöm: Bogi
Bocsi :)
Az eu-ban a 36. oldalon a csatlakozási évszámok szerintem nem jók...nehogy megtévesszen valakit
ja és vannak még hiányzó részek, legalábbis tétel szerint haladva, azokat valaki már megnézte, ezzel továbbra is magasztalom az anyag szerzőjét, csupán hátha azt is kérdezik:)
mai aktuális, ha kérdeznék:
"Az AB beintett a közterületek einstandolásának"
Forrás: Index
2013. 02. 12 16:10:00 |
Címkék
alkotmánybíróság, gyülekezési jog, közterület-használat
Ma kihirdetett határozatában az Alkotmánybíróság kimondja, hogy a gyülekezési jog gyakorlását akadályozó közterület-foglalások ügyében a panaszokkal az illetékes bíróság köteles érdemben foglalkozni.
Az AB-hez az LMP fordult, miután 2012. március 15-én a Hősök terén megemlékezést kívánt tartani „az 1848/1849-es szabadságharcról”. A bejelentését vizsgáló BRFK a hatáskörének hiányára hivatkozva nem tudott eljárni a döntésben: aznap a helyszínt a Főpolgármesteri Hivatal közterület-használati megállapodás alapján használhatta. A Hősök tere ezért magánterületnek minősült, és a BRFK-nak nem volt hatásköre eljárni.
Az LMP bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy nincs lehetősége a kérdés érdemi elbírálására, ezért az ügyet fellebbezésként áttette az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. A panaszos a Fővárosi Törvényszék döntésével szemben, majd az ORFK végzését felülvizsgáló bírói döntéssel szemben alkotmányjogi panaszt nyújtott be.
Az AB megállapította, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése sérti az Alaptörvény által biztosított gyülekezési jogot, ezért a végzést megsemmisíti. A testület azt is kimondta, hogy a rendőrségnek a rendezvény bejelentéséről hozott, hatáskör hiányát megállapító határozatával szemben bírói felülvizsgálatnak van helye. Ilyen esetekben 48 órán belül bírósághoz kell fordulni, mely a beadványt sürgősséggel, érdemben elbírálja.
A fővárosi önkormányzat összesen tíz budapesti közterületet (ideértve a Hősök terének teljes területét) adott a főpolgármesteri hivatal használatába „az 1848-as forradalom emlékére rendezett nemzeti ünnep rendezvényeinek lebonyolítása céljából” 2012. március 15-én. Tarlósék a Hősök tere, az Andrássy út és a Blaha Lujza tér használatáról utóbb lemondtak. A 2010-es kormányváltás óta március 15-én és október 23-án rendre megismétlődik, hogy az ellenzéki utcai rendezvények megtartása hasonló adminisztratív akadályokba ütközik. Az idei ünnepre készülve ugyanez történt.
Mókusok!
Ne tévesszen meg a csatlakozási szerződés megkötése, és az adott állam, államok csatlakozása.
pl.: Dánia 1972-ben írt alá csatlakozási szerződést és 1973 jan 1-én csatlakozott.Jogforrás a szerződés nem pedig a csatlakozás megtörténése! :-)szerintem ez zavart meg téged.
De ez igaz Mo-ra is: szd 2003, csatlakozás 2004!!!
Bocsi
Üdv: Attila (Ates)
Mókusok!
A kidolgozás 2013 január 14-e előtt készült :-), kértem, hogy valaki dolgozza ki a 40-41-42-es tételeket, de sokan úgy gondolják, hogy 'SZORI...', és talán nekik van igazuk, így én is átlépek rajtuk.
Attila (Ates)
Kín:köszi az évszámos dolgot, igen így értem:)
és nem az eu 40-42re gondoltam, hanem a többiből is van ami nincs meg, én csak most kezdtem a szabit és most tudok belenézni meg belemélyedni jobban.
Szóval ami nekem hiányos: {(az eu-n kívül)Én a 40-42 höz kb. azokat mondnám el amit egy korábbi hozzászólásba bemásoltam, Danina megfejtésével kiegészítve:)}
Munka: 13. hat.atlan és hat.ott mviszony felmondással megszüntetése
22.munka és pihenőidő nyilvántartása
40. szakszervezet
44. kormányzati szolgálati jogviszony alanyai, jellege
47. hivatásetikai alapelvek és a ma.korm.tisztviselői kar jogköre
50. közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó fontosabb eltérő rendelkezések.
TB:
56. késedelem, mulasztás következményei
57. szoc. biztonsági rendszerek koordinálásáról uniós rendeletek
59. öregségi nyugdíj összege
65. eg. bizt hatály alapelve, fogalmak
66.??
70. foglalkozási megbetegedés fogalmai
Alk: 37. AB és Kúria önk. okkal kapcs.os fa-és hatáskörei
56. ideiglenes biztosítási intézkedés
59. Elektronikus közig......
Ha valaki ezekhez tud valamit az mailen vagy bárhogy tudathatja, köszi előre is a dolgozók nevében akik a lehetetlennel küzdenek:) Legalábbis néha ezt érzem, bár egész tűrhetően haladok, és a jegyzet amúgy szupi:)
Ezek alapján a tételsorban lévő kérdésekre a válaszaim:
Mi a versenyjog funkciója? A közös piac, majd a belső piac célkitűzése a versenykorlátok lebontása és az ilyen magatartások háttérbe szorítása annak érdekében, h a 4 szabadság elve maradéktalanul megvalósulhasson.
Milyen jogforráson alapul? EuMSZ. 101-109. cikkei rendelkeznek a versenyjogról, a belső piac működéséhez szükséges mértékben a versenyszabályok az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak.
Mi a Bizottság szerepe a versenyjogban? Nem csak jogalkotás előkészítése, hanem hatósági funkciót is betölt. Ezt a hatáskörét a Versenypolitikai Főigazgatóságon keresztül gyakorolja.
Milyen eljárást folytat a versenyszabályok megsértésekor? http://ec.europa.eu/…neral_hu.pdf (a fent emlegetett összefoglaló)
ezek voltak Danina válaszai, ha valaki nem emlékezne rájuk:) gondoltam ismétlek...
Kedves Sorstársak!
Eu 13-ak tételhez a következőt találtam, és tanultam meg.
Határolja el a nemzetközi jogos és az uniós jogot?
Az Európai Unió olyan új jogrendszert hozott létre, amely különbözik mind a nemzetközi jogtól, mint a tagállaomok belső jogrendjétől.
A nemzetközi jogtól 2 fontos dologban tér el:
amíg az uniós jog forrásai között a Szerződések mellett fontos súlya van az EU saját jogi aktusainak és az eu-s intézmények által alkotott másodlagos jogszabályoknak.
Összességében elmondható, hogy az uniós jog (a nemzetközi jogban szokatlanul) a tagállamok jogrendjének integráns részévé vált, amelyet a tagállamok bíróságai is alkalmazni kötelesek.
A két versenyjogi tétel kidolgozott verzióját technikai okok miatt csak jövő héten, vizsga után tudom közkinccsé tenni.
De az anyagot ahhonnan mazsoláztam felrakom a freemailes jogi szakira, de akinek kell jelezze felém e-mailben.
Kitartás mindenkinek! Zsuzsi
innen a fórumról jön esetleg valaki holnap vizsgázni?
Jogojogi
Úgy gondolom, hogy te biztosan! :-)
Hogy érzed, felkészültél?
Attila (Ates)
Jogijogi
Úgy gondolom, hogy te biztosan! :-)
Hogy érzed, felkészültél?
Attila (Ates)
Mókusok!
A privát e-mail eljutott hozzád, megnyugodtál :-) ?
Attila (Ates)
Kín:igen, eljutott és válaszoltam is rá:) Hát a nyugodtság meg én nem vagyunk manapság összeillő páros, de azért próbálkozom. Bár ma megnéztem a gyik-eket és hát nem megy még olyan folyékonyan mint szeretném:) de rajta vagyok az ügyön, csak valami vírus meg rajtam és így nehézkes a dolog. De jó lenne, már túlesni rajta...
hajrá Jogijogi, várjuk a beszámolódat majd, h mi volt, jaj én holnap még nem akarnék menni, de azért te biztos ügyi leszel:)
Mókusok!
Melyik GYIK-eket nézed? Eu-st csináltam, de a többihez nem volt erőm, no meg már kedvem se... :-((
NINCS VALAKINEK, hatályos GYIK alkotmány- és munkajogból???
Akinek van, kérem jelezze!!!
Attila (Ates)
én nem tudom, hogy hatályos-e , csak kikerestem (alk. 67 oldalas gyik) meg egy eu, -s amit nem tőled kaptam és vannak benne régi dolgok azt már tisztán látom, de most fennakadtam közben a nyugdíjaknál
a teljes öregséginél a szolgálati idő 20 év, aztán akkor az 55 oldalon a középső tömör szövegben hogy jön 32 év?
hogy felkészültem-e? tökéletesen :) arra, hogy ebből repeta lesz :)
gyerek, munka és egy frissen műtött, mozgásképtelen férj mellett gyakorlatilag csak a jogi alapműveltség alsó szintjét sikerült elérnem... de persze a remény hal meg utoljára!
Mindenesetre drukkoljatok, holnap beszámolok!
Amúgy a minisztériumba kell menni, és ott mondják meg hogy merre tovább, ugye?
Kín:küldtem mailt, nézd meg:)
A szalay u. 16.ba kell menned volt OIT és ott mondják meg az aulában majd, h merre tovább:)
sok cseresznyét!!
Jogijogi!
Csak ügyesen!
Nagy kalappal holnapra! :)))
mikorra kell mennem? még így nem voltam, az előző vizsgán a büntin az írásbelin mondták, hogy hol lesz a szóbeli. mások kaptak e-mailben tájékoztatást, de én nem kaptam semmit...
elég vacak ez az elektronikus rendszer, mert azon meg nem látszik semmi, csak a már meglévő vizsga eredménye... (arról nem is beszélve, hogy azért megyek a c-ből, mert az elktronikus jelentkezésemet elrontották, és a szépen kiválasztott, feljelentkezett novemberi polgár időpontom helyett ugyanakkorra, csak vegyesre aktiváltak, és persze annyit sem mondtak, hogy bocsi, csak megkérdezte a néni a telefonban két héttel a vizsga előtt, amikor ez kiderült, hogy hát mit pánikolok, akkor menjek el a vegyesre...)
szóval megírná valaki, hogy hányra kell ott lennem? előre is köszi!
jogijogi
ha 13-kor kezdődik a szóbeli, akkor 12-re kell a minisztériumban lenned, én így tudom...
Egy hatalmas HAJRÁ a holnap vizsgázóknak!!!
Jogijogi, Ates kitartás, és holnap várjuk az örömteli beszámolókat!!!!
sok sikert mindenkinek, ahogy olvasom a fórumot, én is elkezdtem izgulni, mintha én vizsgáznék holnap...:)
12 re kell menned és majd ott megmondják, hogy hol lesz 13 kor a vizsgád:) Ates nem holnap megy, a hozzászólásom 2 embernek szólt, csak valaki összemosta:)
hajrá holnap, és a jövő hetieknek is kitartás.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02