Érintetlen HVG Orac munkajogi iratmintatár eladó 6000 Ft-ért (bolti ár 8500 Ft). Érd.: birdikafej@gmail.com
Jó tanulást!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
Tudja vki, hogy a szabadságnál mi a különbség a "munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzés alóli mentesülés" és a "munkavégzés alól mentesülés" között? Az utóbbit tudom, hogy mi, de nem értem, hogy mi a kettő között a különbség.
Márti! Én arra gondolok, hogy az első eset a mttó döntése miatti mentesülést jelenti, mivel a "munkaidő-beosztás szerinti" a "mttó által elrendelt" esetet jelenti (pl. megadja szabinak az amúgy ledolgozandó szombatokat) míg a munkavégzés alóli mentesülés a tv-es eseteket jelenti (köt.orvosi vizsgálat, véradás,stb. Ezt mondjuk nem találtam meg konkrétan az Mt-ben, de én ezt értem ki belőle.
Köszi Zsuzsi!
Igazad van, erre nem gondoltam :)
Zsuzsa1013, Szakvizsgázó 1217!
A munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés például: a munkaszüneti nap, a heti pihenőidő, az egyenlőtlen munkaidő-beosztásra tekintettel a munkavégzés alóli mentesülés időtartama. (Cséffán-Biblia 347. old. :) )
Remélem, tudtam segíteni! :)
Sziasztok!
Ma én is voltam írásbelin és a következőt húztam:
CC. munkavállalónak az alapszabadsága mértéke 28 nap. Munkáltatójának még 2006. márciusában bejelentette, hogy 2006. június 1-11-ig külföldön nyaraláson szeretne részt venni. Az Rt. a szabadságot kiadta.
Június 6-án mobiltelefonon azt üzente az Rt, hogy fontos külföldi üzletfelével június 8-án, csütörtökön 11 órakor megbeszélést tart, azon jelenjen meg. Számítanak kitűnő nyelvtudására,.
CC munkára június 12-én, hétfőn reggel jelentkezett. Ekkor munkáltatója rendkívüli felmondással munkaviszonyát megszüntette. Az indoklás lényege, a munka megtagadása volt.
Szerkessze meg a keresetlevelet!
A munkavállaló jogi képviselőjeként szerintem az Mt. 123. § (5) b pontjának tényállása nem valósítja meg a fontos ügyféllel való megbeszélés,így kértem az Mt.82. (1)-(2)bekezdés alapján kártérítést.szerintetek végkielégítés járt volna neki?ha igen mennyi? ezen azóta is sokat gondolkodtam!:-)
Kérem, hogy ha vkinek van véleménye, tanácsa a feladattal kapcsolatban, írja le.
valamint szerintetek mit kérdezhetnek,majd szóbelin ezzel a jogesettel kapcsolatosan?
Előre is nagyon köszönöm.
Zsanett1982!
Szerintem a végkielégítés (amennyi felmondás esetén megillette volna, itt nyilván kreatívkodni kell, mert a jogeset nem írta, mióta dolgozik ott) mindenképp jár neki, mert jogellenesen + nem felmondással szüntették meg a mviszt, hanem azonnalival.
Amit még én beleírtam volna, hogy
- nem is kapta meg az üzenetet, vagy később kapta meg, mert mondjuk nem volt térerő:-) (ergo bizonyítsa MT, hogy mégis, mert a kézbesítést neki kell igazonia)
- Ha megkapta volna, legjobb szándéka ellenére sem tudta volna teljesíteni a MT kérését, tekintve, hogy fizikailag képtelen lett volna 8-ára hazaérni Mo-ra. Mivel a jogeset nem írta, tán hozzákölteném, hogy Ausztráliában nyaralt, több mint egy nap átszállással az út haza...
- Egyébként meg szerintem sem fér bele a 123. § (5)-be az ügy...szóval tuti jogellenes:-)
Zsuzsa1013!
A távolléti díjjal én is gondban vagyok (bajlódjon ezzel a bérszámfejtő!!!), de kb. ugyanazt írtam volna, mint te.
Viszont - és ebben már magam sem vagyok biztos, és a saját jogesetemhez kapcsolódóan jól jönne a véleményetek - én még késedelmi kamatot is követelnék szegény munkavállalón, tekintve, hogy a Ptk. szerint az is járna, mégpedig a károkozás bekövetkezésétől számítva.
[Mt. 177. § A kár megtérítésére egyebekben a Ptk. XXXI. fejezetének szabályait kell alkalmazni.]
És akkor az én jogesetem:
Vezérigazgatót 1hó felmondási idővel lapátra teszik, mert a cég tev. körébe tartozó ügyletet kötött saját nevében...+kérik, hogy engedje át az ügyletet.
Vezér vitatja a dolgot, szerinte nem sérti a gazdasági érdekét a cégnek az ügylet, + jogellenes a felmondás, mert betegállományban volt, és a KSZ szerint a femondási idő 6 hó...
Munkaügyi előadóként írjak jogi véleméyt...
Amiben biztos vagyok:
KSZ nem terjed ki rá, OK az 1 hó
Betegállomány úgyszintén nem releváns, mert vezető (de átlag MV esetén sem akadálya a közlésnek, csak a felmondási idő tolódik)
Az ügylet szempontjából csak az a lényeg, hogy megállapítható-e a tevékenységi körök egyezősége, ha igen, akkor megszegte a tilalmat, szóval jogos a felmondás (szerintem egyébként az azonnali is jogos lett volna ebben az esetben, elég lényeges kötelezettséget szegett meg szándékosan... mit gondoltok?)
Követelni kártérítést lehet, és itt jön a kérdés, hogy az ügylet értékén felül én kértem a késedelmit is, mert szerintem az is járna, de tényleg???
Az átengedést pedig a régi Mt. szerint lehetett csak kérni, most nincs erre spec. szabály, szóval maradtam a teljes kár+késedelminél, mivel szándékos volt a károkozás, de mondjuk gondatlan esetében is a teljes kárért felel, mert vezető.
Vélemény???
Egy kalappal a szóbelire mindenkinek!
Üdv:
Azebu
Kedves Vizsgázók!
Másfél hete egy jóindulatú bizottságnál vizsgáztam a Kúrián.
A teljes, hatályos, kinyomtatott, mappákba rendezett, oldalszámozott, összespirálozott tananyagot az Oktogonon tudom átadni annak, akit érdekel. Esetleg Nyugati vagy Árpád híd környéke jó még. Kb. 60 cm "magas" a csomag. Ha jössz érte, ne gyere egyedül, vagy fordulj kétszer, vagy gyúrj addig. Jelképes 1800,- Ft-ot kérnék érte. Órákat spórolnál magadnak, mert ezeknek a kigyűjtése, nyomtatása, fűzése, válogatása borzasztó lassú!!!
A tananyaghoz jár egy zsír új EU-s, szakvizsga könyv, melynek bolti ára 5000, én 4200,-ért adom.
http://www.jogikonyvek.com/bolt.php?…-
Kérlek, az jelentkezzen, aki ezeket egyben vinné.
(Akit érdekel egy kidekorált Csink könyv 2000,-ért, vegye-vigye.)
Egyébként személyes megjegyzésem: munkát törvényből tanuljatok, a többit pedig olvasgassátok jóóó sokszor. Ates jó, de nekem olyan kérdéseim voltak, hogy kevés lett volna csak Ates. Megjegyzem azonban, hogy Ates nélkül sem lett volna meg a vizsga, mert rendszert rakott a fejembe. Az én napomon négyen voltunk, abból egy pótvizsgás.
Kedves azebu 83!
Köszönöm az észrevételed, remélem megengedik a szóbelin, hogy kiegészítsem a végkielégítéssel az írásbelim:-)
Szóval szerinted a végkielégítésnél találjak ki egy időpontot, hogy mióta dolgozhatott ott és úgy kérjem a végkielégítés összegét? ezen felül kérnem kell vagyoni kárt is elmaradt jövedelmet címén,nem?de akkor ott is találjak ki egy összeget?
Szerinted/szerintetek megengedik, hogy kijavítsam,mert szóbeszéd szerint van akit már egyszerre nem engedtek írásbeli után szóbelizni, de hát akkorát csak nem hibáztam, vagy igen?
és ha lehet még az ötleted is -ha engedélyt adsz hozzá- elmondanám,mert ez látod eszembe se jutott.
A Te jogesetedhez hozzáfűzve én is kértem volna késedelmit!
Mindenkinek nagy kalappal a szóbelire!!!
Kedves Vizsgázók!
A segítségeteket szeretném kérni. Meg tudná-e valaki küldeni az "Ates jegyzetet", amiről olyan sok jót lehet olvasni itt a fórumon. Június végi vizsgázáshoz adná vissza a reményt.
Előre is nagyon köszönöm a segítőkészséget!
vesely
Kedves Fórumozók!
Ha esetleg valaki mégse menne el vizsgázni június 28-án vagy előtte 27-én C-ből, kérem dobjon egy e-mailt. A barátnőmet pótvizsgára utasították az egyik részből és a munkahelye miatt még júniusban meg kéne csinálnia a pótvizsgát, de már nincs időpont.
Köszi
Sziasztok.
Segytséget szeretnék kérni azoktól akik már vizsgáztak, hogy EU-ból miből készültek. Mennyir eelég az ATEs jegyzet. Nézegettem a könyvet és az eléggé más, szóval nem tudommennyire lehet a jegyzetre támaszkodni.
Az idő pedig szorít.
Előre is köszi
Szia!
Az Ates jegyzet elég jó EU-ból. A barátnőm abból tanult, és négyest kapott (sőt az ötösért kérdezték, de nem tudott egy magyar vonatkozású ügyet, ami egyébként nem volt a tételsoron.)Egy-két jogeset hiányzik, de azokat azóta tették a tételsorra. Azoknak utána nézett a neten, meg a kötelezettségszegési eljárást találta kicsit hiányosnak, azt is a netről kiegészítette.
A könyv iszonyat részletes (már ha a novissimára gondolsz) és sok helyen baromira elveszik a részletekben.
Sziasztok!
egyetértek azzal, hogy a novissimás könyv elég részletes, és a beosztása még a régi tételsor szerint készült, így elsőre nagyon összezavaró a jegyzettel összenézve. én azért melléolvastam a jegyzet mellé és van ahol kiegészítettem Ates-t, a hiányzó jogeseteket a nettről innen-onnan pár sorban összeszedtem. én még nem vizsgáztam le, úgyhogy nem tudom mennyire jó a taktikám, de remélem beválik :)
sok sikert mindenkinek!
Sziasztok. Szeptemberben megyek ,,C" -ből szakvizsgára, és nagyon sokat olvastam az Ates-jegyzetről, hogy mennyire jó. Valaki el tudná küldeni az e-mail címemre?
Előre is köszönöm
Sziasztok. Ma sikeresen meglett a C rész, KIM Szalay u. Nagyon rendes, segítőkész bizottság volt, fél óra volt a vizsga és rögtön utána megmondták az eredményt.
Kérdések:
Munka: mivel az írásbeli feladatom mv.vétkes köt.szegés miatti kártérítési felelősség volt,erről+ évülés spec esete (szakaszos elévülésre gondolt), mttó kártérítési felelőssége, összehasonlításuk
TB: nyugdíjszolgáltatások felsorolása, özvegyi nyugdíj kinek jár.
Alk: Élethez, emberi méltósághoz való jog hol helyezkedik el a hierarchiában, korlátozása (rendőri fegyverviselés), Abortusz tv. nagy vonalakban (magzat jogalanyisága, mikor lehet, felt-i, kell e igazolni a súlyos válsághelyzetet (nem, csak le kell írni a Családsegítő szolg.kérelemben). Köztársasági elnök hatáskörei,felelőssége (jogi, politikai nincs)
Közig: önkormányzatok hatáskörei; államigazgatási hatáskörre példa
EU: Parlamentről minden (tagjai, választása,feladatköre), mi a Bizottság elnökének szerepe a Parl.működésében, túlzott deficit eljárás
Én az Mt-t kivéve alapvetően Ates jegyzetéből(köszönet neki érte!!!)tanultam, ahhoz vettem hozzá -ha kevésnek találtam - alk-ból a Szalay féle tankönyvet, köziget Ket.-ből, EU-t Ates jegyzet és Novissimás könyv. Eredmény írásbeli 5, szóbeli 5,4,4.
Köszönöm a fórumon lévők segítségét, támogatását, sokat jelentett.
Kitartás mindenkinek!!
Zsuzsi
Sziasztok!
Most csatlakoztam a fórumhoz, és szeretném elkérni azt a bizonyos "Ates" jegyzetet.
A címem: doktor_em@freemail.hu
Előre is köszönöm és sikeres felkészülést kívánok mindenkinek!
Sziasztok!
kérdés, hogy lehet-e választani munka-tb írásbelin, hogy melyikből szeretnél írni? vagy próbálnak valamiféle ráutaló magatartással terelgetni, ha szeretnéd? :)
Sziasztok!
Június végén vizsgázom C részböl, és szeretném elkérni az Ates féle jegyzeteket.
Az email címem: bagoly0405@indamail.hu
Végére értem az anyagnak csak törvényböl, de elég nagy káosz uralkodik a fejemben...
Elöre is nagyon köszönöm!
Noémi12! Nem lehet választani, ki van téve az összes tétel és egyet kell húzni. Nem tudom h van e jelentősége, de van világosabb sárga és sötétebb sárga közöttük, én a világosat húztam és az munkajog volt. De nem tudom biztosan h a sötét színűek tb-s kérdések-e. Megnyugtatásul, én még nem nagyon hallottam tb-s írásbeli feladatról, itt a fórumon -amiket leírtak - legalábbis mind munkajogos.
Sziasztok Fórumozók!
Én is a Világosabb tételt húztam, munkajog volt, de vannak Tb-s jogesetek is. Viszont én eddig csak özvegyi nyugdíjas és üzemi Balesetes példákról hallottam, arra azért érdemes felkészülni (a szóbelin visszatérő kérdés amúgy is).
Sikeres felkészülést!
azebu neked milyen volt a szóbeli?
köszönöm a válaszokat!
Sziasztok!
Szia flex82! szerintem írj nekik emailt, anno első vizsgánál én is előjelentkezett státuszban voltam míg rájuk nem írtam, telefonon én sem tudtam elérni őket. elvileg a vizsgaidőpont előtt min 30 nappal jelentkezni kell, tehát sajnos szigorúan értelmezve, hiába jelentkezel át (ha majd tudsz), más már nem tud bejelentkezni. de lehet, hogy fogják engedni, nem tudom, azért kérdezz rá, mert voltak korábban érdeklődök június végi időpontot illetően.
mindenkinek jó felkészülést továbbra is. ki hogy áll? és hogy vagytok ?:)
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy Eu-ból a 40., 41., 42. tételeket, és munkából a 57. tételt honnan tanuljátok?
Előre is köszi.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02