Sziasztok, megtennétek, hogy elkülditek nekem az ATES-féle jegyzetet?:) Nagyon köszönöm!!
mail: detti06@freemail.hu
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
Én május végén készülök vizsgázni, a munkajogot választottam írásbeli tárgynak. Segítenétek, hogy ki, hogyan készül? És főleg milyen anyagból?
Látom, sokan az Ates féle jegyzetet emlegetik, esetleg átküldené nekem is valaki?
Előre is köszönöm, sok sikert a vizsgázóknak és kitartást a tanulóknak!!
Címem: memento26@gmail.com
Sziasztok!
Egy kérdés merült fel bennem az ABtv.-t olvasva és hátha valakinek jobb rálátása van:
- ha az Ogy. megválaszt egy alkotmánybírót pl. március 1-i hatállyal
- A bírónak választott fickó egy másik szerv vezetője
- A hivatalba lépéstől számítva 10 napja van, hogy az összeférhetetlenségét megszüntesse, tehát márc. 11-ig, ezért aznappal lemond.
Kérdés: A márc. 1 és 11 közötti időszakban a másik szerv munkájában egyáltalán részt vehet, képviseletében eljárhat-e?
Sziasztok!
Igazi húsvéti ajándék, hogy az ember még egy "sárga lapnak" is örülni tud, néhány beteggel ellentétben.
Szerencsére véget ért a megpróbáltatás 28-án a Kúrián, befejeztem a szakvizsgákat. A C részhez munkajogból Tv szövege, de azt pontosan kérdezték bőven elég, alkotmányból az Alaptörvényt tanultam és hozzá a Novissima könyvet, Eu-ból volt régebbi kinyomtatott jegyzetem és az Ates féle anyag a szuper, közig-ből a jogszabály fogalmi szinten bőven elég tud lenni.
Összességében 3 hetet fordítottam rá, napi 4-6 óra között. Egyszerűen 8-10 órában hiába olvastam, töredékében tudtam visszamondani, főként érvényes ez az Eu részre és jogesetekre. Sokszor kell ismételni, hogy melyik értelmezéshez, melyik esetek tartoznak.
A polgári részből annak idején közel 1 órát voltam bent, a C részből 20 perc volt. Sok függ a bizottság jó szándéktól, most tényleg tüneményesek voltak, ha nem ment rávezettek és eszembe jutott. Ha pontosak fogalmak szerintem hamar ki tud derülni sok-sok minden.
Cenzorok( Kúria bíró, ügyvéd, azt hiszem alkotmány vagy közig egyetemi tanár) 5-en vizsgáztunk, mindenkinek sikerült, elég jó jegyek születtek.
- Munka: munkaszerződés fogalma, munkavállaló fogalma, kik lehetnek,cselekvőképtelen munkavállalása ( a lényeg, hogy egészségi állapotánál fogva tartósan és folyamatosan képes ellátni), szolgálati idő megállapítása úgy, hogy 20 évvel ezelőtti időszak és minden okirat elveszett, hogyan igazolom (kisegítő szabály, hogy végső soron tanú bizonyítással), végkielégítés, hogyan emelkedik, mikor jár több végkielégítés emelt összegű végkielégítés (1-3 havi távolléti díja összegével emelkedik, 3 havi legalább 20 éves jogviszony),
- Alkotmány, közig: Ket. Tv-i hatálya, mire nem terjed ki felsorolással (szabálysértés elj, választási elj., területszervezési elj, állampolgársági elj.) közig határozat részei részletesen, Önkormányzati hivatal részletesen ( település neve Polgármesteri hivatal, székhely település neve(i), Közös Önkormányzati Hivatal, megye neve Megyei Önkormányzat , Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala), Jegyző, aljegyző, képviselő testület részei, képviselőtestület bizottságai
- Eu: vertikális-horizontális hatály értelmezés kik-kikkel szemben hivatkozhatnak, jogesetek példákkal, Faccini-Dori, Frankovich lényege irányelv horizontális közvetlen hatálya, ki lesz az alperes akkor, ha kis értékű perben a törvényszék volt az utolsó fórum, mert nem kerülhetett a Kúria-hoz, (én egyre csak a Magyar Államot említettem többször, de a helyes válasz alapján a jogképesség szempontjából vagylagos kereseti kérelemben Állam&T.szék), előzetes döntéshozatali eljárás, leginkább arra volt kíváncsi a cenzor, hogy éretem-e a pontos fogalmakat, azok különbségét, így a közvetett hatály értelmezése a tagállami gyakorlatban
Volt még egy-két kérdés, de már nem jut eszembe. Friss változásokat nem kérdeztek, pedig az LMP tavalyi gyülekezési joggal AB döntéséből is (2013.02.12) készültem. A gyülekezési jogot mástól kérdezték részletesen.
Másnak hasznos lehet a felkészüléshez anyagként:
Novissima Közigazgatási jog jogi szakvizsga könyvek (2011) új ára 3500.-, Novissima Alkotmányjog Jogi szakvizsga jegyzet (2012) új ára 3500.- a kettő együtt 4000.-Ft, mind a két könyv tételek szerint van összeállítva, nem kell hozzá más legfeljebb a jogszabály, AB határozatok, kapcsolódó Tv-ek, sok van benne lényegi részében (területszervezési, egyház, környezetvédelemről is) bőséges!! Kinyomtatott anyagokat papír árban tudok hozzá adni.
Kitartás a vizsgákhoz, engem is az éltetett, hogy nem lehetetlen, mert másoknak is sikerült már. A nehézség benne a cenzorok hozzáállásán múlik, és a rövid idő, hogy jöjjön a válasz, mint a Pavlovi reflex. Sosem bíztam, bár titkon azért gondoltam a kegyelmi bizottság ad.hoc összejövetelére, eljárására. (Nem alakult meg egyszer sem!!!!!) Összességében jó élmény marad a szakvizsga teljesítése, de az is igaz, hogy így a végén sok élmény megszépül.
Szakvizsgázok küzdve küzdjetek, és bizakodjatok, ehhez pedig erőt és kitartást kívánok mindenkinek, boldog húsvéttal együttesen.
1 óra mínusz a tanulási időből az óraátállítás miatt...pff na még ez is...
köv. héten jön valaki?
jó tanulást mára is mindenkinek:)
Sziasztok!
Eladó jegyzetek, nyomatatott és spirálozott törvények, könyvek a C részvizsgához. Friss TB, Alkotmány és Közig könyv, már csak meg kell tanulni a vizsgára:)
Ha valakit érdekel írjon!
Email címem:palattila1985@gmail.com
Sziasztok Sorstársak!
Lenne valaki nagyon jó fej és elküldené nekem is ezt a híres "ATES-féle" jegyzetet?
címem: ket8408@gmail.com
Előre is nagyon köszönöm!
Mindenkinek kitartást!
Sziasztok!
Én is szeretném elkérni az ATES féle jegyzetet és szeretném kérdezni, hogy valaki ez alapján volt-e már vizsgázni és elegendő volt-e a vizsgára?
Kérlek benneteket, hogy akinek megvan, az a dr.Noemi85@gmail.com címre küldje el.
Mivel sokan keresitek, gondoltam, feltöltöm az ATES féle kidolgozásokat.
https://drive.google.com/folderview?…
Ha valami nem jó, jelezzétek.
jelzem, hogy....szerinted Ates miért nem töltötte fel?????
Jogos...És már levettem.
Sziasztok!
Nekem sajnos nem sikerült letöltenem a sokat dicsért Ates féle jegyzetet! Ezért kérem, hogy küldjétek el nekem a nora.muhari@gmail.com-ra.
Előre is nagyon köszönöm!
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, aki már javában tanul, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni az anyagot?
Milyen könyvet érdemes beszerezni? Miből tanultok?
Kitartást a tanulóknak!
Nehéz a szakvizsga, de (sajnos) koránt sem biztos, hogy az a legnehezebb...
Ha téged is érintenek az itt:
http://www.jogiforum.hu/forum/10/26187
írtak,
vagy ismersz valakit, akit hátrányosan érinthet, oszd meg a Faceebook-on, hogy ne legyen így sokáig!
(Tudom, hogy csak "erősen közvetetten" vág ide a téma, és elnézést a " direkt-marketingért" is, meg, hogy "ide toltam" de nem mindegy, hogy milyen látogatottságú topikon van. Ahhoz ugyanis, hogy az Ajb.2553/2012-es ombudsmani jelentésben írtak eredményre vezethessenek, kell az, hogy minél többen ismerjék az ügyet és mellé álljanak!)
Sikerült!!!!:)
Kúrián voltam. Kérdések amikre emlékszem: Mttó személyében bekövetkező változás részletesen kinek mikor mit lehet csinálni, végkielégítés részletesen mikor, kinek jár, évekre hány havi, van e különös szabály, Védett korúakra vonatkozó része, mikor nem jár végki.... Kormánytisztviselőknél: megszűnés, megszüntetés esetei példákkal, Terhességi gyermekágyi segélyt kik kaphatnak, mikor....most ennyi jut eszembe.
Kelnök,Kormány, Hatályosság, jogforrások rendszere, közig.perben van-e viszonkereset?meg még voltak de most nem ugrik be..
EU: alapszerződések, Maastricht bővebben, pillérek, konvergencia kritériumok, kikre vonatkozik. Dániára például vagy Magyarországra igen vagy nem? Monetáris politika(a vizsgáztató segítsége, hogy az a 40es tétel mondta, ha az úgy jobban megy pfff.) EP feladat, és hatásköre, összetétele, Személyek szabad mozgása....
és van egy sárga lapom végül:)))az eddigi bizottságokhoz képest normik voltak és nem aláztak. Az EU, ha nem válaszoltam azonnal akkor ugrott a köv. kérdésre, mondtam, h várjon akkor ne mondjam, de, csak azt hitte nem tudom, mondtam, h de, csak az előbb még a kormányról beszéltem, és azonnal nem megy a váltás, de akkor mondanám.
A többieknek nem tudom, h mi volt, mert első voltam és eljöttem, de még 3an voltak, akiknek ez a harmadik vizsgájuk volt, remélem sikerült és ők már fellélegezhetnek!:) hulla vagyok, ha valakinek kell anyag C vagy B részből írjon bátran:) Kitartást mindenkinek!!!:)
Ja, és majd elfelejtettem, köszi Danina a biztató szavakat, olvastam csak akkor nem volt érkezésem reagálni!!!:) még egyszer köszi
juhuuu, nagyon gratulálok, igazán megérdemelted!!! jöhetsz te is "A-zni" ;) :D
(mindeközben engem borzasztóan elszomorít a vizsgák, vizsgáztatók és az egyes bizottságok közti iszonyatos nagy különbség...)
Köszi Danina pont most írtam az A oldalon is:) Hát van különbség az tuti, nem mindegy h 10 perc vagy 55 perc, hogy a többit már ne is említsem.....de egyszer mindenki túléli, legalábbis túl kell valahogyan!:)
igen, ez egy ilyen műfaj. a decemberi hasonlóan kellemes köröm után én is sok mindenre rájöttem/tanultam belőle, megerősödtem, ahogy te is!
Gratulálok Mókusok! Azt szeretném megkérdezni, hogy Te miből készültél? Alkotmányból, EU-ból, munkából elegendő az ATES jegyzet, vagy tanultál könyvekből is?
Én május 09-én megyek vizsgázni. Esetleg valaki akkor jön szóbelizni? 6-án írok munkából.
Sziasztok Sorstársak!
Nekilátok én is a szakvizsgának... annyi jót olvasni arról a bizonyos Ates-féle jegyzetről, hogy legyen kedves már Valaki küldje el nekem is. Köszönöm. Jó munkát! I.
Kedves Sorstársak!
Akinek meg van ez a bizonyos ATES jegyzet, megtenné, hogy elküldi a következő e-mail címre: apmoabb@gmail.com. ATES szkvizsgáját pedig kezdeményeznünk kellene, hogy a vizsgázatási procedúra nélkül minősítsék jelesre, ha már ennyi embernek segített!!!:)))
Hálás köszönet az elküldőnek!
Sziasztok!
Nincsenek kigyűjtve valakinek alkotmányból az AB határozatok lényege röviden. Ezt a mennyiséget képtelenség egyesével még elolvasni is. Ha valakinek van ilyen gyűjteménye, legyen szíves elküldeni a deandrea@freemail.hu címre. Előre is köszönöm!
ktim: Munkából még a LIGA szakszervezetek munka tv. értelmezésből tanultam: dr. Schnider Marianna szerkesztette a szakszervezetre ha rákeresel a neten letölthető.
Illetve nekem más miatt megvannak a Közigazgatási szakvizsga és alapvizsga anyagok is amik a kim.gov.hu oldalon fent vannak, és azt is nézegettem a közighez meg az EU-hoz.
De Ates szerintem csúcs és elég kell, hogy legyen! A többi bizottság és szerencse függő sajnos, ami nem rajtad múló faktor.
És köszi:) Jó készülést!!
Köszi a választ Mókusok. A közigazgatási szakvizsga anyagát már én is letöltöttem és kinyomtattam, elég szép kis anyag:-)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02