szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Thetys # 2010.02.17. 11:20

Sziasztok!

kérlek, akinek megvan, küldje át(thetys13@gmail.com)a menekültek, szabad mozgás és tartózkodás és rendőrség tételeket.
Köszönöm.

Alkotmány 6. tétel: Gyülekezési joghoz

Bukta and Others v. Hungary (Application no. 25691/04, Judgment of 17 July 2007)
A kérelmezők egy békés demonstráció feloszlatása miatt fordultak a Bírósághoz. A feloszlatás a magyar gyülekezési törvény szerint jogszerű volt, mivel a tüntetést előzetesen nem jelentették be.
A Bíróság megállapította, hogy speciális körülmények fennállása esetén, amikor egy politikai eseményre való, demonstráció formájában történő azonnali reagálás igazolható, békés tüntetés feloszlatása kizárólag a szükséges előzetes bejelentés elmulasztása miatt – ha a résztvevők egyébként jogszerűtlen magatartást nem tanúsítanak – aránytalanul korlátozza a békés gyülekezéshez való jogot.

Oya Ataman v. Turkey (Application no. 74552/01, Judgment of 5 December 2006)
A kérelmező egy olyan tüntetésen vett részt, melynek szervezői nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek, így megsértették a másnemzeti jogszabályokat; ezenkívül a hatóságok felszólítására nem hagyta el a tüntetés helyszínét.tüntetőkkel egyetemben
A spontán tüntetés kapcsán a Bíróság megállapította, hogy a bejelentés elmulasztásának ténye nem igazolja a békés célú gyülekezéshez való jog megsértését. Rámutatott azonban arra is, hogy a bejelentési kötelezettség a tüntetők biztonságát is garantálni hivatott, lehetővé teszi, hogy a hatóságok preventív intézkedéseket tegyenek. A szóban forgó esetben a demonstrálók nem tanúsítottak erőszakos magatartást, és a hatóságoknak – a Bíróság álláspontja szerint – kötelességük bizonyos toleranciát tanúsítani a gyülekezési jogukat békésen gyakorlókkal szemben.
A fentiek alapján a hatóságok fellépését a békés demonstrálókkal szemben a Bíróság aránytalannak minősítette, és úgy ítélte meg, hogy azok nem voltak szükségesek a 11. cikk 2. bekezdésében felsorolt indokok egyike alapján sem.
A Bíróság ezen eset kapcsán kiemelte továbbá, hogy az államoknak nemcsak kötelességük a békés célú tüntetések védelme, de tartózkodniuk kell a gyülekezéshez való jog indirekt korlátozásától is.

arvanzs # 2010.02.16. 18:37

Hát ő jó nagy mázlista volt akkor :)) Mit tudtok a szóbelin névsorban megyünk be?

lillee # 2010.02.16. 16:09

Sziasztok!
Nagyon jó itt olvasni Benneteket... Én is sorstárs vagyok, márc. végén szeretnék írni.
Egy ismerősöm mindenből 5-ösre ment le szóbelin is, mert csak a GYIK-okat "tanulta"...
Csak gondoltam beírom azoknak, akiknek kevés az ideje...
Mindenkinek jó tanulást!
Sziasztok

mbmb # 2010.02.16. 13:58

Köszönöm a válaszodat, Malborghetta!

Valakinek nincsenek esetleg kidolgozva a 12., 13. és a 28. tételek???

Előre is kösz!

arvanzs # 2010.02.16. 11:55

Hahó Sorstársak!

Tapasztalatok a múlt heti és e heti vizsgákról és Bizottságokról??
Miket érdemes bevinni Munkajog írásbelire?
Köszi és jó tanulást!

ingangi # 2010.02.15. 19:04

Szia Lepti,
mi történt ma? Remélem, jót húztál!
üdv, ingangi

Thetys # 2010.02.15. 17:08

A fene.. Nekem is Dialogos könyvem van. Reméltem, hogy a Ket-en kívül más nem nagyon változott... azt a 3 tételt én is megkaphatom?
thetys13@gmail.com
Nagyon köszönöm!

ruccola # 2010.02.15. 17:05

Köszönöm a három hiányzó tételt, megkaptam.

malborghetta # 2010.02.15. 16:24

ruccola! 02.12-én arvanzs írta, hogy valakitől megkapta a hiányzó 3 tételt, szerintem vele vedd fel a kapcsolatot.

malborghetta # 2010.02.15. 16:21

mbmb! Alkotmányjogból ami szerintem más: menekültek, szabad mozgás és tartózkodás, mivel a könyv 2007. februári, illetve 1-2 ABH nincs benne, mert későbbi, továbbá nincs benne a rendőrség. Lehet, hogy más is változott, de még nem értem a végére.

mbmb # 2010.02.15. 16:11

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy a Dialog Campusos könyvhöz képest melyek azok a részek, amik már teljesen használhatatlanok, vagy módosultak azóta.
Nagy segítség lenne, mert kevés az időm, és nincs igazán időm bogarászni a változásokat.

Előre is kösz a segítséget!

ruccola # 2010.02.15. 15:40

Sziasztok Sorstársak!

Alkotmányjogból kellenének nekem kidolgozott tételek, ha van valakinek, kérem szépen, hogy küldje el az e-mail címemre, vagy tegye hozzáférhetővé valahol.

A novissimás könyvet kezdtem el tanulni(úgy érzem elveszek a részletekben), 3 tétel egyáltalán nincs jól benne (rendőrség, külföldiek, menekültek), szóval már az nagy segítség lenne, ha ezeket megkaphatnám.

Egyébként 22-én írok munkából és 25-én lesz a szóbelim.

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket és jó tanulást Mindenkinek!!!

Esztus # 2010.02.15. 13:30

Sziasztok!

Csak a legfrissebb fórum hozzászólásokat olvastam el, de kezdek parázni. Én elvileg márciusra kértem magam "C"-ből, de még nem kaptam értesítőt. Ha jól tudom 4 héttel a vizsga előtt küldik meg, és nem adnak telefonon felvilágosítást, hogy beérkezett-e egyáltalán a jelentkezés. Igaz ez?

Ha valaki tudna nekem EU-ból és Alkotmányból anyagot (kidolgozott tételeket, vagy zanzásított cuccot)küldeni, azt megköszönném. Én sem vagyok időmilliomos sajnos, marad a meló után az este meg a hétvége.(e-mail: esztersheep@gmail.com)

Közig.ből és munkajogból annyira nem parázom, mert önkormányzatnál dolgozom, remélem abból nem lephetnek meg annyira.... Vagy csak várjam ki a végét? :)
Ha gyakorlati kérdésetek van főleg önkormányzati terület kapcsán, kérdezzetek, hátha segíthetek, vagy elmondom nálunk mi a szitu. Egyébként körjegyzőségben dolgozom, 2000, illetve 1000 fő alatti településeken.

Köszi előre is, üdv: Esztus

Thetys # 2010.02.15. 13:22

Sziasztok! Bocsánat, hogy ide írom a kérdésem, nem szakvizsgával kapcsolatos, de remélem tudtok segíteni.
Fegyelmi eljárás esetén, lehet-e a "vád" pontokat halmozni? Van ugye egy konkrét fegyelmi vétség, ami alapján elindult az eljárás, és időközben újabb vétségekre (más tárgyban) is fény derült. Még az elején vagyunk, a vizsgálóbiztosi meghallgatás sem volt meg. Lehet összesíteni?
Nagyon köszönöm!

ingangi # 2010.02.14. 16:05

Üdv mindenkinek,

a Novissima kiadós könyveimet eladom, teljesen jó állapotban vannak, szinte a bolti könyvespolcról:-)

Alkotmányjog és közigazgatási jog
Szerzők: dr. Csink Lóránt, dr. Rixer Ádám
Kézirat lezárva: 2006. október 12.
Terjedelem: 420 oldal
Fogyasztói ár: 3.500 Ft

Munkajog
Szerző: Dr. Horváth István
Kézirat lezárva: 2007. július 2.
Terjedelem: 424 oldal
Fogyasztói ár: 3.500 Ft

Társadalombiztosítási jog
Szerző: Molnárné Dr. Balogh Márta
Kézirat lezárva: 2008. május 26.
Terjedelem: 274 oldal
Fogyasztói ár: 2.900 Ft

Európai közösségi jog
Szerzők: Dr. Jeney Petra, Dr. Kende Tamás, Dr. Lövenberg Viktória
Kézirat lezárva: 2005. május 5.
Terjedelem: 385 oldal
Fogyasztói ár: 3.300 Ft

Egyben szeretnék megválni tőlük összesen 8.000 Ft-ért.
Ajándékba adom a kinyomtatott törvényeket, indokolások is vannak.

Budapesten személyesen átadom, postázást megbeszéljük.
Írj emilt, üdv, ingangi

ingangi # 2010.02.14. 15:49

Szia Lepti!

Emberi jogok 4. tétel alatt ott van. Novissimás könyvben is hivatkoznak rá.
Múlt hétfőn írtunk alk-közigből 3-an, úgy 50 tételből kellett húznom.

Írj nekem nyugodtan emilt, az enyém nyilvános és még tudunk beszélni a részletekről.

lepti # 2010.02.14. 15:07

Szia Ingangi!

Én alk-közig.-ből írok holnap! Amúgy ez 20/1997 Ab.hat nincs benne a tétel sorban sem.

Kb. hány tétel közül lehet húzni? A szóbelire hányra kell menni?
Azt hittem ma még normálisan tudok tanulni, de bennem van a vizsga drukk, hogy minden meg van-e stb.

ingangi # 2010.02.14. 13:27

lepti
ne törődj az én írásbeli kérdésemmel, azért írtam le, hogy akik alk-közigből írnak, tudják ilyen típusú kérdésre (is) számíthatnak
a válaszban kifejezetten az ügyész indítványozási jogára kellett volna kitérni, amely az ABhatározatban volt
jellemzően egy konkrét dologra kérdeznek rá, csak ki kell tudni olvasni a feladatból

szóval ne idegeskedj, holnapra jó tételhúzást, de ha nincs szerencséd, még akkor sincs gond, tudsz javítani szóbelin

lepti # 2010.02.13. 09:05

Tilburgi!

A www.jog.webatu.com-on az aktualitások mappában benne van az általad kért anyag, és a Lisszaboni szerződéses anyag is jó ami fent van.

lepti # 2010.02.13. 09:03

Ingangi!

Gratulálok! Nagyon nehéz jogeseted volt, én azt sem tudom hogy kezdenék hozzá. Te végül mit írtál? Ez nagyon durva!

Clochard # 2010.02.12. 19:13

Sziasztok!

Köszi a jogeseteket!

Arvanzs,

Átküldenéd nekem légy szíves a 3 kidolgozott tételt? Én a törvényből tanultam, de hátha még lesz időm belenézni...

Az új EU tételsorban a 80, 81, 82 megvan valakinek? (Ezek a nemzetközi magánjogos tételek.)

A Cartesio ügyben ha jól emlékszem még az is fontos volt, hogy a magyar eljárási törvényekben foglalt fellebbezési lehetőség az előzetes döntéshozatalra való utalással szemben nem EU konform, mert korlátozza a magyar bíróság előzetes döntéshozatalra való utalásának jogát.

Thetys # 2010.02.12. 13:48

Hú, Tilburgi... köszi.
Nekem csak olyan anyagom van, amit ezen a www.jog.webatu.com -on találtam.

tilburgi # 2010.02.12. 13:33

Sziasztok!

Nem adom fel...
Az email címem:
tilburgi@freemail.hu

Magyar ügyek az Európai Közösségek Bíróság előtt

• Varga v. Ynos Kft. C-302/04. – fogyasztóvédelem:

Ha egy ügy tényállása korábbi, mint az ország Eu.-hoz való csatlakozása, az EUB.-nak nincs joghatósága.

• Vajnai Attila ügy C-328/04. - tiltott önkényuralmi jelkép:

Kérdés: Mivel vannak országok ahol a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép, nem összeegyeztethetetlen-e Magyarországon e jelkép viseléséért büntetőjogi szankciót alkalmazni?
EUB: Nincs az Eub.-nak joghatósága, mivel ez a kérdés nem tartozik a Közösségi szerződések hatálya alá.

• C-290/06. Nádasdi és C-333/06. Németh ügyek regisztrációs adó:

Kérdés: A regisztrációs adó nem vámmal azonos hatású díjnak minősül-e? Vajon a Közösségi rendelkezésekkel összeegyeztethetetlen?
Válasz: Mivel a regisztrációs adó nem az áru határon való átlépéséhez, hanem a forgalomba hozatalhoz szükséges nyilvántartásba vételhez kapcsolódik, nem az. De, mivel a külföldi árut hátrányosan érinti…

• C-210/06. Cartesio

Magyarország (vagy bármely más tagállam - a jogesetben konkrétan Magyarországról van szó) megakadályozhatja a belső joga szerint létrejött társaságot abban, hogy székhelyét másik tagállamba helyezze át, ha az meg kívánja tartani magyar jogi személyiségét.

• C-404/07. Katz ügy

A magyar büntetőeljárási jogban a bűncselekmény sértettje bizonyos esetekben az ügyész helyett pótmagánvádlóként vádat emelhet. A pótmagánvádló a bírósági eljárásban – ha a büntetőeljárásról szóló törvény másképp nem rendelkezik – az ügyész jogait gyakorolja. A magyar büntetőeljárási törvény kifejezetten kimondja továbbá, hogy a büntetőügyben ügyészként nem járhat el, aki az ügyben mint tanú vesz vagy vett részt. A Fővárosi Bíróság előtt folyó alapeljárásban K. György pótmagánvádlóként lépett fel S. István Rolanddal szemben, őt különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével vádolva. K. György indítványozta, hogy tanúként hallgassák ki. A magyar bíróság ezt az indítványt elutasította azzal, hogy, mivel az ügyész nem lehet tanú, így a pótmagánvádló sem tehet tanúvallomást. A B. megkereste az EUB.-ot. A Bíróság megállapította az eu.-s jog alapján, hogy az elfogadott tagállami részletszabályoknak mindenképpen lehetővé kell tenniük, hogy a sértett vallomást tehessen a büntetőeljárás során, és ezt a vallomást bizonyítékként figyelembe lehessen venni.

tilburgi # 2010.02.12. 13:13

Sziasztok!

Mivel nem kaptam tételeket az aktuálisként jelzett eus tételekhez volt aminek nekiálltam. Azért ha valakinek van zanzásítottja euból, vagy közigből az átküldthetné.

Lisszaboni szerződés:

A zátonyra futott alkotmányos szerződést felváltó Lisszaboni Szerződést végleges formájában a 2007. október 18-19-i lisszaboni csúcstalálkozójukon fogadták el az EU27-ek állam- és kormányfői. Az aláírásra 2007. december 13-án került sor.

Vívmányok:

• Az Európai Közösséget létrehozó szerződés elnevezése az Európa Unió működéséről szóló szerződés lesz.
  • Az „Alkotmány” elnevezés is kikerült a szövegből, ahogy az Unió himnuszát, zászlaját és jelmondatát bemutató cikk is.
  • A Lisszaboni Szerződés által azonban az EK mindhárom pillérre kiterjedő, önálló jogi személyiséget nyer.
  • Az alapvető jogokat védő egyezmény hosszas viták után nem került be a szerződés szövegébe. A szerződés hivatkozik azonban arra, hogy elfogadja a Chartát.
  • A tagállamok állam- és kormányfői megegyeztek, hogy létrehozzák az Európai Unió állandó elnökének pozícióját, két és fél éves periódusokra. Feladata a Minisztertanács és Eu tanács összehívása.
  • Megmarad a soros elnökség intézménye is, csak nem hathavonta, hanem 18 havonta váltja egymást.
  • Létrejött az „Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője” pozíció. A főképviselő a Bizottság tagja is lesz, vagyis megszűnik a munkaköri kettősség a főképviselő és a külügyekért felelős biztos között. A tagállamok beleegyezése nélkül az Unió továbbra sem tehet külpolitikai lépéseket.
  • A minősített döntéshozatalnál a végső kompromisszum alapján 2014-ig érvényben marad a nizzai kettős többségű szavazási rendszer, majd 2017. március 1-ig tartó átmeneti időszak következik, amikor már ugyan az új, a Lisszaboni Szerződés szerinti szavazati súlyok érvényesülnek, de a tagállamok kérhetik, hogy a nizzai rendszer szerint szavazzanak. A nizzai rendszer kettőssége abban rejlik, hogy a minősített többséghez3 a 27 tagú Unióban a 345 szavazatból 255-re van szükség4 (ez kb 74%), amely legalább a tagállamok felétől érkezik, és emellett képviselnie kell az Unió lakosságának 62 százalékát. 2014-től egy döntés akkor születhet meg, ha a tagállamok 55 százaléka - de legalább 15 állam - igennel szavaz, és ők együttesen az összlakosság 65 százalékát képviselik. A javaslat akkor is átmegy, ha kevesebb, mint 4 tagállam ellenzi.
  • Az Eu Parlamentben 750 ülőhely lesz és módosulnak a szavazatszámok országonként (Mo. 22)

Eredmény:

Valamennyi ország ratifikációjára lett volna szükség, de az írek megbuktatták, a németek alkotmányos aggályokat vetettek be, a lengyelek és csehek pedig harcok árán írták csak alá (mondván először működjön, majd aztán elfogadják)

arvanzs # 2010.02.12. 12:18

Sziasztok!
Gratulálok a sikeres vizsgát tevőknek, csak irígykeni tudok:)Nekem is az első kör és még egy hetem van de már egyre kevesebb lelkesedésem sajnos, fáradok.
Köszönöm, a 3 hiányzó tételt megkaptam, ezúton is köszönöm a sorstársnak aki elküldte nekem a mail címemre! Ma neki vágok az Eu kéthasábos anyaga tanulásának, mit gondoltok, elég és mennyi idő kell rá, mert szorít az ismétlési idő?!
Még egyszer gratula a levizsgázottaknak!