szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Szabó Zsolt # 2013.03.21. 10:36

Sziasztok,

én is szeretném elkérni a híres ATES féle jegyzetet, megköszönném ha vki elküldené nekem emailen:

És kérdezem, hogy vkinek van esetleg rövid összefoglalója az alkotmányjog vizsgához szükséges AB határozatokról? mert nem szeretném őket elolvasni, de gondolom azért egy alkotmányjog vizsgához valamennyire kell őket ismerni (vagy ezt is tartalmazza az ATES jegyzet?)

Zsolt

peteka # 2013.03.21. 11:41

Sziasztok!

Megtenné valaki, hogy nekem is elküldi az ATIS féle tételsort a brad23@freemail.hu címre?
Nagyon hálás lennék érte. köszönöm

Pracli # 2013.03.21. 11:55

Sziasztok! A tegnap vizsgázók kérdései, amire emlékeztek a fiúk:
eu:

• ügyvéd hogyan vállalhat munkát eun belül másik tagállamban, be lehet e jegyeztetni a fogadó állam kamarájába?
  • előzetes döntéshozatalt hogyan kezdeményezheti a jogi képviselő? fellebbezési jog van-e?
  • mi van akkor ha nem veszi figyelembe az előzetes döntést a tagállami bíró (és már jogerős a döntés)? (kártérítési pert kell indítani a magyar állam ellen, amibe beavatkozhat más tagállam és eu-s intézmény is)
  • mi az eljárás nyelve az EU bíróság előtt?

munka:

• milyen jogszabály vonatkozik egy ügyvédjelöltre? (Mt. Ütv)
  • visszakövetelheti e a munkáltató (ha ő mondott fel a mvónak) a felmentési időre járó távolléti díjat ha a mvó munkába áll máshol és így "duplán jól jár"? (Nem, mert pont az a felmentési idő célja részben h könnyebben találjon munkát a mvó)
  • milyen esetben és hogy lehet a jogalap nélkül kifizetett nyugdíjat visszakövetelni? (90 nap, írásbeli felszólítás, vagy ha fel kellett ismernie a "téves utalást")

közig:

• milyen ügyekben jár el az OVB?
  • milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a választó polgárnak a választási eljárás során? honnan hova lehet fellebbezni?
  • újrafelvételi eljárás

Eu:

• Tanács, COREPER I, II
  • Gözütök, Brugges
  • előzetes döntéshozatal

Munka:

• főleg jogesetek munkaidő, rendkívüli munkaidő, leltárhiány fogalma, leltár fogalma, leltárfelelősség (lehet e pl azonnali felmondás alapja a leltárhiány (nem))

Közig:

• költségvetést h készíti el az önkormányzat, ki érte a felelős stb
gmar # 2013.03.21. 12:07

Sziasztok!

Én a munkajogot törvényből és kommentárból tanultam, a többit Ates jegyzetből. Ezeket a kérdéseket kaptam:

Munkajog:

• munkáltató személyében bekövetkezett változás
  • ügyvédként javasolnám-e a munkáltatónak, hogy legyen nála munkavállalói érdekképviseleti szervezet

az előttem lévő vizsgázótól az azonnali hatályú felmondást és a felmondást kérdezték, nálunk TB, közszféra nem volt.

Közig:

• polgármester, alpolgármester közötti különbségek (megválasztás, feladatkör), jegyző
  • Ket - határozatok tartalma, idéző végzés és eljárási cselekményről való értesítés közti különbség
  • köztársasági elnök feladatai

(az előttem lévőtől még a területrendezési eljárásokat kérdezték)

EU:

• elsődleges jogforrások
  • előzetes döntéshozatal (arra volt kíváncsi a vizsgáztató, hogy tudom-e, hogy nem csak értelmezési kérdésben lehet)
  • közvetlen hatály

Jó bizottságnál voltam, rávezettek a válaszra, ha látták, hogy hirtelen nem jut eszembe. Három hármas lett.

Sirokko74 # 2013.03.21. 14:09

Sziasztok!

Megkaptam a jegyzeteket, nagyon köszönöm!!

O.

noemi12 # 2013.03.21. 15:33

Sziasztok!
Kérésem nem lesz újdonság... kérek valakit, küldje át nekem az Ates-féle jegyzetet! nagyon köszönöm!
e-mail címem: nojcs21@gmail.com

Walzer # 2013.03.22. 20:29

Sziasztok!
Köszönöm a jegyzeteket.

Balázs

EbnerB # 2013.03.22. 21:16

Sziasztok, én is szeretném elkérni az ATES féle jegyzetet a következő e-mailre:

balazs_ebner@hotmail.com

Előre is köszönöm szépen!

Vizsga2013 # 2013.03.23. 09:02

Kedves Forumozok!

Hetfon mrgyek irasbelizn(mjog)i,szerdan szobelizni,es fennakadt a szemem egy kommenten.Mit jelent,hogy meszarszek volt a Fov.Torvenyszeken?(vagy mar ne idegesitsem magam?)
Elore is koszonom a valaszt!

Sok sikert mindenkinek!
Kriszti

noemi12 # 2013.03.23. 11:25

Köszönöm a sok jótevőnek a jegyzetet!

Starin # 2013.03.23. 15:47

Sziasztok!

Gondoltam egy kis hétvégi megnyugtatásképpen megosztom veletek a vizsgaélményemet. Tegnap voltam a Kúrián, kérdések:

Munka-TB:

• munkaszerződés elemei
  • munkáltató kárfelelősségének alapvető szabályai
  • mi a szolgálati idő, hogyan igazolják

EU:

• a Defrenne-ügy miről szólt és aztán emiatt a diszkrimináció, egyenlő bánásmód
  • EU jog autonómiája, elsőbbsége, kapcsolódó jogesetek felsorolása
  • állami kárfelelősség 3 feltétele, kapcsolódó jogesetek felsorolása, a Frankovich-ügy rövid összefoglalása

Alk-Közig:

• egyenlő bánásmód, diszkrimináció-tilalom nagyvonalakban + EBH (na ennek annyira nem örültem, de azért elbeszélgettünk róla, mint számomra a vizsgán kiderült lényeges, hogy a magyar jogtól életidegen a bizonyítási rendszere, mert ún. negatív bizonyítást követel az eljárás alá vonttól), egyébként az EU-s kérdés miatt kérdezett rá
  • hatósági igazolvány, hatósági bizonyítvány (a bemutatott személyim miatt jutott eszébe)

Kb. 10 percet vizsgáztam, nagyon együttműködőek, kedvesek voltak, ha nem ment a dolog, akkor rávezettek (vagy legalábbis megpróbáltak) a helyes megoldásra.

Végül 4,4,3 lett, az utóbbi is teljesen jogos, finoman szólva sem volt a figyelmem fókuszpontjában az EBH a felkészülés során :)

Aktualitást nem kérdeztek.

EU-t Szalay-Mohay könyvből tanultam, a többit csak jogszabályból.

Ezzel én végeztem a szakvizsgákkal, összességében szeretnék mindenkit megnyugtatni, a legendákkal ellentétben én csak pozitív élménnyel jöttem ki minden egyes vizsgáról.
Én minden vizsgára kb 3 hetet készültem (napi 5 óra tanulás átlagban), olykor meló mellett kellett tanulnom.
A tapasztalatok: nem a vizsga a nehéz, hanem az odáig vezető út, mivel hatalmas az anyag, nehéz fejben tartani. Emiatt próbáljatok tényleg kizárólag a lényegre fókuszálni, a többit meg annyira vegyétek át, hogy, ha rákérdeznek akkor 1 mondatot tudjatok kinyögni. Persze aki csupa 5-ösre hajt az követhet más utat :)

Kitartást Mindenkinek!

hellaron # 2013.03.23. 20:02

Valaki át tudná küldeni nekem is az Ates-féle jegyzetet a hellaron1982@gmail.com címre?

Májusban megyek ebből a részvizsgából és jobb lenne, ha nem kellene több különböző helyről összeszednem az anyagot.

Hálás köszönet!

lemon # 2013.03.24. 20:14

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy mennyi idő alatt lehet e témakört megtanulni?
Jegyzetet nekem is átküldenétek?
Köszönöm!

Melcsi83 # 2013.03.25. 13:07

Sziasztok! Még a múlt héten vizsgáztam csak büntetőjogból, de az anyag mennyisége miatt már olvasgatom a fórumot. Én is nagyon megköszönném, ha az Ates jegyzetet nekem is átküldené valaki:macsugam@freemail.hu. Nagyon köszi és jó tanulást mindenkinek.

hoho # 2013.03.25. 18:24

Sziasztok!

Én is nagyon hálás lennék, ha valaki elküldené nekem az Ates-féle jegyzetet. ztre122@freemail.hu Nagyon köszönöm!

Zsuzsa1013 # 2013.03.25. 20:58

Kedves sorstársak! Ti hogy tudtok ennyi EU-s jogesetet megjegyezni???

Elfaba # 2013.03.26. 03:48

Kedves Sorstársak!

Júniusba mennék írásbelizni C részből. Szerintem jó anyagaim vannak, Atis is megvan, de szeretnék munkajogból írásbelire anyagokat kérni, (jogeseteket).
Aki ebben segítene, annak büntető írásbeliben/szóbeli anyaggal is tudnék segíteni amihez nekem egyenlőre nincs affinitásom..
Sorstársakat is keresek az együtt készüléshez, kapcsolattartáshoz, kölcsönös lelki támaszhoz..:)

Köszi!

Elfaba # 2013.03.26. 03:49

Kedves Sorstársak!

Júniusba mennék írásbelizni C részből. Szerintem jó anyagaim vannak, Atis is megvan, de szeretnék munkajogból írásbelire anyagokat kérni, (jogeseteket).
Aki ebben segítene, annak büntető írásbeliben/szóbeli anyaggal is tudnék segíteni amihez nekem egyenlőre nincs affinitásom..
Sorstársakat is keresek az együtt készüléshez, kapcsolattartáshoz, kölcsönös lelki támaszhoz..:)

Köszi!

WordWizard # 2013.03.26. 07:42

Sziasztok!

Az alábbi használat könyvet keresem sos:

Szalayné Sándor Erzsébet, Mohay Ágoston, Karoliny Eszter, Komanovics Adrienne, Pánovics Attila

Az Európai Unió joga

Venném, vinném.

Tünde85 # 2013.03.27. 08:58

sziasztok!

Tudom, hogy lassan bejárja a világot az Ates féle jegyzet, de hozzám még nem jutott el, ezért szeretnék megkérni bárkit, akinek van 1 perce, hogy küldje át nekem is e-mailben, mert akármennyire is nem szeretnék, tanulnom kéne a szakvizsgára....

előre is hálás köszönet, és természetesen megírom majd az élményeimet!!

emailem, ahova várom a jegyzetet: fairy85@citromail.hu
köszi!

Mókusok # 2013.03.27. 10:42

Sziasztok!

Ki hogy áll a felkészüléssel? ápr. elején jön valaki?

Ezek a beszámolók azért érdekesek...van akinek tényleg csak 10 perces volt az egész vizsgája? istenem bárcsak velem is ilyen tudna egyszer már történni...

az Eu-s jogeseteket valaki kérdezte, hogyan lehet megjegyezni, hát nem egyszerű....

jó tanulást már mindenkinek, és remélem akik ma vannak, tőlük is kapunk valami kis beszámolót a mai kérdésekről

adam93 # 2013.03.27. 13:07

Sziasztok!
Kérlek küldjétek meg nekem is, előre is köszönöm!!
címem: dr.nagy.adam@index.hu

Danina # 2013.03.27. 15:58

szia Mókusok!

kitartás, én annyival tudlak biztatni, h két ismerősömnek is kellett nemrégiben második körözni a teljes c részből, és ezúttal nagyon jó bizottságokat kaptak és csupa jó jegyeket. remélem neked is megadatik!

panyo # 2013.03.27. 17:35

Üdv mindenkinek!

Beállok a sorba és én is szeretném elkérni az Ates jegyzetet. cím: g.nyirfa@gmail.com

Előre is ezer köszönet érte!

kissviki85 # 2013.03.27. 18:39

Sziasztok!

Az AJ írásbeli kérdésem: az AB alkotmányosnak találna-e egy olyan szabályozást, amely a nyugdíj mellett dolgozóknál a munkabér meghatározott százalékával csökkentené a nyugdíj összegét.

A helyes megoldás, hogy nem alkotmányos a szerzett jog miatt. Nagyon rendesek voltak, én azt írtam, hogy alkotmányos a nyugdíjemeléses Abh jogi érvelését használva, elfogadták ezt is.

Alkotmány: választási eljárást, szerveket, jogorvoslatokat kérdezték
Közig: újrafelvételi eljárást, felügyeleti eljárást
Munkajog: csoportos létszámleépítés, szabadságok
EU: EU parlamenti választások, mikortól választják közvetlenül,hány magyar tag van, hány tag van összesen, tanácsi szavazási rend mostani és lisszaboni, milyen országokkal folyik csatlakozási tárgyalás, nemzeti tagállamok és EU Bíróság tétel, Cartesio ügy, Van gend en loos ügy.

A munkajog kivételével én is az Ates-féle jegyzetből tanultam, és 4-4-5 lett. Kb. fél órát voltam bent. A vizsgáról csak jókat tudok mondani, kedvesek voltak, ha elakadtam, segítettek. Arra voltak kíváncsiak, mit tudok, nem arra, hogy mit nem.