szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

sylver24 # 2014.12.09. 17:48

ecznok:

A szociális biztonsági rendszerek koordinálása a polgárok Unión belüli szabad mozgását hivatott elősegíteni.
Az erről szóló rendelet lehetővé tette, hogy az összes tagállam minden munkavállalója számára biztosítsák az egyenlő bánásmódot és a szociális biztonsági ellátásokra való jogosultságot, függetlenül a foglalkoztatás helyszínétől és a lakóhelytől.

Ezen a linken találsz bővebb infót róla:
http://europa.eu/…10521_hu.htm

Remélem jó lesz az írásbelid, kitartás neked is! :)

ecznok # 2014.12.09. 18:25

Sylver24!
Köszönöm a gyors választ es a hasznos infókat! ;)

sylver24 # 2014.12.09. 18:30

Nincs mit. Egy kalappal csütörtökre!
Amúgy hol szóbelizel? Lehet, hogy majd találkozunk.. :)

ecznok # 2014.12.09. 19:46

Sylver24!
Tenyleg nincs sok vissza, bár pont jól jönne plusz egy nap! :)
Kúria, I/129!
Kitartást es sok sikert, ha nem találkoznánk! ;)

Magdi34 # 2014.12.11. 13:27

Sziasztok!
Gyakorlati idő igazolással kapcsolatban érdekelne- ha valaki tud segíteni v volt hasonló gondja- h hogyan igazolható az az idő ahol a munkáltatóm tavaly jogutód nélkül megszünt. Már 2 éve másik munkaltatónál vagyok, de kellene igazolás a 3 évhez a megszünt helyről is.

Euro Eugen # 2014.12.12. 09:58

Magdi34

Mutasd be a munkaszerződésedet a jogi munkakör igazolására, meg egy cégkivonatot annak igazolására, hogy a cég megszűnt, és hogy ezért nem tudsz kitől igazolást kérni. Szerintem elfogadják, bár lehet, hogy rákérdeznek, hogy miért nem kértél a kilépéskor igazolát az ott töltött időről.

Ajró Özsén

Euro Eugen # 2014.12.12. 10:00

ecznok

Ha csütörtökön voltál, akkor találkoztunk, sárga papírt kaptam, de nem kicsit, hanem A4-es méretben. :-)

Ajró Özsén

Euro Eugen # 2014.12.12. 10:03

Magdi34

Még egy tipp-topp: ha a cégnek volt jogtanácsosa, és ő igazolta volna az időt, őt is megkeresheted, hogy nyilatkozzon az ügyben, ha az első megoldás nem válna be.

Ajró Özsén

hmonika # 2014.12.12. 18:55

Üdv mindenkinek!

Csütörtökön vizsgáztam, de tündéri bizottságnál!! (a Kúrián)Inkább egy részletes beszélgetésnek érzékeltem, mint szigorú vizsgáztatásnak. Kérdeztek sok mindent, de nagyon segítőkészek voltak.

Európa: milyen eljárások indíthatóak egy tagállammal szemben, ezek részletes ismertetése, elejétől a végéig
+közben kisebb kérdések
hogy néz ki egy EB ítélet
antitröszt eljárás

Munka/tb:
felmondási tilalmak,
felmondási korlátok,
kjt-kttv szervi hatály,
kjt. kártérítési és fegyelmi felelősség,
kjt-ben a felmondási korlát,
nyugellátások teljeskörűen (nyugdíj, árvaellátás, házastárs, szülői, baleseti hozzátartozói, ezek ismertetése)
tb. alapelvek,
megtérítés szabályai

Alk/közig:
Semmisségi okok,
kizárás a KET-ből,
kizárás szabályai, mint lex speciális (önkormányzatokra vonatkozó rész)
Esélyegyenlőségi törvény,
Egyenlő Bánásmód Hatóság (mindent),
autonóm államigazgatási szerv,
diszkrimináció+AB határozat
Alaptörvény nagyon részletesen!!
Alapjogok korlátozása

Nagyjából ennyi jutott az eszembe, de voltak még kisebb összefüggésekre rákérdező kérdések.

Ha nem tudtad, nem vették a fejed, nagyon segítőkészen rávezettek.

Nekem ez volt az utolsó! Mindenkinek kitartást!!!!!!! +legalább ilyen jó bizottságot!

steini # 2014.12.13. 20:48

Sziasztok!
Én is csütörtökön voltam, szintén a Kúrián, csak megerősíteni tudom az előttem szólót, nagyon rendes bizottságunk volt. :)
Kérdéseim:
Alk-közig: köztársasági elnök jogkörei. OBH, Ket alapelvei
Munkajog-tb: munkavállaló kártérítési felelőssége, megőrzési felelősség, leltárfelelősség, csoportos létszámleépítés, munkáltató fizetési felszólítása, öregségi nyugdíj feltételei
eu:semmisségi eljárás, mulasztási eljárás
Volt még mindegyiknél sok apró kérdés, kapcsolódva a témához.
Nagyon segítőkészek voltak, arra voltak kiváncsiak,mit tudsz, és nem arra, hogy mit nem. Inkább arra voltak kiváncsiak, látom-e az összefüggéseket.
Amiből tanultam:
alk: Novissimás szakvizssga felkészítő, alaptv.
közig: törvények
munka-tb: törvények
eu: Ates-féle kidolgozott, hatályosítva
Ates! Nagyon köszi!!! :)
Nekem is utolsó vizsgám volt, kitartást mindenkinek! És gratulálok a végzetteknek! :)

ecznok # 2014.12.14. 07:45

Euro Eugen!

Igen, csütörtökön voltam! En voltam az első! ;)
Örülök a sárga lapodnak! Gratulálok!!! :):):)

Euro Eugen # 2014.12.14. 14:28

ecznok!

Én már nem tudtam ott kivel megosztani a hírt, ezért nem jó utolsónak lenni. :-)

Ajró Özsén

sylver24 # 2014.12.14. 18:03

Sziasztok!

A héten vizsgáztam a Legfőbb Ügyészségen, sikerült, megosztom a kérdéseimet.

Alk-közig:

• ha szerveznék egy demonstrációt, mit kell tennem, gyülekezési jog korlátai
  • önálló szabályozószervek felsorolása, milyen jogszabályt alkothatnak
  • Ket: bizonyítékok felsorolása, hogyan rendelkezik a Ket. a bizonyítékokról (példálózó jelleggel), fellebbezési eljárás részletesen, mit tehet az 1.fokú hatóság az iratok felterjesztése előtt, mit tehet a 2.fok, méltányosság, mérlegelés

önkormányzatokból nem volt kérdés

Munka-TB:

• munkaszerződés létesítése, megkezdése, mit tehetnek a felek, ha a kettő közt pl. 3 hónap telik el, mit nem tehetnek, mi van ha ha a 3 hónap után a munkába álláskor közli a munkavállaló, hogy mégsem akar ott dolgozni, hogyan alakul a kártérítés, ha a munkáltatónak kára keletkezik emiatt,h nem lépett munkába, mikor keletkezik egyáltalán kára ilyen esetben
  • munkaszerződés tartalmi elemei, mi az oka h a tvhozó pont a munkakört és a munkabért írja elő kötelező elemnek (mert megállapodás nélkül nincs rá általános szabály)
  • azonnali hatályú felmondás, mi a különbség az Mt. 78. § (1) bek. a) és b) pontja közt, mondjak példát a b) pontra, mikor lehet indokolás nélkül felmondani azonnali hatállyal

TB-jogból nem volt kérdés

Eujog:

• Európai Unió Bírósága, a 3 szerv hatáskörei, miért hozták létre a Törvényszék
  • bűnügyi igazságügyi együttműködés
  • integráció szintjei (gazdasági, poltikia unió), mondjak példát egységes unióra (USA)

Rendes volt a bizottság, választhattam h milyen sorrendben menjünk, segítettek, egyedül a munkajogos vizsgáztató nem annyira, és a kérdései is érdekesek voltak, igaz h a munkajog legfontosabb, alapterületeiről kérdezett, csak hát mindenáron a gyakorlatra volt kíváncsi, nekem pedig ahhoz nem sok közöm van, örültem, hogy meg tudtam tanulni a tv-t és a tb jogszabályokat. Mondta is h a tv-t bárki meg tudja tanulni, csak hát nem tudom milyen elvárás az, hogy a vizsgázó minden egyes részvizsgán tudja az adott jogág gyakorlatát, mikor általában egy területen dolgozunk,és nem biztos, h a vizsgadrukk közben eszünkbe jut a logikus válasz a gyakorlati kérdésre, örülünk, ha a szakvizsgatanulás során végigérünk a számunkra ismeretlenebb jogág anyagán..

kicsimich # 2014.12.15. 13:16

Sziasztok!

Még egyszer kirakom a hirdetésem, remélem senkit nem zavar.

Sikeres vizsga után eladnám cerúzával néhány helyen aláhúzott, de kitűnő állapotban lévő szakvizsga felkészítő könyveimet:

Munkajog és társadalombiztosítási jog (2013)Dialóg-Campus, Ára: 2.500,- Ft

Büntető eljárásjog (Herke Cs.) Dialóg Campus, Ára:2.000,- Ft

Érdeklődni emailben: mkancsal@gmail.com

Oggi # 2014.12.18. 13:09

Sziasztok!
Az Ates-féle jegyzetre lenne szükségem a C részvizsgához, kérlek, ha tudjátok küldjétek el! Köszönöm!!

Ildikódr # 2015.01.03. 09:20

Ates féle kidolgozásra nekem is szükségem lenne, kérlek, osszátok meg velem is. papildiko@vipmail.hu. Nagyon szépen köszönöm! B.U.É.K mindenkinek!

Ildikódr # 2015.01.03. 16:03

Sziasztok! Segítene valaki nekem is abban, hogy az Ates-féle jegyzetek hol érhetőek el, honnan tölthetőek le? FONTOS LENNE!!!!!!

KÖSZÖNÖM!

Magdi34 # 2015.01.04. 22:31

Sziasztok!
A közös email címen vannak fenn anyagok.
Cím: jogiszakvizsga.c@gmail.com
Jelszó: vegyes 2015

Ha valakinek kell még valami ezeken kívül, és tudok segíteni, szóljatok.

Magdi34 # 2015.01.05. 12:23

Sziasztok! Elküldtem a közös emailre, amik fenn voltak, mert én sem találtam most. A beérkezett üzenetekben van csikos magdolna, szakvizsga anyagok alatt, plusz munkajog írásbelihez jogesetek.

GHajni12 # 2015.01.06. 10:50

Sziasztok!
Segítséget kérek tőletek. Ma álltam neki igazán az alkotmányjognak de belefulladtam a jogszabályokba és AB határozatokba. Szerintetek miből érdemes készülni?
Másik fontos: alkotmány-közigből írok. Tud valaki korábbi írásbeli feladatokról?
Köszönöm

Magdi34 # 2015.01.07. 12:37

GHajni12!
En is most nézem az alkotmányt: alaptv, ates jegyzet, plusz AB határozatos kiegészítő jegyzet a közös emailről. Egy ismerősöm ma mondta, h csak a lényeg, ne vesszek el az AB-kban és a jogszabályokban, mert felesleges. Szerinte ez bőven elég lesz, és nézzem meg a gyakori kérdéseket. Jó tanulást!

ewfuns # 2015.01.09. 17:09

Sziasztok!

Most készülök a vegyes szakvizsgára. Láttam, hogy itt van közös e-mail cím, amin vannak fent segédanyagok. Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudom én ezt használni vagy belépni? Köszi és bocsánat, ha buta volt a kérdésem! :)

Ildikódr # 2015.01.11. 12:58

Sziasztok! Egy kis megerősítést kérnék, aki már túljutott ezen a vizsgán, írásbelizett és szóbelizett. Szerintetek mennyi idő szükséges kb. felkészülni a szakvizsgára, jelen esetben erre a "vegyesre"?
Köszönöm a segítségeteket, és nagyon várom a válaszokat!

M. K. Andrea # 2015.01.12. 09:29

Sziasztok!

15-én, azaz holnap után (áááá) jön valaki szóbelizni ebből a "csodából" ?

GHajni12 # 2015.01.15. 17:53

Sziasztok!
Kerdesem hogy az alkotm-kozig irasbeli vizsgara szerintetek milyen jogszabalyokat erdemes vinni.
Koszonom